Gebruik van Rozenblaadjes en grote Rozenbottels
Tijdens de
terugkomdag van de NBS bij u hebben we die rozenbottels geproefd en heel goed bevonden. Graag zouden we dat
ook aan enkele rozenvrienden willen aanbieden.
2 Vragen:
Van welke
roos (rozen) waren de bottels?
Welke
handelingen werden met de bottels uitgevoerd?
Volgens een
vriend rozenliefhebber waren ze gekonfijt.
Beste Gust en Blanche,
De rozenbottels die ik gebruikte ken ik als Japanse rozenbottel. Men
gebruikt deze rozen veel als boordgarnituur langs wegen en
in aanplantingen.
Bij de bloei gebruik ik de geurige bloemblaadjes, juist
vooraleer ze afvallen om rozendrank te maken voor direct gebruik. Rozendrank
bestaat uit water met rozenblaadjes, gezoet met rozijnen.
De Bloemblaadjes doe ik ook in wat lopende acasiahoning en
maak er rozenhoning mee. Ik meng deze honing als broodbeleg met
tahin of gebruik deze als zoetstof in heerlijke thee.
De rijpe Japanse rozenbottels schil ik. De pitten gebruik ik voor thee of
voor pektine.
Het vruchtvlees meng ik met vaste honing. Voor jullie was dat de
sterk afsmakende honing van Soria, een Spaans bergstadje. De honing wordt door
de firma Soria uit Ichtegem verdeeld (te koop in apotheken).
De bereiding is dus heel eenvoudig: Een tas vers rozenbottelvlees mengen
met twee kleine soeplepels honing. Door de honing bewaart deze bereiding een
week in de koelkast. Ik belegde er toastjes van maismeel mee.
Vriendelijke groeten,
Aleide
|