Dit zijn bewaarwafeltjes, dus wil zeggen in een goed afgesloten doos kan je ze een dag of drie bewaren, bij ons halen ze dat nooit maar misschien hebben jullie meer geluk
benodigdheden:
500gr bloem 300gr boter gesmolten 300 gr suiker of 150gr tagatesse (vervangsuiker) 3eieren 1/2 tl bakpoeder zout 1/2 pakje vanillepudding
bereiding
Doe alle droge ingredienten in een kom en meng en maak een kuiltje meng de gesmolten boter met de eieren en doe bij de droge massa Met een garde goed mengen,
als je het geduld hebt enkele uren laten rusten maar ik bak ze meestal direct
wafelijzer vrij warm zetten, even uittesten want hangt natuurlijk van toestel af.
En bakken maar.
Ik doe de helft gewoon onder de andere helft meng ik chocoladeparels
TIP:
je kan eindeloos varieren
-mini blokjes appel en wat kaneel -mini blokjes ananas en kokos -kokos alleen
Dit linzenreceptje komt van onze dochter Elke Ze had het met kerstavond gemaakt als hapje met gebakken kamschelpjes
Ik maakte er een hoofdgerecht van deze keer
Benodigdheden:
-1 blik linzen of verse Puy linzen gekookt (die zijn het lekkerst) -1 pakket voor minestronesoep (delhaize) (als je er een sneller recept van wil maken zoals ik op vrijdag, haal wel de bonen eruit want die garen niet op korte tijd (je kan ook zelf aan de slag met wortel, courgette, ui, look......heel fijn te snijden -beetje tomatenpuree -beetje witte wijn -5 sneetjes chorizo, fijngesneden -zout-peper en beetje piment espellette of chilivlokjes -olijfolie
-gebraden kip (liefst in de oven zodat alles krokant wordt
Bereiding:
-verwarm olijfolie en stoof hierin de groentjes, voeg de chorizo mee en stoof kort mee -bevochtig met de wijn en laat ongeveer 7min stoven onder deksel
- 1 tulbandvorm (een moeilijke vorm om je cake te storten vind ik, maar ik gebruik nu een spuitbusje om te sprayen (ook van colruyt) en dat gaat super
bereiding:
-mix boter en suiker -voeg eieren één voor één toe -meng meel met amandelen en voeg toe in drie delen met mixer op lage snelheid -voeg de twee soorten vanille toe
-bak in een voorverwarmde oven (warmelucht) 15Ograden voor 40min -laat 10min afkoelen en stort op een rooster om af te koelen -bestrooi eventueel met bloemsuiker
In deze drukke dagen voor kerst is iedereen al volop aan t voorbereiden voor het kerstmenu, doch er moet de rest van de dagen voor het grote feest ook eten op de plank.
Daarom dit eenvoudige gerechtje, een gevuld aardappeltje snel, klaar, lekker warm en je kan er je restjes uit de koelkast in kwijt
Je wast een aardappel per persoon goed schoon en legt ze op een stukje keukenrol in je microgolfoven.
Je zet op volle kracht (onze is 1000watt) voor 8min draait de aardappeltjes om en dan nog 5min. Prik voor alle zekerheid even want niks zo erg als een ongaar patatje.
Als ze een beetje afgekoeld zijn snij je ze in de lengte doormidden en haalt het vruchtvlees eruit.
Meng dat in een kom met een eetlepel mayonaise of zure room en dan kan je fantastie de vrije loop laten.
Ik gebruikte stukjes parmaham, zongedroogde tomaatjes en kaas
Kruid flink af en vul de aardappeltjes met dit mengsel
Bovenop nog een beetje kaas en 20 min in een voorverwarmde oven van 200gr
Laat de boter smelten en bak hierin de appels met een beetje suiker, laat ze afkoelen en leg ze onderaan in de glaasjes.
Week de gelatine blaadjes in koud water.
Meng de room met de suiker, het opengesneden vanillestokje en de rum en breng dit op een zacht vuurtje aan de kook.
Haal het vervolgens van het vuur en verwijder het vanillestokje. Smelt de gelatine in koud water en knijp goed uit Roer de gelatine onder het room mengsel
Giet de panna cotta bovenop de appeltjes en laat opstijven in de koelkast.
als garnituur kan je gedroogde appelschijfjes maken, je snijdt dunne plakes appel (met een mandoline gaat dit perfect) legt ze op een bakpapier op je baklaat en zet ze 2u in een oven van 8Ograden- controleer of ze echt droog aanvoelen (als chips) anders nog wa langer laten drogen
een feestelijk dessertje dat je volledig de dag ervoor kan maken, dus waarom niet voor kerstmis of nieuwjaar?
Deze hartige taart ontstond, zoals zo dikwijls gebeurd, na een etentje de dag voordien je hebt allerhande restjes, niet genoeg om op zichzelf als gerecht te dienen, dus ga je "een beetje toveren vanuit je koelkast"
Ik deed het zo:
Nam een rol bladerdeeg en bedekte er een taartvorm van 30cm mee Strooide broodkruim over de bodem zodat dit het vocht kan opnemen dat kan vrijkomen tijden het bakken. Beleg de bodem met koude ratatouille, daarop wat restjes aardappelpuree in kleine hoopjes, enkele lepels pittige tomatensaus en een restje fetablokjes en groene olijven scheur een bol mozarella in stukjes en verdeel die over de taart strooi er nog een flinke eetlepel kappers over en kruid met provencaalse kruiden, en P en Z besprenkel met olijfolie en bak in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 25minuten
Dien op met een lekkere salade van rucola en tomaatjes aan gemaakt met gewoon olijfolie, P en Z en een beetje citroensap.
In deze tijd van het jaar is het heerlijk om desserts met abrikozen te maken Bij een etentje greep ik deze kans en maakte er een duo van.
Je begint met een compotte van een kilo abrikozen te maken. Je snijd de ontpitten abrikozen in hapklare brokjes, doet ze in een pan met de zaadjes van een vanillestok (en doe het stokje er ook maar bij) en suiker naar believen en enkele EL water
Stoof dit onder voortdurend roeren tot een lekkere compote Laat afkoelen
Dan deed ik het volgende:
glaasje met verse kaas en abrikozencoullis
-pureer per persoon een EL van je compotte en schep in kleine mooie glaasjes -meng zachte kaas met bloemsuiker, een klein beetje verse tym en munt zeer fijngehakt -schep op de coullis -bak een beetje pijnboompitjes lichtbruin en strooi ze op de glaasjes
gebakje met abrikozencompotte en frangipane
Je kan best individuele gebakjes maken, in vormpjes met losse bodem Gebruik bladerdeeg om je vormpjes te bekleden Bedek de bodem met een laag compotte Maak een frangipanedeeg (zoals op dit blog reeds beschreven) schep dit op de compotte en bestrooi met geschaafde amandelen bak in een oven van 200graden gedurende 15 a 20 minuten
1/2 liter room 100gr suiker 3 eieren gesplitst Merengues (ik koop ze in een zakje bij delheize, bij de bakproducten) je kan ze natuurlijk ook makkelijk zelf maken) verse abrokozenconfituur
Bereiding:
Sla de eidooiers met de helft van de suiker tot je een witte massa bekomt sla het eiwit met de rest van de suiker zeer stijf klop de room stijf Meng het eiwit onder de eigelen, spatel er zacht de room onder en vervolgens een deel van de meringues die je in grove stukken hebt gebroken neem een cakevorm die je bekleed met plasticfolie begin met een laagje confituur dan een laagje van je roommengsel, verkuimel nog wa merengue erover en vul zo verder op tot de vorm bijna vol is vouw de plasticfolie er volledig over en zet alles een nacht in de diepvries Haal de semifreddo uit de diepvries als je aan je hoofdgerecht begint Snij hem in de dikke plakken en geloof me er zal gevraagd worden naar meer........
Neem in dit seizoen echt de moeite om verse abrikozenconfituur te maken, het kost je weinig werk en loont absoluut de moeite
Variatie: natuurlijk kan je confituur maken van allerhande fruit en dat gaan gebruiken succes en vooral smakelijk!
-Doe het water, suiker en siroop in een pannetje en breng tegen de kook aan, doe hierin de nectarines en laat zacht pocheren tot je er net met een mesje in kan prikken tot tegen de pit Haal ze uit de siroop (deze moet je niet weggooien, kan je inkoken en gebruiken bij pudding of ijs) Pel de nectarines en laat afkoelen
Voor de Frangipane: smelt de boter en voeg ei, suiker, amandel en bloem toe en meng goed -klop de eiwitten tot sneeuw en meng zorgvuldig onder mengsel
Snij met een bordje rondjes uit de deeg en beleg er kleine taartvormpjes mee vul met een eetlepel frangipane en leg hierop een kwart van een nectarine bestrooi eventueel met amandelschilfers of zoals ik deed met kokosschilfers bak gedurende 15 minuten in een oven van 18Ograden Laat afkoelen Dien op met een kleine quennelle van zure room en een takje munt
Rouget, worteltjes met abrokozenconfituur en charmoulla
Wat heb ik nodig:
-3 rougetfiletjes p.p. -1 bussel jonge worteltjes geschild en in de lengte in de helft gesneden -1 eetlepel confituur -chermoullalruiden (te koop in delhaize) -beetje water -olijfolie -Ratteaardappeltjes (voorgekookt in de schil) -zout en peper
Hoe maak ik het:
-Doe een beetje olijfolie en chermoullakruiden in een schaal en leg de vis erin , dek af en zet in de koelkast -Verwarm olijfolie in een kookpan en doe hierin de worteltjes met de chermoullakruiden, de confituur en 1dl water, peper en zout, laat stoven gedurende 8minuten, hou wel goed in t oog of er vocht genoeg opblijft, anders beetje water toevoegen. -bak de voorgekookte aardappeltjes in olijfolie, kruid peper en zout -doe de worteltjes in een tefalpannetje en laat ze even karameliseren -verhit olijfolie tot zeer heet en bak de rouget 2 minuten aan elke kant -strooi nog een beetje peterselie over de worteltjes en dien op
Neem p.p. een appel en schil die en ontdoe vna klokhuis Zet in een vuurvast schaaltje en strooi in de holte wat suiker en kaneel Zet 8minuten in microgolfoven, tot de appel echt zacht is Maak een pakje vanillepudding (doe ik ook in de microgolfoven) en giet deze rond het appeltje Verkruimel p.p. een speculaasje over de appel Heel lekker warm, maar koud ook niet te versmaden.
-25Ogr pure chocolade in stukjes gehakt -100gr boter -4 eidooiers -40 eiwitten -6 eiwitten
-smelt chocolade en boter samen au bain marie -roer de eidooiers één voor één door de gesmolten massa -klop de eiwitten tot pieken en voeg halverwege de suiker toe -spatel 1/4 de van de eiwitten kort maar krachtig door de mousse en spatel er dan voorzichtig de rest door -laat minsten een uur opstijven in de koelkast
voor het bekleden van de charlottevorm:
-12 boudoirs -een beetje boter om de vorm in te smeren -een stukje bakpapier dat op de bodem past
-beboter de vorm -leg het rondje bakpapier op de bodem en strijk ook in met boter -zet de koekjes met de bolle kant naar buiten gericht tegen de wand van de vorm -vul op met de chocolademousse -bedek met de resterende koekjes en leg hierop een bord dat in de vorm past -wikkel alles in plasticfolie en laat minsten 4u in de koelkast opstijven
Voor het opdienen hou je de onderkant van de vorm even in heet water en stort de charlotte op een mooie taartvoet -wikkel er je mooiste lint rond en maak een mooie strik
Rijstpap zonder gouden lepeltjes en koek van het huis
Feest, feest, onze jongste dochter wordt 25 jaar.
Elke jaar proberen we een beetje iets origineels te bedenken en deze keer werd dat rijstpap (voor 90 collega's) en nog wat zelfgemaakte cake (een botercake met amandel, een appelcake met speculaaskruiden en een chocoladecake.
Collega's van silke , geniet ervan en een berichtje in mijn gastenboek maakt me altijd blij.
Snij een aantal verse vijgen in de helft Maak een suikerstroop van 2/3de water, 1/3de marsala en evenveel suiker, breng aan de kook met een beetje kaneel en zet op zacht vuur, pocheer hierin de vijgjes. Haal ze voorzichtig uit pocheervocht en laat dit inkoken tot stroperig, giet over de vijgen en laat afkoelen.
Geef vijg per persoon (2helften) met een quennelle van mascarpone en een zandkoekje.