Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
26-11-2009
RUBINOLA
RUBINOLA
In 2006 schafte
ik RUBINOLA aan bij Frijns te Margraten.
Dit jaar
waren er enkele vruchten. Het waren mooie, rood gekleurde vruchten. Een in
oktober geproefde appel smaakte lekker.
Rubinola is
een Tsjechische appelkruising tussen Prima en Rubin. Deze laatste is een
kruising tussen Lord Lambourne en Cox Orange. Bij mij is de dracht van Rubin wisselvallig.
Middelgrote appel met aantrekkelijke
rode blos. Het vlees van Rubinola is vast, knapperig, zeer sappig, zoet-zuur,
zeer lekker. De appel heeft een hoog vitamine C gehalte.
Rubinola is een
herfstappel vanaf midden september. Is van de boom eetbaar. Fris bewaard blijft
hij een 8 tal weken goed. Wordt daarna zacht en vettig.
Wegens de sterke
groeikracht raadt men een minder sterke onderstam aan en dient er beperkend te
worden gesnoeid. Anders bekomt men te lange, verkalende takken.
Op 23/09/2005 schreef ik
al over deze vrucht naar aanleiding van de eerste vruchten bij biokweker Danny
Billens, die zei: Eigenlijk zou ik deze
soort iedereen aanbevelen.''
De foto's werden genomen op de jaarlijkse open dag van Keepers Nursery op 27 september LL. Let op de ingesnoeide takken.