Smaken
bio-appels anders?
Fruit en groenten
staan symbool voor gezondheid. De consument zoekt ook actief naar gezond en
veilig voedsel. Biologische fruitteelt speelt op deze vraag in op een zeer
specifieke manier: alle chemisch geformuleerde gewasbeschermingsmiddelen en
bemesting worden gemeden.
Heeft deze andere teeltwijze ook invloed op de geoogste vruchten? Met andere
woorden smaken en geuren biologisch geteelde en geïntegreerd geteelde appels
hetzelfde? Waar liggen dan de eventuele verschillen?
Tijdens de oogst van 2005 werden voor het eerst vergelijkbare percelen
geïntegreerd en biologisch geteelde vruchten vergeleken qua smaak en aroma. Dit
onderzoek heeft de vermoedens van vele mensen niet bevestigd. Vaak wordt immers
beweerd dat biovruchten anders, meestal beter, smaken. Echte bewijzen hiervoor
zijn zeldzaam. Ook uit voornoemd onderzoek blijkt dat andere factoren dan de
teeltmethode een veel grotere invloed kunnen hebben.
Kort samengevat leidt dit onderzoek tot volgende besluiten:
· Het effect van de bewaarconditie is veel belangrijker dan dat van de
teeltmethode op de kwaliteit van de appel
· Er werd geen regionaal effect waargenomen. De gekozen percelen lagen relatief
dicht bij elkaar waardoor klimaat- en bodemeigenschappen niet sterk verschilden
· De verschillen in het aromaprofiel van appels bewaard in lucht en in CA
verdwijnen tijdens de uitstalling
· De teeltmethode had geen effect op aroma of smaak van de vruchten. Zoals het
goed onderzoek betaamt, wordt dit werk herhaald tijdens de volgende oogst. Het
ene jaar is immers het andere niet en gegevens van verschillende jaren maken
ons alleen maar slimmer. Wordt dus vervolgd...
Meer info / volledig verslag: Ann Schenk, VCBT, 016/32 27 32
bron: PCBT nieuwsbrief, 26/06/2006
|