Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
11-04-2005
BLAUWE BESSEN
BLAUWE BESSEN (Vaccinium corymbosum)
Gisteren heb ik bij mijn zoon twee blauwe bessen uitgedaan. De omgevende struiken waren na verloop van jaren zo hoog gegroeid dat ze volledig in de schaduw moesten groeien. Wegens gebrek aan licht waren ze gestopt met vruchten voortbrengen. Als je dan vergelijkt met de massas vruchten aan een struik in volle zon en die het voor de rest naar zijn zin heeft: een zure zandgrond en afgedekt met dennennaalden en dergelijke, voorgecomposteerde houtsnippers.
Die afdekking is nodig om de verdamping tegen te gaan.
Het zijn bij mij de enige planten die tijdens een erge droogteperiode in de zomer water krijgen.
Mijn oudste plant staat hier 42 jaar. Vroeger stond hij ergens in een verlaten hoekje. Tijdens de superhete en droge zomer van 1976 was hij zonder verzorging op sterven na dood: voor 90 % verdroogd.
Af en toe had ik nog wel een andere struik geplant, zonder acht te slaan op de vereisten van een zure grond. Na enkele jaren treuren was de plant dood. Mijn tuingrond was absoluut niet zuur genoeg. Toen werd veel meer zeealgenkalk gebruikt.
In 1970 had ik van mevrouw De Belder van het Arboretum in Kalmthout een paar hamamelissen gekregen. Die legden om dezelfde reden hun hoofdje. Als je maar leert van je stommiteiten , zeg ik altijd.
Het is wel laat om nu nog te verplanten, maar blauwe bessen hebben een grote wortelklomp. Ik heb ze ook flink teruggesnoeid.
Toen ik 13 jaar terug planten ging halen op De Wei, nu een biologische Blauwbessenkwekerij te Lanaken, kreeg ik planten die weg moesten op de hoogste kant. Die planten hadden zich aangepast door een supergrote wortelkluit te vormen. Ik vroeg naar een speciaal ras. Dit hadden ze in de laagte staan, tegen de beek. De wortelkluit hier was iets van niemendal. Enkele wortels volstonden om water te zuigen. Het was er toch in overvloed!
Intussen heb ik een uitgebreide collectie rassen, geplant in turf. Ze doen het allemaal voortreffelijk. Nog nooit is een plant uitgevallen.
Het is de bessensoort waar mijn kleinkinderen het meest verzot op zijn. De meeste bessen groeien op hun handhoogte. Van zodra ze nog maar goed konden lopen, gingen ze zelf plukken.
Ik herinner mij een anecdote met Robin. In volle oogstperiode, de derde week van juli, vertrok hij met zijn ouders naar het buitenland. Hij was toen vier en half. Hij kwam in februari terug en het eerste wat hij mij vroeg: Vake, mag ik in de tuin besjes gaan plukken?
Reacties op bericht (1)
18-05-2009
gewoon
Hallo Daantje,
Ik heb een stuk spoorweggrond gehuurd en noem het Nieuw Struweel (versus au struweel, Oosterweel)
Heb daar nogal wat exoten staan en experimenteer nu ook met vossenbessen, die ook een zijtak van de vaccinium familie is.
Heb je er enige ervaring in? Ik zoek nog wat geïnteresseerden. Heb ik Zweden speciale vossenbessenplukkammen gevonden, bij de fabrikant nog wel.
Over Goji-, honingbesen, en kruipbramen schrijf ik later nog wel eens. Heb ook nog bloedappels en bloedperen (griezelig he?)