De Saint Mathieu Stoofpeer
Op het eerste gezicht heeft deze peer veel weg van de
Saint Remy. De bewaarbaarheid is echter een stuk korter.
Elke streek in Frans-Vlaanderen had zowat zijn eigen type
stoofpeer op een hoogstam op het erf. De Saint Mathieu situeert zich in de
streek tussen lEscaut (de Schelde) en la Lys (de Leie) met o.a. een
concentratie rond Lille (Rijsel). In 2001 heeft het Centre Regional de
Ressources Génétiques de ganse streek geïnventariseerd.
De peren zijn te herkennen door hun typisch voorkomen,
hun sterke groeikracht, de hangende takken, wegens de grote vruchtdracht van
zware peren. De bomen worden 150 jaar en meer. De weerstand tegen schurft is
groot.
Het ras leent zich ook voor laagstam op kwee, mits een
tussenstam. De productiviteit is goed. De groene vruchten krijgen aan de
zonkant een rode blos. De pluk gebeurt al rond Saint Mathieu (20 september). De
peer houdt tot januari.
Deze excellente bakpeer, zoet en met een rijk aroma, wordt
niet alleen geapprecieerd als dessertpeer (wit-kokend), maar is eveneens een uitstekende
begeleider bij wit vlees en wild.
|