Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele
soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik
meedelen en zelf nog bijleren.
Voor de fruitliefhebber
03-12-2009
SALVESTROLEN
SALVESTROLEN
Veelbelovende en veelzijdige componenten in biologische voeding
Het grote verschil tussen
biogroenten en fruit en niet-bio zou wel eens kunnen liggen in de salvestrolen, vrij recent ontdekte componenten, die nagenoeg
ontbreken in de gewassen van de gewone landbouw en die volgens de laatste
onderzoeken aan biologische groente en fruit een absolute meerwaarde zouden
geven. Want salvestrolen zouden op diverse terreinen gezondheidsverbeterend werken
en wel eens de vitaminen van de 21 ste eeuw kunnen zijn.
Enkele jaren geleden leidde het onderzoek van Dan Burke min of meer toevallig tot de ontdekking
van de salvestrolen. Dan Burke is emeritus hoogleraar in Pharmaceutical
Metabolism en hij is 27 jaar als farmacoloog en toxicoloog verbonden geweest
aan Britse universiteiten. De
salvestrolen behoren tot de zogenaamde fytoalexinen, verbindingen die van
nature al honderden miljoenen jaren door planten worden aangemaakt om zich te
verdedigen tegen o.a. schimmels en bacteriën.
Door de moderne landbouwmethoden en productietechnieken van
voedingsmiddelen zijn er in steeds mindere mate salvestrolen aanwezig in onze
voeding. Door een gewas te bespuiten met chemische bestrijdingsmiddelen
bijvoorbeeld, stopt de plant met de eigen aanmaak van deze schimmelwerende
verbindingen.
Het belang van deze verbindingen werd duidelijk uit onderzoek van Potter
en Burke toen deze salvestrolen bleken te reageren met het enzym CYP1B1 dat
wordt aangetroffen in cellen die schade hebben opgelopen door vrije radicalen.
De salvestrolen lijken in deze cellen een uiterst actieve controlerende rol te
kunnen spelen en zo van groot belang te kunnen zijn voor onze gezondheid. Het
CYP1B1 enzym komt niet tot uitdrukking in gezonde cellen die ongemoeid worden
gelaten door de salvestrolen.
Hoewel het onderzoek nog in de kinderschoenen staat hebben Potter en
Burke een stevig fundament gelegd onder hun hypothese.
Met dank aan Andre Teirlinck van
Geel, die zich al vele tientallen jaren inzet voor de bioteelt.