We genieten weer van de Suikermaïs
Al enkele dagen genieten
we opnieuw van de suikermaïs. Eigenlijk is die heerlijkheid bij ons slechts weinig
bekend. In Detroit stond men ermee in stalletjes aan de straat.
Ik herinner me nog dat ik
Aleide suikermaïs bracht, na de eerste geboorte thuis. (dochter Mieke, 8
september 1965). Toen teelde ik het zaadvast
ras Golden Bantam. Dit ras is nog
steeds te verkrijgen.
Ik geef al een tijd de
voorkeur aan de nog betere F1 rassen en zeker de SS (supersweet) rassen.
Het zijn rassen uit de
Organic Garden Catalogue van Chase Organics (blog van 12/02/2008) en Garden
Organic (Zeg maar de Engelse Velt, die dit jaar 50 jaar bestaat).
Organic is in het Nederlands biologisch.
Ze bieden 4 superzoete F1
rassen aan, maar nog steeds niet als biologisch zaad.
Early Extra Sweet F1
Sweet Nugget F1
Sweetie F1
Swift F1
Ik teel deze in een apart
blok, omdat maÏs een windbestuiver is en andere maïs, zeker de voedermaïs, best
een eind verder geteeld worden.
In een ander blok heb ik Kelvedon Glory F1 en Double Standaard staan. Dit laatste ras
is wel een zaadvast ras, maar er zijn witte naast gele zaden. Dit is biologisch
geteeld zaad, net als Golden Bantam. Ik ben van plan er volgend jaar ook Golden Bantam (biozaad) bij te zaaien
voor een betere vergelijking.
Vroeger at ik de
suikermaïs rauw van de kolf, nu heb ik die liever gestoomd, bestreken met boter
en een tikkeltje zout erop. En niet te vergeten hierbij een heerlijk schuimwijntje.
Voor
de geïnteresseerden kan ik dusgewenst deze winter mee zaden bestellen. Laat dit
weten per mail.