basis is een recept van Rachel allen, met mijn twist benodigdheden:
-750 gram vis (een platte vissoort, zoals pladijsfilets, tong, enz....) -een 20 kerstomaatjes gehalveerd -1 eetlepel verse thymblaadjes -spinazieblaadjes uit diepvries (iglo heeft ze los ingevroren die gebruik ik ervoor) -150gram gemalen gruyere -2,5dl room -2 eetlepels dijon mosterd -zout en peper
bereiding:
-kaas, mosterd en room mengen in schaaltje -tomaatjes mengen met thym en zout en peper -helft van kaasmengsel in ovenschaal doen, -daarop eerste laagje vis, -dan alle tomaatjes en spinazie erop verdelen -dan weer laagje vis -dan andere helft kaasmengsel
-zo kan je het wegzetten als je het op voorhand maakt
-oven voorverwarmen op 1810graden -voor grote overnschaal 30min bakken -individuele schaal 15 min
erbij geef ik kleine gestoomde aardapeltjes met grof zout en olijfolie
kip stroganoff (idelale gerecht als je bezoek hebt)
benodigdheden: (voor 4 personen)
-1+ 1/2 kipfilet in repen van 2cm -1 rode parika in blokjes gesneden -250 gr paddestoelen, witte, kastanje, wilde wat je maar wil in stukjes -1 ui gesnipperd -1knoflookteentje gesnipperd -zout en peper -1 kleine eetlepel paprikapoeder+ voor wie graag pit heeft beetke cayennepeper -2 a 3 soeplepels cognac -250 ml room -peterselie -olijfolie-klont boter
bereiding:
-beetje olijfolie in pan -ui en look heeeeeeeeel zacht laten stoven , ong.10min. onder deksel -uit pan halen -champignons bakken op hoger vuur -uit pan halen -beetje olijfolie bijvoegen en kip die bestrooid is met Z +P en paprikapoeder bakken tot licht gekleurd -gestoofde groenten + paprikablokjes erbij doen -cognac erover (eventueel flamberen) -room toevoegen -deksel op pan -10 min sudderen -dan deksel eraf effe inkoken tot gewenste dikte van de saus -bestrooien met peterselie
-2 grote kipfilets in blokjes -1 takje rozemarijn -2 laurierblaadjes -1/2 koffielepel selderzout -1 blik gepelde tomatenstukjes -150 gr pancetta of gezouten spek in blokjes -6 lenteuitjes in stukjes -teentje look -125ml witte wijn -olijfolie -blik van 400gr cannellibonen (redelijk grote witte bonen-afgegoten en gespoeld)
bereiding:
-in grote pan olijfolie warmen -lenteuitjes en spekjes 5min laten sudderen, -kip erbij + kruiden+laurierblaadjes -wijn en tomaat erbij -laten opkoken -vuur zachter zetten en 20 min laten sudderen met deksel op pan -bonen erbij en nog tien minuten doorwarmen -eventueel bestrooien met platte peterselie
mmmmmmmmm!!!!!!!!!!!! stukje brood en glaasje witte wijn erbij.............. FEEST!!!!
-oven voorverwarmen op 200graden -bloem en bakpoeder en suiker mengen in kom -melk, ei en gesmolten boter mengen -bij bloem doen en met vork beetke mengen, mag konterig blijven!!!!! -muffinblik(vr 12 muffins) holletjes voor 3/4de vullen -eventueel bestrooien met rietsuiker -20 a 25 minuten bakken
smakelijk!!!
-deze muffins zijn zeer lekker, maar best te gebruiken de dag zelf!
-oven voorverwarmen op 160gr warme lucht (anders 180gr) -alle ingredienten behalve appel en rietsuiker samenvoegen en mixen tot beslag -helft beslag in ronde springvorm van 22cm -appeltje in fijne schijfjes snijden en deeg bedekken met appel (=ongeveer de helft van één grote appel of ene hele als hij klein is) -beleggen met de walnoten en pijnboompitjes -andere helft deeg erop -dan beleggen met rest van appelschijfjes -bestrooien met rietsuiker en amandelschilfers
-bakken 1u15min ongeveer tot goudkleurig -afkoelen op rooster
-de geheime kruiden van Manuel -kip of varken-of lamsvlees
verhouding: Op 5kg varkens of kip 1 potje citroensap , 30 gr. kruiden ,50 gr.arachideolie.
BEREIDING:
-vlees in blokjes snijden -marinade bereiden -vlees in marinade -afdekken met alufolie -2 dagen in koelkast -dan op stokjes -grillen-MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
-5 witloof -1/2l groente of kippeboullion( in 2x toevoegen-eerst 300ml, eventueel de rest) -3 klontjes boter -1el luikse siroop -4el balsamicoazijn -zout en peper -bladerdeeg
bereiding:
-witloof voetje verwijderen, in de helft snijden- met snijkant nr beneden in pan naast mekaar leggen, alle ingredienten (behalve bladerdeeg )toevoegen -afdekken, 1O doorkoken -deksel eraf en laten verder garen tot bouliiion verdampt en de rest karameliseerd -beetke laten afkoelen -taartvorm (bodem bekleed met bakpapier)beleggen met stukken witloof, snijvlak nr beneden -bladerdeeg erover -kantjes instoppen -oven 21O graden-30 tot 40 min bakken
-mascarpone mengen met citroensap en lepel honing -beetke kaneelsuiker (te koop bij delhaize) erover -voorverwarmde oven can 200gr, dan oven afzetten vijgen erin als je aan hoofdgercht begint -lepel mascarpone erover, beetke kaneelsuiker en mmmmmmmmmmm
-peterselie wassen en grofhakken -look en gember in fijne plakjes snijden -citroen in reepjes -alle droge kruiden en 100ml olie mengen met vorige ingredienten
-tonijn besmeren met marinade en afdekken met plasticfolie, uurtje wegzetten op koele plek -uien aanfruiten in olijfolie, dan tomaat en ui (in partjes toevoegen) en ook de rest van de marinade erbij doen, 20 min sudderen met deksel op pot gedurende 20 min. -tonijn beetje aanbakken aan beide zijden in weinig olijfolie (niet gaar laten worden, echt heel kort) -dan tonijn op saus in tagine leggen en op zacht vuurtje gaar laten worden (ong.7min) -opdienen met lekker brood
-halve kipfilets (opengesneden zodat je een plat stuk krijgt!) -1/2 kopje zwarte olijven in kleine stukjes -15tal blaadjes basilicum -takje rozemarijn -1 sjalot -1 teentje look -verse geitenkaas -vers paneermeel -olijfolie -peper -zout
Bereiding:
-basilicum en rozemarijnnaaldjes hakken -olijfolie in pan -fijngehakte sjalot en look aanstoven, heel even maar -vuur uitzetten -dan olijfjes, kruiden, kaas en peper toevoegen
-kipfiletjes insmeren met dit mengsel, niet te dik en oprollen -kip in fijngemaakt broodkruim wentelen -olijfolie vervarmen in pan, kip lichtjes aanbakken aan beide zijden -dan in oven van 180gr voor 15min.
-erwtjes kort koken, en direct afspoelen met koud water -in serveerschaal doen -dan dressing maken met olie, azijn, honing en peper en zout -ui fijnsnijden in halve maantjes en zacht aanbakken (bestrooien met zout tegen verkleuren)ong. 7 min, -sla opbouwen in laagjes, feta, ui, erwtjes, sla......munt in schaal, dan dessing erover, en bestrooien met de nootjes
Erg lekker als lunch, maar ook erg geslaagd bij bv. BBQ of Gourmet!
-1 kleine courgette -1 ui gesnipperd -1 teentje knoflook fijngesneden -3 aardappeltjes in kleine blokjes gesneden -1/2 bakje chamignons in stukjes gesneden -1 blik tomatenblokjes -1/2 theelepel gedroogde oregano -handvol verse kruiden (indien je ze hebt, bv.thym, rozemarijn, basilicum, peterselie -zout en peper -olijfolie -4 eieren Bereiding:
-olijfolie verwarmen in pan -alle groenteblokes erin -kruiden -tomaten blokjes erbij -goed doorroeren -20 min stoven zonder deksel tot vocht is ingedikt -dan vier holletjes maken in pan, in elke holletje een eitje breken -deksel op pan en 10 minuutjes wachten tot eiwit gestold is -serveren met lekker krokant brood!
Indien je dit gerechtje op voorhand wil maken, kan je het groentemengsel verdelen over één ovenvaste schaal, of individuele schaaltjes en dan eitje erin breken net voor je het in een voorverwarmde oven van 18O graden zet voor 12 minuten.
-1 grote dubbele kipfilet -4 wortelen -2 stokken prei -25Oml room -1/2 kippebouillonblokje -currypoeder en peper en zout -boter of olie
Bereiding:
-wortelen en prei in staafjes snijden -kip in niet te kleine blokjes -olie in pan , kip en groentjes aanstoven -kruiden met curry (1/2 koffielepel of meer naar smaak) -room en 1/2 glaasje water en boullionblokje toevoegen -10 a 15 minuten laten pruttelen.
-1 braadkip (borstbeen verwijderd, zie uitleg bij bereiding) -1 citroen -3 tenen knoflook -2 takjes rozemarijn of thym, kan ook met gedroogde kruiden, is wel minder geurig!) -grof zeezout -zwarte peper -olijfolie -flinke plastiek-(diepvries)zak.
Bereiding:
-Kip op plank leggen met rugzijde naar je toe -met mes of keukenschaar (vind ik het handigste) langs borstbeen snijden , langs beide kanten, nu kan je borstbeen verwijderen) dan kip omdraaien en even met je handen platdrukken. -alle ingredienten voor marinade in plastiek zak doen, citroen in acht stukken snijden) -flink dooreen kneden -dan kip erin en effe flink inmasseren) -kip in schaal en enkele uren in koelkast zetten -oven op 180gr verwarmen -kip uit zak in ovenschaal doen met alle marinade en 40 minuten bakken
-pasta (spaghetti, linguini....) -lekkere tomaten (4stuks) -kappertjes (liefst gezouten (weken in lauw water tot meeste zout verwijderd) indien op azijn, ook afspoelen met lauw water) -4 ansjovisfiletjes in kleine stukjes gesneden -1 ui gesnipperd -1 teentje look -zout, peper , beetke provencaalse kruiden (facultatief) -olijfolie
Bereiding:
-tomaat ontvellen en ontpitten, in kleine blokjes snijden -olie beetke verwarmen in pan, ansjovisjes bakken tot ze gesmolten zijn -ui en knoflook toevoegen -tomaatblokjes en kappertjes toevoegen -kruiden peper en zout en eventueel provencaalse kruiden -verwarmen tot lauw warm -saus mengen met gekookte pasta en bestrooien met verse parmezaan.
-boter, suiker en bloem in diep kom doen, en met vingers alle wrijven tot het eruit ziet als grof paneermeel -bosbessen in ovenschaal -crumble erover verdelen -oven (180graden) gedurende 30a40 minuutjes -5 min afkoelen alvorens te serveren met een bolletje vanilleijs!
tip!!!!
-de crumble kan gemaakt worden met veel soorten fruit, frambozen, bramen, abrikozen,appels, peren, druiven,........... -je kan het crumbelmengsel ook bovenaan nog wat verrijken emt geschaafde amandelen.
-geitenkaas losroeren met room tot schepklare massa -lepeltje in kleine aperitiefglaasje doen -appeltje in kleine bolkjes gesneden erover verdelen -afwerken met plukje verse kervel
-champignons van voetjes ontdoen -in cutter doen samen met kruidenboter+ kruiden, beetke tot bijna smeuiige massa- -olijfolie toevoegen tot substantie van smeerbare boter -champignonhoedjes ermee vullen -dan gevulde paddestoeltjes in gemalen kaas (die op bordje uitgespreid wordt)dopen en in ovenschaaltje zetten -grill op 2OOgraden-12 minuutjes gratineren tot goudbruin en bubbelend.
-geef er lekker brood bij als lunch -kan ook als voorgerechtje, zelfs als hapje!
-twee soorten melk met snufje zout aan de kook brengen -rijst toevoegen, roeren -afgedekt 3O a 35min sudderen (af en toe roeren natuurlijk!) -dan suiker toevoegen -klaar!!!
erg lekker samen met carpaccio van ananas! (zie receptje op deze blog!