Kanker, Nectria galligena
De
laatste dagen heb ik mij bij de appelen nogal bezig gehouden om overal de
kankertakken en takjes af te knippen en te verzamelen om op te branden. Je
merkt deze nu beter op daar de kankertakjes kaal blijven of moeilijk in blad
komen wegens een beginnende aantasting. Bij nader toezien bemerk je een lichte
verrimpeling, een scheurtje of iets loskomen van de bast.
De
kankertakjes worden zorgvuldig verzameld om op te branden. Kankertakken op de
grond verspreiden evenzeer de kankersporen. Door verwijdering hoop ik zoveel
mogelijk besmetting te voorkomen.
Het
valt op dat de gevoeligste rassen bij mij sommige nieuwe rassen met zeer
lekkere vruchten zijn. Otava, Santana,
Scrumptious, Limelight horen bij de gevoeligste. Bij de oude rassen is mijn
oude Bellefleur wellicht de gevoeligste. Bij een andere Bellefleur, wellicht
een Brabantse, is er een tijd erge aantasting geweest. Ik snoeide zoveel
mogelijk alles weg, soms ganse takken. De grote aantasting is al enkele jaren
precies overwonnen en ik moet slechts hier en daar nog een kleine aantasting
wegknippen. Iets dergelijks heb ik meegemaakt op de Reinette Hernaut. Vijftien
jaar groeide deze boom voorbeeldig en dan verkankerden kort na elkaar talrijke,
grotere takken. Ook hier greep ik zo goed mogelijk in, maar op een hoogstam
geraak je niet overal bij. Toch lijkt het of ook deze boom de aantasting al een
tijdje overwonnen heeft.
Mijn
Boskopen hebben weinig last van kanker. Op andere plaatsen heb ik zware
aantasting gezien.
Bij
ons thuis in West-Vlaanderen was de oogstappel een en al kanker. Hier heeft het
ras geen last van kanker.
Van
fruitvriend Wim Peeters krijg ik enkele fotos van kankeraantasting op zijn
beukenhaag te zien. Zelf heb ik dit bij beuk nog niet opgemerkt of het is toen
niet doorgedrongen dat het een kankeraantasting betrof.
Dit
is duidelijk kanker, Nectria galligena die vooral sommige appelrassen
aantast, maar ook peren. Deze boosdoener tast evenwel ook beuk, populier, eik ,
berk en nog ander loofhout aan.
Te
oordelen naar de verschillende fotos is drastisch wegsnoeien tot in het
gezonde hout geboden.
Met dank aan Wim Peeters voor de Foto's