Toen ik op zaterdag 27 januari 1990 de single 'Spin That Wheel (Turtles Get Ready)' uit mijn radio hoorde schallen herkende ik meteen de stem van de zangeres/rapster. Later vernam ik dat Hi Tek 3 ook een project was van Jo Bogaert. Ya Kid K (alias Manuela Kamosi) was ook de Congolees-Belgische zangeres van Technotronic terwijl Felly Killingi haar verving op het podium. Haar echte naam is Manuela Kamosi en ze is de oudere zus van Karoline Kamosi, beter bekend als Leki. De dancesong werd gebruikt voor de soundtrack van de film 'Teenage Mutant Ninja Turtles', een rage waar mijn 6-jarig zoontje toen helemaal weg van was.
De Britse band Bros deed het daarentegen veel kalmer aan. Hun nieuwste single 'Sister' was een droevige ballade die ging over de stiefzus van de tweeling Matt en Luke Goss. Carolyn verloor het leven in een botsing met een dronken chauffeur in London in 1988. Aangrijpend verhaal dat mij in de vorm van een single ter ore kwam op zaterdag 27 januari 1990.
Neneh Cherry zal waarschijnlijk het grote voorbeeld geweest zijn voor Ya Kid K (alias Manuela Kamosi). Al rappend en dansend kwam de Zweedse zangeres/rapster met Sierra Leoneaans bloed in haar aderen via haar vader in onze hitparade terecht. 'Inna City Mama' was ook een track uit haar goed verkopende elpee 'Raw Like Susi' uit 1989. Uitstekende nieuwkomer op zaterdag 27 januari 1990. Uit hetzelfde rijtje als Technotronic of Hi Tek 3 featuring Ya Kid K kwam de Belgische formatie Black Kiss ook terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 27 januari 1990. Blijkbaar werd er toen veel gedanst: 'Jump On The Floor'. Zou producer Jo Bogaert ook hier achter gezeten hebben? De zangeres leek ietwat op Janet Jackson.
De eindejaarsfeesten lagen op zaterdag 27 januari 1990 nog blijkbaar vers in het geheugen want de BRT Top 30 van toen zat goed gevuld met dansplaten. Zo was er FPI Project met een cover van het alombekende 'Going Back To My Roots' onder de titel 'Rich In Paradise'. Bij het intro hoorde ik 'Hey you, don't be silly. Put a condom on your willy', een zinsnede die later terugkwam bij het Antwerpse trio Def Dames Dope. De Italiaanse producers Marco Fratty, Corrado Presti en Roberto Intrallazz richtten eind jaren '80 FPI Project (Fratty-Presti-Intrallazzi) op. Het kwartet werd vervolledigd door Luciano Bericchia.
Toch maar deze kraker uit 1981:Origineel uit1977!
The 2 Live Crew was een controversiële Amerikaanse hip hop-groep uit Miami, Florida. En dat het meestal heet is in die regio van de Verenigde Staten zouden we geweten hebben! De single 'Me So Horny' kwam op zaterdag 27 januari 1990 ongecensureerd binnengevlogen in de BRT Top 30.
Belgische new beat was op zaterdag 27 januari 1990 nog altijd niet vergeten. De Confetti's uit Brasschaat bestonden toen uit zanger Peter Renkens met zijn danseressen Marleen, Tania, Hilde en Daniëlla. De producers achter de groep waren Serge Ramaekers en Dominic Sas en zij brachten speciaal voor de eindejaarsfeesten een 'Megamix' uit met de bekendste successen. Die single kwam toen nieuw binnen in onze hitlijsten.
Op zaterdag 27 januari 1990 waren de wonderen de wereld nog niet uit want de Britse band Queen kwam toen als de op één na hoogste nieuwkomer onze hitlijsten binnengesprongen met de single 'The Miracle'. Voor de officiële videoclip werden zeer jonge knapen gebruikt die verdacht veel op hun volwassen voorbeeld leken. "It's not a wonder, it's a miracle!"...
En ik sluit de aflevering van de BRT Top 30 van 27 januari 1990 af met de hoogste nieuwkomer. Dat was op nieuw een danceplaat: 'Got To Get' herinnerde aan de sound van Neneh Cherry en dat is niet zo verwonderlijk want Rob'n'Raz waren een Zweeds muzikaal duo bestaande uit Robert Wåtz en Rasmus Lindwall. Zij kregen hulp op deze onweerstaanbare danceplaat van Leila K. Laila El Khalifi was een Zweedse zangeres/rapster van Marokkaanse afkomst.
Wegens plaatsgebrek zijn de bijhorende foto's in een afzonderlijk bericht te bewonderen.
De maand januari 1990 werd met verrassend nieuws afgesloten:
- op 21/1 werd in Milaan voor één dag alle autoverkeer in het stadscentrum verboden omwille van grote luchtverontreiniging.
- op 25/1 raasde een storm door West-Europa die windsnelheden bereikte van 156 km/u. In Nederland vielen 19 doden te betreuren en in België 11. In het pre-gsm (mobieltje)-tijdperk beleefde ik enkele bange uren toen ik met m'n 6-jarig zoontje in de auto aan het wachten was op m'n echtgenote die haar werk niet kon verlaten vanwege de windsnelheden. De lichtreclame van Kuifje is toen in de buurt van het Zuidstation weggevlogen en toen zij tegen alle veiligheidsvoorschriften in toch haar werk verliet spatte een glazen wachthuisje van de M.I.V.B. uiteen. Ondertussen zaten wij bang af te wachten naast het Herrmann-Debrouxviaduct (metrostation) terwijl wij allerhande projectielen voorbij zagen razen zoals grote panelen van circa 2m². De storm werd achteraf omgedoopt tot Orkaan Daria. Uiteindelijk zijn wij er met de schrik vanaf gekomen.
- op 28/1 won Ivan Lendl de Australian Open. Hij versloeg in de finale Stefan Edberg, die met een blessure opgaf.
- Erich Honecker, gewezen leider van de Duitse Democratische Republiek, werd na zijn verblijf in het ziekenhuis op 29/1 gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Op de foto kust hij Brezjnev op de mond t.g.v. de 30ste verjaardag van de DDR.
- In Moskou werd de eerste McDonald's op 31 januari 1990 onder grote belangstelling van de bevolking geopend. De Russen maakten toen voor het eerst kennis met hamburgers.
Het jaar 1990 werd muzikaal gezien prachtig ingezet door de Amerikaanse rockband The B-52's uit Athens, Georgia. De naam komt van de B-52-pruiken, die door zangeressen Cindy Wilson en Kate Pierson gedragen werden. Een B-52 is een Amerikaanse bommenwerper. 'Love Shack' nodigde dan ook menige feestvierder uit om uit de bol te gaan op de dansvloer. Geweldige eerste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 6 januari 1990.
In 1975 had Rod Stewart op zijn elpee 'Atlantic Crossing' al een cover neergezet van 'This Old Heart Of Mine'. Eind 1989 nam hij een nieuwe versie op met behulp van Ronald Isley. Dat was een goede keuze want het origineel is namelijk van The Isley Brothers. Op zaterdag 6 januari 1990 kwam deze single terecht in onze hitlijsten. Deze geweldige song werd geschreven door Holland–Dozier–Holland en Sylvia Moy.
De geweldige Motownsound uit 1966 was weer helemaal in dankzij Rod:
Vader en zoon uit Engeland waren deejays en ze kwamen vermomd als Jive Bunny & The Mastermixers vrij laat terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 6 januari 1990 met een mengeling van een resem vroegere bekende kersthits. 'Let's Party' heette het singletje en als je het mij vraagt waren het "vijgen na Pasen" of zoals onze noorderburen zeggen "mosterd na de maaltijd".
Eind 1989 brachten de Simple Minds een E.P. (Extended Play) uit met daarop twee live songs opgenomen in Amsterdam. Het plaatje heette dan ook toepasselijk 'The Amsterdam E.P.' met daarop 'Let It All Come Down', een versie van 'Sign O' The Times' van Prince en 'Jerusalem'. De live uitvoering heb ik niet gevonden op YouTube, vandaar deze studioversie. Dat plaatje kwam nieuw binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 13 januari 1990.
Hier is dan de coverversie van de Simple Minds van die hit van Prince:
En toen was die geweldige sound van Dusty Springfield -geproducet door de Pet Shop Boys en Julian Mendelsohn- niet meer uit de ether weg te slaan. Chris Lowe en Neil Tennant schreven 'In Private' en de song stond ook op haar elpee 'Reputation' uit 1989. Op zaterdag 13 januari 1990 verscheen de Britse diva in onze hitlijsten en was ze weer helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest.
Via de discotheken in Ibiza en de eindejaarsfuiven in België kwam de single 'Artificial Defence (Esta Loca)' waarschijnlijk terecht in de BRT Top 30 van zaterdag 20 januari 1990. Het was elektronische new beat uit België uitgebracht door PLB System, een afkorting voor "Perfect Low Beat". Er bestond een fanclub in Aalst en er was enorm veel marketingmateriaal te verkrijgen zoals badges, T-shirts, petjes, enz. De groep bestond uit Dimitri Lambrecht, Geert De Wolf, J.P. Bulté, Luc Devriese, Olivier Abbeloos, en Peter Peyskens. Sodom en Gomorra waren niet meer veraf...
En alsof dat nog niet genoeg was slaagden Fab Morvan en Rob Pilatus van het Frans/Duits popduo Milli Vanilli er opnieuw in binnen te dringen in de BRT Top 30 van zaterdag 20 januari 1990. Het nieuws dat zij niet zongen op hun platen en live slechts playbackten begon langzaam maar zeker tot de fans door te dringen... Hun nieuwste hit heette 'All Or Nothing'.
Mecano was een Spaanse band die werd opgericht in 1980. De groep bestond uit Ana Torroja (zangeres) en de twee broers Nacho Cano en José-Maria Cano (gitaristen en componisten) en kwam uit Madrid. De groep is genoemd naar het speelgoed Meccano en opgericht tijdens de sociaalculturele beweging movida in de jaren tachtig, een reactie op de dictatuur van Franco. Het prachtig lied 'Hijo de la luna' (Zoon van de maan) werd in 1987 al uitgebracht maar de single geraakte pas genoteerd in de BRT Top 30 van zaterdag 20 januari 1990. In sommige landen was het pas een hit in 1991. Het lied gaat over een zigeunervrouw die de Maan smeekt om een zigeunerman te kunnen trouwen. De Maan antwoordt dat zij de man zou krijgen als haar eerstgeboren zoon de Maan zou toebehoren. De vrouw krijgt een albinokind, en de zigeunerman wil niet geloven dat het zijn zoon kon zijn, want de huid is zo blank, zo anders dan dat van een zigeuner. Hij denkt dat de vrouw hem bedrogen heeft en doodt haar, en laat het kind achter op een plek in de wildernis. Vervolgens ontfermt de Maan zich over haar albinokind. Treurig verhaal maar o zo mooi!
De bijhorende foto's worden afgedrukt in een afzonderlijk bericht.
Het jaar 1990 begon tumultueus en zoals altijd was er goed en slecht nieuws te melden over een constant veranderende wereld.
- Op 1 januari vierden meer dan 200.000 West- en Oost-Duitsers nieuwjaar bij de Brandenburger Tor, die in december 1989 was geopend. Jammer genoeg stortte een stelling in met één dode als gevolg en 100 gewonden.
- De Tsjecho-Slowaakse president Václav Havel bezocht Oost-Berlijn en München op 2 januari en sprak zich voorzichtig uit over de hereniging van de twee Duitslanden.
- Amerikaanse troepen arresteerden op 3 januari de Panamese president Manuel Noriega wegens handel in drugs.
- In België gaf prins Albert (onze latere koning Albert II) als voorzitter van het Belgische Rode Kruis op 3 januari het startsein aan een trein met hulpgoederen voor Roemenië.
- De Toren van Pisa werd op 7 januari om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek. Hij begon meer en meer over te hellen maar hij staat er nog steeds.
- De Belgische Senaat keurde op 10 januari het wetsontwerp om de burgerlijke meerderjarigheid tot 18 jaar te verlagen goed.
- 200.000 mensen betoogden op 11 januari voor de onafhankelijkheid van Litouwen tijdens een driedaags bezoek van Gorbatsjov aan de hoofdstad Vilnius.
- In Azerbeidzjan vochten Azerbeidzjanen en Armeniërs o.a. in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Op 15 januari werd de noodtoestand uitgeroepen door de Opperste Sovjet en werden er troepen gestuurd.
- In Bulgarije schafte het parlement op 15 januari de leidinggevende rol van de communistische partij af. Het IJzeren Gordijn was aan het wankelen...
- Naar aanleiding van Ben Johnsons verklaringen doping gebruikt te hebben ontnam de IAAF hem op 20 januari zijn wereldrecord op de 100 m en zijn twee indoorrecords op de 50 m en op de 60 m. Het geloof in de sportprestaties van échte atleten kreeg weer een flinke deuk...
Ooit zag ik de Nieuwe Snaar optreden in het Pajottenland tijdens hun "William"-tournee. Niet lang daarna kocht ik de cd en ik denk nog dikwijls aan die geweldige show! In 1989 kwam 'De schat van de Farao' geregeld mijn oren strelen via de radiogolven. Strek de beentjes maar want dit is Vlaamse folk en cabaret op z'n best!
Het is moeilijk te geloven maar Johan Verminnen heeft ooit maar met één nummer in de BRT Top 30 gestaan en dat was begin 1974 met 'Laat me nu toch niet alleen' voor slechts één week! Natuurlijk stond hij wel vaak in de Vlaamse Top 10 en beslist met het mooie lied 'Vertel me' dat hij in 1989 uitbracht. Tars Lootens speelt hier op de klavieren. Met dank aan Camiel om dit pareltje op het internet te plaatsen.
Dankzij 'Tien Om Te Zien' op VTM en in Blankenberge kende het Vlaamse lied een heropleving in het jaar 1989. Will Tura deed daar zijn voordeel mee want hij stond toen wekenlang in de Vlaamse Top 10 met 'De Noorderwind' maar niet in de BRT Top 30. Moeilijk te geloven want de Keizer van het Vlaamse lied stond er tussen 1970 en 2015 in met niet minder dan 50 singles. Goed voor 365 weken in de BRT Top 30, een absoluut record!
In donkere, duistere tijden als deze is het goed af en toe terug te luisteren naar Neil Young en zijn elektrische versie van 'Rockin' In The Free World'. Er bestaat ook een akoestische versie op zijn elpee 'Freedom' uit 1989. Maar ik verkies deze hard rock van de bovenste plank. Hopelijk kunnen we nog veel en lang rocken in een vrije wereld...
Ook deze titel van Guido Belcanto hoef je niet letterlijk te nemen. 'Kom mee naar boven' is gewoon de titel van een track uit zijn debuutelpee 'Op zoek naar romantiek' (1989). De originele versie heb ik niet gevonden op het internet maar wel deze live versie opgenomen op 15 november 2008 in Willebroek, waar het voor mij altijd gezellig quizzen is.
In 1989 stond er in de Verenigde Staten ietwat te veranderen op muzikaal gebied maar dat was toen nog niet doorgedrongen tot in België. Op het debuutalbum van Nirvana, een grungegroep uit Aberdeen (Washington), met als titel 'Bleach' stond het nummer 'About A Girl' dat in 1994 in een unplugged-versie zou terechtkomen in de BRT Top 30, grotendeels door het overlijden van frontman Kurt Cobain. De groep zou bij ons pas echt doorbreken eind 1991 met het wereldnummer 'Smells Like Teen Spirit'.
Voor deze elpee ben ik speciaal naar Gent gereden want 'Hackadja!' was toen niet te verkrijgen in het Brusselse.
Geweldig grappig op het podium!
Op het einde van hun carrière kregen ze er een vierde lid bij.
Guido Belcanto was in 1989 duidelijk op zoek naar romantiek!
Een getormenteerde zanger/gitarist die zich van het leven benam in 1994.
Na zijn dood schoot het debuutalbum "Bleach" de hitlijsten in.
♫♫♫ "And the walls came down"♫♫♫ zongen The Traveling Wilburys in 1989 en als bij toeval viel de Berlijnse muur! Geweldige song die ook op Volume 1 staat van het debuutalbum van deze supergroep. George Harrison, Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty en Jeff Lynne staan dan ook hoog genoteerd in mijn persoonlijke Top 3800 Aller Tijden met 'Tweeter And The Monkey Man'.
In 1989 bracht Guido Belcanto zijn debuutelpee 'Op zoek naar romantiek' uit en daarop stond naast het alombekende 'Op het zeildoek van de botsauto's' en nog andere pareltjes dit ingetogen lied over 'De wachtzaal van de dokter'. Hier te zien en te beluisteren in een live uitvoering in de AB te Brussel op 25 september 2010.
Naast luisterliedjes was er in 1989 ook plaats voor commerciële popmuziek. Het begon voor de groep Clouseau allemaal in 1987 met de single 'Brandweer' waarvan er slechts weinig exemplaren verkocht werden maar dankzij hun optredens werden de vijf jongens steeds bekender (denk maar aan Marktrock in Leuven). Toen ze tweede eindigden op Eurosong 1989 achter Ingeborg die met 'Door de wind' naar het Eurovisiesongfestival mocht vertrekken was het hek van de dam. Maandenlang stond Clouseau hoog genoteerd in de Vlaamse Top 10 met 'Anne'. Naast Koen en Kris Wauters maakten toen ook Bob Savenberg, Tjenne Berghmans en Karel Theys deel uit van de groep. Goedemorgen, Karel! En Karel antwoordde op Facebook: "Karel Theys: Goedemorgen, Michel, Goed bezig! "
Maar er was ook plaats voor prachtige Franstalige liedjes in het jaar 1989. Philippe Swan werd als Philippe Colpaert op 18 maart 1961 in Elisabethstad (Congo) geboren. Van deze Belgische singer/songwriter ken ik alleen 'Dans ma rue' en vooral "lèche-vitrine" vind ik een heel mooi woord...
De Nederlandse zanger Rob de Nijs waagde zich in 1989 aan enkele Franse woordjes in zijn hit 'Rendez-vous'. "Chacun pour soi, et moi pour toi - Quand rien ne va plus, rappelle-moi" zong ie haast zonder accent. En toch scoorde hij hiermee niet in de BRT Top 30.
Zelfs de Amerikaanse zanger, gitarist en acteur Lenny Kravitz wist met 'Let Love Rule' uit 1989 geen hit te scoren in ons land. Nochtans groeide deze song uit tot één van zijn grootste en bekendste successen in de rest van de wereld. Vanaf 1991 zou de bal pas goed voor hem beginnen te rollen in onze hitlijsten.
In de loop van het jaar 1989 hoorde ik regelmatig op de Brusselse radiozenders de single 'Coeur de loup' van een mij onbekende zanger. Het bleek mijn landgenoot Philippe Lafontaine te zijn die in Gosselies werd geboren en hij zou België een jaar later vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival 1990 met het eveneens uitstekende 'Macédomienne'.
De song 'Cheer Down' van George Harrison komt uit de soundtrack van 'Lethal Weapon 2' uit 1989. Leuk detail: de single werd in het Verenigd Koninkrijk uitgebracht op 27 november 1989, mijn verjaardag nota bene. De ex-Beatle schreef het lied samen met Tom Petty en de productie deed hij samen met Jeff Lynne. Ian Paice van Deep Purple zat aan de drums en het geheel had een groot "Traveling Wilburys"-gehalte.
Neem vooral de titel van dit lied niet letterlijk. Kris De Bruyne is een Vlaamse zanger die ik sinds 1968 volg. Hij werd ontdekt door Wannes Van de Velde toen hij een folkversie opnam van 'Klein, klein kleutertje' en sindsdien ging de bal aan het rollen, met hoogten en laagten. Zijn liedjes uitgebracht door Lamp, Lazerus & Kris vond ik ook heel leuk. Maar 'Tijd om te gaan slapen' is beslist een hoogtepunt van deze bard uit Antwerpen met roots in het Waasland.
Met de scheepsbel ben je meteen wakker geschud! 'De Marie Louise' betekende voor Bart Kaëll ook een hoogtepunt in zijn carrière. Het lied uit 1989 stond maandenlang genoteerd in de Vlaamse Top 10 en groeide later uit tot een veelgevraagd onderdeel van menig huwelijksfeest of party.
Guido Belcanto is heel bekend omwille van 'Op het zeildoek van de botsauto's' en 'Toverdrank' maar in 1989 bracht hij ook het ontroerende 'Rome bij nacht' uit. Het toeval wil dat ik hem in 2013 op klaarlichte dag zag bij de Trevifontein, en dat roept toch enige goede herinneringen op. Met dank aan Camiel om dit zeldzaam clipje op het internet te plaatsen.
In mei 1989 werd een cover van 'Ferry 'Cross The Mersey' uitgebracht. Het was een benefietsingle van Paul McCartney, The Christians, Holly Johnson, Gerry Marsden en Stock, Aitken & Waterman ten bate van de slachtoffers van de ramp in Hillsborough. Tijdens een voetbalmatch tussen Liverpool en Nottingham Forest vielen er jammer genoeg 95 doden. Een 96ste slachtoffer bezweek enkele jaren later aan zijn verwondingen.
Natuurlijk kent bijna iedereen het origineel uit december 1964 gezongen door Gerry Marsden in een productie van George Martin:
Mel Gibson en Danny Glover in goede doen. De chemie tussen die twee werkte!
Wegens technische problemen kon ik vandaag geen foto's toevoegen aan mijn vorig bericht. Ik druk ze hier dan maar af met het einde van mijn schrijfsel over de hits uit de laatste BRT Top 30 van het jaar 1989.
Morgen grasduin ik nog eens in mijn Top 3800 Aller Tijden om er plaatjes uit te pikken die in 1989 niet in onze hitlijsten zijn geraakt maar die ik nooit vergeten ben!
Ze kwamen blijkbaar goed overeen, die twee!
Die dag wist Phil Collins op te klimmen tot nummer één met 'Another Day In Paradise' na een verblijf van 7 weken in onze hitlijsten. Op 2 stonden Milli Vanilli met 'Girl, I'm Gonna Miss You' en op 3 de Confetti's met hun new beat cover van 'Jingle Bells': 'Circling Stars'.
De sound en het ritme die mij op zaterdag 30 december 1989 via mijn radio ter ore kwamen deden mij onmiddellijk denken aan de Britse popgroep Soul II Soul geformeerd rondom Jazzie B. Voeg daarbij een kinderkoortje dat onophoudelijk "What's the meaning, what's the meaning of life" zong. Gedurende vele jaren heb ik door een "mondegreen" deze woorden verkeerd verstaan als een vierletterwoord plus "the neighbours"... 'Get A Life' was de eerste nieuwkomer in die aflevering van de BRT Top 30.
Big Fun was een Britse boysband die bestond uit Phil Creswick, Mark Gillespie en Jason John (alias Jason Herbert) en geproducet door Stock Aitken & Waterman. Op zaterdag 30 december 1989 was 'Can't Shake The Feeling' de tweede nieuwkomer in onze hitlijsten. De videoclip dateert van 7 december 1989 tijdens hun optreden in Top Of The Pops op de BBC.
De opvolger van 'We Didn't Start The Fire' was veel rustiger en met 'Leningrad' (de voormalige naam van Sint-Petersburg) schreef The Piano Man een stukje geschiedenis. Billy Joel was één van de eerste Westerse artiesten om doorheen de Sovjet-Unie te touren. Hij ontmoette er een Russische clown genaamd Viktor in 1987. Doorheen de song worden hoogtepunten uit het leven van Viktor de Amerikaanse zanger vergeleken met elkaar om de culturele verschillen en gelijkenissen te tonen tussen de Verenigde Staten van Amerika en de Sovjet-Unie. Qua opbouw doet deze compositie mij denken aan zijn epos 'Goodnight Saigon' dat hij schreef over de oorlog in Vietnam. Prachtige nieuwkomer in onze hitparade van zaterdag 30 december 1989.
Een single met één van de langste intro's ooit! Op zaterdag 30 december 1989 was Chris Rea niet meer onderweg naar Kerstmis maar op weg naar de hel, AC/DC achterna. 'The Road To Hell' bevatte dreigende gitaren en mysterieuze klanken waarmee de Britse zanger/gitarist en componist onze aandacht gedurende bijna 7 minuten wist vast te houden...
In de maand juli 1989 was de oogst in Ethiopië mislukt waardoor een hongersnood het land weer op de rand van de afgrond bracht. Band Aid was een Britse liefdadigheidsgroep die in 1984 werd opgericht door Bob Geldof en Midge Ure en noodgedwongen werd vijf jaar later Band Aid II uit de grond gestampt met Bananarama, Big Fun, Bros, Cathy Dennis, D Mob, Jason Donovan, Kevin Godley, Glen Goldsmith, Quincy Jones, Kylie Minogue, The Pasadenas, Chris Rea, Cliff Richard, Jimmy Somerville, Sonia, Lisa Stansfield, Technotronic en Wet Wet Wet. Samen zongen ze uit volle borst 'Do They Know It's Christmas' (versie 1989) en kwamen ze, vijf dagen na Kerstmis, op zaterdag 30 december 1989 terecht in de BRT Top 30.
Maar de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 30 december 1989 was een mooi en ingetogen duet van Linda Ronstadt en Aaron Neville die samen hun versie brachten van het prachtige 'Don't Know Much', geschreven door Barry Mann, Cynthia Weil en Tom Snow. Producers van deze single waren Peter Asher en Steve Tyrell. Barry Mann bracht zijn originele versie uit in 1980 en nadien hadden Bill Medley (in 1981) en Bette Midler (in 1983) een beetje succes met de song onder de titel 'All I Need To Know'. Zelfs Audrey Landers (die blonde vamp uit Dallas, weet je nog?) nam in 1985 haar coverversie op onder diezelfde titel.
Originele versie van de co-auteur:
Cover van deze ex-Righteous Brother:
Wegens technische problemen bij SeniorenNet kan ik vandaag alweer geen foto's toevoegen. Ze zijn te bezichtigen in een afzonderlijk bericht.
Op zaterdag 23 december 1989 kwam de nieuwste single van Martika onze BRT Top 30 binnengedwarreld. Zij had een compositie van Carole King onder handen genomen en helemaal naar muziek van de jaren '80 omgeturnd. Hopelijk ontdekte een hele nieuwe generatie door deze cover van 'I Feel The Earth Move' de fantastische songs van Carole King.
Hier is het formidabel origineel uit de legendarische LP 'Tapestry' (1971):
Na zijn zijsprongetje met Candy Dulfer schaarde David A. Stewart zich weer aan de zijde van Annie Lennox. De nieuwe single van de Eurythmics kreeg de titel 'Don't Ask Me Why' mee en hiermee scoorden de Britten opnieuw een hit in de BRT Top 30 vanaf zaterdag 23 december 1989.
Twee dagen vóór Kerstmis 1989 was Gloria Estefan ook van de partij in onze hitparade. Klaar en duidelijk affirmeerde ze dat met de woorden 'Here We Are'. Tijdens de tournee die volgde op de release van haar elpee 'Let It Loose' raakte de groep Miami Sound Machine betrokken bij een ernstig busongeval. Gloria raakte zwaargewond aan haar ruggengraat en was meer dan een jaar uit de running. In 1991 kwam ze terug met het album 'Into The Light'.
Was dit de nieuwste single van James Brown? Aan het intro te horen wel! Het was de periode van Italo-House/Disco en de DJ Daniele Davoli, die ook verantwoordelijk was voor Black Box, zat achter dit project genaamd The Mixmaster. De song 'Grand Piano' zat vol met samples à la "Hello, what do you think about the women liberation? Wait a minute! Heather!" of met de stem van Loleatta Holloway: "It's such a... good vibration!". De single was meteen een groot succes in de discotheken en verscheen dan ook in onze hitparade van zaterdag 23 december 1989. Een eigenaardige eendagsvlieg die het toch 4 weken in de BRT Top 30 uithield en wist op te klimmen tot nummer 12.
Twee Britten die in het Frans zongen, het blijft raar. Maar Françoise Hardy en Serge Gainsbourg waren hot in het Verenigd Koninkrijk en genoten een cultstatus! De knappe compositie 'Comment te dire adieu' werd gecoverd door Jimmy Somerville en June Miles Kingston en daarmee stonden ze voor het eerst in onze hitlijsten op 23 december 1989. Het was een leuke cover maar ik verkies toch het origineel uit 1968.
Geweldige woordspelingen van Serge Gainsbourg:
Sinterklaas was nog maar net achter de rug of de 'Confetti's' en 'Jingle Bells' hingen overal in de lucht. Op twee dagen van Kerstmis 1989 kwam de Belgische groep onze hitparade binnengedwarreld met een new beat-versie van het aloude kerstlied dat ze omdoopten tot 'Circling Stars'. Serge Ramaekers en Dominic Sas wreven in hun handen want -geloof het of niet- tegen 30 december 1989 stond deze meertalige single op nummer 3 in de BRT Top 30 maar na 5 weken was ie al met de noorderzon vertrokken...
Na een busongeval kwam Gloria Estefan terug in 1991.
Op zaterdag 9 december 1989 kwam de Amerikaanse zanger en danser Sydney Youngblood via Duitsland voor de tweede maal terecht in onze hitlijsten. 'Sit And Wait' was de opvolger van 'If Only I Could' en in de vroege jaren '90 zou hij nog met twee singles scoren in de BRT Top 30 zodat hij zeker niet als een onehitwonder mag bestempeld worden.
Van de 7 singles die de Britse band Tears For Fears wist binnen te loodsen in de BRT Top 30 was 'Woman In Chains' de minst succesrijke. Het plaatje wist het slechts 4 weken uit te houden in onze hitparade en geraakte niet hoger dan plaats nummer 25. Phil Collins mept erop los op de drums, Pino Palladino bespeelt de fretloze basgitaar en als guest vocals werd Oleta Adams ingehuurd die later een mooie solocarrière zou kennen. Nieuw in de BRT Top 30 van 9 december 1989.
De hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 9 december 1989 was de nieuwste single van de Britse groep UB40 die gewoonlijk op de proppen kwam met een cover van een bekend nummer overgoten met een reggaesausje. Ditmaal viel hun keuze op een geweldige song van de Amerikaanse band The Chi-Lites uit het jaar 1974. In Frankrijk werd de single pas in april 1991 uitgebracht en hij werd tevens gebruikt in een videoclip van Lee Cooper spijkerbroeken.
Geef mij toch maar de originele hit uit het jaar 1974:
Van de single 'When I Looked At Him' herinner ik mij niets meer. De Amerikaanse "pop-freestyle" meidengroep Exposé kwam op zaterdag 16 december 1989 nieuw binnen in onze hitparade met 'When I Looked At Him', een ballade geschreven en geproducet door de oprichter van de band, Lewis Martineé. De leadvocals werden gezongen door Jeanette Jurado. Het was dan ook een eendagsvlieg die al na 3 weken was weggevlogen...
En toen deed Richard Marx weer zijn intrede in onze hitlijsten, ditmaal met zijn tweede hit: 'Angelia', ook een nieuwkomer op 16 december 1989. Zijn debuutsingle 'Right Here Waiting' is natuurlijk bekender en na een verblijf van 8 weken was dit schijfje voorgoed verdwenen uit de BRT Top 30. Hij geraakte niet hoger dan een 13de plaats en dat nummer bracht hem blijkbaar geen geluk. In 1994 zou hij de elpee 'Carpe Diem' van onze landgenote Lara Fabian producen.
Janet Jackson trok een petje over haar zwarte haren en samen met een legertje dansers viel ze onze hitlijsten van zaterdag 16 december 1989 binnen. Het jongste zusje van Michael Jackson (die toen nog altijd op de lauweren rustte van zijn LP 'Bad' uit 1987) kende in die periode meer en meer succes met haar dance act: 'Rhythm Nation'. Hopla met de beentjes!
Ook in deze sombere dagen van terreur is deze boodschap nog altijd van toepassing. Op zaterdag 16 december 1989 liet Arthur Baker een vredesduif vliegen en samen met 'The Backbeat Disciples' en Al Green zong hij 'The Message Is Love' want Kerstmis 1989 was niet meer veraf. Opmerkelijke eendagsvlieg die het al bij al toch 8 weken wist uit te houden in onze hitlijsten met een mooie notering op de 10de plaats als beloning.
R&B-en hiphopartiest Sean Paul is zelf afkomstig van Jamaica, maar heeft veel roots in het buitenland liggen. Zijn grootvader van z'n vaders kant komt uit Portugal, de vader van zijn moeder is Afrikaans en diens vrouw is Chinees. De debuutsingle van Sean Paul is 'Get Busy' waarmee hij vanaf zaterdag 16 december 1989 in de BRT Top 30 scoorde. Voor zijn tweede en laatste hit in onze hitlijsten zou hij moeten wachten tot 2005 en toen scoorde 'We Be Burnin'' nog beter!
De hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 16 december 1989 was alweer een productie van Stock, Aitken & Waterman. Jason Donovan wist met zijn single 'When You Come Back To Me' begin januari 1990 door te stoten tot een derde plaats in onze hitlijsten, want de Australiër was immens populair dankzij de soap 'Neighbours' en dus een waar tieneridool.
Machtige single met dank aan de falsetto van Al Green!
Hieronder zijn de foto's te bewonderen van de singles die op zaterdag 2 december 1989 nieuwkomers waren in de BRT Top 30. Ik probeerde ze tevergeefs gedurende twee volle dagen in onderstaand bericht te plakken, zonder succes evenwel. Telkens kreeg ik de melding "408" te zien i.p.v. de melding "te lang bericht"! Duidelijke communicatie is iets anders!
Een eigenaardige eendagsvlieg!
La bella Belinda!
De voormalige Beatle speelde gitaar op haar nieuwste hit.
Sexy Prince sprong een gat in de lucht want hij had opnieuw een hit te pakken!
Zoals altijd viel er in de maand december 1989 goed en slecht nieuws te rapen.
- Op 17/12/1989 werd de eerste aflevering van The Simpsons in de VS uitgezonden. Ze waren voordien al eens -ruwer getekend- verschenen in de Tracy Ullman Show.
- Op 20/12/1989 vielen Amerikaanse troepen Panama binnen. Ze noemden de inval "Operation Just Cause".
- Op 25/12/1989 -op Kerstdag nota bene- werden de voortvluchtige Roemeense dictator Nicolae Ceaușescu en zijn vrouw Elena geëxecuteerd.
In de BRT Top 30 van zaterdag 2 december 1989 was er ook een beetje countryrock te horen. Toen kwam de groep Poco inderdaad onze hitparade binnen dankzij een reünie. De groep ontstond in 1968 na het uiteenvallen van Buffalo Springfield en bestond toen uit zanger en slaggitarist Richie Furay en Jim Messina (leadgitaar en zang); Rusty Young, (steelgitaar en dobro), George Grantham (drums en zang) en Randy Meisner (basgitaar en zang). Poco effende het pad voor de Eagles. Uit de LP 'Legacy', geproducet door Richard Marx (die zanger van 'Right Here Waiting'), werd de track 'Call It Love' op single uitgebracht. 'Rose Of Cimarron' uit 1976 is natuurlijk veel bekender al mag deze single er best wel zijn.
De Britse new-waveband Indian Summer hield het midden tussen a-ha en Prefab Sprout. Naar verluidt een grote hit in Frankrijk en dus ook in onze hitparade vanaf 2 december 1989. Al was het slechts voor één week en bijgevolg is 'Just Like Lovers' een opmerkelijke eendagsvlieg. Niet te verwarren met gelijknamige bands zoals een Britse progressieve band uit 1969 en een Amerikaanse groep uit de jaren '90.
Als het van Belinda Carlisle afhing moesten we een lichtje aanlaten of was dat voor het nakende kerstfeest bedoeld? Wat er ook van zij, de voormalige zangeres van de Go-Go's klonk hier op 'Leave A Light On' een beetje zoals The Bangles. En George Harrison op slidegitaar geeft mij nu nog kippenvel! Prachtige nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 2 december 1989.
Het nummer 'Scandal', geschreven door Brian May, behandelt de omgang van de pers met afzonderlijke leden van de band Queen. Voornamelijk gaat het over Brian May's relatie met actrice Anita Dobson en de geruchten rond Freddie Mercury's ziekte. Hij moest nog publiek maken dat hij leed aan hiv en aids. In het verleden had Queen al eerder slechte ervaringen met de Britse pers waardoor Mercury terughoudend werd in zijn contacten met de pers. Er was weinig schandaligs aan de single zodat hij na 4 weken al verdwenen was uit onze hitlijsten. Hij geraakte niet hoger dan een 20ste plaats. Toch een hoge nieuwkomer op zaterdag 2 december 1989.
Prince & Sheena Easton zijn natuurlijk niet te vinden op het internet met 'The Arms Of Orion' uit de soundtrack van 'Batman'. De samenwerking tussen "His Purple Highness" en de Schotse zangeres was niet nieuw want op 'U Got The Look' zongen ze in 1987 al samen. Vandaag dus enkel het hoesje van de single die op zaterdag 2 december 1989 een hoge nieuwkomer was in onze hitlijsten.
Dat Lisa Stansfield beïnvloed werd door Barry White staat buiten kijf. Luister maar naar haar single 'All Around The World' die op zaterdag 2 december 1989 de weg vond naar onze hitlijsten. De Amerikanen zouden nog tot 15 januari 1990 moeten wachten eer haar single daar werd uitgebracht. Bij mij staat de Britse zangeres mooi genoteerd op een 200ste plaats in mijn Top 3800 Aller Tijden!
Die dag slaagden de twee kapoenen van Milli Vanilli er in om na 8 weken post te vatten op het hoogste schavotje van de BRT Top 30 met 'Girl, I'm Gonna Miss You', een lied dat ze niet zelf zongen, enkel maar playbackten op het podium en in de videoclips. Zij waren jammer genoeg niet alleen in de showbusiness...
Foto's van bovenstaande singles zijn te bewonderen in een apart bericht.
In 1988 werd een dubbele vinylelpee uitgebracht met moderne liedjes voor Sinterklaas. Ik kocht hem pas in november 1989 voor de prijs van 599 BEF, een hoog bedrag in die tijd. Maar ons zoontje was in de wolken. Op de tweede helft stonden dezelfde liedjes maar dan in een instrumentale versie zodat je "karaoke-gewijs" kon meezingen. Vele kindjes verleenden hun samenwerking samen met bekende artiesten. Deze 'Kniktiklaas' vind ik het mooiste lied en de productie van 'De Sinterklaaskapoentjes' lag in handen van Bart Peeters, Jean Blaute, en Roland Verlooven. Waarvoor dank!
Stamppot van wortelen is heel gezond en goed voor de ogen. Ooit al een konijn met een bril gezien?
De elpee 'Foreign Affair' van Tina Turner werd officieel uitgebracht in september 1989 en ik kocht hem dan ook ter gelegenheid van mijn verjaardag in november 1989. Er stonden 12 tracks op en niet minder dan 6 werden daarvan op single uitgebracht. Niet slecht voor de prijs van 449 BEF. 'The Best' en 'Steamy Windows' hadden tegen die datum al in de BRT Top 30 gestaan. Het was een vruchtbare samenwerking van "The Queen Of Rock N' Roll" met Tony Joe White, de Amerikaanse singer/songwriter die meespeelde op gitaar en mondharmonica. Mijn eerste keuze hieruit is 'Undercover Agent For The Blues'. Wat zou Ike Turner hiervan gedacht hebben?
Mijn tweede keuze uit de elpee 'Foreign Affair' is deze waarop Tony Joe White ook te horen is:
Van de figuur James Bond ben ik altijd fan geweest. Zowel de boeken, later de films en zeker de gezongen of instrumentale filmthema's van 007. In november 1989 kocht ik dan ook de elpee 'James Bond - Greatest Hits' waarop diverse artiesten hun Bondlied ten gehore brachten. Uit de vele favorieten kies ik vandaag voor Tom Jones en 'Thunderball'. Het verhaal gaat dat de Welshe zanger op het einde zó krachtig uithaalde dat hij naar adem moest snakken en even in zwijm viel bij gebrek aan zuurstof! De hoes heb ik jammer genoeg niet meer terug gevonden op het internet en mijn scanner is te klein voor het formaat van een 33-toerenplaat.
Mijn absolute nummer één van alle Bondthema's is beslist deze uit OHMSS (1969) gezongen door Satchmo:
Het instrumentaal thema van John Barry (zelfde initialen als James Bond):
Tot zover een kleine zijstap op muzikaal gebied van 45 naar 33 toeren uit november 1989. Morgen begin ik met de nieuwkomers uit de BRT Top 30 van de singles uit de maand december 1989.
Sir Tom Jones in ademnood tijdens de opname in de studio.
Louis Armstrong daarentegen had genoeg adem in zijn longen!
Daniel Craig (links boven) is er als laatste bijgekomen. Daarnaast Pierce Brosnan en Timothy Dalton. Onderaan links Roger Moore met naast hem George Lazenby en Sean Connery.
Buster Poindexter werd geboren als David Roger Johansen en hij maakte ooit deel uit van The New York Dolls. Solo maakte hij enkele covers van bekende hits. Samen met zijn begeleidingsgroep His Banshees Of Blue nam hij voor de film 'The Dream Team' zijn versie op van het alombekende 'Hit The Road, Jack' van Percy Mayfield. In de videoclip wordt Poindexter op zijn nummer gezet door de flamboyante Soozie Tyrell, een Amerikaanse violiste en zangeres die geboren werd in Pisa, Italië. Ze is ook bekend van haar werk met The Boss in de E Street Band. Een mooie nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 18 november 1989.
Het origineel, slechts een demo van de auteur uit het jaar 1961:
De bekendste versie met Raelette Margie Hendrix die in 1961 Ray Charles van antwoord dient:
Het producersteam Stock, Aitken & Waterman schreef 'Never Too Late' voor Kylie Minogue. De song kwam uit haar tweede studiolangspeelplaat die de titel 'Enjoy Yourself' meekreeg en het Australisch zangeresjes had met haar achtergronddansers blijkbaar veel plezier op het podium. Hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van 18 november 1989.
Op zaterdag 25 november 1989 kwam een flamencoversie van het wereldbekende 'Volare' terecht in onze hitlijsten. De Gipsy Kings namen hun cover op van 'Nel blu dipinto di blu' die voorkwam in de soundtrack van de Franse film 'Vanille Fraise' die ik net als 'The Dream Team' nooit zag. Blijkbaar was de muziek belangrijker dan de film.
Won ESF 1958 niet, wel 1 wereldhit:Bekende cover:
Tina Turner was op zaterdag 25 november 1989 in goed gezelschap want op de achterbank van haar auto had ze afgesproken met Tony Joe White en die date resulteerde in bedampte ruiten. De Amerikaanse singer/songwriter schreef het nummer 'Steamy Windows' dat werd geproducet door Dan Hartman. Na haar single 'The Best' kwam Anna Mae Bullock alweer terecht in onze BRT Top 30 met een track uit haar elpee 'Foreign Affair'.
De knappe auteursversie uit 1991, twee jaar na Tina Turner:
Gedurende maanden zou deze instrumental door mijn hoofd blijven spoken. Het was alweer een lied dat uit een soundtrack kwam. Ditmaal was het een Nederlandse film getiteld 'De kassière' die ik ook nooit zag. 'Lily Was Here' was het product van een vruchtbare samenwerking tussen David A. Stewart (gitarist van de Eurythmics) en de Nederlandse saxofoniste Candy Dulfer. Op slag was ze beroemder dan haar vader Hans Dulfer die hetzelfde instrument bespeelt en ook Prince toonde interesse in de formidabele muzikante. Prachtige nieuwkomer in onze hitparade van zaterdag 25 november 1989.
De hoogste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van zaterdag 25 november 1989 kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Het was jazzfunk van de bovenste plank. Jammer genoeg zou dit nummer slechts 2 weken in onze hitlijsten vertoeven. In 1991 zou Level 42 nog éénmaal scoren om daarna in het niets te verdwijnen. Ondertussen genoot ik van de single 'Take Care Of Yourself'.
"Sex, drugs & rock 'n roll" hadden hun tol geëist...
Armoede is jammer genoeg van alle tijden. Het nummer 'Another Day In Paradise' werd geschreven om aandacht te geven aan daklozen toen Phil Collins een bedelaar in de metro zag. De Britse singer/songwriter annex drummer kwam met deze single nieuw binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 11 november 1989.
Billy Ocean kreeg het idee voor 'Licence To Chill' door de single 'Licence To Kill' van Gladys Knight. Het was een leuke woordspeling en hiermee kwam de Britse zanger die het levenslicht zag op Trinidad ook gezwind binnengewaaid in onze hitparade van 11 november 1989.
De woordspelingen waren op zaterdag 11 november 1989 niet van de lucht toen dit raptrio uit Long Island, New York al fluitend onze hitlijsten kwam binnen gedanst met 'Eye Know' ('I Know', heb je 'm?). Leuke mengeling van jazz en rap gebracht door De La Soul, als je het mij vraagt.
Niettegenstaande new beat al ietwat over zijn hoogtepunt was kwamen de Confetti's als hoogste nieuwkomer de BRT Top 30 van zaterdag 11 november 1989 binnen gedanst met hun vierde single die 'Keep Smiling' als titel meekreeg. Het 45-toerenplaatje zou 6 weken in onze hitlijsten verblijven en opklimmen tot nummer 5.
Een parlando intro gevolgd door een aanstekelijke saxofoon en Edoardo Bennato was vertrokken met zijn ode aan alle moeders in de wereld. Typisch voor de Italianen en binnen de kortste keren zongen wij allemaal in koor 'Viva la mamma'! Toffe nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 18 november 1989. Het zou evenwel bij deze ene hit blijven die een mooie vierde plaats wist te verzilveren en het 9 weken uithield in onze hitparade.
Het is moeilijk te geloven maar de Nederlandse meidengroep Luv' kende met een nieuwe bezetting een comeback na 8 lange jaren. Marga Scheide was het enige originele lid en met z'n drietjes kwamen ze postvatten in de BRT Top 30 met 'Welcome To My Party'. Een opmerkelijke nieuwkomer op die zaterdag 18 november 1989.
De grote successen kwamen toen ook uit het hoge noorden zoals het duo Roxette. Marie Fredriksson en Per Gessle uit Zweden kwamen nieuw binnen op 18 november 1989 en ze zouden met de mooie slow 'Listen To Your Heart' uiteindelijk in januari 1990 stranden op een 3de plaats in de BRT Top 30. De single zou het in totaal 12 weken uithouden in onze hitlijsten.
Leuke mengeling van jazz en rap.
Diana van Berlo, Marga Scheide en Michelle Gold. Patty Brard en José Hoebee waren niet meer van de partij.
Het nieuws uit de maand november 1989 was overwegend positief: - op 9 november viel de Berlijnse muur. Hij stond er al sinds 13 augustus 1961. David Hasselhoff was persoonlijk getuige van de massale afbraak van die scheidingslijn tussen Oost en West. De muur was 3 m 60 hoog en 100 meter breed.
David Hasselhoff stak zijn verwondering niet onder stoelen of banken...
- op 27 november vierde ik in gezinsverband mijn 38ste verjaardag.
Op zaterdag 4 november 1989 kwam de Vlaamse zanger Chris Clark met de Engelstalige single 'Let's Move' voor de laatste maal terecht in de BRT Top 30. Hij was dus heus geen eendagsvlieg want in totaal stond Clark vijfmaal genoteerd in onze hitlijsten, goed voor een verblijf van 23 weken in totaal. Zijn hoogste notering was een plaats nummer 9 in 1986 met een cover van 'Don't Play That Song'. Met dit plaatje geraakte hij niet hoger dan een 28ste plaats en na 32 weken was het voorgoed verdwenen en de zanger zelf ook. Onbegrijpelijk hoe dit in de hitparade is geraakt. Toch niet vanwege de verkoopcijfers of zit zijn fanclub hier voor iets tussen? Let vooral op de achtergronddanser en -danseressen!
Dan was ik op 4 november 1989 heel wat blijer met de binnenkomst in onze hitparade van Tracy Chapman, met haar akoestische gitaar en makkelijk herkenbare zangstem. 'Crossroads' scoorde jammer genoeg ook niet zo denderend in de BRT Top 30 want hoger dan plaats 28 geraakte de Amerikaanse singer/songwriter niet en na slechts twee weken was ze voorgoed verdwenen om helaas nooit meer terug te keren in onze hitlijsten.
Met de single 'Street Tuff' scoorde de Engelse hip-hopgroep Rebel MC & Double Trouble heel wat beter dan met hun debuutsingle 'Just Keep Rockin'' die het toch 7 weken in onze hitlijsten uithield. De opvolger verbleef 11 weken in de BRT Top 30 en strandde op een plaats nummer 7. Maar na deze twee 45-toerenplaatjes was het definitief gedaan in onze hitparade. Ook een nieuwkomer op zaterdag 4 november 1989.
De Britse tweelingbroers Matt en Luke Goss samen met Craig Logan vormden de kern van de boysband Bros. De single 'Chocolate Box' heeft toch een groot "Wham!"-gehalte, nu ik de song herbeluister. Of zoals Forrest Gump ooit zei: "Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get.". Nieuwkomer op 4 november 1989 en Bros zou in de jaren '90 nog enkele malen terugkeren in onze hitlijsten.
De mooie zangstem van 'A Natural Man' was op zaterdag 4 november 1989 weer van de partij toen Lou Rawls met zijn single nieuw binnenkwam in de BRT Top 30. Groot was mijn verbazing toen hij na 1:25 min. het gezelschap kreeg van Dianne Reeves. En hij had gelijk want enige tijd later zag ik ze op televisie en ze had werkelijk een 'Fine Brown Frame'...
Op zaterdag 4 november 1989 moest ik toch wel even slikken tussen de soep en het hoofdgerecht want ik herkende daar meteen een bekend gitaarloopje. Kiss AMC was een Britse pop-rapformatie die eind jaren tachtig in Manchester werd opgericht. De naam van de groep komt van de initialen van de twee leden, de zusjes Anne en Marie Copeland. In de single 'A Bit Of...' kwam een sample voor van 'New Year's Day' van de Ierse rockgroep U2 uit januari 1983. Deze band staat erom bekend geen toestemming te geven voor het samplen van hun muziek, vandaar de drie puntjes. Toen de leden van U2 de bewerking van Kiss AMC hoorden gaven ze toch hun goedkeuring. Opmerkelijke nieuwkomer in de BRT Top 30!
De Britse groep Living In A Box was ook op zaterdag 4 november 1989 aanwezig in onze hitlijsten. Het was geen uptemponummer ditmaal maar een echte ballade die ze 'Room In Your Heart' doopten. Als het een doos gevuld met bonbons of pralines was zou ik ook in een doos willen leven...
Randy Crawford ging als hoogste nieuwkomer met de bloemen lopen op zaterdag 4 november 1989. Allerzielen lag nog maar net twee dagen achter ons en zij klopte samen met Eric Clapton en David Sanborn op de hemelpoort. 'Knockin' On Heaven's Door' werd gecomponeerd door Bob Dylan en Sint-Pieter knikte goedkeurend.
Uit de soundtrack van 'Pat Garrett & Billy the Kid': zie onderstaande link.
Die dag steeg Sydney Youngblood naar nummer 1 met zijn debuutsingle 'If Only I Could' na een klim van 5 weken.