-Meng 225g zelfrijzende bloem, de zeste van één sinaasappel onder het botermengsel
-Klop 4 eieren los en voeg ze ook bij het mengsel
-verdeel over twee (beboterde en met bloem bestoven) vormen van 20cm waar je onderin een ronde bakpapier legt.
-Bak in een oven van 18Og voor 25 a 30 min.
-laat afkoelen
-meng 250g frambozen met het sap van de sinaasappel en een eetlepel suiker laat koken tot je een confituur bekomt.
-maak boterroom door 250g echte boter te mengen met 250gr bloemsuiker in de keukenrobot, voeg langzaam het sap van een halve sinaasappel en de rasp toe, mix dan tot een zacht creme
-leg één sponge (cake) op een taartvoet en besmeer met de confituur, daarop creme au beurre gevolgd door de tweede sponge -weer creme au beurre en dan garneer je met rode vruchten en nog een beetje bloemsuiker.
Deze taart kan als dessert zeker 10 mensen tevreden stellen/
Maak een biscuit van 4 eitjes en 125gr kristalsuiker opgeklopt gedurende een kwartier met de mixer tot verdrievoudigd. Voeg dan 125gr gezeefde zelfrijzende bloem voorzichtig toe
Laat de biscuit volledig afkoelen nadat je hem ontvormd hebt
Snij hem met een gekarteld mes horizontaal door
Maak een verse confituurtje van 250gram gemengd rood fruit en 125gr kristalsuiker(ik gebruikte fraise-framboise)maar kunnen alleen aarbeitjes of framboosjes ofzo zijn. Laat afkoelen
Klop 3dl slagroom met wat bloemsuiker stijf
Beleg de bodem van de biscuit met de confituur en de helft van een bakje in schijfjes gesneden verse aardbeien, daarop de helft van de room
Leg de bovenkant op de biscuit en strijk daarop de resterende room en versier met de resterende aardbeitjes en enkele plukjes verse munt
Neem een bakvorm die op je vuur kan, leg er een flinke klont echte boter en laat smelten, doe hierin 2 geschilde en in 8 partjes gesneden appeltjes in, bestrooi met kaneel en 2 eetlepels honing.
Laat kleuren tot lichte karamel. Maak een 4/4de beslag van telkens 200gr en spatel dit op de licht gekarameliseerde appels Bak in een vooverwarmde oven van 17Ogr gedurende 30 minuten
Laat 10min afkoelen in vorm en keer voorzichtig om op een taartschaal
En wat had de jongste dochter zondag samen met de vriendinnen gedaan......... kleine cakejes gebakken en gaan versieren met vanalles dat ze vonden in het atelier van één van de vriendinnen haar papa die bakker is. ........tja t' zit toch een beetje in de familie denk ik. mooi, toch???
Zaterdag hebben we heerlijk geluncht bij onze oudste dochter en vriend, Bij de koffie toverde dochterlef een zalige cake tevoorschijn die ze naar ze naar eigen fantastie had gemaakt met de 2 peren die in haar fruitmandje lagen. En geloof me hij was heerlijk, volgens mij is ze "een culi-Elke met een trotse moeder.
-Meng boter met suiker met een mixer -voeg één voor één de eitjes toe -dan de bloem toevoegen -de geschilde en in stukjes gesneden peren --als laatste de vanillezaadjes
-Bak in een oven van 18O graden gedurende ongeveer 5O minuten, controleer met een prikkertje of de cake gaar is.
-bakblik van 10x22cm -200gr bloem -60gr maiszetmeel -1 pakje bakpoeder -4 eieren -18O boter -5 a 6 el melk -175 gr suiker -1 pakje vanillesuiker -30gr cacaopoeder
Hoe maak ik het:
-Verwarm de oven voor op 18Ogr -Roer de boter romig met de suiker en de vanilliesuiker -Meng dan één voor één de eieren erdoor -Voeg bloem, maizetmeel en bakpoeder dat gezeefd is erdoor en voeg dan 2 el melk toe -Beboter en bebloem je bakvorm -Verdeel beslag in 2 porties, meng ééntje met de cacaopoeder en de rest van de melk -schenk het witte beslag in de vorm, dan het chocoladebeslag en ga er even met een vork kriskras door -bak gedurende ongeveer 45 min -Laat 10 staan op rooster in de vorm -Nadien ontvormen en volledig laten afkoelen
Ik serveer het graag met wat rode vruchtjes en een heerlijk kop koffie
Het recept voor deze taart is vinden onder "simpele kaastaart" Je kan ze telkens anders presenteren, zoals hier met de coullis, of je kan de kaastaart op zich een andere smaak geven dan vanille (wat hier geval is) en daar dan je decoratie weer aan aanpassen.
Een lekkere makkelijke taart, die silke onze dochter ook geleer had op haar kookworkshop
wat heb ik nodig en hoe maak ik het:
-3 peren, geshild en klokhuis verwijderd en in de helft of in vier gesneden, deze pocheer je in een suikerstroop (eveneel water als suiker , aan de kook brengen) dan peren erin en zacht laten pruttelen of tot peren zacht zijn, 20 a 30 minuten.
-bladerdeeg (gekocht) beleg een lage taartvorm met bladerdeeg en bak blind gedurende 15minuten op 18Ograden (blind bakken=bakpapier op deeg, verzwaren met bakbonen)
-voor de frangipane:
Meng 100gr suiker met 100gr gesmolten boter, voeg 100gr amandelpoeder en 1 eetlepel bloem toe en 1 ei. Voeg eventueel een scheut amaretto toe
Schep de frangipane op de voorgebakken deegbodem , leg de peren erop en bak in een oven van 16Ograden gedurende 35minuten
Als taartje uit oven komt kan je deze bestrijken met een beetje van suikerstroop waar je de peren in liet garen.
-175ml slagroom -2eieren losgeroerd -2tl vanille-essence -3 eetlepels fijne kristalsuiker -2 eetlepels bloem -550gr kersen (ontpit en doormidden gesneden) (je kan ook kersen uit een bokaal nemen en goed laten uitlekken en even op keukenpapier drogen)
Hoe maak ik het:
-Verwarm de oven voor op 18Ogr (warmelucht 160gr) -vet een ronde taartvorm met diameter 24cm (eventueel met losse bodem) in met boter. Vermeng voor het deeg de boter met suiker in een grote kom, werk er het zout en de bloem door zodat je een zacht deeg krijgt Bekleed hiermee de vorm, duw met je vingertoppen het deeg tegen de randen omhoog en op de bodem (dit gaat zeer makkelijk) -zet de bakvorm op een bakplaat en bak de deegbodem 12 tot 15min tot hij enigzins gerezen is, neem de vorm even uit de oven en bestrooi met het amandelpoeder -Klop intussen voor de vulling de room eieren, vanille en suiker door elkaar, Klop de er zorgvuldig door zodat er geen klonters ontstaan. Leg de kersen op de bodem en overgiet gelijkmatig met de vulling
-bak 40 minuten tot vulling mooi gestold is en taart goudgeel
-225gr zachte boter -300gr witte suiker -6eitjes -350gr gewone bloem -1/2 kl bicarbonaat (vind je bij de bakpoeder in superermarkt) -250ml natuuryoghurt -4 theelepels vanille extract -1 tot 2 soeplepels poedersuiker nr smaak
Hoe maak ik het:
-verwarm je oven voor op 180gr (warme lucht 160gr) -zet een bakplaat in de oven zodat die mee kan opwarmen -mix boter suiker tot ze luchtig zijn -dan telkens een eitje en een lepel bloem (die gemengd is met de bicarbonaat) erdoor roeren en roer dan voorzichtig met de hand de resterende bloem erdoor -tenslotte de vanille en de yoghurt tot alles mooi gemengd is -stort beslag in ingevette tulband en bak ongeveer 45 a 60 minuten, test na drie kwartier omdat tenslotte elke oven verschillend is -haal uit oven , laat zeker 15 minuten afkoelen in de vorm, maak dan voorzichtig met je handen de rand, zowel aan de buitenkant vorm als aan de binnenkant van de vorm een beetje los en stort de cake op een afkoelrekje en laat daar tot volledig afkoelen -bestrooi rijkelijk met poedersuiker en geniet.
een rol brokkeldeeg (gekocht) 1 kg. (moes)appels 150 gr. suiker 150 gr. zachte boter of margarine 4 eieren 100 gr. geraspte kokos 4 eetl. citroensap
Hoe maak ik het:
Verwarm de oven voor op 175 C Schil de appels en rasp deze grof Besprenkel met het citroensap Klop de eieren met de suiker schuimig Voeg de boter toe en klop deze er doorheen Roer de kokos en de appelrasp er door Stort het mengsel in de springvorm Bak de taart in 65 min. gaar
-15Ogr zachte boter -3OOgr zelgemaakte amandelpasta (of marsepein) (je maakt deze zelf door 15Ogr amandelpoeder met 15Ogr suiker en een eiwit te mengen tot een pasta onstaat, als je rozenwater in huis hebt is een eetlepel toevoegen erg lekker) -6 eieren -25Ogr ricotta of magere platte kaas -rasp van 1 citroen en 1 sinaasappel -1 theelepel amandelessence -25gr bloem -boter en geschaafde amandelen voor de vorm -pijnboompitten voor het bestrooien -poedersuiker om te bestuiven
Hoe maak ik het:
-Verwarm je oven voor op 175gr -roer de boter met amandelpasta romig -voeg één voor één de eitjes toe tot glad mengsel -voeg dan de ricotta, amadelessense en de rasp vd citrusvruchten toe -als laatste de bloem -neem een springvorm van 24cm en bestrijk met boter, bestrooi dan de randen met de amandelschilfers -vul met het beslag -bestrooi met pijnboompitjes -bak gedurende 25 a 3O minuten of tot een prikker die er droog uitkomt
tip: ik gebruikte een springvorm van 20cm en verlaagde oventemperatuur naar 17Ogr en bakte de taart gedurende 5O minuten, dekte de taart na 3O minuten wel voorzichtig af met een stukje bakpapier om te donkere pijnboompitjes te voorkomen
het perentaartje dat ik niet kon krijgen in sint-truiden...
Ontdooi per persoon één vierkant plakje bladerdeeg snij met een mes op een 1,5cm van de kant een vierkantje in de bladerdeeg, (niet helemaal doorsnijden!!! schil een rijpe peer en halveer, en ontdoe van het klokhuis snij in dunne schijfjes maar zorg dat ze bovenaan aan mekaar blijven aan de kant van het steeltje bestrooi dik met poedersuiker en bak in een voorverwarmde oven van 18O graden gedurende 2Ominuten. Bestrijk met opgewarmde abrikozenconfituur (op de peer) voor een mooie glans.
Dien op met mascarpone gemengd met een lepel frambozenconfituur en enkele verse frambozen
-doe het brood in blokjes van ongeveer 3cm, giet hierover de hete melk en laat gedurende zeker 2O minuten weken -los de puddingpoeder op in de koude melk -doe de pudding bij het brood samen met de eitjes, suiker, bloem en bakpoeder -meng flink en voeg rozijntjes en 3/4de van de chocoladedruppels toe -schep in individuele vormpjes (muffinvorm kan hier perfect dienst doen) -bak in een voorverwarmde oven van 18O min voor 30min. -laat 10 minuten afkoelen en haal uit de vormpjes
-dien op met een lekker kopje thee of koffie of geef binnenkort de kindjes (groot en klein) eentje mee voor na de boterhammen op school of werk
-verwarm water met boter en zout, zodra boter gesmolten is alle bloem in één keer toevoegen en met garde of houten lepel roeren tot loslaat van de bodem, dan nog even verder roeren om de bloem te laten garen, dan overdoen in een beslagkom (van je mixer als je dat hebt) en één voor één de eieren toevoegen tot een mooi glanzend deeg bekomen is dat dik vloeibaar is. -deeg in spuitzak met grote gladde mond en op een met bakpapier of bakvel belegde bakplaat spuiten (eclairs= streep van ongeveer 7cm) soes een rondje van een 4 a 5cm -bakken in voorverwarmde oven van 200graden gedurende 25 minuten -oven niet openen tijdens het bakken is zeeeeeeer belangrijk -laten afkoelen en vullen met pudding of slagroom -desgewenst kan eclair of soes opengesneden worden en kan er ook fruit toegevoegd worden, zoals aardbeien, ananas.... -bovenkant bestrijkenmet gesmolten chocolade of bloemsuiker.
-klop de eiwitten met een snuifje zout tot bijna stijf , voeg dan in drie delen de suiker toe, wacht steeds tot de suiker goed is opgenomen, meng tot het eiwit dik en zeer glanzend is -voeg dan maizena, vanille en azijn toe en meng voorzichtig eronder -bekleed een bakplaat met bakpapier -verwarm oven voor op 180gr -stort het eiwit in twee delen op de bakplaat en verdeel tot twee ongeveer gelijke ronde vormen, maak in het midden een beetje een kuiltje -zet in de oven en verlaag de temperatuur direct tot 150gr en bak gedurende 30minuten -zet oven uit en laat de pavlova volledig in de oven afkoelen -de slagroom opkloppen met bloemsuiker -één cirkel merengue beleggen met de helft van de room en de aardbeien, de andere merengue er omgekeerd opleggen en afwerken met de rest van de room en aardbeien -bestrooi tot slot nog met wat bloemsuiker
tip: -U kan ook gewoon één grote merengue bakken , bak hem dan 1u op dezelfde manier -u kan ook ander fruit gebruiken, alle rood fruit, of bosbessen of passievrucht is ook erg lekker.
Belangrijk: werk de pavlova niet meer dan een uur op voorhand af met de room en het fruit.
Appeltaart zoals mijn schoonmoeder ze vroeger altijd maaktte en ze hier bij ons thuis nog altijd een succes is.
Wat heb ik nodig:
-één rol bladerdeeg -200gr zachte echte boter -15Ogr bloem en 1/2tl bakpoeder -5Ogram gemalen amandelen -200 gr witte suiker -4 eitjes -beetje geschaafde amandelen -é appelen geschild in vier gesneden , klokhuis verwijderd -beetje verwarmde abrikozenconfituur
Hoe maak ik het:
-beleg een taartvorm van 25cm (liefst met losse bodem) met het bladerdeeg -maak een vier-vierde beslag met de boter, suiker, eitjes, bloem en bakpoeder en amandelpoeder -stort dit op het bladerdeeg -leg de appel die je hebt ingesneden zoals op de foto (niet helemaal doorsnijden dus, maar kleine inkepingen op 3mm van mekaar ongeveer) bovenop het deeg -bestrooi met de amandelschilfers en een beetje witte suiker -bak voor 2O minuten in een voorverwarmde oven van 2OO graden -haal uit oven en bestrijk bovenkant met de confituur -ontvorm na een 15 tal minuten en laat verder afkoelen op een taartrooster.
TIP TIP TIP "Lauw ook erg lekker met een bolletje venilleijs als dessert"
-3 eieren -125gr boter -2OOgr fijne suiker -6 eetlepels volle melk -2OOgr bloem -1 tl vanille-essence -1zakje gistpoeder (7gr) -25gr cacaopoeder vetstof en bloem om vorm voor te bereiden
hoe maak ik het:
-verwarm oven voor op 15Ograden -splits de eieren -verwarm suiker en boter au bain marie (warmwaterbad) en klop dan op met mixer of in robot tot romige massa -voeg dan eidooiers, melk, gezeefde bloem en gist aan toe -als laatste spatel je de stijfgeklopte eiwitten toe -verdeel deeg in twee delen -doe bij één deel de vanille, bij het andere de gezeefde cacaopoeder
-zet je bakvorm op de gaspit en doe hierin de boter en suiker en laat smelten, -doe de geschilde en in vieren gesneden appels (die je van het klokhuis hebt ontdaan) in de vorm met de bolle kant naar beneden, bestrooi met de kaneel en de saffraan en laat zachtjes bakken tot het boter/suikermengsel lichte karamel is geworden. Duurt ongeveer 15 minuten
-maak terwijl het beslag, door alle ingredienten tegelijk in de keukenrobot te doen en kort te mengen tot een homogeen beslag
-schep het beslag op de gekarameliseerde appels en strijk glad
-bak in een voorverwarmde oven van 150graden gedurende 45 minuten
-laat 10 minuten afkoelen op rooster
-draai om op opdienschaal en geniet van de heerlijke geur
-laat volledig afkoelen of dien lauw op met een bolletje vanilleijs