Amerikaanse kruisbes Worcester
Vorige zondag ontvingen we
het Davidsfonds van Halle. We hadden toch een beetje geluk met het weer. Enkel
tegen 4 u begon het te regenen en konden we schuilen in de serre. Ook hier was
een en ander te vertellen.
Er was een Andre bij en
hij heeft 9 rassen stekelbessen op naam staan. Ik ben natuurlijk zeer benieuwd
om zijn planten te zien. Met het ruimen en herplanten hier o.w.v. de aanleg van
de gasleiding vijf jaar terug ben ik meerdere namen kwijtgespeeld.
Bij het bekijken en
proeven van de kruisbessen was de interessantste bevinding dat de bessen van de
Worcester zo duidelijk in ieders smaak vielen.
Worcester en de sterk
verwante Black Velvet zijn Amerikaanse kruisbessen, Ribes divaratica. Onze
stekelbessen behoren tot de soort Ribes uva-crispa. Meerdere van deze rassen
zijn erg gevoelig voor de Amerikaanse meeldauw en af te raden voor
liefhebbersteelt. Worcester is een fantastische groeier en uiterst gezond en heeft daarbij ook geen
last van barsten, wat met dit regenweer een grote plusfactor is.
Vorige week ging de
fruitgroep van de Royal Horticultural Society in Wisley kijken naar de Currants.
Ik vroeg hen te kijken
naar de Worcesterbes. De oude planten waren echter gerooid. Men was begonnen
met een jonge plant. Ik vraag me af of ze zullen volharden in hun vroegere
kweekwijze? In de laatste, Engelstalige uitgave van Fruit staat nog steeds:
behandelen als kruisbes;( Wat bij hen betekent: zeer kort snoeien). De zin dat
het geen vruchtbaar ras is werd echter wel weggelaten.
Hieronder mijn
oorspronkelijk artikel:
Worcester berries
In Fruit News , Spring 2004, our best
friend Howard Stringer remembered Harry Baker and his The Fruit
Garden Displayed.
I was looking for my old one. At first I
found Fruit. a more modernized book on the same material, also from
Harry Baker.
Some details about Worcester berries were
taking my attention.
In comparison with
the gooseberry, it is not very productive
For cultural purposes, treat it in exactly the
same way as the gooseberry. ( p 53 ).
Years ago I saw Worcester in the collection of
Wisley in winter. I remember the stark pruned, wrist thick sticks, with very
little and short branches.
When I came back in summer, I saw only long new
wood and no fruits. Such a pruning is not the wright one for such a vigorous
plant.
Mine Worcester and the very related Black
Velvet are big shrubs. A single Black Velvet is almost two meter high
(Shortened!), with in circumference a measured 8 m, although I cut out
lots of wood.
Every year I have lots of fruit.
I like the strong taste of the ripe berries.
Black Velvet is a bit lesser acid.
In contrast with gooseberries, they are lasting
for a long period.
That depends on the weather. Last year (2003),
with the very hot July, (screening from the heat of the sun will help lasting)
they were finished at the end of the month. Mostly they are still good at the
beginning of August, and I remember me, that in a cold summer, I picked still
good berries in September.
I have to protect them against birds.
Before, I did it with the normal netting. Now I take an old insect gauze
(mostly used for protecting crops as carrots, leeks... against insects.
The meshes are very small, so that there is less muddle. With the sharp
prickles you have to work carefully.
But for protecting strawberries is it an ideal
thing, in comparison with the normal netting. Just cover and uncover for
picking. No more cutting out hedge-hogs!
Both, Worcester and Black Velvet are totally
disease free.
Only the caterpillars of the sawfly (Nematus
ribesii) can be a problem, but they can not eat the whole shrub as with
gooseberries!
Daniel Willaeys, Zoersel,
Antwerpen, Belgium
FOTOS van vorige week