Infoavond biologische Aardbei en Kleinfruitteelt 29/4
Provinciaal Proefcentrum Kleinfruit (PPK)
De provincie Vlaams- Brabant heeft te Pamel-Roosdaal in het Pajottenland een enige, biologische proeftuin, naast, maar los van de Provinciale Tuinbouwschool..
Onder leiding van Paul Hendrickx ging de grote groep eerst de proeven bekijken die allemaal beschut aanliggen in serres, doch in volle grond, een vereiste in de bioteelt.
Enkele frambozenrassen worden vergeleken. We passeren ook wat bessen in openlucht op weg naar de vele proeven met aardbeien, zowel met zomerrassen als met doordragers.
Voor beide groepen is er nu biologisch geteeld plantmateriaal.
Er is ook een serre met bramen, braambozen en andere besdragenden.
Een knap initiatief vind ik het nieuwe agroforestery perceel (bomenteelt gepaard met een andere agrarische functie; meestal gecombineerd met weide). Op ruime afstand zijn er twee rijen hoogstamkersen aangeplant. Tussen de bomen staan op rij een groot aantal kleinfruitsoorten als bv Gojibes, de kornellebes Jolico, Jostabes, lijsterbes , vlier, Japanse Wijnbes, Taybes, en nog vele andere. Enkele soorten zijn mij nog onbekend. Conclusie een enige verzameling. Bezoekers zullen hier veel van de wereld van het kleinfruit kunnen leren kennen.
Voor de liefhebber wordt Pamel dus te interessanter. Je wordt er gastvrij ontvangen, in tegenstelling met Sint-Truiden waar men sinds dit jaar lid moet zijn (= €100) of voor een activiteit €20 moet betalen. Trouwens voor een liefhebber is St.-Truiden minder interessant, omdat alles er toegespitst wordt op grootschalig ondernemen= industriële fruitteelt. Men kan wel niet anders, gezien de economische ontwikkeling.
Bij Bio gaat het nog meer op menselijke maat.
Dan volgde binnen het tweede gedeelte. Iedereen ontving een brochure met de resultaten.
De proefresultaten, respectievelijk voor aardbeien en houtig kleinfruit werden behandeld door diverse sprekers.
Mieke Vadermersch behandelde telkens de rassenproeven. Yves Hendrickx had het over het biologisch plantgoed van aardbeien. Paul Hendrickx en Jonas De Win bespraken de gewasbescherming, de onkruidbeheersing en de agrobiodiversiteit.
FOTOMATERIAAL
Op weg naar de proefpercelen passeren we percelen van de Tuinbouwschool. Daar zien we het werk van de spinselmot,die we deze tijd ook in fruitbomen aantreffen. Een kardinaalsmuts is helemaal ingesponnen.
Verder spreken de foto’s voor zichzelf.
Japanse Kornoelje (Cornus officinalis) op het plaatje.
Is er hier een verwarring? De Japanse kornoelje heeft als wetenschappelijke naam Cornus kousa. De Cornus officinalis noemen wij de Chinese Kornoelje
http://www.jardindupicvert.com/4daction/w_partner/cornouiller_officinal_cornus_officinalis.9140
http://www.houtwal.be/vakartikels/bijzonder_winterhard/cornus_kousa_planten.htm
Plaqueminier d’Europe (Diospyros lotus). Wordt een boom. Geeft kleinere vruchten. Wordt gebruikt als onderstam voor de echte kaki (Diospyros kaki)
Zie : http://www.tuinadvies.be/kaki_boom_kakiboom.htm
|