Vanaf vandaag zal ik regelmatig een lijst plaatsen van mijn favoriete one-hit wonders. Het is een eigenzinnige lijst geworden van 500 songs van artiesten die in ons land of in de ons omringende landen en in de Verenigde Staten ooit in de hitlijsten stonden en waarvan we achteraf niets meer of toch zeer weinig gehoord hebben. Ikheb ze alfabetisch per lied geklasseerd.
Sommige internationale acts waren in Nederland en/of België maar korte tijd succesvol, maar scoorden in eigen land of elders nog wel hits.
In het overzicht kunnen acts voorkomen die het voornamelijk van albumverkopen moeten hebben en daarom zelden in de hitlijst staan.
Beginnende acts worden onder voorbehoud in de lijst opgenomen, maar zullen in het geval van een tweede hit uit het overzicht verwijderd worden.
Indeling
Act - titel (binnenkomstdatum in de Top 40)
Eventueel kan tussen titel en binnenkomstdatum de hoedanigheid worden genoemd waarin de uitvoerende zich bevond als onderdeel van een groter geheel. Opmerkingen met betrekking tot de uitvoerende worden in de vorm van voetnoten naast de uitvoerende geplaatst.
Ik heb zelf een lijst samengesteld van mijn favoriete eendagsvliegen (in België of in de ons omringende landen en de Verenigde Staten). Het is een lange lijst van 500 nummers geworden waarvan ik er regelmatig zal posten in de komende dagen en weken.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 23)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 23)
Vandaag post ik mijn 45-toerenplaatjes die geklasseerd staan onder de letter P, Q en R. De letter R zal nog enkele dagen aan de bak komen want er zijn enorm veel artiesten van wie de familienaam met een R begint. Hieronder staan enkele leuke plaatjes van Elvis Presley, al dan niet met The Jordanaires, Billy Preston, Prince Buster, Procol Harum en Gary Puckett & The Union Gap. Onder de letter Q staan gewoontegetrouw Suzi Quatro en Queen. Vervolgens de letter R met Radiah, Claude Radix, Rare Earth, Georges Raudi & son orchestre, Lou Rawls, Chris Rea, Redbone en de novelty song (tevens een one-hit wonder) Resonance. In de komende dagen post ik het vervolg van de letter R. Geniet mee van de mooie hoesjes.
Op "Kiss Me Quick" wordt Elvis bijgestaan door The Jordanaires.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 22)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 22)
Langzaam maar zeker zie ik een lichtje aan het eind van de lange tunnel van de 45-toerenplaatjes. We zijn ondertussen bij de letter P aanbeland waaronder volgende artiesten hun onderkomen gevonden hebben: Pacific, Gas & Electric; Tony Pacino; The Partridge Family; The Passions; Billy Paul; Johnny Pearson; The Peddlers; The Peels; People; Peter & Zijn Rockets; Wilson Pickett, Pink Floyd, de Plastic Ono Band; Mike Post en Elvis Presley. Hieronder staan alle 20 plaatjes, meestal met een kleurrijk hoesje.
Dit is een van de eerste maxi singles met 3 hits op het schijfje.
Op de b-kant staat het orkest van Johnny Pearson met een instrumentale versie van "Als je weet wat liefde is". Monique van de Ven komt dus als a-kant nog aan de beurt onder de letter V.
Deze single uit 1970 flopte indertijd. Ian Gillan en de andere kornuiten van Deep Purple pikten de song op en herdoopten hem tot "Hallelujah", zonder de groep People te erkennen. Zij plaatsten er gewoonweg hun eigen naam onder. De single van Deep Purple flopte eveneens.
Maxi-hitsingles met 3 liedjes op waren toen erg in trek.
Als je goed luistert naar deze intro en naar die van "Move" van Jess & James with The J.J. Band dan hoor je geen verschil.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 21)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 21)
Alweer de hoes van 20 singles bijeengezocht en inmiddels zijn we bij de letter N aanbeland en sluiten we af met de letter O. Merkwaardige schijfjes zijn die van Astrid Nijgh, Nilsson, Don Nix (schitterende foto), Cliff Nobles & C° (met het thema van de Veronica Drive In Show), The O'Jays, Gilbert O'Sullivan (die de ene hit na de andere schreef en bijeen zong), Octopus (met een bebaarde Paul Michiels), Mike Oldfield, Orange Peel, Osibisa en de tweede single van The Osmonds. De eerste was "Crazy Horses". Hierna volgen ze alle 20.
Schitterende persiflage op het fenomeen van de politiefeuilletons in de Verenigde Staten.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 20)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 20)
De letter M passeert nog even de revue en daarna is het de beurt aan de letter N. Bij de M staan Moody Blues, Ennio Morricone, Van Morrison, Elton Motello, Mott The Hoople, Mouth & MacNeal en Mud te blinken. Bij de N staan pareltjes van Nash (Graham èn Johnny); Rick(y) Nelson, Michael Nesmith met een formidabele E.P. (4 songs), New Strings Orchestra op de onvolprezen Kraftone singles (die vroeger bij de kruidenier werden geschonken bij aankoop van Kraft kaas) en een ondeugende discoplaat van Nightschool. Geniet mee van de 20 leuke hoesjes.
Dit is het hoesje want "Madeleine" is verkeerd gespeld!
Ander hoesje want op de b-kant staat "Go Now", toen Denny Laine nog deel uitmaakte van de band.
Magistrale filmscore van Ennio Morricone. A-kant: "Enquête" en B-kant: "Mirage".
Andere hoes want dit is de LP. A-kant: "Once Upon A Time In The West"/B-kant: "L'homme à l'harmonica".
c/w "Chick-A-Boom" (uit 1967)
Cover van "Ca plane pour moi" geschreven èn gezongen door Lou Deprijck, maar Plastic Bertrand was het uithangbord en moest tijdens optredens lippen.
"How Do You Do?"
Net na zijn vertrek bij The Hollies en iets voor Crosby, Stills, Nash (& Young).
Andere hoes want op mijn exemplaar staat "Travellin' Man" met een dubbele L.
E.P. (Extended Play) met 4 songs: "Joanne" - "Silver Moon" - "I Fall To Pieces" - Some Of Shelley's Blues".
New Strings Orchestra: "Guitar Tango" c/w "Donauwellen".
Toen ik kind was in de jaren '50/'60 kreeg je bij aankoop van kaas een vinylsingle van het label Kraftone. En wonder bij wonder, daar stond soms goede muziek op, meestal gebracht door studio-orkesten zoals het Metro Club Orchestra. Dit singletje is een instrumentale versie van "Martha".
Metro Club Orchestra - "Danny-Boy".
c/w "The Talk Of All The USA"
Dit is de B-kant. De A-kant is "Give It To Me". Het mooie hoesje uit 1971 staat bovenaan links te blinken!
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 18)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 18)
Het gaat verbazend goed vooruit! Maar de letter M bevat enorm veel singles. Nr. 332 is de Nederlandse Mailer Mackenzie Band die met "Red Rover" (een doorslagje van een CCR-nummer) de hitlijsten wisten te veroveren in 1970. De lijst van 20 singles eindigt bij een prachtige single met twee A-kanten: "San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)" van Scott McKenzie, een nummer dat geschreven werd door John Phillips (van de Mamas & Papas) c/w "Like An Old Time Movie", een prachtige ballade die de hitlijsten jammer genoeg niet wist te bereiken in West-Europa. Hier komen de 20 hoezen.
De Nederlandse band probeerde met een imitatie van Creedence Clearwater Revival in de hitlijsten te komen. En dat lukte ook nog!
De b-kant werd een kleine radiohit.
Andere hoes want dit is de LP-kaft: Love-itis c/w World Of Love.
Geweldige cover van een Randy Newman-song.
Geweldige cover van een Dylan-song.
Kort daarna evolueerde de band Manfred Mann in Manfred Mann's Earth Band. Hier een single uit 1973 en nu ik erover nadenk kocht ik hem inderdaad dat jaar in West-Duitsland in een wit, neutraal hoesje.
Voor het Franse publiek moest deze Amerikaanse zangeres een letter E toevoegen aan haar voornaam want anders was die te mannelijk geweest!
Carnavalmuziek uit Rio de Janeiro!
Een Franse groep met een goede cover van een Tamla Motown-nummer bekend bij ons in de versie van Marvin Gaye.
Een leuke cover van het nummer van Van Morrison uit 1967.
Een ode aan de pas overleden King of Rock & Roll, Elvis Presley.
Het lange nummer is uitgesmeerd over de twee kanten: Part 1 & Part 2.
Dat waren inderdaad nog eens hits! Een dubbele A-kant.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 17)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 17)
We zijn bij de letter L aanbeland en komen zo, na 20 foto's, tot bij de letter M. Ik schat dat ik ongeveer in de helft ben gekomen van mijn 45 toerenplaatjes zonder datum. D.w.z. dat ik de juiste aankoopdatum niet meer weet t.g.v. een computercrash waarin een deel van mijn gegevens verloren gingen. In deze reeks komen dus alleen de singles die ik kocht of kreeg tussen 1970 en 1997. De andere singles waarvan ik de juiste datum ken heb ik hier vroeger al eens gepost. Geniet mee van de vele herinneringen die de hoesjes teweegbrengen.
Jona Lewie scoorde in 1972 als deel van de groep Terry Dactyl & The Dinosaurs ("Seaside Shuffle").
Gekregen van mijn schatje in een zelfgemaakt kartonnen hoesje.
"Goffin/King"-compositie.
Part 1 & 2 - Geschreven door Sly Stewart aka Sly Stone.
Los Quitelos - Lachen/Rire c/w JM Troisfontaine die onder de letter T terugkomt.
Single uit 1973 die een prijs won op het Midemfestival van 1974. Belgische productie.
JRM (Neekxkens Michel) met "L'incertitude"/"Esmeralda". Een beginnend artiest vroeg mij hem te steunen. 100 BEF kostte die single, wat toen (begin jaren '70) behoorlijk veel geld was. Ik heb er daarna nooit meer iets van gehoord.
Andere hoes want het is "Pretty Woman" (in het enkelvoud).
Op de b-kant ("Teasin'") speelt Eric Clapton gitaar.
Dit is de b-kant van "Kool And The Gang", de allereerste single van ... Kool And The Gang uit 1969!
c/w Super Bad
"Lady Marmalade", op z'n Frans/Creools uitgesproken en niet op z'n Engels (marmeleet) zoals de meeste radiopresentatoren nu doen.
Voor deze single werd ik vroeger uitgelachen want het hoorde toch niet muziek van James Last goed te vinden. Veel later werd deze song gebruikt voor de Soundtrack van "Kill Bill" (Quentin Tarantino). En toen was het ineens wel hip! In de muziek bestaan ook veel racisten (vrij naar Raymond van het Groenewoud)!