-4 hele dunne kalfslapjes( vraag aan je slager om ze plat te maken) -4 kleine soeplepeltjes peterseliepesto (zie recept op dit blog) -4 eetlepels geraspte mozarella (delhaize) -boter -zout en peper -12 tandenstokers
bereiding:
-kalfslapjes bestrijken met pesto en bestrooien met mozarella -dichtplooien en met drie tandenstokertjes dichtsteken -bestrooien met peper en zout -boter verwarmen tot schuim juist verdwenen en dan op niet al te fel vuur gedurende een 8tal minuten bakken, -vlees uit pan nemen en warm houden onder alu-folie -pan blussen met beetke marsalawijn en klein beetje water, -even inkoken tot licht stroperig!
presentatie:
-verwijder voorzichtig de tandentokertjes en leg stukje vlees op mooi bord -overgiet met beetje saus
-geef hierbij een stukje gekarameliseerd witlof en aardappeltje in de schil
Parfait Glacée met noten en zoute karamelsaus(bedankt Petra)
benodigdheden: (12 personen)
-700ml room -5 eidooiers -1 ei -suiker naar smaak -5 eetlepels notenlikeur -150gram gehakte noten (ik nam walnoten)
bereiding:
-room stijfkloppen -eidooiers en ei met suiker (ik nam 5 eetlepels kristalsuiker) kloppen tot witte massa (ruban) -room en dooiermassa mengen -likeur en noten toevoegen -in met koud water omgespoelde siliconenvorm doen en bevriezen
karamelsaus:
-witte suiker, ik nam 8 soeplepels laten smelten op zacht vuur -100 gram zoute boter toevoegen in blokjes en roeren tot gesmolten is -scheut room toevoegen en nogmaals mengen -saus wegzetten op koele plek waar ze verder zal opstijven tot dik vloeibaar.
presentatie:
-schijf van 2cm van parfait op bord leggen bovenaan en daaronder een streepje van de karamel
tip: je kan de parfait als basis gebruiken en variëren met dingen als frambozen, aardbeien, chocolade enz, pas dan ook de likeur aan.
-350gr pure chocolade -250gr ongezouten boter -50gr bloem -1 tl bakpoeder -3 geklopte middelgrote eieren -250gr bruine basterdsuiker (of witte gaat ook hoor!) -175gr pecannoten
bereiding:
-oven voroverwarmen op 170gr -hetelucht 160gr -smelt choc. en boter au bain marie-laat beetle afkoelen -eieren en suiker tot dikke witte massa kloppen -meel met bakpoeder zeven -afwisselend, bloem en chocolademengsel toevoevoegen aan eimengsel -bakblik van 29 bij 18,5 ,leg op bodem ingevet bakpapier (ik neem gekochtte alu-bak en gooi die nadien gewoon weg! -doe mengsel in blik -laat 40 a 45min bakken, tot bovenkant lichtjes gebarsten is, -brownies mogen nooit zo stevig worden als cake, dus als je er in prikt zal het nog licht vochtig zijn! -laat 10 min afkoelen en snijd in blik voor omp te keren op plank -bestrooi met bloemsuiker en geniet!
-benodigdheden: -5 asperges p.p. -15Ogr zalmhaasje p.p. -1 hard gekookt ei -beetje room -gehakte peterselie -enkele druppels citroensap -olijfolie -peper en zout -gestoomde aardappeltjes
bereiding:
-asperges stomen gedurende 15minuten (kookvocht opvangen) -ei hardkoken (8minuten)en dan in blokjes doen of dubbel door eiersnijder. -water met beetje visfond tegen de kook brengen, zalmhaasjes erin doen en 8min tegen kookpunt laten, dan afgedekt laten staan , tot serveren -kookvocht van asperges laten inkoken tot helft, kruiden peper, zout, dan room toevoegen en enkele druppels citroensap
-dresseren van bord, -eerst lijntje van peterselie bovenaan op bord, -dan lijntje hardgekookt ei onderaan bord -midden de asperges, daarop stukje uitgelekte zalm -beetke saus over zalm -langs zijkant gestoomde aardappeltjes leggen -nogmaals met pepermolen over het geheel gaan en.......opeten natuurlijk!!
-bloemkool in roosjes verdelen en net niet onderzetten in gezouten water, goed gaarkoken! -in blender met room zout en peper fijnmixen -ijskoud laten worden -in mooi bord een lepel van de soep doen -bestrooien met gerookte zalm en sesamzaadjes
-paprika's, rood of geel -ovenplaat -plastiek zak -olijfolie (optioneel=zout-peper en provencaalse kruiden)
bereiding:
-oven voorverwarmen op 190gr grillstand -paprika's ontdoen van steeltje en zaadlijsten -met bolle kant boven op bakplaat leggen, vrij dicht tegen grill -10 a15min grillen tot geblakerd (herken je doordat er bijna zwrte bazen ontstaan op schil van pepers) -recht uit oven in plastiek zak doen en dichtbinden - 5 min. laten liggen -dan paprika's uit zak, pellen zal nu zeer makkelijk gaan,7 -indien er zwarte stulkjes blijven zitten deze met een stuke keukenrol verwijderen, nooit met water wegens het grote smaakverlies.
-Ik maak dit telkens met een ovenplaat vol, je kan een deel gebruiken voor het gevulde brood (ook hier op blogje te vinden) en de rest kan je in een goed gesloten doos doen bedekken met de olie en de kruiden) en gebruiken bij bijvoorbeeld pastagerechtjes of pizza, enz....
-flinke bos peterselie (neem de platte peterselie als je hem krijgen kan! -handje vol pijnboompitjes, of walnoten zijn ook erg lekker -handje gemalen verse parmezaan -zout en teentje knoflook -olijfolie
bereiding;
-peterselie goed wassen en drogen -alle ingredienten behalve olie hakken tot grof gemalen, dan olijfolie toevoegen tot dik vloeibaar
bewaren: In glazen potje dat je telkens zeer zuiver houd (randjes en deksel) en na gebruik telkens een nieuw laagje olijfolie op doen. Je kan het makkelijk 3 weken bewaren in koelkast. Op t laatste zal de pesto wel dunner zijn door het telkens toevoegen van de olie maar dan gebruik ik dit op in bijvoorbeeld bolognesesaus
gebruik: -bij het kalflapje met peterseliepesto op dit blog -maar gemengd met een beetke room is het ook een lekker sausje voor zoutjes of stukjes groenten om te dippen bij aperitief! -bij pastagerechten enz....
variaritie:
-gebruik ipv peterselie eens basiliscum(=de klassieke pesto) maar ook koriander kan (doe er dan een klein beetke verse gerasptte gember in) is erg lekker in pompoensoep deze laatste variatie.
-1 liter van goede kwalitiet gekochte vanilleijs -chocaladeparels (callebaut) -zakje maltezers (chocoladesnoepjes) -enkele amarettikoekjes (zachte als je ze vinden kan, anders de harde even in plastic zakje en effe met deegrol bewerken) -gesuikerde pinda's -chocoladesaus (gekocht of snel even gemaakt) -1 springvorm van 20cm -plasticfolie
bereiding:
-vorm bekleden met plasticfolie (zorg dat die aan de zijkant overhangt) -ijs laten halfzacht worden en in keukenrobot doen of gewone grote schaal kan ook. -alle lekkere dingetjes hierboven vermeld snel door ijs mengen -mengsel in vorm -plasticfolie erover vouwen -bevriezen tot gebruik
Je kan natuurlijk lekker gaan varieren he, bijvoorbeeld neem aarbeienijs en ga lekkere stukjes aardbeien onder ijs mengen, beetke coulis ter afwerking en klaar. Kinderfeestje, ga ijs mengen met smarties en versier de taart er ook mee.
presentatie:
-zet ijs uit diepvries als je aan hoofdgerecht begint -leg ijstaart op mooi taartvoet -maak er kriskraslijntjes over met de chocoladesaus -dien op -weinig werk, veel effect
-alle ingredienten in keukenrobot doen en op puls-stand mixen tot vrij groffe puree, -proeven of er eventueel nog citroen of peper bij moet)
tip!!
ja kan dit gebruiken voor het gevulde brood maar is ook erg lekker als aperitiefhapje met stukjes brood, of toast, of brushetta.
Als je een koud soepje gemaakt hebt van bijvoorbeeld tomaat kan je het gebruiken als garnituur door een klein koffielepeltje in het glaasje te doen. smakelijk!
-1 plat brood (bijvoorbeeld marokaans of turks brood) -1 jong geitenkaasje (type chavroux is ook goed!) -geroosterde paprika's (potje of zelfgemaakt (zie recept ook op dit blog) -halfgedroogde tomaatjes -groene tapenade (potje of zelfgemaakt (zie recept ook op dit blog) -slablaadjes, (rucola of roodnerfsla of mengeling van sla) -snede lekkere gekookte ham van 2cm dik -peper
bereiding:
-brood opensnijden -één kant besmeren met laagje geitenkaas -andere kant besmeren met laagje tapenade -onderkant brood beleggen paprika's en tomaatjes(indien je deze gekocht hebt de olie die erbij is over brood verdelen, zelfgemaakt, dan druppel er je wat lekkere olijfolie over) -snede ham in blokjes of reepjes snijden en even bakken in tefalpan zonder vetstof, gewoon even warmen is goed) -brood ook hiermee beleggen -als laatste de sla erover verdelen -deksel weer op brood doen -alles goed aandrukken -in vier delen snijden en zo vormt dit een zalige lunch op warme dagen
-verse tomatensaus (dus verse tomatensaus maken en dan geraspte verse parmezaan indoen en dan pas mixen, bind de saus) -beetke pesto -aubergines (klein formaat) -mozarella -parmezaan -pommodorikruiden PH -olijfolie -peper en zout -hardgekookt ei
bereiding:
-snijd aubergines in dunne schijfjes en bak ze in olijfolie -dan afwisselend, aubergine, mozarella, parmezaan en sausen basilicum in torentjes leggen die ja dan p.p. kan gebruiken of gewoon lagen in schaal die je achteraf kan snijden. -dan onder hete grill voor 5 minuten
presentatie:
torentje aubergine beetke tomatensaus en streepje pesto over saus,
wij gaan er een weekje tussenuit, naar de provence, nieuwe voorraad olijfolie opdoen, van de zon en lekker eten genieten, en als ik terug kom zit ik weer vol nieuwe ideeen om mn blogje te verfraaien!
-platte kaas+mosterd+mayonaise+peper en zout + parikapoeder en citroensap mengen tot sausje -spekreepjes krokant bakken -op keukenrol leggen om af te koelen -brood bakken tot croutons -appel (klokhuis verwijderen) en met schil in kleine blokjes snijden -witloof snijden in reepjes -witloof+appel+spek+bieslook mengen met saus -garneren met croutons
-couscous in schaal, onderzetten met gekookt water en beetje zout-afdekken , 10 min laten staan-losmaken met vingers of twee vorken -mengen met tomaatjes en gehakte peterselie -boontjes, erwtjes mengen met olie, citroensap en peper en zout en verse gehakte munt -feta over brokkelen -makreel kort bakken in olijfolie -mooi dresseren op de borden (zie foto)
-250gr zelfrijzende bloem -250gr donkere cassonade -1 tl gemalen kaneel -1 tl gemalen nootmuskaat -1 tl gemalen kruidnagel (heb ik weggelaten omdat wij er niet zo favo van zijn) -225 ml melk -100 gedroogde abrikoos -1 zakje (55gr)gepelde, gehakte pistachenootjes of pijnappelpitten of andere nootjes, ik nam gekaramelisserde nootjes omdat ik die nog op voorraad had -55 gr amandelschaafsel -boter voor invetten tulbandvorm, of cakevorm (1,5 liter)
bereiding:
-verwarm oven voor op 175gr -meng bloem, suiker en kruiden door mekaar met de melk tot cake beslag -voeg dan de stukjes abrikoos en nootjes toe -vorm heel goed invetten -vorm bestrooien met amandelen -deeg erin scheppen en 45 minuten bakken -dan 20min laten rusten op rooster -storten afkoelen en klaar!!!
variatie:
-kan ook met rozijnen, gekonfijt fruit, ander gedroogd fruit als vijgen, dadels.....andere kruiden, gember... hij wordt lekkerder door even te staan, dus bakken dag op voorhand en dan "eraf blijven"
-smelt de suiker tot gouden karamel en meng met de noten -stort op vetvrij papier of bakmatje en strijk glad met achterkant van soeplepel -breek de afkoelde karamel in stukken en maal fijn in foodprocessor -klop de eidooiers met de resterende suiker, voeg de room toe en meng goed dan de likeur en karamel -klop de eiwitten stijf en meng onder de massa -verdeel over vier schaaltjes en laat 6u opstijven in de vriezer
-indien je dit de dag op voorhand maakt zet het dan uit de diepvriezer als je aan het hoofgerecht begint!
-4 wortels (ca 350gr) -1ui -1 tl olie -125gr americain natuur -zout en peper -1/2 kl gemalen gember of 1 1/2kl geraspte verse gember -1/2tl kerriepoeder -125ml sinaasappelsap (ik gebruik vers) -1/2 groenteboullionblokje -platte peterselie -1-2 mespunt chilipoeder -375ml water bereiding;
-schil de wortels en ui en snij grof -verhit olie in pan en bak amercian rul (kleine stukjes)breng op smaak met zout en peper -neem tartaar uit pan -fruit wortels, ui en gember in braadvet, en heel even de kerrie ooken -voeg water, sinaasappelsap en boullionblokje toe -laat 20 min koken -pureer de soep -breng op smaak met zout peper en chilipoeder en garneer met groffe gehakte peterselie
-300 gram kippegehakt -7 vierkante blaadjes bladerdeeg -1 eidooier losgeroerd met beetke water - stukje van 2cm verse gember (geraspt of zeeeer fijn gesneden) - 1/2 rood pepertje (zaadjes en zaadlijsten verwijderd) zeer fijn gesneden - 1 grote soeplepel sojasaus - 1 grote soeplepel oestersaus - 1/2 koffielepel grof zout - 3 a 4 lenteuitjes in fijne ringetjes
bereiding:
-alle ingredienten mengen behalve eidooier (gaat best met je handen) -rolletje gehakt op kant van bladerdeeg leggen en oprollen -zo verder doen tot alle balderdeeg opgebruikt is -elke rolletje in 3 stukken snijden -bestrijken met ei -oven voorverwarmen op 180graden, 20 minuten bakken