De Gezondheidswaarde van Zwarte Bessen
De grote bessen van Ben Sarek
Welbekend is dat zwarte bessen
rijk zijn aan vitamine C, in die mate zelfs dat 100 g bijna 3 X de
aanbevolen dagelijkse dosis bevatten. In vergelijking met appelsienen is dit
meer dan drie maal zoveel.
Wat het gehalte aan antioxydanten,
anthocynines (te merken aan de donkere kleurstof in bessen en groenten)
worden ze enkel overtroffen door blauwe bessen.
Zwarte bessen bevatten tevens
zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels vertragen de
oplossing van nutriënten in het bloed. De onoplosbare vezels vullen de dikke
darm en bevorderen de doorgangsbeweging.
Zwarte bessen leveren energie
in de vorm van fructose en glucose. De gemiddelde waarde van 100 g is kjoule 169 / kcal 39.
Als standaard suikergehalte
in zwarte bessensap geldt 10,6 °Brix. Brix
is de maat van het percentage suikers in het sap.
De zaadjes bevatten essentiële vetzuren
die een vitale rol spelen in het lichaam, daar het lichaam deze stoffen zelf
niet kan aanmaken.
Overzichtstabel van de inhoud van 100 g
(in 1 g zijn er 1000 mg -
milligram en 1.000.000 µg - microgram)
Water 81,30 %
Vezels 6,78
Koolhydraten
6,11
Zuren 2,63
Eiwitten 1,28
Mineralen 0,80
Vetten 0,22
Bioactieve
bestanddelen mg
Anthocyaninen 230-
840
Flavonol Glycosiden 8,81
Vitamines
Vitamine C 177 mg
Vit. E 2,7 mg
Vit. A 81 µg
Vit. B5 400 µg
Vit. B9 8,8 µg
Vit. B6 80 µg
Vit. B1 51 µg
Vit. B2 44 µg
Vit. B3 280 µg
Vit. H 2,4 µg
Vit. K 30 µg
Mineralen & Spoorelementen
Ijzer 1,3 mg
Calcium 46
mg
Magnesium 17
mg
Phosfor
40 mg
Zink
250 µg
Iodium 1 µg
Kalium
303 mg
Chloor 15
mg
Silicium 3 mg
Sodium
1,7 mg
Mangaan
346 µg
Boor
200 µg
Koper
103 µg
Fluor 29
µg
Nikkel
16 ng
Selenium 1,7 µg
Cobalt
1,5 µg
Chroom
771 µg
|