-platte kaas+mosterd+mayonaise+peper en zout + parikapoeder en citroensap mengen tot sausje -spekreepjes krokant bakken -op keukenrol leggen om af te koelen -brood bakken tot croutons -appel (klokhuis verwijderen) en met schil in kleine blokjes snijden -witloof snijden in reepjes -witloof+appel+spek+bieslook mengen met saus -garneren met croutons
-couscous in schaal, onderzetten met gekookt water en beetje zout-afdekken , 10 min laten staan-losmaken met vingers of twee vorken -mengen met tomaatjes en gehakte peterselie -boontjes, erwtjes mengen met olie, citroensap en peper en zout en verse gehakte munt -feta over brokkelen -makreel kort bakken in olijfolie -mooi dresseren op de borden (zie foto)
-250gr zelfrijzende bloem -250gr donkere cassonade -1 tl gemalen kaneel -1 tl gemalen nootmuskaat -1 tl gemalen kruidnagel (heb ik weggelaten omdat wij er niet zo favo van zijn) -225 ml melk -100 gedroogde abrikoos -1 zakje (55gr)gepelde, gehakte pistachenootjes of pijnappelpitten of andere nootjes, ik nam gekaramelisserde nootjes omdat ik die nog op voorraad had -55 gr amandelschaafsel -boter voor invetten tulbandvorm, of cakevorm (1,5 liter)
bereiding:
-verwarm oven voor op 175gr -meng bloem, suiker en kruiden door mekaar met de melk tot cake beslag -voeg dan de stukjes abrikoos en nootjes toe -vorm heel goed invetten -vorm bestrooien met amandelen -deeg erin scheppen en 45 minuten bakken -dan 20min laten rusten op rooster -storten afkoelen en klaar!!!
variatie:
-kan ook met rozijnen, gekonfijt fruit, ander gedroogd fruit als vijgen, dadels.....andere kruiden, gember... hij wordt lekkerder door even te staan, dus bakken dag op voorhand en dan "eraf blijven"
-smelt de suiker tot gouden karamel en meng met de noten -stort op vetvrij papier of bakmatje en strijk glad met achterkant van soeplepel -breek de afkoelde karamel in stukken en maal fijn in foodprocessor -klop de eidooiers met de resterende suiker, voeg de room toe en meng goed dan de likeur en karamel -klop de eiwitten stijf en meng onder de massa -verdeel over vier schaaltjes en laat 6u opstijven in de vriezer
-indien je dit de dag op voorhand maakt zet het dan uit de diepvriezer als je aan het hoofgerecht begint!
-4 wortels (ca 350gr) -1ui -1 tl olie -125gr americain natuur -zout en peper -1/2 kl gemalen gember of 1 1/2kl geraspte verse gember -1/2tl kerriepoeder -125ml sinaasappelsap (ik gebruik vers) -1/2 groenteboullionblokje -platte peterselie -1-2 mespunt chilipoeder -375ml water bereiding;
-schil de wortels en ui en snij grof -verhit olie in pan en bak amercian rul (kleine stukjes)breng op smaak met zout en peper -neem tartaar uit pan -fruit wortels, ui en gember in braadvet, en heel even de kerrie ooken -voeg water, sinaasappelsap en boullionblokje toe -laat 20 min koken -pureer de soep -breng op smaak met zout peper en chilipoeder en garneer met groffe gehakte peterselie
-300 gram kippegehakt -7 vierkante blaadjes bladerdeeg -1 eidooier losgeroerd met beetke water - stukje van 2cm verse gember (geraspt of zeeeer fijn gesneden) - 1/2 rood pepertje (zaadjes en zaadlijsten verwijderd) zeer fijn gesneden - 1 grote soeplepel sojasaus - 1 grote soeplepel oestersaus - 1/2 koffielepel grof zout - 3 a 4 lenteuitjes in fijne ringetjes
bereiding:
-alle ingredienten mengen behalve eidooier (gaat best met je handen) -rolletje gehakt op kant van bladerdeeg leggen en oprollen -zo verder doen tot alle balderdeeg opgebruikt is -elke rolletje in 3 stukken snijden -bestrijken met ei -oven voorverwarmen op 180graden, 20 minuten bakken
-chocalade samen met boter in microgolf laten smelten -eigelen met suiker opkloppen met mixer tot witte massa -chocolademengsel toevoegen -mengen -bloem toevoegen -mengen -eiwitten stijf kloppen en zacht onder spatelen -beslag in bakvorm doen en 5 min op volle kracht in micro -15 min laten rusten in vorm -storten en laten afkoelen
-veel rijpe tomaten, verschillende soorten liefst -plakjes pancetta of gerookt spek -olijfolie -5 laurierblaadjes -verse oregano -rozemarijn -teentjes knoflook ongepeld -scheut balsamicoazijn -verse kleine varkenworstjes (italiaanse deli)
bereiding;
-kroontjes uit tomaten halen -bakplaat met olie begieten en spekplakjes erop leggen -bakken in oven (2OO gr) tot krokant -tomaatjes erbij doen, mooie naast mekaar, -in oven tot tomaatjes gebarsten zijn, 1O min. -schilletjes zoveel mogelijk verwijderen -even voorzichtig sappen mengen met tomaat, niet stukroeren -worstjes erbij doen, en beetje tussen tomaatjes duwen -oven nr 18O graden zetten en een klein uur in oven -beetje balsamico erover doen -lekker brood erbij geven en een groene salade en vooral een koel glaasje roséwijn!
wauw dit op een zomeravond, met een stel vrienden na een warme dag! zalig!!
-olie in pan verwarmen en ui, gember, look, en kruiden stoven tot glazig, -dan kip in niet te kleine stukjes toevoegen, 2 minuutjes mee bakken -dan tomaat en kokosmelk toevoegen en flinke hoeveelheid zout -15 minuutjes sudderen en dan citroensap toevoegen. -bestrooien met verse koriander
-400 gr mascarpone -4 eetlepels poedersuiker(vr mascarpone) -2 eetlepels poedersuiker(vr eiwit) -2 eetlepels poedersuiker(vr framboosjes) -2 eetlepels oploskoffie -3 eetlepels koffielikeur (zo'n waar je bv hasseltse koffie mee maakt) -3 eetlepels grand-marniercreme -1 ei -200 gr verse frambozen -chocoladeboontjes om af te werken, maar beetje cacao kan ook!
bereiding:
-plet framboosjes lichtjes met 2 eetlepels suiker -meng mascarpone, + 4 eetlepels suiker, oploskoffie en likeur met eidooier -klop eiwit stijf met 2 eetlepels suiker en meng voorzichtig door kaasmengsel
-neem mooie hoge glazen (witte wijnglas is prima) -verdeel framboosjes over 4 glazen -plaats langs twee klanten een koekje -lepel voorzichtig het kaasmengsel erover -werk af met choco-boontje
mmmmmmmmmm en kan je makkelijk 'smorgens maken vr 's avonds.
-4 kippebillen in twee gesnneden -3 takjes rozemarijn -zout en peper -6plakjes dun gesneden bacon -2 dikke sneden wit brood (dikte 3cm ongeveer) in groffe stukken gescheurd -kropjes bindsla (ik koop ze bij delhaize en anders een heel krokante sla)
dressing:
-2 ansjovisfiletjes -1/2 teentje knoflook -1 soeplepel mascarpone -sap van een grote halve citroen -1/2 kop olijfolie -3/4 kop geraspte verse parmezaankaas
bereiding:
-doe rozemarijn van de takjes en doe ze samen met zout-peper en bijna lle olie samen in vijzel en stamp er goed in zodat alles mooi mengt, kan ook in mixer maar plezier van handenarbeid is niet te onderschatten -doe deze olie over de kipdelen -neem een ovenschaal en leg onderin de stukken brood en leg daarop de kip -bak in een oven van 180gr gedurende 45 min, -haal uit oven,bedek met bacon en zet nog 10 minuutjes terug in oven
maak de dressing:
-neem terug je vijzel, doe daar de anchovis, citroensap, look, mascarpone en wat olijfolie in stap tot dikke saus, even proeven of er nog citroen bij moet, smaakt vrij sterk maar dit is nodig!!!! -ik doe er ook nog wat grof gehalte peterselie door!
afwerking; -haal kip uit oven en laat even afkoelen -meng salade met dressing, verdeel over borden -snij kip van botjes en verdeel over salade -snij brood (die nu superlekkere croutyons geworden zijn) grof en strooi over salade -afwerken met krullen verse parmezaan
-300gr rood fruit (bijvoorbeeld aarbei, framboos, bessen allerhande.....) -3 eetlepels witte suiker -300ml room -3eetlepels bloemsuiker -5kleine merenigues (gekochtte is prima-zelfgemaakt mag ook natuurlijk)
bereiding:
-fruit indien nodig in stukjes snijden en bestrooien met suiker en dan uurtje op kamertemperatuur laten staan -room stijfkloppen met bloemsuiker tot zachte pieken -dan fruit en verkruimelde meringues (niet te kleine stukken) toevoegen en zacht mengen tot gemarmerd effect -in je allermooiste glazen doen en nog met een verkruimelde meringue versieren
-150gr grijze garnalen -400gr witte wis (kabeljauw-roodbaars.....filet) -6sint jacobsvruchten -250gr witte champignons -zakje mousselinesaus(knorr) -zakje vissaus(knorr) -klein potje mascarpone -1koffielepelke mosterd (met zaadjes mag) -1 soeplepel citroensap -zout+peper -aardappelpuree (zelf gemkt is best-ikk deed het met zak uit diepvries (jaja luie wijvenkost he) -blaadjes bladerdeeg diepvries
-bereiding
-maak de saus (dus in pannetje poeder vr mousseline en vissaus +water (zie zakje)effe koken, dan mascarpone en mosterd en citroen erbij, en zout en peper -zachtjes verwarmen -puree verwarmen (micro) -ovenschaal, daarin eerst puree -dan witte vis in blokjes van 4x4cm en sint-jacobsvr en garnaaltjes -dan saus erover -bedekken met balderdeeg, randjes aandrukken met vork aan de randen van de schaal -bestrijken met eidooier geroerd met beetke water -voorverwarmde oven 180 gr -40min
mmmmmmmm en helemaal klaar te zetten in koelkast, alleen nog afbakken dan!
-1 rol kruimeldeeg -1 grote appel-geschild in blokjes van 2x2cm -1 koffielepel maizena -3 koffielepels witte suiker -3 koffielepels kersenconfituur of handvol ontpitte kersen -2koffielepels amandelschilfers
bereiding: -oven voorverwarmen op 180gr -muffinblik inboteren en kruislings stroken bakpapier inleggen om gebakjes makkelijk te kunnne uithalen na bakken -appel-suiker-maizena-confituur en nootjes mengen -uit deeg rondjes steken die groot genoeg zijn om muddingholte te bekleden -vullen met appelmengsel (niet te vol) -dan keinere deegrondjes uitsteken als deksel -samendrukken met vingers of vork zodat het een gesloten bakje vormt -bestrijken met beetje eigeel -met mespunt gaatje in midden maken zodat stoom wegkan -30 minuten bakken -10 minuten laten afkoelen in vorm -dan op rooster laten afkoelen
heeeeeeeeel lekker!variaties mogelijk volgens mij met andere bessen en peer..... ananas, mango, banaan..............
350gr pure chocolade in stukjes 1 blik (397gr) gecondenseerde gesuikerde melk 30gr boter snuifje zout 150gr gehalte pistachenoten
Bereiding:
-chocolade, melk , boter , zout in pan , zacht vuur, smelten -pistachenoten hakken, neit te fijn! -mengen met licht afgekoeld mengsel -storten in schaal bekleed met plasticfolie of aluminium wegwerpbak -in koelkast -na ongeveer 4u is het snijdbaar in blokjes van ongeveer 3x3cm- -bewaren in koelkast
- 1 kip in acht stukken, vel verwijderd -1 fles rielsing wijn -1 bakje kastanjechampignong of chantarellen -1prei i n dunne ringetjes -100 gram spekblokjes of beetje parmaham -olijfolie -teentje knoflook -zout en peper -3 laurierblaadjes -scheutje room
bereiding:
-in stoofpan olie verwarmen met hele teentje knoflook, -spek erin tot knapperig is -dan prei even mee aanstoven (2 min) -dan champignons , kip , zout en peper en laurier erbij -fles wijn erover -aan de kook brengen -vuur zachter , deksel op pan -30 min sudderen -eventueel beetke room erdoor
opdienen met noedels met een een beetke boter opgeschud
basis is een recept van Rachel allen, met mijn twist benodigdheden:
-750 gram vis (een platte vissoort, zoals pladijsfilets, tong, enz....) -een 20 kerstomaatjes gehalveerd -1 eetlepel verse thymblaadjes -spinazieblaadjes uit diepvries (iglo heeft ze los ingevroren die gebruik ik ervoor) -150gram gemalen gruyere -2,5dl room -2 eetlepels dijon mosterd -zout en peper
bereiding:
-kaas, mosterd en room mengen in schaaltje -tomaatjes mengen met thym en zout en peper -helft van kaasmengsel in ovenschaal doen, -daarop eerste laagje vis, -dan alle tomaatjes en spinazie erop verdelen -dan weer laagje vis -dan andere helft kaasmengsel
-zo kan je het wegzetten als je het op voorhand maakt
-oven voorverwarmen op 1810graden -voor grote overnschaal 30min bakken -individuele schaal 15 min
erbij geef ik kleine gestoomde aardapeltjes met grof zout en olijfolie
kip stroganoff (idelale gerecht als je bezoek hebt)
benodigdheden: (voor 4 personen)
-1+ 1/2 kipfilet in repen van 2cm -1 rode parika in blokjes gesneden -250 gr paddestoelen, witte, kastanje, wilde wat je maar wil in stukjes -1 ui gesnipperd -1knoflookteentje gesnipperd -zout en peper -1 kleine eetlepel paprikapoeder+ voor wie graag pit heeft beetke cayennepeper -2 a 3 soeplepels cognac -250 ml room -peterselie -olijfolie-klont boter
bereiding:
-beetje olijfolie in pan -ui en look heeeeeeeeel zacht laten stoven , ong.10min. onder deksel -uit pan halen -champignons bakken op hoger vuur -uit pan halen -beetje olijfolie bijvoegen en kip die bestrooid is met Z +P en paprikapoeder bakken tot licht gekleurd -gestoofde groenten + paprikablokjes erbij doen -cognac erover (eventueel flamberen) -room toevoegen -deksel op pan -10 min sudderen -dan deksel eraf effe inkoken tot gewenste dikte van de saus -bestrooien met peterselie