************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
09-12-2011
Mijn singles uit 1995 (Deel 2)
Mijn singles uit 1995 (Deel 2)
Deze volledige verzameling van 99 singles kreeg ik na mijn zwaar optreden van deejay op een barbecue die begon omstreeks 14 uur en die duurde tot 2 uur 's nachts (!). Er zitten enkele opmerkelijke 45-toeren plaatjes bij maar ook enkele pareltjes. Oordeel zelf maar.
In het jaar waarin de Europese grenzen definitief opengingen (of dat nu goed nieuws is laat ik in het midden) kocht ik 15 singles. De leukste vond ik Jordy (mijn zoontje van 9 ook trouwens) net als de scratchplaat van Urbanus. 7 van de 15 waren Belgische producties! Will Tura bewees nog eens dat hij zijn tijd ver vooruit was met een rap in het West-Vlaams, lang vóór Flip Kowlier bezig was. Vaya Con Dios bouwde verder aan de internationale doorbraak; Wigbert van Lierde met nog een knappe single, getrokken uit zijn voortreffelijk album “Ticket in de nachtkastla” en The Radios, met o.a. de broers Mosuse, Bart Peeters en Dany Lademacher, brachten een goede single uit. Mariah Carey begon aan haar carrière en Crowded House bracht zoals altijd kwaliteit op de markt. Maar de mooiste aanwinst van mijn collectie was de Extended Play (een single met 4 songs) van John Mayall en zijn Bluesbreakers (o.a. Eric Clapton).
J.P. Audin & Diego Modena – Song Of Ocarina
Mariah Carey – I'll Be There (MTV Unplugged)
Crowded House – Weather With You / Into Temptation (live) / Recurring Dream (33 rpm)
Mijn singles uit 1991 In het jaar 1991 kocht ik 17 singles. Het werden niet alleen MIJN singles maar ook meer en meer die van ons hele gezinnetje. Vele singles werden aangekocht speciaal voor de familiale barbecues waar ik dan deejay was. Een hele leuke was de single van de Vlaamse artiesten. Eigenlijk was het eerst een reclamespotje voor ZWAN-worstjes maar de melodie sloeg zodanig aan dat er vlug een single van geperst werd. En die had heel veel succes op de barbecues.
The Clash – Should I Stay Or Should I Go / BAD II (Big Audio Dynamite II) – Rush
Deep Purple – Smoke On The Water Live / Smoke On The Water Radio Edit
Serge Gainsbourg – Requiem pour un con B.O.F. Le Pacha / Remix 91
Juan Luis Guerra y 4;40 – Burbujas de amor
George Michael – Freedom!
De Nieuwe Snaar – De Prehistorie: Bread And Butter/Bread And Butter Instrumentale versie c/w Everybody Needs Somebody To Love
Robin Nills – Je vliegt
Scorpions – Wind Of Change
Rod Stewart & Tina Turner – It Takes Two / Rod Stewart – Hot Legs (live)
Toast – Meisjes
Vlaamse Artiesten – Waarom nog wachten om te feesten? (ZWAN) / Marijn Devalck – Reik me je hand
Paul Young & Zucchero – Senza una donna (Without A Woman) / Zucchero – Dunes Of Mercy
Zij had eigenlijk het Eurovisiesongfestival moeten winnen want zij had evenveel punten als de winnares. Maar omdat zij minder hoogste scores (12 punten) had ontvangen werd ze tweede. Eigenaardig reglement!
Placido Domingo y Julio Iglesias – Sonadores de España / Placido Domingo – Sevilla
De Chester Ferari Mini Show – Tien minuten tijd / Weet je wat we gaan doen?
Hithouse – Move Your Feet To The Rhythm Of The Beat
Michael Jackson – Leave Me Alone / Human Nature
Plastic Bertrand – Plastiiic (Acid Mix) / Slave To The Beat
Eros Ramazzotti – Se bastasse una canzone
Rocco & De Micro's – De Mondiale
Samson & Gert – Het Samsonlied
Soul II Soul – Back To Life (However Do You Want Me)
Will Tura & De Rode Duivels – De Rode Duivels gaan naar Rome
Joelle Ursull – White And Black Blues
De gebroeders Mansion uit Wallonië.
festival. Toen hij uitzinnig van vreugde een fles champagne ontkurkte kreeg hij een deel van die drank over zich heen en zijn gitzwarte haar kleurde plots helemaal anders...
Sylvie, het dochtertje van een collega van mijn vrouw, zong in het achtergrondkoortje van Chester Ferari.
Deze single van de King Of Pop deed het niet zo goed in onze contreien.
Plastic liet zijn familienaam Bertrand vallen. Toch werd dit plaatje regelmatig gedraaid op de radio en in de discotheken.
Prachtige debuutsingle van deze jonge Italiaan. Ma che bella canzone!
van de sportdienst van de BRT. Uiterst rechts herkennen we Rik De Saedeleer.
De twee kindervrienden bij uitstek: Samson en Gert (Verhulst).
Prachtige compositie van Serge Gainsbourg en eigenlijk had deze song moeten winnen op het Eurovisiesongfestival, volgens mijn bescheiden mening.
Onze Ingeborg werd gesteund door de backing vocals van een jonge belofte uit Nederland: Stef Bos. In dat jaar begon Clouseaumania ernstige vormen aan te nemen. Ook in 1989 vond ik eindelijk een plaatje terug en deze keer was het “Let Me” van Paul Revere & The Raiders ft. Mark Lindsay. Het dateert van 1969. In die hete zomer waren de lambada en “Swing The Mood” (een medley van oude krakers) niet uit de ether te krijgen.
Het aanbod in populaire singles was iets groter in 1985 dan het jaar voordien. Een leuk duet was dat van Bowie en Jagger met een Motownkraker. De Commodores wisten nog eens te scoren ook zonder leadzanger Lionel Richie, Jim Diamond had Ph.D. verlaten en scoorde niettemin een dikke nummer 1-hit. Verrassingen waren er van Foreigner, Paul Hardcastle (19 was de gemiddelde leeftijd van de Amerikaanse soldaten in Vietnam), Whitney Houston had haar allereerste hit te pakken. Ivan was een knappe eendagsvlieg uit Spanje en Robert Palmer verstopte zich in The Power Station 45 met enkele knapen van Duran Duran die dan ook nog eens een hit te pakken kregen met een James Bond-song. Tina Turner speelde mee in de derde Mad Max-film en mocht het thema voor zich nemen. Verder waren er leuke niemendalletjes van Bobbysocks! (Eurovisiesongfestival), Double, Gerard Joling, Modern Talking, Nana Mouskouri (ook al een thema van een TV-reeks) en Billy Ocean. Grote nummer 1 hits kwamen er van Simple Minds en Tears For Fears. In totaal groeide mijn verzameling 45 toeren-plaatjes aan met 26 eenheden.
Ashford & Simpson – Solid / Solid Dub Version
Bobbysocks! - La det swinge / Let It Swing
David Bowie & Mick Jagger – Dancing In The Street / Dancing In The Street Instrumental
Century – Lover Why
Commodores – Nightshift
Jim Diamond – I Should Hve Known Better
Double – The Captain Of Her Heart
Duran Duran – A View To A Kill c/w John Barry – That Fatal Kiss (A View To A Kill)
Foreigner – I Want To Know What Love Is
Frankie Goes To Hollywood – Welcome To The Pleasuredome
Paul Hardcastle – 19
Whitney Houston – All At Once / The Greatest Love Of All
Hieronder staan nog 11 hoesjes van 45 rpm-plaatjes die bij het hoofdartikel horen maar bij gebrek aan plaats hier zijn terechtgekomen. Het betreft popdeuntjes zonder enige pretentie, dansplaatjes, eendagsvliegen en thema's uit soundtracks ("Mad Max" film en "Mistral's Daughter" TV-serie). Opvallend was dat Robert Palmer zich verschool in een project met enkele jongens van Duran Duran (The Power Station 45) en dat Duran Duran dan nog eens een vruchtbare samenwerking had met John Barry, de huiscomponist van de James Bond thema's.Hieronder staan ze dan van nummer 16 t.e.m. 26, in alfabetische volgorde.
Op zaterdag 19 november 2011 trokken mijn vrouw en ik naar Dendermonde om er met vier vrienden naar een optreden van Ruth Mc Kenny te gaan in de feestzaal van de brasserie Entrepôt. Eerst moest de innerlijke mens gesterkt worden en na een heerlijke maaltijd namen we plaats in de zaal. Als voorprogramma waren er twee zangeressen uit de Antwerpse Kempen: de blonde Nathalie en een donkerharige jonge zangeres waarvan ik de naam ben vergeten. Vooral Nathalie had een krachtige stem.
Om 21 uur was het de beurt aan de linkshandige bassist (Lefty is zijn bijnaam) die ik nog kende van in 1978 dankzij zijn monsterhit in de Benelux “Rocking In The Street”. Toen was hij nog met zijn Banny Bright Orchestra. Vóór zijn optreden had ik nog een leuke babbel met de zanger en hij signeerde mijn elpeehoes.
Ruth Mc Kenny stak meteen van wal met de kraker van Joe Dolan “You're Such A Good Looking Woman”. Zijn stem leent zich uitstekend tot dit soort repertoire. Hits van Tom Jones, Engelbert Humperdinck, Lee Lynch en Lee Towers volgden elkaar in snel tempo op. Uiteraard mocht zijn hit “Rocking In The Street” niet ontbreken. Ik mocht zelfs een verzoekje tot hem richten en dat werd dan “The Cops Are Coming”. Die waren niet nodig want iedereen bleef braaf op zijn stoel zitten, tot er enkele paartjes hun benen uitsloegen.
Jammer genoeg waren er amper 40 mensen in de zaal, zoniet was er nog veel meer ambiance geweest.
Omstreeks 23 uur sloot Ruth zijn show af en had ik nog een leuke babbel met hem.
Tot slot zijn we met z'n zessen nog even gaan bijpraten op de grote markt in Dendermonde in een bruine kroeg. Al bij al een geslaagde (maar koude en mistige) avond.
Blijkbaar kon mijn zoontje goed slapen en apprecieerde hij mijn muziekkeuze want in het jaar na zijn geboorte kocht ik alweer dubbel zo veel singles als voordien. Misschien was het muzikaal aanbod ook groter geworden. Nieuwelingen waren Pat Benatar, Thomas Dolby, Duran Duran, FGTH, INXS, Howard Jones, Julian Lennon (wat klonk zijn stem goed op die van zijn vader!), Miami Sound Machine (Gloria Estefan zou later solo gaan. Zij was de dochter van een gitarist uit de Santana band), Masquerade, Prince, 2 Belgen, Wangchung, Wham! (George Michael zat te popelen om solo te gaan) en Matthew Wilder. Ann Christy overleed in augustus 1984 op 38-jarige leeftijd. Van haar zijn die laatste twee singles die ik kocht toen zij nog in leven was. Verrassingen waren er vanwege Slade, Lange Jojo, het onverwacht duet van Iglesias en Nelson alsook de comeback van Queen, Tina Turner en Yes. Maar dè hit ten huize van ons jong gezinnetje was de single “Ghostbusters” van Ray Parker Jr. “Who you gonna call? Ghostbusters!” De allermooiste single vond ik “Bird Of Paradise” van de bluesgitarist Snowy White.
Bar-Kays – Sexomatic / Sexomatic Bonus beats
Pat Benatar – Love Is A Battlefield
Boney M. - Kalimba de Luna
Mel Brooks – To Be Or Not To Be (The Hitler Rap Part 1) / Part 2
Ann Christy – Ik leef voor jou
Ann Christy – Waarom / Waarom instrumentaal
Phil Collins – Against All Odds (Take A Look At Me Now) / Larry Carlton & Michel Colombier – The Search (Soundtrack “Against All Odds”)
Thomas Dolby – I Scare Myself
Duran Duran – The Reflex / Come Up And See Me (Make Me Smile)
Frankie Goes To Hollywood – Relax “Suck It”
Murray Head – One Night In Bangkok / Murray Head & London Symphony Orchestra with The Ambrosian Singers – Merano (from the Musical Chess)
Julio Iglesias & Willie Nelson – To All The Girls I've Loved Before
INXS – Original Sin
Elton John – Sad Songs (Say So Much)
Howard Jones – Hide & Seek
Howard Jones – What Is Love?
Lange Jojo – Juul Cesar
Julian Lennon – Too Late For Goodbyes
Masquerade – Guardian Angel
Miami Sound Machine – Dr. Beat
O.M.D. - Locomotion
Ray Parker Jr. - Ghostbusters - Ghostbusters instrumental
Hieronder volgen de overige 20 singles die ik in dat jaar kocht. De 19 overige zijn in het eerste deel van dit artikel terug te vinden. Alle 45-toerenplaatjes zijn alfabetisch gerangschikt volgens de familienaam van de artiest of de bandnaam.
Zangeres Gloria Estefan zou spoedig daarna aan een succesrijke solocarrière beginnen.
Orchestral Manoeuvres In The Dark bleek een te lange naam te zijn voor de Britse band en misschien een tongbreker voor deejays. De naam werd al vlug ingekort tot O.M.D.
Queen werkte hard aan een comeback. Die kwam er met "Radio Ga Ga".
... Is it me you're looking for?
De opbrengst van deze single ging naar een fonds dat ijverde voor het vrijkomen van Nelson Mandela. De gelegenheidsgroep waren The Specials met nog enkele andere artiesten.
Het origineel komt uit 1983 en is van de reggae artiest Alpha Blondy uit Ivoorkust. Het nummer heet "Brigadier Sabari" en de satirische tekst gaat over straatgeweld van de politie waarbij hij bijna om het leven kwam...
Prachtig sfeerbeeld opgehangen door deze Nederlandse rasartiest.
Deze single heb ik met een ander hoesje dat ik niet meer terugvond op het internet.
"Owner Of A Lonely Heart" was totaal iets anders dan wat we gewoon waren van deze symfonische rockgroep uit het begin van de jaren '70. Toch sloeg deze riff bij het begin van de song in als een bom. Het hoge stemmetje van Ian Anderson was nog altijd van de partij.
In het jaar 1983 werd mijn zoon geboren en moest het in ons huis een beetje stiller zijn. Misschien daarom dat er slechts 21 singles werden gekocht of misschien was het muzikaal aanbod minder goed geworden. Wie zal het zeggen? Feit is dat er toch toffe muziek werd gemaakt. Zo was er de grote Europese hit “Paris Latino”. Culture Club brak volledig door, Hancock was zijn tijd vèr vooruit en Michael Jackson scoorde de ene hit na de andere. Zelfs zijn vroegere successen werden op een schijfje met een dubbele A-kant uitgebracht. “Billie Jean” was dat jaar ongetwijfeld de grootste hit maar de geschiedenis achter het plaatje is er eentje met een geurtje. Ene Lydia Murdock bracht ook een single uit met haar versie van de feiten. Zij beweerde een kind te hebben van Michael Jackson. Is het waar of was het een promotionele stunt? We zullen de waarheid allicht nooit kennen. Alhoewel, na de dood van de zanger dook er in Nederland een vrouw op van Afro-Amerikaanse afkomst die door de familie Jackson zou afgestaan zijn en die door een Nederlandse familie zou zijn geadopteerd... Voor mij was de mooiste single die van Oldfield en Reilly met het magistrale “Moonlight Shadow” maar voor mijn zoontje was dat “Come Back And Stay” van Paul Young. Daar reageerde hij zeer fel op als hij bij zijn ouders op de schoot zat en meehuppelde met de melodie.
Bandolero – Paris Latino
Claude Barzotti – Le rital
Culture Club – Karma Chameleon
Culture Club – Time (Clock Of The Heart)
Toto Cutugno – L'Italiano
Genesis – Mama
Daryl Hall & John Oates – Maneater
Herbie Hancock – Rockit / Rockit Long version
Michael Jackson – Ben / Ain't No Sunshine
Michael Jackson – Billie Jean
Michael Jackson & Paul McCartney – Say Say Say c/w Paul McCartney – Ode To A Koala Bear
Billy Joel – Goodnight Saigon
Kajagoogoo – Too Shy / Too Shy Instrumental
Laid Back – Sunshine Reggae
Men At Work – Overkill
Lydia Murdock – I'm Billie Jean I'm Mad As Hell! / Superstar ... The Answer
Mijn singles uit 1982 39 singles vonden dat jaar de weg naar mijn collectie. Opmerkelijk was het feit dat er daarbij 11 Belgische producties bij waren: Mike Anthony, Karen Cheryl, Nikka Costa (2x), Jo Lemaire + Flouze, Lou & The Hollywood Bananas (2x), Anthony Quinn (met dank aan Radio Maeva) (2x), Sofie Verbruggen en Raymond van het Groenewoud. Hieronder staan er 19 te blinken. De 20 overige post ik in een vervolg op dit artikel. Geniet mee van de hoesjes!
ABBA – The Day Before You Came
Agnetha & Tomas Ledin – Never Again
Aneka – Little Lady
Mike Anthony – Why Can't We Live Together (New version)
Al Bano & Romina Power – FelicitÃ
Mel Brooks – It's Good To Be The King Rap Part 1/2
Captain Sensible – Wot!
Chagrin d'amour – Chacun fait c'qui lui plaît)
Karen Cheryl – Je me souviens
Chicago – Hard To Say I'm Sorry / Sonny Think Twice / Get Away
Nikka Costa – (Out Here) On My Own
Nikka Costa – So Glad I Have You
Dexys Midnight Runners & The Emerald Express – Come On Eileen
Sheena Easton – For Your Eyes Only
Michael Jackson & Paul McCartney – The Girl Is Mine
Al Jarreau – Roof Garden
Kokomo – A Little Bit Further Away
Kool & The Gang – Get Down On It
James Last – Biscaya
Jo Lemaire + Flouze – Je suis venue te dire que je m'en vais
En hieronder volgen dan de overige 20 hoesjes van de singles die ik in het jaar 1982 kocht. Wegens plaatsgebrek konden ze niet meer in mijn voorgaand artikel. Jo Lemaire + Flouze had waanzinnig veel succes in België maar ook in Frankrijk met haar steengoede cover van die Gainsbourgcompositie. Lou & The Hollywood Bananas rust nu 6 maanden per jaar uit in Thailand maar toen trad hij regelmatig op in ons land want aan succes en danseresjes had hij geen gebrek. De kleppers uit 1982 waren O.M.D., Ph.D., Queen, Renee, Michel Sardou, Soft Cell, Alvin Stardust, Sugarhill Gang en Ringo Starr. Maar de beste single van dat jaar was voor mij Raymond die met het orkest van zijn vader, Nico Gomez, een knappe chachacha uit zijn mouw schudde. Hieronder staan ze alfabetisch gerangschikt.
In het begin van de jaren '80 was het de gewoonte grote hits uit het vorig decennium nog eens op vinyl uit te brengen. Zo ook deze dubbele hit van Middle Of The Road.
Fantastische single van O.M.D.: "Maid Of Orleans".
Body Language
Dankzij Radio Maeva had Anthony Quinn nog eens een hit te pakken.
Op de b-kant staat Toots Thielemans met "All My Life".