KLiS of met
de nieuwe naam KliT
Weinigen zullen deze wortel
kennen. Beter bekend zijn de zaadbolsters die zich vormen in het tweede jaar.
Die hebben weerhaakjes om zich overal aan vast te haken en zo worden de zaadjes
meegenomen om zich te verspreiden. Als kind gooiden we graag met deze knoppen
die zich vasthechten in kleren en haren!
In het najaar let ik erop om de zaadstruiken
die in looplijnen staan uit te hakken en wat aan de kant te deponeren.
Al enkele keren heb ik
distelvinken op trek zich te goed zien doen aan de zaden.
Het eerste jaar vormen zich de
wortels.
In Japan en vandaar in de
macrobiotiek worden zij bereid als een Yang gerecht. In de zeventigerjaren
hebben we plant en gerecht leren kennen bij Lima te Sint Martens-Latem. Deze
wortel geniet mijn voorkeur boven schorseneer.
Bij ons heeft de klis zijn beste
groeiplaats in de kippenren. Ze zaaien zichzelf uit. De kippen zorgen wel dat
er niet te veel concurrentie is met gras!
Tijdens de winter is de plant
totaal verdwenen.
In het vroege voorjaar pas zie je
de nieuwe groeipunt. Dan is het het geschikte moment om de planten te oogsten,
vooraleer de vezels te taai worden (verhouten).
Het lekkerst vind ik de bereiding
in een gietijzeren kooppot in de oven van de tegelkachel. Aleide brengt op smaak met een geut Tamari, biologische soyasaus van Lima.
Vanavond stonden ze op
het menu, samen met vis en besproeid met een fantastisch wijntje, Domaine de la
Garrelière, Touraine, Sauvignon, 1999,
agriculture biodynamique, verdeeld door Biotiek van Zoersel. Nog vrij fruitig, met een heerlijke, lange nasmaak.
Ik heb er nog deugd van.