Kroniek van een toffe familie en een toffe gemeente.
21-08-2005
gratis met de bus
Een vriend van mij is toegetreden tot het gild van de 65-plussers. En zoals U weet biedt dat aan een mens nogal wat voordelen. Eentje daarvan is het gratis busrijden met "de Lijn". Mijne vriend houdt nogal van de "geneugtes des levens" en daarom maakt hij uitgebreid gebruik van het aangeboden openbaar vervoer. Zonder echter zijn status van voorbeeldig echtgenoot en huisman te verwaarlozen: Op de pare weekdagen rijdt hij zijne gazon af, gaat hij koffie drinken bij zijn vijfentachtigjarige moeder, verzorgt de kattenbak en zet de groencontainer buiten. Op de onpare dagen gaat hij toeren met "de Lijn". Zo rond een uur of elf in de voormiddag stapt hij halverwege tussen Dessel en Retie op de bus, laat zijn kaart zien en rijdt dan mee tot op de markt in Retie. Daar gaat hij eerst twee "Stellas" drinken bij Amelieke. Hij gaat aan het raam zitten, dan ziet hij de volgende bus komen. Om twaalf uur staat hij terug aan de halte voor de bus naar Turnhout. Op Turnhout Markt zit zijne maat in "de Cambrinus" te wachten achter twee versgetapte Primussen. Na wat bijbuurten pakt mijne vriend rond half twee van aan "Turnhout Statie" de sneldienst naar Antwerpen. Op de Grote Markt, onder het standbeeld van Brabo, weten de cafébazen ondertussen dat hij komt voor 3 bollekes Keuning. Royaal op tijd gaat hij terug naar zijn bus, de stopdienst ditmaal, want die vertrekt om tien voor de vijven terug naar Turnhout.Wachten op de bus doet hij in gezelschap van twee Jupilers. De bus vertrekt altijd keurig op tijd en veel te rap volgens mijn vriend. 't Gevolg daarvan is dat hij ergens in de buurt van de paters-trappisten in Westmalle op de stopknop duwt, want dan moet hij dringend pissen. Onder het genot van twee "Westmalles" wacht hij op de volgende bus naar Turnhout. In Turnhout moet hij hollen om de voorlaatste bus naar Mol. Halverwege, hij is dan weer terug in Retie, stapt hij af en gaat terug bij Amelieke om zijne dorst te lessen. .......'t Wordt dan zo laat dat de laatste bus weg is en mijne vriend een taxi moet nemen om thuis te geraken.
Aan mijn vriendjes... Ge ziet het hé, we moeten nog niet al te erg klagen hier in Belzenland. Daarom stel ik voor om vanaf nu een wereldwijde campagne te beginnen om de volgende wereld-gay-parade compleet in tutu en string te organiseren in Teheran of Bagdad.
Kunnen we "en passant" een oorlogsweesje adopteren.
Augustus 1994. Arendonk werd opgeschrikt door berichten over een brand op de wijk Lusthoven. Tijdens een ponykamp komen in een fel uitslaande brand 5 kindjes om het leven. De eigenaar tracht tevergeefs om hulp te bieden maar er is geen redden meer aan. De kinderen liggen te slapen op de bovenverdieping van de stallingen/schuren. Verder dan enkele berichten in de kranten komt het niet: de getroffen families -sommigen van adel - verkiezen geen persoonsgegevens vrij te geven.
Einde van het verhaal !!!! toch voor de buitenwacht.
Bij een zware brand in een vakantieverblijf in het Kempense Arendonk komen in augustus vijf kinderen om het
Bij een zware brand in een vakantieverblijf in het Kempense Arendonk komen in augustus vijf kinderen om het leven. Foto archief GVA.
eindelijk, het bolleke gevonden. In mijn bericht van 26 juni meldde ik dat een vriend van mij (martinus I) een genetische afwijking heeft waar hij bijzonder trots op is. Het is een vergroeiing van de kieuwbogen en volgens perfessers die het kunnen weten, vrij uniek. Voor de wetenschap, om de lezers van seniorennet te plezieren en uit zelfbehagen heeft mijn vriend zich laten portreteren.
Eventjes er tussen uit!!!. Over en 't weer naar de Franse Alpen. Niet meer om te wandelen of te klimmen, gewoon op een zonnig terrasje met een homp stokbrood, een stukske Franse kaas, en een glas wijn. Mijne vriend zou boeken meenemen. Ik ga mensen kijken.
Op mijn blog gaat het leven intussen gewoon verder.
Dag op dag, 3 maanden nadat in Arendonk een moeder en haar zoontje van 6 jaar werden begraven na een dodelijk ongeval op weg naar Disneyland-Parijs, is het weer ijzig stil in Arendonk. Een jonge familie, vader moeder en twee kleine kindjes, op terugweg van vacantie, werd in Koblenz aangereden. Daarbij verongelukte het jongste zoontje. Weer een leeftijdsgenootje van mijn kleinkind. Op 1 september zou het aan zijn eerste studiejaar beginnen. Vandaag, op 13 augustus, wordt de kleine Rohald begraven. Het leven gaat door en moet doorgaan. ...Maar vandaag eventjes niet in Arendonk. Voor de ouders, grootouders en de familie geraakt dat leven nooit meer op de rails. ...Alleen stilte,diepe treurnis en medeleven passen hier.
Ach Margrietje !!! (klik op de afbeelding) Kijk! dit meiske van hiernaast moet in Brussel de belangen van ons Kempenvolk verdedigen. Het is niet verwonderlijk dat de Kempen in Europa bekend staat als een achtergebleven regio in moeilijkheden. Van zulke praat, zoals mijn vriendin verteld, wil mijn broek wel eens afzakken. Ik zal ze maar proberen op te houden want ik ben niet gerestaureerd. ...nog niet. Arnold Schwarzenegger, de acteur-gouverneur, zal weer lachen met die Belskes.
August Maria Jozef Sneyers geboren te Arendonck, 24 Juni 1893 gesneuveld voor ons vaderland tussen Steenstraete en Yperen, op een verkenning in de Duitsche linien op 11 Juli, den dag de gulden sporen, 1918 hij werd 25 jaar.
(klik op de foto)
In Flanders Fields the poppies grow Between the crosses, row in row That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below. We are the dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved and were loved, and now we lie in Flanders Fields (John McCrea)
treurend ouderpaar van Käthe Kollwitz op het Duitse soldatenkerkhof in het Vlaamse Vladslo.
Augustinus Clementinus Van Gorp 7de Linieregiment geboren te Arendonck op 23 April 1893 gesneuveld te St.Joris bij Nieuwpoort den 21 October 1914 en aldaar begraven door Belgiche soldaten. Hij werd 21 jaar.
Een vriendin van mij zit, of liever, zat met een probleem. Nikske met de belastingen of ergens in de relationele sfeer of zo, nee nee, mijn vriendin heeft een lichamelijk ongemak. Vorige week, na een verkwikkende douche, bemerkte ze op het tepeltje van haar linkerborst een tjopke. Haar vriend werd er bijgeroepen voor een "second opinion" en die zag direkt dat er kapers op de kust waren. Hij die altijd gedacht had dat hij de enige gebruiker was van zijn vrouws borsten, ontdekte dat er zich op het tepeltje een teek gehuisvest had. Nu is mijn vriendin geschapen met een boezem die in medium cups passen en ze voelde niks voor een borstvergroting op natuurlijke wijze. Dus werd haar vriend gesommeerd om de teek te verwijderen. Dat kan met een pincetje, maar dan loopt men het risico dat het koppeke blijft zitten. Mijn vriend heeft dus besloten om de teek er uit te zuigen, met koppeke en pootjes en al. U kunt begrijpen: hij heeft de week van zijn leven beleefd !. Maar hoe komt er in godsnaam een teek op het tepeltje van haar linkerborst? ...Bosbessen gaan plukken, of gewoon in haar blootje en op handen en voeten over het gazon gekropen? Dan rest de vraag: Stond het gras zo hoog of hingen die borsten zo laag???.
J.Rekel gaat met zijne maat en de zes kleinkindjes, allemaal klein rekeltjes, voor een week naar de Vlaamse kust...Genieten van de klein gasten, van zijn " eigenste schat", en (hopelijk) van de zon en van een Blonde Leffe. Ondertussen kunnen jullie het Arendonks dialect leren langs onderstaand bericht over "het muisje" dat hieronder op dit blog te beluisteren valt.
We hebben hier in Arendonk een paar gasten rondlopen of die hier rondgelopen hebben, en die wat te betekenen hebben in de onvergankelijkheid van de wereldgeschiedenis. Op sportgebied hebben we Rik Van Steenbergen en verder zijn we goed in duiven, oehoes en kauwkes. Arendonk is ook zeer zuinig op zijn ereburgers: We hebben er maar drie: Mijnheer P.J.Koop zaliger, directeur van sigarenfabriek Karel I, Louis Van Gorp, stichter-directeur van de kunstacademie en hofschilder van Albert, Pola en Faabi en verder Raf Van Gorp zaliger, goed tot zeer goed in de plastiekverwerkende nijverheid.
Verder nog een paar politiekers die aan standbeelden voor zichzelf knutselen en dan enkele echte kunstenaars. Die van Maaseik kunnen beweren wat ze willen maar Jan Van Eyck, de schilder van "Het Lam Gods" is geboortig van Arendonk. Dat heeft hij zelf op een paar van zijn schilderijen getekend. En dan hebben we nog E.H. Remy Lens, niet zo bekend bij de grote massa, maar iemand die het vertellen in het bloed had. Hij was de grote organisator van massa-optochten maar vooral de conservator van het Arendonkse dialect. Het Arendonks als dialect is uniek en met geen enkele buurgemeente te vergelijken. In enkele vervolgberichtjes kunt U het dialect via uw boxen beluisteren.Morgen volgt het eerste over "het muisje"
Ik ben vergeten om mijn vriendin Freya te feliciteren met de geboorte van haar tweede dochtertje. U kent Freya toch? Onze federale minister van werk. Ik wou de kleine "Billie" een kaartje met daarop "Proficiat" sturen, maar hoe heet dat poppemieke nu eigenlijk? Van den Bossche?..Nergens gelezen. Stevaert?...ook nergens zien staan. Di Rupo?...'t Zal toch niet zeker. Dus voor alle zekerheid gebeld met het ministerie van Waark. De woordvoerder aldaar kon of wou of mocht geen uitsluitsel geven. Het enige wat in de gazetten stond was dat de papa een Duitser was. Een Germaan. Ik begin op slag sympathie te krijgen voor die lieve Freya. Met zo'n voornaam - Freya, hoedster van de eeuwige jeugd, - moest zij ooit terugkeren naar haar Germaanse roots.
't Probleem is dat er in Duitsland en in de omliggende Nibelungen 700.000 verschillende familienamen rondcirculeren. Dus 't is onbegonnen werk. En het klinkt allemaal zo raar: Billie von Schönhauzen, of Billie Schumacher of Von Ribbentrop. Ik mag niet denken aan Billie von Hohenzollern of Billie Adenauer... Dus nu moeten Billie en Freya op mijn felicitaties wachten tot ik Bèrke Anciaux tegenkom: Da's ne gast diejen alles weet.
Voor lezers van het seniorennet die willen weten waar hun familienaamgenoten wonen, eventjes klikken op onderstaande website: www.familienaam.be Veel succes gewenst, misschien komen jullie nog een rijke suikernonkel of -tante tegen. Ik heb er in ieder geval eentje gevonden!!!.
Een paar weken geleden waren er in het dorp Arendonk missiefeesten. Een zogezegde ouderwetse bijeenkomst waar hulp bijeen wordt gesprokkeld voor overjaarse nonnekes en paterkes in de Congo en andere werelddelen. ...Een oud exemplaar tekende nog present: Een vijfentachtigjarige pater-missionaris met 54 dienstjaren in Congo. Daarvoor hadden ze hem beloond met een medaille van "Ridder in de kroonorde". Er wordt nogal eens smalend gedaan over missiefeesten: Saaien truikes voor de negerkes breien, tombolalootjes verkopen met als hoofdprijs een bedevaart naar Lourdes, en dat soort dingen. Eten en drinken kunt ge er ook: een Westmalse trappist en pannenkoeken zijn het hoogst haalbare op de menukaart. En de plaatselijke fanfare komt voor nikske en gratis spelen. Dat is wat anders dan de tegenwoordige en moderne versies van een missiefeest: uitdagende reklamefolders, etentjes van de Oxfam-wereldwinkels en andere Ngo's met eerlijke Max Havelaarkoffie, steevast bruine rijst op het menu, dansoptredens van gasten met rastakapsels en andere gewichtig aandoende ontwikkelinghulpsympathisanten. Da's pas derde Wereldsolidariteit. 't Zal wel. Ik kom er zelf wel eens, bij mijns broeders feesten.
Ik zal wel bij een uitstervend mensenras behoren, maar geef mij maar de "ouderwetse missiefeesten".
Tijdens de loopgravenoorlog aan de IJzer tussen 1914 - 1918 sneuvelden duizenden en duizenden soldaten. Onder hen 16 Arendonkenaars. Hieronder 3 van hen...
Raoul Pieter Gaston Moonen Arendoncksche soldaat van 't 16e Linieregiment, 7e Cie. geboren te Brussel den 23 October 1894, gevallen op het eereveld aan den Yzer, den 28 September 1918, in zijnen zege op een vijandig fort, in het laatste offensief, aan zijne wonden bezweken den 29 September 1918 en den 1 October op het militair kerkhof begraven te Beveren a/d Yzer. hij werd 24 jaar
Victor Jozef Joannes Viskens Soldaat van wielrijderskorps. Geboren te Ramsel den 12 November 1892 en glorievol gesneuveld in het gasthuis van De Panne, den 17 April 1918 en roemrijker wijze begraven op het militaire kerkhof aldaar. hij werd 26 jaar.