Kameroense
Boontjes
Aleide kreeg tijdens haar
jaarlijks verblijf 2 jaar terug 2 verschillende bonen van boeren van Going, een
dorp bij Kaele in het hoge, droge Noorden van Kameroen. We waren benieuwd of
die bonen het bij ons zouden doen.
Ze werden uitgezaaid in de waan
dat het stambonen waren, doch het waren klimmers. Ik heb toen nog wat stokken
geplaatst.
Vorig jaar zaaide ik deze bonen
opnieuw, maar nu aan stokken.
Toen stonden de bonen op een
uithoek van het terrein.
En wat bleek, enkel deze jonge planten werden
afgevreten door konijnen! Een nieuwe
smaak voor deze beesten?
De plantjes stonden er gezond bij.
Schade door bonenkevers is uit te sluiten.
De jagers hebben deze winter hun
werk grondiger gedaan. Ik zie geen sporen meer van konijnen.
Aleide heeft de oude boontjes te
kiemen gezet en vele bleken nog kiemkrachtig. Zij laat graag bonen en erwten
vooraf kiemen, omdat ze dan waardevoller en smakelijker zijn bij de bereiding.
Ik heb ze gefotografeerd vooraleer te planten. De rode hebben veel weg van azukis,
geneeskrachtige Japanse boontjes bij nieraandoeningen.
De bereidingstijd verkort
aanzienlijk door het kiemproces. Toegevoegde
wieren bevorderen de smaak en voedingwaarde en verkorten eveneens de kooktijd. Men
kan de wakamé er nadien uitnemen en verwerken in saus of soep. Het kookpotje na
10 minuten zacht koken onder een theemuts te zetten tot aan de maaltijd, spaart
energie en vitaminen.
|