************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
04-02-2012
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 13)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 13)
Terwijl buiten de temperaturen vèr onder nul blijven is het binnen knusjes warm en maak ik van de gelegenheid gebruik nog 20 foto's te posten van singlehoesjes. Van de letter G t.e.m. de letter H (foto nr. 232 t.e.m. 251). Het wordt hoogtijd dat ik de plaatjes nog eens uit de kast haal en ze afstof. Als ik in de lente meer tijd heb zal ik ze digitaliseren. Er zitten singles tussen die ik voor geen geld ter wereld zou willen missen zoals die van Jimi Hendrix, Tim Hardin, The Greatest Show On Earth, The Guess Who met Wolfman Jack, Bill Haley & His Comets, Richie Havens, Isaac Hayes en Donna Hightower.
Bobby Goldsboro - Summer The First Time
The Greatest Show On Earth - Real Cool World
Featuring Wolfman Jack
c/w See You Later, Alligator
Deze single, ten bate van de slachtoffers van de overstromingsramp, kocht ik in Italië, toen ik daar met vakantie was.
Andere hoes want op de mijne staat Wilbert Harrison One Man Band - Let's Work Together Part 1/2.
Na al die sneeuwellende is het nu tijd om te genieten van een jukebox waarin de artiesten en de liedjes alfabetisch geklasseerd zijn. Klik op de onderstaande link en kies je favoriete zanger, zangeres of groep. Per artiest zijn de songs vervolgens ook volgens het alfabet gerangschikt en je krijgt er zelfs de teksten en een videoclip bij!
Je kiest een letter, dan de artiest . . . . . Daarna krijg je nog de tekst van de song en zelfs de videoclip...
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 12)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 12)
Vandaag post ik mijn singles nrs. 212 t.e.m. 231. Van de letter F belanden we bij de letter G van het alfabet. Nog 20 letters te gaan van het ABC en langzaam maar zeker zien we licht aan het eind van de tunnel. Het E.P.-tje (een singletje met 4 nummers heette toen een Extended Play) kreeg ik toentertijd van mijn verloofde met wie ik onderhand bijna 37 jaar gelukkig getrouwd ben). De plaat van Free kocht ik in West-Duitsland in 1973 en die van Bobbie Gentry en Bobby Goldsboro in Londen (Pasen 1971). Opmerkelijk feit: de 5 singles van Gary Glitter die in mijn collectie zitten. Had ik toen geweten wat ik nu weet, ik had ze niet gekocht...
Dit is het E.P.-tje waarvan sprake. Zonder hoes want ze had er zelf een kartonnen hoesje voor gemaakt, zorgzaam als ze is...
Jammer genoeg met een andere hoes.
Gekocht in West-Duitsland in het jaar 1973.
De film heb ik nooit gezien.
Andere hoes want dit is de LP.
Ook een andere hoes.
Een Belgische productie van Sylveer Vanholme alias Sylvain Van Holmen.
Gekocht in Londen in het jaar 1971 (omstreeks Pasen).
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 11)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 11)
Vandaag zijn we aanbeland bij de nummers 191 t.e.m. 211. Dit is een uitstekende oefening voor mijn geheugen want vanavond is er weer een muzikale quiz in Willebroek waar ik de kleuren van Clement & De Popkenners zal helpen verdedigen met de hulp van Pol, Frans en Lars. Geniet mee van de mooie hoesjes.
Andere hoes. Mijn hoesje is volledig geel met daarop in zwarte letters de naam van de groep en de titel van de plaat.
Jeremy Faith & The St. Mathews Church Choir & Orchestra
De voormalige zanger van de Britse band "The Sorrows" scoorde met zijn versie van deze compositie van John D. Loudermilk een wereldhit.
Een groep uit het Gentse (1970).
c/w Workin' On A Groovy Thing
Zeer knappe instrumentale versie.
De broer van John verliet CCR voor een kortstondige solocarrière.
Zelfs Jacques Brel werd gecoverd in het Engels en dan nog wel in de popmuziek. Deze versie van "Le moribond" vind ik veel beter dan die kleffe ersatz van Terry Jacks. Zelfs de Nederlandstalige versie van Will Ferdy ("De stervende") vind ik stukken beter!
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 10)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 10)
Het gaat verbazend goed vooruit om Raymond van het Groenewoud te parafraseren. Na deze 20 singletjes zijn we beland bij de letter E van het alfabet. Waarom staan die plaatjes alfabetisch gerangschikt en niet chronologisch? Omdat ik een tiental jaren terug een deel van mijn gegevens ben kwijtgeraakt in een computercrash. Maar gelukkig heb ik de 45-toerenplaatjes nog. Via het internet zoek ik nu alle hoesjes op en dat brengt herinneringen teweeg. Kijk zelf maar!
Dave Dee was toen net vertrokken voor een solocarrière.
c/w Georges Raudi & son orchestre - Stercok
Chris Edwards & The Savages: een Belgische productie. Later niets meer van gehoord.
Een picture disc van Britt Ekland: "Do It To Me (Once More With Feeling)". Een kleine discotheekhit.
Ze kwam uit Scandinavië als Britt Eklund, veranderde haar naam in Ekland en draaide de ene artiest na de andere rond haar vinger. O.a. Peter Sellers en Rod Stewart. "Some guys have all the luck", alhoewel...
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 9)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 9)
Met plezier kijk ik terug naar die hoesjes waarbij zovele herinneringen opgeroepen worden. Ondertussen ben ik al bij de letter D aanbeland: de D van Neil Diamond, Fats Domino, The Doors en vooral de dubbele Desmond Dekker! Geniet even mee van een reisje doorheen de tijd.
Comin' Home c/w Groupie (Superstar)
De eerste single na het overlijden van Jim Morrison.
In 1973/1974 stond alles, maar dan ook ALLES, in het teken van de Oosterse gevechtskunsten. Film, TV-series, boeken en media. Kortom, Bruce Lee was een wereldster geworden ondanks, of misschien wel juist dankzij, zijn vroegtijdige en mysterieuze dood.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 8)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 8)
Onverdroten ga ik verder met het repertorïëren van mijn 45-toeren plaatjes. Ondertussen zijn we aanbeland bij de letter D en hierna komen de nummers 131 t.e.m. 150. Dat ik een fan ben van Kiki Dee kan ik niet ontkennen.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 7)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 7)
Hierna volgen de nummers 111 t.e.m. 130 van mijn 45-toerenplaatjes die ik aankocht tussen 1970 en 1997. Door een computercrash begin van dit decennium kan ik helaas geen exact jaartal meer op de aankoop plakken. Gelukkig heb ik de plaatjes nog en bij elk hoesje komt een herinnering los. Geniet even mee.
Dit singletje stak gratis bij een verzamelelpee met 20 grootste hits van Eddie Cochran.
Op 10 januari 1956 nam Elvis Presley zijn eerste single op voor zijn nieuw platenlabel RCA, want hij had net Sun Records verlaten. In de studio waren aanwezig: The Blue Moon Boys en daarin zaten Elvis Presley, vocals; Scotty Moore, gitaar; Bill Black, bas en DJ Fontana, drums. Chet Atkins op gitaar en Floyd Cramer aan de piano kwamen de groep versterken.
Het nummer “Heartbreak Hotel” werd geschreven door Mae Boren Axton (de moeder van countryzanger en componist Hoyt Axton) en Tommy Durden. Er werd met Elvis overeengekomen dat hij 1/3de zou opstrijken van alle royalties als deze single zijn allereerste bij RCA zou worden. Op 27 januari 1956 werd de single uitgegeven en het werd zijn eerste nummer 1 hit bij RCA Records.
Toch nog even vermelden dat de song gebaseerd is op “Dreaming Blues” van Roy Brown uit 1950. Oordeel zelf maar:
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 6)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 6)
Zoals eerder gemeld in deel 1 ben ik in het begin van dit decennium een gedeelte van mijn gegevens kwijtgeraakt door een computercrash. Gelukkige had ik nog al mijn platen. Sinds 1970 noteerde ik zorgvuldig de datum van aankoop, de winkel, de prijs en eventuele herinneringen daaraan gekoppeld. Vandaar dat ik nu de overblijvende 45-toerenplaatjes alfabetisch gerangschikt publiceer. Kijk en geniet mee van de eventuele herinneringen. Het zijn de nummers 91 t.e.m. 110, van Ray Charles tot Julien Clerc. En is het je misschien opgevallen dat ik fan ben van Ann Christy en van Gigliola Cinquetti? Dat is dan goed gezien en zonder schroom zeg ik ja. Ik weet dat daar vaak neerbuigend over wordt gedaan maar dat zal me worst wezen. Eens fan, altijd fan en ik wind daar geen doekjes om. Basta!
c/w Hit The Road Jack
Charly's Toast - Smiling Phases / Crossroads
c/w The Twist
Andere hoes. c/w Dancin' Party
Op de b-kant staat Cher alleen met "(Just Enough To Keep Me) Hangin' On".
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 5)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 5)
Ondertussen zijn we aan de letter C van het alfabet gekomen. Hier zijn de volgende 20 singles.
Fantastische E.P. met 3 knappe songs: Freddy Cannon met "Way Down Yonder In New Orleans", Bobby Freeman met "Do You Wanna Dance?" en "(I Don't Know Why) But I Do" van Clarence Frogman Henry. Klein detail: op mijn exemplaar staat Freddy i.p.v. Freddie en internet leerde mij dat de twee schrijfwijzen door elkaar gebruikt worden. Verwarring alom!
Andere hoes want op mijn exemplaar staat "The Way THAT I Want To Touch You"...
Edna McGriff & Jimmy Carroll Orchestra - "He's Got The Whole World In His Hands" c/w Tony Wilson & Jimmy Carroll Orchestra - "A Wonderful Time Up There".
Het mooie origineel met de accordeonsound is van The Young Rascals uit 1968.
"Troglodyte (Cave Man)"
Fantastische E.P. met 3 knappe songs: "Jesamine" van The Casuals, "Something Old Something New" van The Fantastics en "You Always Hurt The One You Love" van Clarence Frogman Henry (135 BEF).
De Britse groep heet eigenlijk Cat's Eyes. Deze single komt uit 1968.
Adriano Celentano
Vroeger kreeg je bij aankoop van kaas soms vinylplaatjes. Dit is er zo eentje. Claudine Cereda staat op de A-kant en op de B-kant staat "A hurler" van N.N. (nomen nescio). Sic!
Andere hoes en op de B-kant staat zijn versie van "Look What They've Done To My Song, Ma" van Melanie.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 2)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 2) In 1983 begon ik mijn collectie vinylplaten in te brengen in de computer. Jarenlang, sinds 1970, had ik trouw alle aankopen genoteerd in een Atomaschrift: de winkel, de datum en natuurlijk de prijs. In 1997 bracht ik die bestanden (WordPerfect 5.0) over naar een andere computer met Microsoft Windows. Tot zover alles in orde. Ik moest enkel de nieuwe bestanden een beetje aanpassen want die waren door elkaar geschud. In het begin van het nieuwe decennium en vooral door toedoen van het internet was er een virus binnengeslopen en is mijn computer gecrasht, met als gevolg dat ik een gedeelte van mijn gegevens kwijt was. Maar niet getreurd: ik had mijn platen nog! Hier volgen ze dan met mondjesmaat want het zijn er heel veel waarvan ik de aankoopdatum niet meer weet. Ze zijn alfabatisch geklasseerd. Natuurlijk weet ik wanneer die singles werden uitgebracht, maar ik heb zo de gewoonte maanden, ja zelfs jaren, te wachten tot ik een plaat koop. Vandaar dat de datum van aankoop meestal niet overeenkomt met de datum van uitbrengen.
Right On / Power (andere hoes)
De Engelse vertaling van "Tu t'en vas" van Alain Barrière & Noëlle Cordier.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 1)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 1)
In 1983 begon ik mijn collectie vinylplaten in te brengen in de computer. Jarenlang, sinds 1970, had ik trouw alle aankopen genoteerd in een Atomaschrift: de winkel, de datum en natuurlijk de prijs. In 1997 bracht ik die bestanden (WordPerfect 5.0) over naar een andere computer met Microsoft Windows. Tot zover alles in orde. Ik moest enkel de nieuwe bestanden een beetje aanpassen want die waren door elkaar geschud. In het begin van het nieuwe decennium en vooral door toedoen van het internet was er een virus binnengeslopen en is mijn computer gecrasht, met als gevolg dat ik een gedeelte van mijn gegevens kwijt was. Maar niet getreurd: ik had mijn platen nog! Hier volgen ze dan met mondjesmaat want het zijn er heel veel waarvan ik de aankoopdatum niet meer weet. Ze zijn alfabatisch geklasseerd. Natuurlijk weet ik wanneer die singles werden uitgebracht, maar ik heb zo de gewoonte maanden, ja zelfs jaren, te wachten tot ik een plaat koop. Vandaar dat de datum van aankoop meestal niet overeenkomt met de datum van uitbrengen.
Accordeon Siozade - Eso es el amor / Orchestre Tzigane Balazs - Les cloches du soir
Aan iedereen een Gelukkig Nieuwjaar gewenst en een heel goede gezondheid! Moge het jaar 2012 ons voorspoed brengen en minder zorgen baren dan het vorige...
Opgelet voor de ogen en het plafond! Normaliter mag een ontkurkte fles champagne niet knallen en er mag vooral geen vocht verspild worden...
Opgepast met aperitieven en te veel of te rijk voedsel.
Ik zal zorgen voor de gepaste muziek bij onze heerlijke maaltijd van vanavond.
Om het jaar 2012 met een goed voornemen te beginnen: "An 'Apple' a day keeps the doctor away"!
Dit fenomeen bestaat al heel lang. Meestal is het de bedoeling een grappig antwoord te vinden op een bepaalde song of soms probeert een beginnend artiest een graantje mee te pikken van het succes van een collega. Hieronder staan 12 voorbeelden van zulke "antwoordsongs". Kijk en vooral luister mee!
Deze song uit 1953 kreeg datzelfde jaar nog een antwoord van Rufus Thomas met "Bear Cat". Er volgde een proces wegens plagiaat en Sam Phillips van Sun Records moest 35.000 dollar ophoesten wat hem, naar verluidt, noodzaakte Elvis te verkopen aan RCA. Deze laatste coverde de song in 1956 met het gekende succes.
Hank Ballard is bij ons bekend als de schrijver van "The Twist". Deze song uit 1954 kreeg in 1955 een antwoord van Etta James met "The Wallflower (Roll With Me Henry)", soms ook als "Dance With Me Henry" gecrediteerd.
In 1959 werkte Sedaka in de Brill Building samen met ene Carol Klein en schreef hij, verliefd als hij was, dit liedje voor haar. Maar ze zag hem nog niet staan en ze trouwde met zijn collega/rivaal Gerry Goffin. Later werd ze bekend als Carole King en schreef ze een grappige "answer song" voor hem in 1963.
In 1959 was dit popliedje een kleine hit in de Verenigde Staten. Hetzelfde jaar nog schreef Carole King hierop haar "answer song" getiteld "Short Mort".
De zingende cowboy met de fluwelen stem had in 1959 een wereldhit met deze song. In 1960 kreeg hij toch wel een antwoord van Jeanne Black zeker met "He'll Have To Stay"!
Dit fenomeen bestaat al heel lang. Meestal is het de bedoeling een grappig antwoord te vinden op een bepaalde song of soms probeert een beginnend artiest een graantje mee te pikken van het succes van een collega. Hieronder staan 12 voorbeelden van zulke "antwoordsongs". Kijk en vooral luister mee!
In 1960 was Ben E. King nog leadzanger van The Drifters. Een zekere Damita Jo was er als de kippen bij om met hem nog een paar laatste danspasjes te plaatsen.
In 1961 had Ben E. King The Drifters verlaten voor een succesrijke solocarrière. Zijn noodkreet viel niet in dovemansoren want Damita Jo DuBlanc (want zo heette ze voluit) was weer als eerste present. Getuige daarvan haar "I'll Be There", eveneens uit 1961.
In 1963 kreeg de muziekwereld een primeur. 'Answer songs' werden meestal uitgebracht door artiesten die munt wilden slaan uit het succes van collega's of door bewonderaars. Nu bracht Lesley Gore een 'antwoordsong' uit op haar eigen single "It's My Party (And I'll Cry If I Want To)". Het verhaaltje ging gewoon verder op haar volgende single: "It's Judy's Turn To Cry"...
Roger Miller pakte in 1964 de wereld in want hij was de "koning van de weg". Een jaar later bracht Jody Miller een knappe 'answer song' uit met een geweldige tekst. Luister zelf maar...
Hoofdzakelijk geschreven door John Lennon is deze song van de Fab Four een echte parel. In 1965 trachtte Johns vader een graantje mee te pikken van de Beatlemania en bracht hij zijn eigen jeugdherinneringen op single uit.
In 1967 was het de beurt aan Paul McCartney om zijn jeugdherinneringen neer te pennen in minder dan 3 minuten. Meteen kregen we een beeld van Liverpool in de jaren '50. In 1968 bracht Roy Wood van The Move zijn 'answer song' uit en kon de hele wereld zien en horen hoe Birmingham er in zijn jeugd had uitgezien.
De hoes van een plaat heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op mij gehad. Soms heb ik getwijfeld of ik al dan niet een zekere plaat zou kopen. Omdat de hoes te lelijk was, bijvoorbeeld. Of omdat er een naakte vrouw op stond die geen uitstaans had met de artiest(en) of de song. Daarom hebben cd-hoesjes mij altijd veel minder aangesproken, omdat ze te klein zijn (meestal moet je er een vergrootglas bijhalen) of omdat ze in vieren (of meer) gevouwen zijn. Een degelijke LP-hoes moet stevig zijn en zowel de voor- als de achterkant hebben veel belang. Meestal stond er op de achterzijde een biografie van de artiest(en) afgedrukt. En een dubbele langspeler had dan het voordeel dat het binnenste vol stond met foto's of andere wetenswaardigheden. Hieronder staat een zeer interessante link met duizenden hoezen. Klik en geniet mee!