RABARBER
De rabarber in mijn tuin bloeit
zeer vlug, dit jaar al 2 keer. (Kan de bloesem op de composthoop, of krijg dan
overal kleine struikjes ?) Kent u daar een oorzaak van ? De meeste
stengels blijven ook nogal dun; Gewoon compost geven, of is koeienmest beter en
in welk seizoen ?
Waarschijnlijk vertoont deze
rabarberplant tekenen van ouderdom en wil de plant door overvloedige
zaadvorming zorgen voor nageslacht.
Rabarberplanten die meer dan tien
jaar op dezelfde plaats staan en niet voorzien werden van overvloedig compost,
kunnen slechts nog kleine stengels produceren. Enkele groeipunten ontwikkelen
een zaadstengel.
Ook bij minder oude planten
ontwikkelen zich zaadstengels. (Niet bij alle rassen.) Wanneer je deze zich
ziet vormen, breek je die uit, want er gaat telkens veel energie naar deze
zaadvorming. Enkel uitgerijpt zaad is kiemkrachtig en voor het zover is gaan er
maanden over. Dus helemaal geen probleem om de stengels op de composthoop te
gooien.
Een andere mogelijkheid is de nog
gesloten bloemknoppen te koken. Ze smaken naar bloemkool.
Ook bij rabarber bestaan diverse
rassen.
Deze zijn te herkennen aan het
voetje, onderaan de steel, wanneer je deze afbreekt. Deze zijn wit, over rozig
tot dieprood. Er zijn vroege en latere rassen. De stelen hebben meestal een
rood gedeelte, maar zijn inwendig groen. Er bestaan ook rode stelen, uitwendig
en inwendig.
Van een Engelse vriend kreeg ik
een wortelstok van een vroeg ras met rozige voetjes.
Mijn andere planten kreeg Aleide
dertig jaar terug van haar tante Irma te Blankenberge. Daar groeiden ze al
tientallen jaren in de zware Poldergrond. Maar ze doen het ook uitstekend in
onze met veel compost verrijkte Kempische zandgrond. Ze vervingen de uitgeputte planten met groene stelen die ik nog van Ichtegem meegebracht had.
Intussen zijn ze al
meerdere keren verhuisd. Enkel op een te laag gelegen plek met s winters een
te hoge waterstand, waardoor de onderste wortels afsterven, deden ze het minder
goed.
Zoals reeds gezegd krijgen mijn planten voornamelijk compost, maar elke vorm van organische mest is goed. Mijn planten krijgen ook een mulchlaag van grasmaaisel. Aldus is er minder concurentie van grassen en onkruiden.
Rabarberstelen worden op velerlei
wijzen benut. De nichtjes uit Kortemark maken al meer dan vijftig jaar
uitstekende rabarberwijn. Bij ons is het een ingrediënt voor diverse confituren
of beter vruchtenbeleg volgens Aleide.
De stengel van het vroege Engelse
ras met het roze voetje werd vanmorgen mee gemixt met de tot nu natuurlijk
bewaarde appelen en vruchten uit de diepvries. Een geslaagd experiment. Het
zuur van de rabarber harmonieert met het zoete van de suikeresdoornsiroop.
Kinderen die in de tuin komen zijn
verzot op de zure lekstokjes. De zure smaak komt van het citroen -, appel en
oxaalzuur. Oxaalzuur is in grotere hoeveelheden kalkrovend en giftig. Dit gif
zit echter voornamelijk in de bladeren die op de composthoop gaan of benut
worden om eronder slakken te vangen. Het gehalte oxaalzuur vergroot in oudere
stengels. Vandaar de volkswijsheid In de nazomer geen rabarber meer eten.
Maar als geregeld stengels geoogst worden is er geen probleem.
Rabarber is goed voor hart en
bloedvaten. De stelen bevatten vitamines B en C.
100 g Rabarber bevat: 0,05mg Vit.
B1 0,02 Vit B2 - 0,1 mg nicotinezuur 30 mikrogram Vit. B6 10 mg Vit. C.
Verder komen voor: kaneelzuur
rhaponticoside, galluszuur en emodine, rheochrysidi, rheïne en rheosmine.
(Gegevens uit Groot Kruidenboek van M. Sc. R. Goovaerts)