-4 halve kipfiletjes -olijfolie+beetje boter -kippekruiden -gehakte verse kruiden (peterselie, oregano, tijm...) -1 grote eetlepels kappertjes op azijn -15 kerstomaatjes (zelfgemaakt (zie recept op deze blog) -beetje citroensap -scheutje witte droge wijn -1 grote eetlepel honing -enkele druppels pesto
bereiding:
-olie en boter zacht laten smelten -kip kruiden en in pan zachtjes bakken (8 a 10 min) -tomaatjes, kappertjes,citroen, wijn, honing toevoegen en even inkoken. -bestrooien met verse kruiden en hier en daar een druppel pesto
serveertip:
-ik gaf er vers gebakken aardappeltjes (met ongepelde knoflook en tijm gebakken) en een groene salade met lekkere pommodri tomaatjes
-6 rijpe peren -1 vanillestokje -1/2 liter water -200gram kristalsuiker -6 bretoense zandkoekjes -6 theelepeltjes creme de cassis (of een andere rode vruchtensiroop-bijvoorbeeld framboos
bereiding:
-water en suiker laten opkoken tot suikerstroop (=koken tot suiker is opgelost) -in tweeën gesneden vanillestokje toevoegen -schil peren, verwijder klokhuis en snij in kleine blokjes -pocheer peren 1 a 2 min in suikerwater, zet van vuur en laat in stroop afkoelen -als afgekoeld is bewaren in koelkast
serveren:
-neem 6 mooi brede glazen -leg onderin een koekje en doe er telkens een koffielepel creme of siroop op -daarop de koude peren met een eetlepel van suikerwater -afwerken met toef slagroom of bolletje vanilleijs
tip! -ga ook aan de slag met perziken, abrikozen,ananas
pasta met lentegroentjes en loempia van wijtingfilet
benodigdheden: (4 personen)
-4 wijtingfilets -4 vellen brickdeeg -viskruiden -verse koriander of bladpeterselie -olijfolie -400gr vlinderpasta -250 gr verse gedopte erwtjes (of diepvries) -250gr sluimererwtjes (mangetous) -beetje water met kippefondpoeder -2 zakjes mousselinesaus (knorr-aluverpakking) -koffielepel mosterd -2 soeplepels ketchup
bereiding:
-groenten aanstoven in olijfolie en dan water en fond toevoegen, even verder stoven tot net gaar -op elk brickdeegvel een visfilet leggen, bestrooien met viskruiden en drie mooie blaadjes koriander op leggen)vouwen tot loempia -pasta koken -olijfolie verwarmen en loempia's hierin aan elke kant 2 minuten bakken tot goudgeel -even op keukenpapier leggen -saus verwarmen samen met mosterd en 1 eetlepel ketchup -pasta mengen met bijna alle saus
serveertip:
streepje ketchup aan ene kant bord streepje saus aan andere kant bord pasta in midden bord loempia erop leggen
goed gelukt vind ik zelf! benodigdheden:(voor 8 personen)
-2 rollen gekocht bladerdeeg -boter om in te vetten -125gr zachte boter -125gr witte suiker -1 middelgroot ei -2eidooiers -125gr gemalen amandelen -15gr bloem -2 el kirsch -1 pot krieken gezoet met wat suiker (heb ik gedaan met tagatesse, namaaksuiker, je kan verse kersen nemen en ontpitten, maar vind ik te omslachtig.) -1 tl poedersuiker
bereiding:
-malse boter en suiker luchtig kloppen -ei en 1 dooier erbij doen -bloem en amandelpoeder er voorzichtig doorroeren -dan kersen erdoor -neem een ingevette bakplaat of gebruik een non-stick-bakvel (gaat prima) -snij van één cirkel bladerdeeg een rand van 3cm af! -leg deze op bakplaat en verdeel mengsel erover, laat 2cm vd rand vrij -resterende eidooier loskloppen met lepel water en deze rand ermee insmeren -grote bladerdeegcirkel erop leggen en randen dichtduwen, -dan een mooie sierrand vormen door de 2 deeglagen telkens een slagje naar binnen te doen (zie foto) -in midden een gaatje maken zodat stoom kan ontsnappen! -met mes vanuit midden symmetrische lijnen naar deegrand trekken. -dan taart terug 20min in koelkast plaatsen -terwijl oven voorverwarmen op 220gr -taart instrijken met resterende eigeel -taart in oven vr 15min -dan temperatuur verlagen naar 180gr en nog 40 min bakken, tot breinaald er in gestoken er schoon uitkomt. -indien deeg te donker zou dreigen te worden bedekken met alupapier -voor mooie glimlaagje, oven terug nr 220gr schakelen, taart bestrooien met poedersuiker en nog een 4 a 5 min in oven -in t oog houden want dit gaat snel! -op rooster laten afkoelen!
tip: je kan deze taart koud eten, maar ook lauw met een bolletje vanilleijs is ze mmmmmmm!!!
-1 glas witte wijn -1/2 sjalotje fijngehakt -1 koffielepel visfond (droge poeder, te koop in delhaize, of half visblokje) -kleine 1/2 koffielepel curry -peper en zout -olijfolie -1 kop melk -1/2 kop room -beetje roux bindmiddel -1 eidooier losgeroerd met beetke water
bereiding:
-in pannetje de wijn, boullion,sjalot, curry, peper en zout doen en tot helft laten inkoken
-worteltjes, prei en champignonnetjes halveren en asperges in schijfjes snijden -in antikleefpan groentjes in olijfolie zachtjes laten gaar worden en kruiden met peper en zout -groenten uit pan doen -vis in pan zacht laten garen gedurende een 5 tal minuutjes en dan keren en nog 2 minuutjes aan andere kant -vis met spatel in grove stukken doen -groenten en vis in ovenvaste schaal doen
-dan bij ingekookte wijn de room en melk doen en nog even laten inkoken, nog eens kruiden en dan eventueel lichtjes binden met roux. -saus over schaal verdelen -bladerdeeg over vis schikken en de randjes een beetke mooi maken. -van de eventuele restjes van de bladerdeeg een garnituurtje maken (visje) -bestrijken met losgeklopt ei -bakken in een voorverwarmde oven van 180graden gedurende 25min, tot mooi goudgeel. -zie hier het resultaat.... smakelijk!
-4 middelgrote aardappelen (gebruik nu de nieuwe type choco-aardappel met lichte schil) -200 gr grijze garnalen -1 soeplepel echte boter -3 a 4 soeplepels room of alpro soya (gebruik ik gewoonlijk) -zout-peper-beetje cayennepeper -verse kruiden gehakt (peterselie-basilicum, bieslook.... -gemalen kaas
bereiding:
-aardappelen grondig wassen (niet schillen!) -inprikken met satepen -op keukenpapier een 8tal minuten in microgolf -aardappelen uithollen maar zorg dat randje niet beschadigd wordt (ik doe dit met een aardappelbolletjes uithaler! -in schaal aardapellen mengen met boter, room, kruiden, en beetke kaas -oardappels in ovenvaste schaal leggen en bestrooien met resterende kaas -in oven onder grill 8 minuten
presentatie:
-lekker met een slaatje van jonge spinazieblaadjes aangemaakt met een vinaegrette van olijfolie, kleingesneden halfgedroogde tomaatjes, balsamicoazijn-zout en peper
torta di riso (rijsttaart met citroen en amandelen) (delicious)
benodigdheden:(10 tot 12 personen)
-1 l melk -150gr fijne kristalsuiker -250gr arboriorijst (=risottorijst) -3eieren -75gr amandelpoeder -100gr gekonfijte citroenrasp (bijvoorbeeld dr.oetker)=alleen als je van gekonfijt houdt, anders laat je het weg! -1 tl vanille-aroma -1 el citroensap -1 el rum of cognac -1 tot 2 eetlepels poedersuiker vr bestuiven
bereiding:
-melk + suiker aan kook, rijst erbij en 45 min zachtjes koken onder af en toe roeren, tot melk is opgenomen, dan vuur uit, deksel op pan en laten afkoelen. -oven voorverwarmen op 180gr -vet een springvorm van 25cm doorsnee licht in -klop in grote kom de eieren goed los met een houten lepen en voeg de rijstpap, amandelpoeder en citroensap en eventueel de geconfijte schilletjes en vanille-aroma ten rum of cognac toe ,roer goed door. -mengsel in vorm, gelijkmatig uitsmeren en 40 tot 50 min bakken tot taart in midden stevig aanvoelt. -laat afkoelen in de vorm.
serveertip:
-neem taart uit de vorm, leg op mooi taartschaal en bestrooi met poedersuiker
-500gr gedroogde pruimen nacht laten weken in thee en water -150gr witte suiker -1 zakje vanillesuiker -30gr maizena -3 hele eieren -100gr moes van pruimen ( te koop in blik bij delhaize) -50gr amandelschilfers -1 bladerdeeg -taartvorm van 28cm doorsnede
bereiding;
-oven voorverwarmen op 225 graden -suiker, maizena en eieren mengen -bladerdeeg in vorm leggen en gaatjes in bodem prikken, -vullen met moes en geweekte pruimen -eimengsel erover gieten en bestrooien met amandelschilfers -30 minuten bakken
-1/2 liter melk -1/2 room -1/2 vanillestokje -2 kleine soeplepels frambozensiroop -3 eidooiers (eiwitten niet weggooien-gewoon invriezen-maken we binnenkort pavlova van!) -5O gr suiker of 25 gram tagatesse (nieuwe suikervervanger die prima werkt vr alle desserts en gebak=van merk Damhert, en te gebruiken door diabetici) -24 framboosjes -4 eetlepels rietsuiker -bloemsuiker
bereiding:
-oven voorverwarmen op 140gr (-Warme lucht 120gr) -melk en room, frambozensiroop en vanille aan de kook brengen en dan van vuur nog even laten trekken -eidooiers en suiker opklopppen tot ruban (wit kloppen) -melk-roommengsel bij eimengsel doen, en blijven roeren -in elke plat ovenvast schaaltje 4 frambosjes leggen en schaaltjes in ovenvaste schaal zetten -dan schaal in oven -schaaltjes vullen met mengsel, gaat best met maatbeker! -dan kokend water voorzichtig in ovenschaal gieten, tot op 2/3de van de schaaltjes -45min in oven -dan afkoelen gedurende halfuurtje en dan in koelkast vr min 4u -bestrooien met rietsuiker en met brandertje suiker branden -beetke peodersuiker erover, klaar
Hebben jullie dat ook wel eens dat er tomaatjes ongebruikt blijven liggen en je er iets mee moet??? Dat kunnen grote tomaten zijn, zoals vleestomaten of trostomaatjes, maar ook een bakje kerstomaatjes. Wel dan ga ik ze half drogen in de oven en zet ze op olie, erg lekker als hapje bij t aperitief maar te gebruiken in 1000 andere dingen zoals, saus, pesto, bij pasta, op slaatjes Enz.........
benodigdheden:
-tomaten (grote tomaten wel ontpitten) -grof zeezout -verse tym of rozemarijn, of beide -peper -sneetjes look indien gewenst! -olijfolie
bereiding:
-tomaatjes halveren en op bakvelletje met snijkant naar boven naast mekaar schikken in één laag. -kruiden fijnhakken en mengen met zout -tomaatjes hiermee bestrooien (eventueel ook met look) -olijfolie overdruppelen -60 tot 80 min laten drogen in oven van 110graden -laten afkoelen -in glazen potje doen en overgieten met lekkere olijfolie
tip: indien de tomaatjes op zijn kan de olie nog gebruikt worden voor het maken van pastasausen, op pizza, op slaatjes enz.....
-500gr lamsgehakt - 5 eieren - ui zeer fijn gehakt -70 gram vers broodkruim -1 tl kaneelpoeder -een bosje bladpeterselie fijngehakt -3 el olijfolie -wat boter -1 blik tomatenblokjes a 400gram -3tl suiker -1 tl ras el hanout (marokaanse winkel of zie recept op deze site) -een bosje verse koriander grof gehakt -zout en zwarte peper -knapperig brood voor erbij -schaaltje couscous voor de liefhebbers
bereiding:
-meng gehakt, de ui, broodkruim, peterselie, 1 ei, kaneel, zout, peper, door elkaar (zeer goed mengen!!!) -verhit olie in tagine of pan met zware bodem (bv gietijzeren) -rol balletjes van het gehakt en bak ze mooi bruin in de olie en voeg boter op laatst toe en laat mee smelten -doe tomaten, suiker en ras el hanout erbij -laat aan de kook komen -deksel erop en 20 min zachtjes sudderen) -indien saus te dun, zonder deksel laatste 10 minuten sudderen -maak holletjes in de schaal, breek in elke holletje een ei, -deksel op man en nog 1 min tot ei gestolt is -bestrooien met koriander
smakelijk!!!
serveersuggestie:
serveer in tagine of mooie pan, veel brood en de couscous!
ps. kan makkelijk dag voordien gemaakt worden, smaken trekken dan nog meer in, is nog lekkerder!
-25Ogr risottorijst -1 liter boullion (1groenteboullionblokje en 1/2 porcinniblokje (=italiaans product, blokje gemaakt van paddestoelen) -1OOgr verse spinazie -5O vers geraspte parmezaan -half glas witte wijn -1 fijngehakt sjalotje -1/2 teentje knoflook fijngesneden -Olijfolie -Klontje echte boter -4 doradefilets -bloem gekruid met zout en peper
bereiding:
-helft olie verwarmen in pan en daarin uitje en look zachtjes stoven (kleine 1O min) dan wijn erbij en zacht roeren tot alle wijn verdampt is, -dan telkens een kleine pollepel hete boullion toevoegen en roeren tot volledig is opgenomen, dit herhalen tot rijst gaar en gezwollen is, ongeveer 25 minuten. Is perfect mogelijk dat je de volle liter bouillion nie nodig hebt, ik gebruiktte vandaag 8OOml, hangt vd rijstsoort af. -spinazie toevoegen en even roeren tot net geslonken is. -dan parmezaan en boter toevoegen -tijdens de laatste 1O min vd bereiding van de risotto de gebloemde visfilets (bloem er terug afkloppen zodat teveel verwijderd wordt) bakken in de olie en beetke boter, eerst op velkant een drie minuten, dan omdraaien, vuur uit en deksel op pan (of alufolie) zal zo net genoeg garen om sappig te blijven.
presentatie:
-rand van mooi diep bord bestrooien met parmezaan en bovenaan drie blaadjes spinazie leggen dan lepel risotto en bovenop gebakken visfilet met velkant boven.
-drink er een glaasje witte wijn bij die je gebruikte bij de bereiding.
crème brulee van trostomaten (van lekker van bij ons)
benodigdheden: 4 personen
300 g trostomaten ¼ l room 6 eierdooiers 80 g griessuiker 2 eetlepels cassonadesuiker
Bereiding Houd 4 tomaten apart voor de garnering. Leg de andere even in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd ze doormidden, haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees tot een dikke pulp. Laat de pulp gedurende 30 minuten indikken op een zacht vuurtje. Voeg dan water toe tot u een volume van ¼ liter hebt verkregen. Breng de room aan de kook in een pannetje. Neem het pannetje van het vuur en klop de tomatenpulp, de eierdooiers en de griessuiker door de room. Giet het mengsel in schaaltjes en zet deze in een warmwaterbad in een voorverwarmde oven van 180° C. Laat de bereiding gedurende 30 tot 40 minuten stollen. Neem de schaaltjes uit de oven en laat ze wat afkoelen. Bestrooi ze met cassonadesuiker. Verhit een brandijzer voor crème brûlée en brand hiermee de bovenzijde van de bereiding af (u kunt ook een bunsenbrander gebruiken). Garneer met de apart gehouden en gehalveerde tomaatjes.