Kweeperen
Verwerken
(Tekst
Aleide en Daniel)
Annelien
als enthousiaste keukenprinses bij het malen.
De
meeste kweepeerrassen hebben gewoonlijk te lijden van de schurft.
Zoals vroeger gemeld, is die aantasting dit jaar minimaal. Onze rijke
oogst aan mooie kweeperen zullen we dit jaar laten verwerken tot sap.
Eén vierde Kweepeersap en drie vierde appelsap smaakt
overheerlijk.
De
vruchten die niet meer gaaf zijn verwerken we als fruitbeleg.
We
verwijderen de zwarte punten en rotte plekken en vermalen de stukken
kweepeer in water, liefst met wat citroen, zodat ze minimaal
verkleuren.
We
snijden ze tot fijne schijfjes met het Zyliss molentje.
We
laten alles koken. De kookpot wikkelen
we in een oud deken, zodat de bereiding nog een nacht kan trekken en
sparen aldus energie. De dag daarop draaien we de bereiding door een
roerzeef, gieten over in de koperen confituurpan en warmen op,
terwijl er duchtig geroerd wordt. Eerst is er nog bruine rietsuiker
bijgevoegd, in een verhouding van 1kg suiker op 5 l moes.
Na
wat opwarmen wordt het meeste sap afgeschept door en door een zeef gegoten. Deze zeef
staat op een trechter en fles. Achteraf zal dit sap gepasteuriseerd
worden.
De
overblijvende moes wordt nog een tijdje gekookt en geroerd,
Vervolgens wordt de materie in warme bokalen geschept, die tot de
rand gevuld worden. Het schroefdeksel gaat er op; nog wat warm
afspoelen en we leggen ze op hun kant.
Zo bekomt men een
lekker fruitbeleg.
|