VOORJAARSRECEPTEN VAN
ALEIDE
Recept kliswortel
Neem jonge
kliswortels. Bij oudere vormt zich onder de schil een houtige laag.
De goede
periode om te oogsten is als de jonge klissen boven komen. Ze groeien op
vochtige, stikstofrijke plaatsen. Voor een vijftal klissen neem ik twee uien en
enkele paardenbloemen met wortel en blaadjes. De blaadjes snipper ik fijn voor
in de salades.
Met een
metalen spons of harde borstel kan men de zwarte bovenlaag van de klis wit schrobben.
Klis
verkleurt vlug.
Daarom bereid
ik de klis direct na het schrobben en snij ze in fijne schijfjes.
Zonder
uitstel in een hete pan, in olijfolie bakken. Na enkele minuten de gesneden
uien toevoegen en de in schijfjes gesneden paardenbloemwortel bijvoegen. Op een
zacht vuurtje met deksel erop, het geheel nog 10 minuten laten stoven. Op het
laatste twee soeplepels sojasaus van Lima toevoegen.
De
grote brandnetel
Nu is de
grote brandnetel volop aan het schieten en zijn de bovenste toppen beschikbaar.
Na een
tijdje wennen kan men oogsten zonder handschoenen.
We kunnen
alle dagen variëren.
Netels zijn
vlug gaar. Men kan eerst een ui glazen en met de fijn gesneden netels nog 5
minuten laten smoren. Dit kan dan gemengd worden in aardappelpuree of
toegevoegd aan de soep of gegeten als spinazie.
Netelsoufflée
De fijn
gehakte netels mengen met geklopt eiwit. Tien minuten in de oven laten garen.
In het
midden een putje maken er de dooier voor het opdienen opleggen.
|