************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
01-06-2016
Foto's hits 21 november 1992
Foto's hits 21 november 1992
Dit zijn de artiesten die toen hoog genoteerd stonden in de BRT Top 30. De triomf van Brian May duurde slechts één week want Vaya Con Dios dreef hem weer naar de lagere regionen van onze hitparade.
In de jaren '80 was ze een zotte doos!
Dit was de zangeres/danseres die Felix bijstond.
Michael Jackson wou de wereld verbeteren...
Het hoesje is onvindbaar op het internet, vandaar de single zelf.
Zonder liefde, zonder begrip voor elkaar en zonder respect is de wereld zo hard als een steen. Dat wist Cyndi Lauper al in 1992 maar ook de componist van de musical 'Starmania' in 1978. 'The World Is Stone' was inderdaad een Engelstalige cover van 'Le monde est stone', gecomponeerd door Michel Berger die toen getrouwd was met France Gall. Tim Rice zorgde voor de vertaling. Mooie nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 21 november 1992 van Cyndi Lauper die er voor de gelegenheid helemaal anders uitzag dan tijdens de wilde jaren '80.
Hier is het origineel dat later nog werd gecoverd door Céline Dion:
Als ik de voornaam Felix hoor vallen denk ik spontaan aan mijn vader maar in dit geval was het een pseudoniem voor de Britse DJ en producer Francis Wright die op zaterdag 21 november 1992 tweemaal scoorde in de BRT Top 30. Hij stond nog heel hoog genoteerd op nummer 10 met zijn voorgaande single 'Don't You Want Me' (sinds 10 weken nota bene) toen de opvolger 'It Will Make Me Crazy' al zijn opwachting maakte. Felix werd bijgestaan door een robotachtige danseres/zangeres, geheel in gummi gekleed, waar Alana Dante waarschijnlijk de mosterd gehaald heeft.
Michael Jackson wist het al in november 1991 dat de wereld ziek is want 'Heal The World' stond toen al op zijn elpee 'Dangerous'. Het was inmiddels al de 6de track uit die geweldige langspeelplaat die op single werd uitgebracht. Dit zachte, gospelachtig lied kwam stilletjes binnengeslopen in de BRT Top 30 van zaterdag 21 november 1992. En nu maar hopen dat egoïsme, terreur en geweld deze aardbol snel verlaten...
Voorzichtig, Michael...
Gentenaar Marc Diericx werd in de Vlaamse muziekwereld bekend als Kid Coco en later als Coco Jr. Op 21 november 1992 scoorde hij met zijn popgroep The Dinky Toys met het romantische 'Since You're Back In Town'. Was dit een "declaración de amor" gericht aan Geena Lisa, die toen een van de achtergrondzangeressen was? Prachtige nieuwkomer in onze hitparade van die bewuste zaterdag.
Belgische popgroepen waren toen bijzonder populair, zelfs als ze in het Engels zongen en niet in het Nederlands. Toon Hermans vond het maar "gejengel", zo had hij ooit tegen Bart Peeters gezegd. Maar op zaterdag 21 november 1992 waren The Radios de hoogste nieuwkomer in onze hitparade met 'S.O.S. To An Angel'.
Die dag slaagde Vaya Con Dios erin terug van 2 naar 1 te stijgen met 'Heading For A Fall' en zo Brian May met zijn single 'Too Much Love Will Kill You' te verjagen naar lagere regionen. Dani Klein & Co stonden toen al 9 weken genoteerd in onze hitlijsten!
Op zaterdag 7 november 1992 kwam de Schotse groep The Shamen binnengestormd in de BRT Top 30 en dat was meteen de hoogste nieuwkomer die dag! Deze nieuwe single kreeg de titel 'Ebeneezer Goode' mee en het werd een van de meest controversiële nummer één-hits in het Verenigd Koninkrijk. En de Schotse muzikanten maar lachen in hun vuistje want op een slinkse manier werd hier het gebruik van verdovende middelen gepromoot...
L.A. Style was een Nederlands houseproject van de producers Wessel van Diepen en Michiel van der Kuy. In 1991 joegen onze noorderburen nog iedereen de stuipen op het lijf toen ze met klem beweerden dat James Brown dood was. Hun nieuwe single 'I'm Raving (O Si Nene)' was de eerste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 14 novoember 1992.
Veel struisvogelveren, dansende knapen en zingende meisjes... wat moet een mens nog meer hebben? Op die manier kwam de groep Bananarama (inmiddels herleid tot een duo) onze hitlijsten binnengesprongen op zaterdag 14 november 1992. De producers achter deze single waren ook herleid tot een duo: enkel Mike Stock en Pete Waterman, want Matt Aitken was ook pleite...
Jon Bon Jovi deed in die periode menig meisjeshart sneller slaan, niet alleen met zijn voorkomen maar ook met zijn krachtige stem. Zijn echte naam is John Francis Bongiovi, Jr. en de groepsnaam is Bon Jovi. 'Keep The Faith' was de op één na hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 14 november 1992.
Het producersduo Robert Clivillés (1964) en David Cole (1963-1995) had al gescoord in onze hitparade onder de naam C+C Music Factory en ze maakten voor Michael Jackson ook een remix van zijn hit 'Black Or White'. Onder de naam 'Clivillés & Cole scoorden ze vanaf zaterdag 14 november 1992 in onze contreien met het zeer dansbare 'A Deeper Love'. De vrouwelijke zangstem is die van Deborah Cooper.
Die dag moest de Belgische groep Vaya Con Dios zijn eerste plaats afstaan aan Brian May die triomfantelijk van 4 naar 1 schoof met 'Too Much Love Will Kill You'. Hij had er wel 6 volle weken voor nodig!
Wie stonden er toen allemaal hoog genoteerd in de BRT Top 30? Ben je het vergeten? Geen nood dan want hieronder plak ik de foto's van de hoesjes en/of van de artiesten.
De eerste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 7 november 1992 was een dansplaat van Beckie Bell, vroeger nog zangeres bij de groep Indeep. Ze werd geboren als Rebecca Bell Padovani en haar single 'I'll Never Know' nodigde toen iedereen ten dans uit.
De single 'Georgia On My Mind', een cover van de compositie van Hoagy Carmichael, was een Belgische productie gezongen door ene Hugh K. Het genre werd omschreven als Hi NRG of Euro House. De single verbleef slechts één week in de BRT Top 30 van zaterdag 7 november 1992 en toch was dit geen eendagsvlieg want in 1993 zou Hugh K. nog eenmaal terechtkomen in onze hitlijsten.
Het origineel uit 1930 is tevens de auteursversie:
Hoagy Carmichael was nog nooit in de staat Georgia geweest toen hij dit schreef. Hij had wel een jongere zus die zo heette. De covers zijn schier ontelbaar: Louis Armstrong (1931), Mildred Bailey (1932), Frank Trumbauer (1934) [hij was de man die Hoagy Carmichael op het idee bracht: "Why don't you write a song about Georgia? Nobody ever lost money writing songs about the South"; Hoagy kon het weten; zelf had hij dat eerder al ervaren met het succes van zijn Washboard Blues en Rockin' Chair], Django Reinhardt (1936), Ethel Waters (1939), Billie Holiday (1941), Fats Waller (1941), Gene Krupa (1941), Mills Brothers (1941), Delta Rhythm Kings (1941), Art Blakey & The Jazz Messengers (1956), Ray Charles (1960) [n°1 US], Hugues Aufray (1961) [als Georgia, Franse versie], Richard Chamberlain (1964), Spencer Davis Group (1965), Tom Jones (1966), Righteous Brothers (1966), Maskers (1967), Wes Montgomery (1968), James Brown (1970), Bobby Bland (1970), Gladys Knight & The Pips (1975), Jerry Lee Lewis (1977), Willie Nelson (1978), Michael Bolton (1989), Rosa King (1991), Ronnie Earl (1991), Kermit Ruffins (1993), Peter Skellern (1995), Gunther Neefs (1999), Blues Band (2001), Van Morrison (2002), Jools Holland & India Arie (2006), Quebe Sisters Band (2007), Chuck Leavell (2008), Eric Clapton & Steve Winwood (2008) [live], Michael Bublé (2009), Hot Club Of Cowtown (2009), Dave Edmunds (2013), Leon Russell (2014) [Met dank aan Arnold Rypens]. Officiële staatssong van Georgia sedert die Ray Charles-hit (die zelf in Georgia geboren is) en volgens mij de mooiste:
Blijkbaar was het de periode van de covers en de dansnummers want een Duits Eurodance-project genaamd Co-Ro (soms ook Co.Ro) kwam op de proppen met een bewerking van 'Because The Night' geschreven door Bruce Springsteen en Patti Smith. Zangeres Taleesa had wellicht een moeilijke naam want soms zijn er hoesjes die Tarlisa of Talessa vermelden. Derde nieuwkomer in onze hitparade van 7 november 1992.
Maar niets gaat boven het origineel uit 1978:
De volgende nieuwkomer was ook een dansnummer, ditmaal van het project N.U.K.E. waarin Torsten Stenzel, een Duitse deejay en producer, zat die vaak verhuisde tussen Ibiza en Los Angeles. Hij was een van de eerste fans van Moby. Zijn single 'Nana' kwam op zaterdag 7 november 1992 terecht in de BRT Top 30 maar kon mij niet bekoren.
Toen Moby nog haar had...
Na een "vlugge" komt meestal een "trage" en dat was niet anders in de BRT Top 30 van zaterdag 7 november 1992. De vocale hiphop- en r&b-groep uit Philadelphia Boyz II Men scoorde vanaf toen met de mooie ballade 'End Of The Road' in onze hitlijsten.
De op één na hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van 7 november 1992 was de single 'Queen Of Rain' van de Zweedse popgroep Roxette. Ditmaal was het geen uptemponummer maar een romantische ballade van Marie Fredriksson en Per Gessle. Het resultaat was een verblijf van 5 weken in onze hitlijsten met een mooie plaats nummer 14 als beloning, niettegenstaande de regendruppels.
Per Gessle, van de regen in de drup...
Wie de hoogste nieuwkomer was in de BRT Top 30 van zaterdag 7 november 1992 verklap ik morgen samen met nog 4 nieuwkomers uit de hitlijst van de week erna. En op zaterdag 14 november kregen we zelfs een nieuwe nummer één! Volg het allemaal op deze muzikale blog. Alvast bedankt voor jullie reacties, altijd welkom en tot later!
Op 3 november verslaat Bill Clinton George H.W. Bush (alias Bush sr.) in de presidentsverkiezingen in de VS. Bush wijt zijn nederlaag aan de oorlog in Irak.
Op 11 november stemmen verschillende kerken uit de Anglicaanse Gemeenschap voor het toelaten van vrouwen als priester. Uit de Katholieke Kerk komen hevige reacties...
Rond de middag op die bewuste 20ste november breekt in Windsor Castle brand uit bij de Private Chapel. Her Majesty the Queen is upset...
Bij een treinramp op 30 november nabij Hoofddorp in Nederland komen 5 mensen om het leven, 33 mensen raken gewond. Door een te hoge snelheid bij werkzaamheden liep een intercity uit de rails.
De hoogste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van zaterdag 24 oktober 1992 was Prince, geboren als Prince Rogers Nelson in 1958. Hij beweerde toen dat hij funky was en gelijk had-ie! Met zijn single 'My Name Is Prince' stond hij weer hoog genoteerd in menige hitparade. En dat was in onze contreien niet anders. Zijn geweldige backing band was nog altijd The New Power Generation.
One More Time was een Zweedse band uit de jaren '90. De groep bestond uit Nanne Grönvall, Peter Grönvall, Maria Rådsten en Therese Löf. Nanne en Peter zijn getrouwd en Peter is de oudste zoon uit het eerste huwelijk van Benny Andersson van ABBA. In 1992 hadden ze een internationaal succes met het lied 'Highland' dat in 10 landen op 1 stond in de hitparades. Peter heeft dit nummer grotendeels geschreven en je kunt ook duidelijk de invloed van zijn vaders muziek hierin horen. ABBA stond toen zelf ook in de hitlijsten met verschillende singles uit de jaren '70 dankzij de verzamelplaat 'Gold', zodat je toen vaak een "déjà entendu"-gevoel had. Eerste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 31 oktober 1992.
"Waar een wil is, is een weg" vroeg René Froger zich op zaterdag 31 oktober 1992 in het Engels af toen zijn nieuwe single 'Your Place Or Mine' terechtkwam in de BRT Top 30. En het moet gezegd worden, de Nederlandse zanger en zijn achtergrondzangeressen swingen hier de pan uit...
"See of you can spot this one" zegt Eric Clapton bij het begin van deze hernieuwde opname van zijn classic 'Layla'. In 1970 zat hij bij de originele opname nog verscholen in de groep Derek & The Dominos. Het Brits gitaarwonder had voor de MTV studio's een langspeelplaat opgenomen zonder elektrische muziekinstrumenten. Het was de periode van de "Unplugged"-platen met een beperkt publiek. En vanaf zaterdag 31 oktober 1992 oogstte hij met deze single succes in onze hitlijsten en hij was weer present in zowat elke hitparade ter wereld. Applaus!
'Piece Of My Heart' is een romantisch liefdeslied geschreven door Jerry Ragovoy en Bert Berns en oorspronkelijk uitgebracht door Erma Franklin, de oudere zus van Aretha in 1967. Dankzij de reclamespot van Levi's Jeans "Cinderella" ofte "Night and Day" geregisseerd door Tarsem Singh, werd de single opnieuw uitgebracht en met succes! Heel hoge nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 31 oktober 1992.
Maar deze cover uit 1968 is wellicht nog bekender dan het origineel. Janis Joplin zat toen nog verscholen in de groep Big Brother & The Holding Company:
Dan toch sant in eigen land? Leyers, Michiels & Soulsister waren op zaterdag 31 oktober 1992 de hoogste nieuwkomers in de BRT Top 30 met het geweldige 'Changes'. In 1994 nam Tom Jones een bijna identieke versie op want hij gebruikte in de studio dezelfde backing track van het lied op met natuurlijk de backing vocals van Jan Leyers en Paul Michiels. De internationale erkenning van onze muzikale landgenoten was niet meer veraf...
En hiermee is de maand oktober 1992 - muzikaal gezien dan- alweer afgehandeld. Op naar de nieuwsberichten en nieuwkomers in de BRT Top 30 van november 1992. Iets gemist? Geen nood, gewoon naar beneden scrollen op deze muzikale blog. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Jordy Lemoine (geboren op 14 januari 1988) was op zaterdag 24 oktober 1992 slechts 4 jaar en 9 maanden oud en dat maakte hem de jongste "zanger" ooit die in vele landen een nummer één scoorde met 'Dur dur d'être bébé'. Hij is de zoon van Claude Lemoine, een Frans muziekproducent, maar nu niet meer actief in de muziekbusiness. Het plaatje leverde hem wel een vermelding op in het "Guinness Book of World Records". Of hij ook in de BRT Top 30 op de hoogste plaats zou belanden valt nog af te wachten maar een eendagsvlieg was hij niet want in maart 1993 zou hij zowaar nog eenmaal scoren in onze hitlijsten!
DJ Hooligan (echte naam Frank Tomiczek) is een Duitse "platenruiter", soms ook actief onder het alias Da Hool. Op zaterdag 24 oktober 1992 raakte hij binnen in onze hitparade met zijn instrumentaal nummer 'It's A Dream Song'. Hij is wèl een onehitwonder want na één week was de single al uit onze hitlijsten verdwenen maar nadien kwam hij in 1998 nog eenmaal terecht in de BRT Top 30 onder de schuilnaam Da Hool.
Tijdens de aflevering van de BRT Top 30 van zaterdag 24 oktober 1992 vielen de luisteraars van het ene uiterste in het andere. Na dancemuziek van DJ Hooligan kwam operazanger Luciano Pavarotti samen met Zucchero Fornaciari terecht in onze hitparade met een liveversie van 'Miserere', geschreven door Gregorio Allegri in de jaren 1630 als 'Miserere mei, Deus'. Die versie werd opgenomen tijdens het "Charity Gala Concert" dat plaatsvond in Modena op 27 September 1992. Klassieke nieuwkomer in onze hitlijst, wie had dat ooit durven denken!
Hier is de klassieke uitvoering:
"Rapid Eye Movement" is een periode tijdens de slaap waarin de ogen bij het dromen hevige bewegingen maken. De welbekende afkorting daarvan is R.E.M. en onder die naam scoorden Michael Stipe en co menige hit over de hele wereld. In 2011 hield de Amerikaanse college-rockband op te bestaan maar op zaterdag 24 oktober 1992 was de groep present in onze hitparade met een van hun mooiste nummers, volgens mij: 'Drive'.
'Iron Lion Zion' is een song geschreven en opgenomen in april 1973 of 1974 door de Jamaicaanse singer-songwriter Bob Marley. Hij overleed al in 1981 maar de song werd pas postuum uitgebracht op 7 september 1992 op de verzameling 'Songs of Freedom'. De song werd voorzien van een uptempo remix maar die is onvindbaar op het internet; vandaar deze originele versie met een trager reggaeritme, zoals we van hem en zijn Wailers gewoon waren. Hij scoorde hiermee zijn tweede grootste hit, na 'Could You Be Loved' uit 1980. Volgens het Rastafariaans geloof is Zion het Beloofde Land, in de song is dat Ethiopië. De leeuw is een verwijzing naar de Leeuw van Juda, die op de oude koninklijke Ethiopische vlag staat en die Haile Selassie I voorstelt, de vroegere Ethiopische keizer die door Rastafarians als hun Messias wordt beschouwd. Maar de Leeuw van Juda is ook een van de nationale symbolen van het Joodse volk. Mooie nieuwkomer in de BRT Top 30 van 24 oktober 1992.
Deze 1992-versie wordt abrupt afgebroken na amper 2 minuten:
Een Facebookvriend wist mij deze perfecte versie te bezorgen, waarvoor dank!
De twee hoogste nieuwkomers in de BRT Top 30 van zaterdag 24 oktober 1992 waren allebei geboren in het Expojaar 1958. De hoogste bewaar ik voor morgen en de tweede hoogste was Madonna die zowaar de erotische toer opging. Het gelijknamig titelnummer uit haar cd 'Erotica' verbleef 9 weken in onze hitlijsten alhoewel niet iedereen het haar in dank afnam. Gehijg en gekreun waren we tenslotte al gewoon sinds 1969 dankzij Serge Gainsbourg en Jane Birkin. Toch was deze single een Top-10 hit (hoogste notering nummer 9 in november 1992).
Morgen komt de hoogste nieuwkomer uit de BRT Top 30 van zaterdag 24 oktober 1992 aan de beurt. Ook hij is geboren in 1958 en hij wordt gevolgd door 5 nieuwkomers uit de hitlijst van 31 oktober. Ook benieuwd wie? Afspraak morgen dan op mijn muzikale tijdlijn op Facebook of anders op deze blog. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
'Too Much Love Will Kill You' is een song geschreven door de Britse gitarist Brian May uit de groep Queen, Frank Musker, en Elizabeth Lamers. De song was geïnspireerd door May's vader die terminaal ziek was door kanker. Het lied werd eerst opgenomen door Queen omstreeks 1988 en was bedoeld voor de LP 'The Miracle' uit 1989. Maar door wettelijke disputen haalde het die plaat niet want de band had eerder de beslissing genomen dat alle songs op het album zouden geschreven zijn door de groep en niet door individuele leden. Na de dood van Freddie Mercury in november 1991 arrangeerde May een soloversie, die hij vertolkte op het "Freddie Mercury Tribute Concert" in 1992. Vervolgens plaatste hij die versie op zijn soloplaat 'Back To The Light' datzelfde jaar en bracht hij ze ook uit op single. Dit was de hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 10 oktober 1992 en het is dus geen eerbetoon aan Mercury want die was in 1988 nog in leven.
Die dag steeg onze vaderlandse trots Vaya Con Dios van 3 naar 1 met de single 'Heading For A Fall'. Dani Klein en co hadden er slechts drie weken voor nodig!
In 1995 kozen de drie overblijvende leden van Queen ervoor de originele opname van 'Too Much Love Will Kill You', met Mercury als zanger, op de cd 'Made in Heaven' te plaatsen. Die plaat werd vier jaar na het overlijden van Mercury uitgebracht, maar de single geraakte nooit in onze BRT Top 30:
Respect voor Annie Lennox die als een echte diva over glasscherven wandelde. Dat kunnen volgens mij alleen fakirs of personen met paranormale gaven. 'Walking On Broken Glass' was de eerste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 17 oktober 1992 maar de Schotse was na één week helaas alweer verdwenen...
De platenfirma van ABBA besliste om in 1992 een verzamelplaat uit te brengen met daarop de grootste hits. Ter gelegenheid daarvan werden enkele grote krakers terug op single uitgebracht en zo kwam het dat 'Dancing Queen', dat in 1976 al wéken op nummer één had gestaan, opnieuw verscheen in de BRT Top 30 van zaterdag 17 oktober 1992. Vanuit het niets op nummer 25 en het plaatje stond nu zogezegd al 14 weken in onze hitlijsten genoteerd.
Peter Gabriel was niet vies van slakken of ander ongedierte want in de videoclip van 'Digging In The Dirt' kruipen ze lustig over zijn lichaam. De clip was een hit op MTV en hij werd geregisseerd en geproducet door John Downer. De bekende televisieproducent is gewoon met dieren te werken. De song viel bij ons blijkbaar niet in de smaak want de single was na twee weken ook uit onze hitparade verdwenen. Nieuwkomer op zaterdag 17 oktober 1992.
De Amerikaanse groep House of Pain werd opgericht in 1990 en bracht hiphop, pop-rap en hardcore rap. De single 'Jump Around' gebruikt de fanfare intro van Bob & Earl's 1963/1969 hit 'Harlem Shuffle' maar ook samples van 'Popeye (The Hitchhiker)' van Chubby Checker. Doorheen heel de song hoor je ook de hoge tonen van de saxofoon die voorkomt in de intro van 'Shoot Your Shot' van Junior Walker and the All Stars. In de VS was het een grote hit maar bij ons een eendagsvlieg die binnenvloog in onze hitlijsten op zaterdag 17 oktober 1992 en ze na één week al verlaten had.
Luister goed naar de intro van de sax:
Een sample van Chubby Checker zat er ook ergens tussen:
Deze intro herkent bijna iedereen:
Op 17 oktober 1992 probeerden 6 tegenvoeters uit de groep INXS nog eens een hit te scoren in onze contreien. Met de single 'Baby Don't Cry' lukte dat ook niet want na slechts één week waren Michael Hutchence en co alweer uit de BRT Top 30 verdwenen. De rockband liep trouwens op zijn laatste benen...
Morgen komen 6 nieuwkomers uit de BRT Top 30 van zaterdag 24 oktober 1992 aan de beurt. Opmerkelijk want er zaten een baby tussen, een operazanger, en een overleden reggaezanger. Volg het allemaal op deze muzikale blog. Altijd welkom, bedankt voor jullie reacties en tot later!
Alban Nwapa is een Nigeriaanse rapper die in Zweden afstudeerde als tandarts en nadien zijn pijlen richtte op de muziekbusiness. Als Dr. Alban stond hij op zaterdag 3 oktober 1992 tweemaal genoteerd in de BRT Top 30. Hij stond heel hoog met zijn wereldnummer 'It's My Life' en in de onderste regionen van onze wekelijkse hitlijst kwam hij binnen met zijn nieuwe single 'One Love'.
Iets hoger dan Dr. Alban stonden The Cover Girls, een vijfkoppige freestyle meidengroep uit de VS, te trappelen van ongeduld met hun nieuwe single, een cover (hoe kan het anders?) van het overbekende 'Wishing On A Star' uit 1978 van de groep Rose Royce. Vooral niet verwarren met 'When You Wish Upon A Star', een liedje dat Jiminy Cricket (Cliff Edwards) zong in de Disney classic "Pinocchio" uit 1940.
Dagdromen bij het origineel:
Gejaagd door de wind en kletsnat van de regen kwamen Axl Rose, Slash en hun overige kornuiten uit de Amerikaanse hardrockband Guns N' Roses zachtjes de BRT Top 30 van zaterdag 3 oktober 1992 binnengeslopen. De nieuwste single heette 'November Rain' en dat was ruim een maand te vroeg! Maar vooral Chantal was bijzonder blij met deze hoogste notering!
Die dag slaagde Dr. Alban er terug in op nummer één te staan met 'It's My Life' in de plaats van Roxette, ook uit Zweden, met hun hitsingle 'How Do You Do!' die er slechts één week had gestaan. Dr. Alban stond ondertussen al 11 weken genoteerd in onze hitlijsten.
Het gaat dezer dagen niet al te best met de Ierse zangeres Sinéad O'Connor. Ze verdween enkele dagen spoorloos, heeft een ingewikkelde relatie met haar vader en is vaak depressief. Ooit had ze veel succes in de popmuziek met een nummer van Prince. Haar nieuwste single 'Success Has Made A Failure Of Our Home' kende minder bijval maar was toch een verrassende nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 10 oktober 1992.
Rexton Rawlston Fernando Gordon (Geboren in Sturge Town op 17 januari 1966), beter bekend als Shabba Ranks, is een Jamaicaanse zanger en muzikant. Hij kwam met een nieuw geluid hoog binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 10 oktober 1992. Het was geen echte reggae of ook geen hiphop en de kenners noemden het subgenre meteen dancehall of raggamuffin. De single 'Mr. Loverman' deed zijn naam alle eer aan want in de videoclip liet Shabba Ranks zich omringen door plaatselijke schonen...
Shabba Ranks alias Mr. Loverman.
En het zomers gevoel was op zaterdag 10 oktober 1992 nog niet over want Inner Circle, een reggae-groep uit Jamaica, was toen de op één na hoogste nieuwkomer in onze hitparade. Hoewel de groep al in 1968 werd opgericht door de broers Ian and Roger Lewis raakten ze niet bij ons bekend. Toen ook zanger Jacob Miller bij Inner Circle kwam ontstonden de eerste successen 'Music Machine' en 'Mary Mary' in hun thuisland, in de VS en enkel in Nederland. Eind jaren '70 was Jacob Miller op Jamaica zelfs populairder dan Bob Marley. In maart 1980 kwam Jacob Miller echter om bij een auto-ongeval, waarna de band uit elkaar viel. Alleen de broers Lewis bleven over met Bernard Harvey. In 1987 kwam Inner Circle met een nieuw album, nadat de zanger Carlton Coffey bij de groep was gekomen. Niet veel later sloten ook Lance Hall (drums) and Lester Adderley (gitaar) zich aan, en tekende Inner Circle een platencontract bij WEA/Metronome. In 1992 werd hun single 'Sweat (A La La La La Long)' een internationale hit. Hoe een dubbeltje rollen kan...
Carlton Coffey, zanger van Inner Circle.
Wie de hoogste nieuwkomer was in de BRT Top 30 van zaterdag 10 oktober 1992 verklap ik morgen. Er viel toen zelfs een nieuwe nr. 1 te bespeuren! Daarna volgen er nog 5 nieuwkomers uit de hitlijst van 17 oktober 1992. Altijd welkom, bedankt voor jullie talrijke reacties en tot later!
In die herfstmaand hing er van alles in de lucht en jammer genoeg viel er soms iets naar beneden met alle rampzalige gevolgen van dien...
Op 4 oktober stortte een vliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer en boorde zich in twee flats. Er kwamen 43 mensen om het leven.
Op 9 oktober vernielde een meteoriet van 12 kilo een auto in Peekskill in de Amerikaanse staat New York.
Op 28 oktober ging de Boelwerf in Temse aan de Schelde failliet.
Op 29 oktober begon de eerste hindoe-satelliet uit te zenden.
Op 30 oktober erkende Paus Johannes Paulus II namens de kerk het gelijk van Galileo Galilei in de opvatting dat de aarde rond de zon draait en niet omgekeerd. Het proces tegen Galilei waarin hij werd veroordeeld had 359 jaar eerder plaatsgevonden. Beter laat dan nooit...
En dan vanaf morgen terug naar 45 toeren per minuut. Singles uit de maand oktober 1992 komen dan aan de beurt!
Van 45 toeren naar 33 is maar een kleine stap. Vandaag bespreek ik dus met de hulp van mijn assistente Suzanne van Interlabor vijf elpees op vinyl die in de periode augustus tot oktober 1992 werden uitgebracht. Daarna is het de beurt aan nieuwsberichten uit oktober 1992; wat vliegt de tijd...
Op 25 augustus 1992 werd het live album 'Unplugged' van Eric Clapton uitgebracht met onder bekende bluesnummers ook 'Tears in Heaven', een ode aan zijn overleden zoontje en een grondig herwerkte versie van 'Layla', het overbekende rocknummer toen hij nog deel uitmaakte van Derek & The Dominos. Het Brits gitaarwonder kon op zijn langspeelplaat, opgenomen in de serie 'MTV Unplugged', rekenen op o.a. Katie Kissoon en Tessa Niles – backing vocals; Andy Fairweather Low – akoestische gitaar, harmonica; en Chuck Leavell – piano. Een echte mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Hier is het instrumentaal openingsnummer uit die geweldige LP: 'Signe'. Ik betaalde mijn exemplaar destijds 549 BEF, een goede investering al zeg ik het zelf.
Ook mijn buurvrouw Dani Klein uit de Belgische popgroep Vaya Con Dios was een fervente fan van de blues. Na een periode van twee jaar bracht ze de elpee 'Time Flies' uit met daarop o.a. 'Heading For A Fall' dat ondertussen in september 1992 al hoog in de BRT Top 30 stond. Vandaag kies ik voor het melancholische 'Forever Blue' met het mooie geluid van de mondharmonica. Ik kreeg mijn exemplaar van het album op cd voor vaderdag.
Willy DeVille had ook twee jaar gewacht om een elpee uit te brengen. Op 10 oktober 1992 was dat een feit en de titel was 'Backstreets of Desire'. Ik betaalde toen 549 BEF voor die vinylplaat op 33 toeren. Willy DeVille werd tijdens de opnames in diverse studio's in Los Angeles bijgestaan door het kruim van prominente muzikanten, zoals o.m. Dr. John, David Hidalgo van Los Lobos, Zachary Richard, Jim Gilstrap, Freebo, Efrain Toro, en Jimmy Zavala. Zijn geweldige versie van 'Hey Joe' kwam zelfs niet terecht in de BRT Top 30. Daarom wil ik jullie deze cover niet onthouden. "Uno, dos... un dos tres!"...
De elpee 'Automatic For The People' van R.E.M. werd in oktober 1992 op de markt gebracht. Daarop stonden bekende nummers zoals o.m. 'Drive', 'Man On The Moon', 'Everybody Hurts', en 'The Sidewinder Sleeps Tonight' en die kwamen later terecht in de BRT Top 30. Ik kocht die elpee toen niet want we hadden net een nieuwe keuken laten installeren. Enige terughoudendheid in mijn koopgedrag was toen geboden! Veel later kocht ik voor € 8 de cd 'The Best Of R.E.M. In Time 1988-2003'. En daarop stond naast alle hits ook de track 'Nightswimming'.
In oktober 1992 tenslotte bracht Prince samen met The New Power Generation de dubbelelpee 'Love Symbol Album' uit. Het was de tweede en meteen de laatste maal dat hij kon rekenen op zijn fantastische backing band. Het album bevatte verschillende genres zoals funk, R&B, hiphop, jazz, reggae, en synthpop. Oorspronkelijk was de plaat geconcipieerd als een "fantasy rock soap opera". 'Sexy MF' en 'My Name Is Prince' scoorden redelijk goed in de BRT Top 30, respectievelijk in augustus en oktober 1992. '7' zou op 30 januari 1993 slechts één week in onze hitparade staan en dan nog op nummer 30. Daarom draai ik dat nummer vandaag en hoop ik dat de song nog op het internet zal staan wanneer ik in januari 1993 zal zijn terechtgekomen.
Weet jij nog wie er toen hoog genoteerd stond in onze hitlijsten? Niet echt? Kijk dan vooral naar onderstaande foto's van singlehoesjes en/of artiesten.
Vader Cyrus is net als zijn dochter Miley een rebel.
Dansen en basket spelen gaan goed samen met twee Michaels als leermeester...
Lolita nummer 1 in de BRT Top 30.
Lolita nummer 2 in de BRT Top 30.
De zangeres was ook model en had toen net Lenny Kravitz aan de haak geslagen.
♫♫♫ Be my baby! ♫♫♫...
In 1998 moest Kravitz plaats ruimen voor Johnny Depp...
William "Billy" Ray Cyrus is een Amerikaanse countryzanger en acteur. Zijn bekendste hit is 'Achy Breaky Heart' uit 1992. Tevens is hij de vader van de populaire en controversiële tienerpopster Miley Cyrus en ook stiefvader van Trace Cyrus. Op zaterdag 19 september 1992 kwam Billy Ray Cyrus als hoogste nieuwkomer terecht in de BRT Top 30 met zijn aanstekelijke single 'Achy Breaky Heart'. En countrymuziek was weer bijzonder populair in onze contreien!
'Jam' was de vierde track uit de elpee 'Dangerous' (november 1991) die op single werd uitgebracht. Basketbal-legende Michael Jordan leert Michael Jackson hoe hij basket moet spelen en Jackson leert Jordan hoe hij moet dansen. Tweemaal Michael in één videoclip! Het rapduo Kris Kross doet een cameo net als Heavy D (die in het midden van de song een rap uitvoert). The King of Pop had alweer een hit te pakken in onze hitlijsten vanaf zaterdag 26 september 1992.
In de BRT Top 30 van zaterdag 26 september 1992 waren er twee Lolita's tussen de nieuwkomers. De eerste was Kylie Minogue met haar nieuwe single 'What Kind Of Fool (Heard All That Before)', geschreven door Mike Stock, Kylie Minogue en Pete Waterman, en geproducet door Stock & Waterman. Matt Aitken had het duo inderdaad verlaten in 1991 vanwege stress...
Lolita nummer één...
De tweede Lolita in de BRT Top 30 van zaterdag 26 september 1992 was het Franse zangeresje Vanessa Paradis die haar taxi uit 1987 en haar tandem uit 1990 had verlaten en nu zowaar in het Engels zong. In die periode had ze inderdaad de Amerikaanse rocker Lenny Kravitz aan de haak geslagen en haar nieuwe hit werd dan ook gecomponeerd door Lenny Kravitz en Gerry DeVeaux. Het geluid van de jaren '60 was begin jaren '90 weer helemaal terug.
Lolita nummer twee...
Lenny Kravitz en Vanessa Paradis waren toen een koppel.
"Een draai aan de sleutel en de deur wordt opengeduwd", zo begon -vrij vertaald- Dani Klein te zingen toen ze vanuit het niets op nummer 10 belandde in de BRT Top 30 van zaterdag 26 september 1992. Vaya Con Dios was al sinds 1990 niet meer aanwezig geweest in onze hitparade en dat had alles te maken met het overlijden van contrabassist Dirk Schoufs in mei 1991. Enkele weken vóór zijn dood had hij nog naast mij op een terras gezeten nabij de Brusselse Beurs. Ik zag dat hij zorgen had en durfde hem toen geen autogram te vragen. Inderdaad... 'Heading For A Fall'.
Die dag slaagde Roxette erin na 10 weken van hard labeur eindelijk op nummer 1 te belanden met de single 'How Do You Do!'. Het Zweedse duo kwam van nummer 2.