-4 middelgrote aardappelen (gebruik nu de nieuwe type choco-aardappel met lichte schil) -200 gr grijze garnalen -1 soeplepel echte boter -3 a 4 soeplepels room of alpro soya (gebruik ik gewoonlijk) -zout-peper-beetje cayennepeper -verse kruiden gehakt (peterselie-basilicum, bieslook.... -gemalen kaas
bereiding:
-aardappelen grondig wassen (niet schillen!) -inprikken met satepen -op keukenpapier een 8tal minuten in microgolf -aardappelen uithollen maar zorg dat randje niet beschadigd wordt (ik doe dit met een aardappelbolletjes uithaler! -in schaal aardapellen mengen met boter, room, kruiden, en beetke kaas -oardappels in ovenvaste schaal leggen en bestrooien met resterende kaas -in oven onder grill 8 minuten
presentatie:
-lekker met een slaatje van jonge spinazieblaadjes aangemaakt met een vinaegrette van olijfolie, kleingesneden halfgedroogde tomaatjes, balsamicoazijn-zout en peper
torta di riso (rijsttaart met citroen en amandelen) (delicious)
benodigdheden:(10 tot 12 personen)
-1 l melk -150gr fijne kristalsuiker -250gr arboriorijst (=risottorijst) -3eieren -75gr amandelpoeder -100gr gekonfijte citroenrasp (bijvoorbeeld dr.oetker)=alleen als je van gekonfijt houdt, anders laat je het weg! -1 tl vanille-aroma -1 el citroensap -1 el rum of cognac -1 tot 2 eetlepels poedersuiker vr bestuiven
bereiding:
-melk + suiker aan kook, rijst erbij en 45 min zachtjes koken onder af en toe roeren, tot melk is opgenomen, dan vuur uit, deksel op pan en laten afkoelen. -oven voorverwarmen op 180gr -vet een springvorm van 25cm doorsnee licht in -klop in grote kom de eieren goed los met een houten lepen en voeg de rijstpap, amandelpoeder en citroensap en eventueel de geconfijte schilletjes en vanille-aroma ten rum of cognac toe ,roer goed door. -mengsel in vorm, gelijkmatig uitsmeren en 40 tot 50 min bakken tot taart in midden stevig aanvoelt. -laat afkoelen in de vorm.
serveertip:
-neem taart uit de vorm, leg op mooi taartschaal en bestrooi met poedersuiker
-500gr gedroogde pruimen nacht laten weken in thee en water -150gr witte suiker -1 zakje vanillesuiker -30gr maizena -3 hele eieren -100gr moes van pruimen ( te koop in blik bij delhaize) -50gr amandelschilfers -1 bladerdeeg -taartvorm van 28cm doorsnede
bereiding;
-oven voorverwarmen op 225 graden -suiker, maizena en eieren mengen -bladerdeeg in vorm leggen en gaatjes in bodem prikken, -vullen met moes en geweekte pruimen -eimengsel erover gieten en bestrooien met amandelschilfers -30 minuten bakken
-1/2 liter melk -1/2 room -1/2 vanillestokje -2 kleine soeplepels frambozensiroop -3 eidooiers (eiwitten niet weggooien-gewoon invriezen-maken we binnenkort pavlova van!) -5O gr suiker of 25 gram tagatesse (nieuwe suikervervanger die prima werkt vr alle desserts en gebak=van merk Damhert, en te gebruiken door diabetici) -24 framboosjes -4 eetlepels rietsuiker -bloemsuiker
bereiding:
-oven voorverwarmen op 140gr (-Warme lucht 120gr) -melk en room, frambozensiroop en vanille aan de kook brengen en dan van vuur nog even laten trekken -eidooiers en suiker opklopppen tot ruban (wit kloppen) -melk-roommengsel bij eimengsel doen, en blijven roeren -in elke plat ovenvast schaaltje 4 frambosjes leggen en schaaltjes in ovenvaste schaal zetten -dan schaal in oven -schaaltjes vullen met mengsel, gaat best met maatbeker! -dan kokend water voorzichtig in ovenschaal gieten, tot op 2/3de van de schaaltjes -45min in oven -dan afkoelen gedurende halfuurtje en dan in koelkast vr min 4u -bestrooien met rietsuiker en met brandertje suiker branden -beetke peodersuiker erover, klaar
Hebben jullie dat ook wel eens dat er tomaatjes ongebruikt blijven liggen en je er iets mee moet??? Dat kunnen grote tomaten zijn, zoals vleestomaten of trostomaatjes, maar ook een bakje kerstomaatjes. Wel dan ga ik ze half drogen in de oven en zet ze op olie, erg lekker als hapje bij t aperitief maar te gebruiken in 1000 andere dingen zoals, saus, pesto, bij pasta, op slaatjes Enz.........
benodigdheden:
-tomaten (grote tomaten wel ontpitten) -grof zeezout -verse tym of rozemarijn, of beide -peper -sneetjes look indien gewenst! -olijfolie
bereiding:
-tomaatjes halveren en op bakvelletje met snijkant naar boven naast mekaar schikken in één laag. -kruiden fijnhakken en mengen met zout -tomaatjes hiermee bestrooien (eventueel ook met look) -olijfolie overdruppelen -60 tot 80 min laten drogen in oven van 110graden -laten afkoelen -in glazen potje doen en overgieten met lekkere olijfolie
tip: indien de tomaatjes op zijn kan de olie nog gebruikt worden voor het maken van pastasausen, op pizza, op slaatjes enz.....
-500gr lamsgehakt - 5 eieren - ui zeer fijn gehakt -70 gram vers broodkruim -1 tl kaneelpoeder -een bosje bladpeterselie fijngehakt -3 el olijfolie -wat boter -1 blik tomatenblokjes a 400gram -3tl suiker -1 tl ras el hanout (marokaanse winkel of zie recept op deze site) -een bosje verse koriander grof gehakt -zout en zwarte peper -knapperig brood voor erbij -schaaltje couscous voor de liefhebbers
bereiding:
-meng gehakt, de ui, broodkruim, peterselie, 1 ei, kaneel, zout, peper, door elkaar (zeer goed mengen!!!) -verhit olie in tagine of pan met zware bodem (bv gietijzeren) -rol balletjes van het gehakt en bak ze mooi bruin in de olie en voeg boter op laatst toe en laat mee smelten -doe tomaten, suiker en ras el hanout erbij -laat aan de kook komen -deksel erop en 20 min zachtjes sudderen) -indien saus te dun, zonder deksel laatste 10 minuten sudderen -maak holletjes in de schaal, breek in elke holletje een ei, -deksel op man en nog 1 min tot ei gestolt is -bestrooien met koriander
smakelijk!!!
serveersuggestie:
serveer in tagine of mooie pan, veel brood en de couscous!
ps. kan makkelijk dag voordien gemaakt worden, smaken trekken dan nog meer in, is nog lekkerder!
-25Ogr risottorijst -1 liter boullion (1groenteboullionblokje en 1/2 porcinniblokje (=italiaans product, blokje gemaakt van paddestoelen) -1OOgr verse spinazie -5O vers geraspte parmezaan -half glas witte wijn -1 fijngehakt sjalotje -1/2 teentje knoflook fijngesneden -Olijfolie -Klontje echte boter -4 doradefilets -bloem gekruid met zout en peper
bereiding:
-helft olie verwarmen in pan en daarin uitje en look zachtjes stoven (kleine 1O min) dan wijn erbij en zacht roeren tot alle wijn verdampt is, -dan telkens een kleine pollepel hete boullion toevoegen en roeren tot volledig is opgenomen, dit herhalen tot rijst gaar en gezwollen is, ongeveer 25 minuten. Is perfect mogelijk dat je de volle liter bouillion nie nodig hebt, ik gebruiktte vandaag 8OOml, hangt vd rijstsoort af. -spinazie toevoegen en even roeren tot net geslonken is. -dan parmezaan en boter toevoegen -tijdens de laatste 1O min vd bereiding van de risotto de gebloemde visfilets (bloem er terug afkloppen zodat teveel verwijderd wordt) bakken in de olie en beetke boter, eerst op velkant een drie minuten, dan omdraaien, vuur uit en deksel op pan (of alufolie) zal zo net genoeg garen om sappig te blijven.
presentatie:
-rand van mooi diep bord bestrooien met parmezaan en bovenaan drie blaadjes spinazie leggen dan lepel risotto en bovenop gebakken visfilet met velkant boven.
-drink er een glaasje witte wijn bij die je gebruikte bij de bereiding.
crème brulee van trostomaten (van lekker van bij ons)
benodigdheden: 4 personen
300 g trostomaten ¼ l room 6 eierdooiers 80 g griessuiker 2 eetlepels cassonadesuiker
Bereiding Houd 4 tomaten apart voor de garnering. Leg de andere even in kokend heet water om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Snijd ze doormidden, haal de pitjes eruit en pureer het vruchtvlees tot een dikke pulp. Laat de pulp gedurende 30 minuten indikken op een zacht vuurtje. Voeg dan water toe tot u een volume van ¼ liter hebt verkregen. Breng de room aan de kook in een pannetje. Neem het pannetje van het vuur en klop de tomatenpulp, de eierdooiers en de griessuiker door de room. Giet het mengsel in schaaltjes en zet deze in een warmwaterbad in een voorverwarmde oven van 180° C. Laat de bereiding gedurende 30 tot 40 minuten stollen. Neem de schaaltjes uit de oven en laat ze wat afkoelen. Bestrooi ze met cassonadesuiker. Verhit een brandijzer voor crème brûlée en brand hiermee de bovenzijde van de bereiding af (u kunt ook een bunsenbrander gebruiken). Garneer met de apart gehouden en gehalveerde tomaatjes.
-4 hele dunne kalfslapjes( vraag aan je slager om ze plat te maken) -4 kleine soeplepeltjes peterseliepesto (zie recept op dit blog) -4 eetlepels geraspte mozarella (delhaize) -boter -zout en peper -12 tandenstokers
bereiding:
-kalfslapjes bestrijken met pesto en bestrooien met mozarella -dichtplooien en met drie tandenstokertjes dichtsteken -bestrooien met peper en zout -boter verwarmen tot schuim juist verdwenen en dan op niet al te fel vuur gedurende een 8tal minuten bakken, -vlees uit pan nemen en warm houden onder alu-folie -pan blussen met beetke marsalawijn en klein beetje water, -even inkoken tot licht stroperig!
presentatie:
-verwijder voorzichtig de tandentokertjes en leg stukje vlees op mooi bord -overgiet met beetje saus
-geef hierbij een stukje gekarameliseerd witlof en aardappeltje in de schil
Parfait Glacée met noten en zoute karamelsaus(bedankt Petra)
benodigdheden: (12 personen)
-700ml room -5 eidooiers -1 ei -suiker naar smaak -5 eetlepels notenlikeur -150gram gehakte noten (ik nam walnoten)
bereiding:
-room stijfkloppen -eidooiers en ei met suiker (ik nam 5 eetlepels kristalsuiker) kloppen tot witte massa (ruban) -room en dooiermassa mengen -likeur en noten toevoegen -in met koud water omgespoelde siliconenvorm doen en bevriezen
karamelsaus:
-witte suiker, ik nam 8 soeplepels laten smelten op zacht vuur -100 gram zoute boter toevoegen in blokjes en roeren tot gesmolten is -scheut room toevoegen en nogmaals mengen -saus wegzetten op koele plek waar ze verder zal opstijven tot dik vloeibaar.
presentatie:
-schijf van 2cm van parfait op bord leggen bovenaan en daaronder een streepje van de karamel
tip: je kan de parfait als basis gebruiken en variëren met dingen als frambozen, aardbeien, chocolade enz, pas dan ook de likeur aan.
-350gr pure chocolade -250gr ongezouten boter -50gr bloem -1 tl bakpoeder -3 geklopte middelgrote eieren -250gr bruine basterdsuiker (of witte gaat ook hoor!) -175gr pecannoten
bereiding:
-oven voroverwarmen op 170gr -hetelucht 160gr -smelt choc. en boter au bain marie-laat beetle afkoelen -eieren en suiker tot dikke witte massa kloppen -meel met bakpoeder zeven -afwisselend, bloem en chocolademengsel toevoevoegen aan eimengsel -bakblik van 29 bij 18,5 ,leg op bodem ingevet bakpapier (ik neem gekochtte alu-bak en gooi die nadien gewoon weg! -doe mengsel in blik -laat 40 a 45min bakken, tot bovenkant lichtjes gebarsten is, -brownies mogen nooit zo stevig worden als cake, dus als je er in prikt zal het nog licht vochtig zijn! -laat 10 min afkoelen en snijd in blik voor omp te keren op plank -bestrooi met bloemsuiker en geniet!
-benodigdheden: -5 asperges p.p. -15Ogr zalmhaasje p.p. -1 hard gekookt ei -beetje room -gehakte peterselie -enkele druppels citroensap -olijfolie -peper en zout -gestoomde aardappeltjes
bereiding:
-asperges stomen gedurende 15minuten (kookvocht opvangen) -ei hardkoken (8minuten)en dan in blokjes doen of dubbel door eiersnijder. -water met beetje visfond tegen de kook brengen, zalmhaasjes erin doen en 8min tegen kookpunt laten, dan afgedekt laten staan , tot serveren -kookvocht van asperges laten inkoken tot helft, kruiden peper, zout, dan room toevoegen en enkele druppels citroensap
-dresseren van bord, -eerst lijntje van peterselie bovenaan op bord, -dan lijntje hardgekookt ei onderaan bord -midden de asperges, daarop stukje uitgelekte zalm -beetke saus over zalm -langs zijkant gestoomde aardappeltjes leggen -nogmaals met pepermolen over het geheel gaan en.......opeten natuurlijk!!
-bloemkool in roosjes verdelen en net niet onderzetten in gezouten water, goed gaarkoken! -in blender met room zout en peper fijnmixen -ijskoud laten worden -in mooi bord een lepel van de soep doen -bestrooien met gerookte zalm en sesamzaadjes
-paprika's, rood of geel -ovenplaat -plastiek zak -olijfolie (optioneel=zout-peper en provencaalse kruiden)
bereiding:
-oven voorverwarmen op 190gr grillstand -paprika's ontdoen van steeltje en zaadlijsten -met bolle kant boven op bakplaat leggen, vrij dicht tegen grill -10 a15min grillen tot geblakerd (herken je doordat er bijna zwrte bazen ontstaan op schil van pepers) -recht uit oven in plastiek zak doen en dichtbinden - 5 min. laten liggen -dan paprika's uit zak, pellen zal nu zeer makkelijk gaan,7 -indien er zwarte stulkjes blijven zitten deze met een stuke keukenrol verwijderen, nooit met water wegens het grote smaakverlies.
-Ik maak dit telkens met een ovenplaat vol, je kan een deel gebruiken voor het gevulde brood (ook hier op blogje te vinden) en de rest kan je in een goed gesloten doos doen bedekken met de olie en de kruiden) en gebruiken bij bijvoorbeeld pastagerechtjes of pizza, enz....
-flinke bos peterselie (neem de platte peterselie als je hem krijgen kan! -handje vol pijnboompitjes, of walnoten zijn ook erg lekker -handje gemalen verse parmezaan -zout en teentje knoflook -olijfolie
bereiding;
-peterselie goed wassen en drogen -alle ingredienten behalve olie hakken tot grof gemalen, dan olijfolie toevoegen tot dik vloeibaar
bewaren: In glazen potje dat je telkens zeer zuiver houd (randjes en deksel) en na gebruik telkens een nieuw laagje olijfolie op doen. Je kan het makkelijk 3 weken bewaren in koelkast. Op t laatste zal de pesto wel dunner zijn door het telkens toevoegen van de olie maar dan gebruik ik dit op in bijvoorbeeld bolognesesaus
gebruik: -bij het kalflapje met peterseliepesto op dit blog -maar gemengd met een beetke room is het ook een lekker sausje voor zoutjes of stukjes groenten om te dippen bij aperitief! -bij pastagerechten enz....
variaritie:
-gebruik ipv peterselie eens basiliscum(=de klassieke pesto) maar ook koriander kan (doe er dan een klein beetke verse gerasptte gember in) is erg lekker in pompoensoep deze laatste variatie.
-1 liter van goede kwalitiet gekochte vanilleijs -chocaladeparels (callebaut) -zakje maltezers (chocoladesnoepjes) -enkele amarettikoekjes (zachte als je ze vinden kan, anders de harde even in plastic zakje en effe met deegrol bewerken) -gesuikerde pinda's -chocoladesaus (gekocht of snel even gemaakt) -1 springvorm van 20cm -plasticfolie
bereiding:
-vorm bekleden met plasticfolie (zorg dat die aan de zijkant overhangt) -ijs laten halfzacht worden en in keukenrobot doen of gewone grote schaal kan ook. -alle lekkere dingetjes hierboven vermeld snel door ijs mengen -mengsel in vorm -plasticfolie erover vouwen -bevriezen tot gebruik
Je kan natuurlijk lekker gaan varieren he, bijvoorbeeld neem aarbeienijs en ga lekkere stukjes aardbeien onder ijs mengen, beetke coulis ter afwerking en klaar. Kinderfeestje, ga ijs mengen met smarties en versier de taart er ook mee.
presentatie:
-zet ijs uit diepvries als je aan hoofdgerecht begint -leg ijstaart op mooi taartvoet -maak er kriskraslijntjes over met de chocoladesaus -dien op -weinig werk, veel effect