Links staat Hank Williams met zijn groep The Drifting Cowboys van wie ik twee elpees bezit en die ik niet op het internet heb teruggevonden. Ze dateren uit de eerste helft van de jaren '50 en zitten in een stijve kartonnen hoes, import uit de V.S.A.
THE FIFTIES
1956 - "Elvis Presley" - Elvis Presley
1957 - "The 'Chirping' Crickets" - The Crickets (featuring Buddy Holly)
1ste gebruik van “phasing” in de drums (straaljagereffect)
From the Underworld
Herd
Fontana 1967
1ste gebruik van kerkklokken in een popsong
Ha! Ha! Said the Clown
Manfred Mann
Fontana 1967
Gebruik van het geluid van een brommer
The Leader of the Pack
Shangri-Las
Mercury 1965
Gebruik van het geluid van knarsende remmen
Neanderthal Man
Hotlegs
Fontana 1970
Korte tekst (4 zinnetjes) op een loeiharde basriff en gedrum van mammoetbeenderen op olifantenvellen van Graham Gouldman & Eric Stewart die later 10cc stichtten!
IÂ’d like to teach the world to sing (in perfect harmony)
New Seekers
Elektra 1972
1ste x dat een reclamesong (Coca-Cola) een hit wordt!
Novelty is een vorm van amusementsmuziek die het in de eerste plaats moet hebben van zijn merkwaardigheid. Vaak gaat het om onzinnige grappenmakerij maar ook vormen van avant-garde kunnen tot de novelty worden gerekend, evenals platen met maar een paar zinnen of met een onbelangrijk onderwerp. Noveltyhits worden meestal gescoord door eendagsvliegen, al bouwen sommige artiesten er een complete carrière op.
Plato is niet alleen een Grieks wijsgeer maar ook een popcornartiest die scoorde met "Copy Cat".
Small Faces was de eerste Engelse groep die een plaat volledig uitzong in het Londens dialect.
"Itchycoo Park" van de Small Faces gebruikte voor het eerst in de muziekgeschiedenis het effect van "phasing", het bizarre geluid van drums die door de ruimte vliegen zoals straaljagers.
In "From The Underworld" van The Herd zijn dan voor het eerst in de popmuziek kerkklokken te horen bij de intro.
Manfed Mann smukte zijn single "Ha! Ha! Said The Clown" op met het geluid van een vertrekkende scooter of brommer.
Bij The Shangri-las waren het gierende en knarsende remmen van motoren. Look out, look out !!!
Hotlegs was een product van Jonathan King met twee leden van wat later 10cc zou worden. Het plaatje moest luid gespeeld worden (dat stond op de achterkant van de hoes: "play it loud !") en de muziek bestond uit een paar zinnen die eindeloos werden herhaald ("I'm a Neanderthal man, you're aNeanderthal girl, let's make Neanderthal love, in this Neanderthal world...) ondersteund door tromgeroffel van dinosaurusbeenderen op een mammoetvel.
The New Seekers zorgden ervoor dat een Coca-Colatune voor het eerst een pophit werd.
Zo dat was het dan. Het zijn uiteindelijk 62 bladzijden geworden. Heb jij suggesties, opmerkingen of wil je gewoon een woordje achterlaten in mijn gastenboek ? Aarzel dan niet.
Nogmaals dank aan Willy Abbeloos voor zijn compleet dossier (Trends 1 - 62) dat ik hier en daar ietwat heb aangepast aan mijn eigen noden.
= Jonathan King, latere ontdekker van Genesis+ 10cc
SwimminÂ’ Into Deep Water
Don Rosenbaum
DECCA 1972
Nederlandse Country!
Life Is A Rock (But The Radio Rolled Me)
Reunion
RCA 1974
Ongelofelijke opsomming in een razend tempo van namen van artiesten en platen
Slow Down
Shabby Tiger
NEGRAM 1975
Yellow River
Christie
CBS 1970
Oorspronkelijk opgenomen door de Tremeloes en de stem van Jeff Christie erop geplakt! Dus eigenlijk: Jeff Christie (zijn stem) samen met de instrumentale band van de Tremeloes =de studiogroep Christie. Enkel de Spaanse versie “No Comprende” is van de Tremeloes!
1980-1989
Girlie Girlie
Sophia George
Winner 1986
Reggae
The Pipkins was een novelty duo dat bekend is om hun hitsingle "Gimme Dat Ding" (een compositie van Albert Hammond/Mike Hazlewood), die de No. 6 positie bereikte in de UK Singles Charts en #9 in de U.S. charts in 1970. Het duo bestond uit Roger Greenaway, die meestal hits schreef samen met Roger Cook, en Tony Burrows (zanger), die in veel groepen zong (meestal tegelijkertijd) zoals Edison Lighthouse, White Plains, First Class en Brotherhood of Man.
Mr. Bloe was het pseudoniem van DJM platenlabel producer/arrangeur en multi-instrumentalist, Zack Lawrence. "Groovin' With Mr Bloe", geschreven door Bo Gentry, Bernard Cochrane, P. Naumann en K. Laguna, en met Harry Pitch op mondharmonica, en Zack Lawrence op piano, kwam de UK Singles Chart op 9 mei 1970, en bleef steken op nummer 2. Het werd van de eerste plaats gehouden door "In the Summertime" van Mungo Jerry. Alles samen verbleef "Groovin' With Mr Bloe" 18 weken in de Britse hitlijsten.
The Delfonics namen natuurlijk verscheidene platen op maar wij herinneren ons enkel "Ready Or Not Here I Come".
"Son Of My Father" was een compositie van Georgio Moroder, een Italiaan die in Duitsland verbleef. Chicory Tip had er een geweldige Europese hit mee.
Jonathan King is een muzikale duizendpoot die soms 3 Ã 4 maal tegelijkertijd in de hitparade stond onder verschillende pseudoniemen en soms ook onder zijn eigen naam. Tijdens het Brits TV-programma Top Of The Pops moest hij dan vlug-vlug een pruik opzetten of een ander pak aantrekken om zijn act te kunnen doen. Hij ontdekte Genesis en 10cc en producete ze ook. Deze persiflage op de reggae-rage (1971 !) vond ik zeer grappig.
Don Rosenbaum kwam uit Nederland en speelde zowaar voortreffelijk Country & Western. Daarna hebben we niets meer van hem gehoord.
Reunion is eigenlijk een groep studiomuzikanten die een hele resem groepen, zangers en popfenomenen opsommen op een grappige manier. Zanger Joe Levine van The Ohio Express (bubblegum) heeft een zeer lange adem !
Shabby Tiger had een leuke hit in 1975 toen de glamrock over zijn hoogtepunt heen was.
Christie is eigenlijk een studiogroep rond zanger Jeff Christie die inderhaast werd bijeengeroepen want eigenlijk is het alleen Jeff die zingt op een instrumentale track gespeeld door The Tremeloes. Zij verwierpen het nummer en Jeff plakte zijn stem over de instrumentale track van The Trems. Enkel in Spanje werd "No Comprende" een nummer 1-hit voor The Tremeloes ! Daar werd Yellow River zelfs niet uitgebracht.
De Spaanse versie van The Tremeloes verscheen in de soundtrack van een obscure Italiaanse film met Jane Birkin uit 1970.
Sophia George had een hitje met "Girlie Girlie", een leuk reggaedeuntje. Verder niets meer vernomen over dit meisje.
Een zeer geslaagde parodie op "Lucy In The Sky With Diamonds" was deze Judy In Disguise With Glasses" van John Fred and His Playboy Band.
In 1968 werd iedereen opgeschrikt door een duivels geluid en een knettergekke podiumact van The Crazy World Of Arthur Brown. "Fire" !!! Acts als Alice Cooper en KISS vonden hier hun inspiratie.
Een studiogroep opgericht in 1969 naar aanleiding van een animatiereeks op televisie.
Pete Dello was het brein achter deze groep The Honeybus. Toen verder succes uitbleef doekte hij de groep op en startte hij een nieuwe, m.n. Lace (zie verder).
En hier is dan het andere project van Pete Dello die na The Honeybus opgedoekt te hebben zijn kansen waagde met Lace. Weer een one-hit wonder !
The Edwin Hawkins Singers hadden hierna nog een hit maar dan als achtergrondkoor van Melanie: "Lay Down (Candles In The Rain)", maar solo wisten ze het succes van "Oh, Happy Day" niet meer te evenaren.
The Grassroots hadden veel singles in de V.S.A. maar bij ons zullen ze altijd herinnerd worden als de mannen van "Midnight Confessions".
"Take A Letter Maria" was bij ons een grote hit. Van R.B. Greaves hebben we nadien niks meer vernomen.
The McCoys hadden hun grootste hit in 1965 met "Hang On Sloopy", de enige hit die bij ons scoorde.
The Cascades hadden in 1963 een grote hit met "Rhythm Of The Rain", die onmiddellijk werd vertaald in het Nederlands en gecoverd door Rob de Nijs. Het zou toch nog tien jaar duren voor zijn carrière voorgoed werd gelanceerd, vooral door composities van Nijgh/de Groot.
The American Breed zongen "Bend Me, Shape Me" de hitlijsten in maar hun Britse tegenhangers, Amen Corner (met zanger Andy Fairweather-Low), coverden de song meteen en hadden er ook succes mee in Europa.
The Coasters waren erg sussesrijk over de Atlantische Oceaan, maar in onze streken zullen we hen enkel herinneren van de hit "Yakety Yak" uit 1958 met King Curtis aan de saxofoon !
Van The Five Americans is weinig geweten, enkel dat ze "Western Union" gebruikten voor hun transacties.
Sagittarius was een studioproject van Gary Usher en Terry Melcher (de zoon van Doris Day) met studiomuzikanten (o.m. Glen Campbell en Bruce Johnston). Een one-hit wonder en een novelty !
Lou Christie had een zeer hoge stem en John Lennon zei herhaaldelijk tijdens interviews dat Lou Christie een enorme invloed op hem had. "Im Gonna Make You Mine" !
George Gershwin heeft het niet meer mogen meemaken maar zijn "Summertime" uit de musical Porgy and Bess is een klassieke song geworden. Deze uptempo versie van Billy Stewart was een one-hit wonder.
Syndicate Of Sound is een Amerikaanse garage band die bestond tussen 1965 en 1970. Enkel hun "Little Girl" geraakte tot hier.
B.J. Thomas schreef veel liedjes, o.m. "Hooked On A Feeling" dat we kennen in de versie van Jonathan King en Blue Suede. Enkel zijn "Raindrops Keep Falling On My Head" kende succes in onze contreien dankzij de film "Butch Cassidy And The Sundance Kid".
"See You In September" is een cover van een nummer van The Tempos uit 1959. Naar aanleiding van de aanslagen van 11 september 2001 werd dit lied op een lijst gezet van nummers die niet meer mogen gedraaid worden niettegenstaande het gaat over twee verliefden die vaarwel zeggen tot september, wat niets vandoen heeft met terrorisme. Rare vogels, die Amerikanen !
De groepsnaam komt van een Japanse science-fiction film uit 1957 waarin aliens van de planeet Mysteroid hun verwoeste planeet verlaten om de aarde te veroveren. De frontman noemt zich ? (Question Mark) en beweert een Marsmannetje te zijn die vroeger samen met dinosauriërs heeft geleefd. Hij neemt nooit zijn zonnebril af. Inderdaad, rare vogels die Amerikanen.
The New Vaudeville Band had enorm veel succes in de V.S.A. De zangpartij werd door een megafoon opgenomen.
Bobby Purify waren in feite twee verschillende zangers. De eerste was een neef van James en de tweede die hem verving toen hij ziek werd was geen familie.
Mitch Ryder werd enorm beïnvloed door Little Richard en James Brown. Daarom was de single "Devil With A Blue Dress On" eigenlijk een medley met "Good Golly Miss Molly" van Little Richard.
"Dear Mrs. Applebee" zong David Garrick in 1966. Zijn echte naam is Philip Darryl Core geboren in Liverpool op 12 september 1946. Zijn versie van "Lady Jane" van The Rolling Stones scoorde niet in ons land.
Will Andy kreeg meteen een proces aangesmeerd van Micky Day omdat zijn nummer dezelfde titel droeg. In elk geval hebben we na "Oh Oh What A Kiss" niets meer gehoord over Will Andy.
The Royal Guardsmen scoorden een novelty song en waren een one-hit wonder met hun plaatje "Snoopy vs. The Red Baron".
The Buckinghams stonden met hun "Kind Of A Drag" zelfs op nummer 1 in de V.S.A. in 1967.
Ook uit 1967 deze onwaarschijnlijke instrumentale hit die al fluitend de hitparade invloog. Whistling Jack Smith is een pseudoniem voor Billy Moeller. Op de single zelf is overigens niet Billy Moeller te horen, maar de groep Mike Sammes Singers (die een jaar eerder een hit scoorden met "Somewhere my love" uit de film Dr. Zhivago. Billy Moeller werd bij de groep gehaald toen de single een hit werd. De Mike Sammes Singers verzorgden ook de backing vocals op "I Am The Walrus" van The Beatles.
Heette oorspronkelijk Hully Gully (werd oorspronkelijk geweerd door Amerikaanse DJÂ’s wegens vermeende verwijzingen in de tekst naar homoseksualiteit!)
The Gamma Goochee
Gamma Goochee
Colpix 1965
The Ballad of The Green Berets
Barry Sadler
RCA 1966
Shame and Scandal in The Family
Shawn Elliott
Roulette 1965
DonÂ’t think twice, itÂ’s all right
The Wonder Who ?
1965
Nummer van Bob Dylan
Zanger is Frankie Valli met de falsettostem!
Brand New Cadillac
The Renegades
1965
Oorspronkelijk van Vince Taylor (1958).
Andere versie: De Maskers (1965).
1-2-3
Len Barry
Brunswick 1965
One, two, three !
Shotgun Wedding
Roy C.
Disco Star 1966
Black is Black
Los Bravos
Barclay 1966
Bereikte nr. 4 in VS, niet slecht voor een Spaanse groep !
Elusive Butterfly
Bob Lind
1966
Michelle
The Overlanders
Pye 1966
In Engeland beter genoteerd dan de versie van The Beatles ! (die enkel in de Benelux is uitgekomen)
TheyÂ’re Coming To Take Me Away (a-haaa!!!)
Napoleon XIV
Warner Brothers 1966
"Tobacco Road" is een formidabele song gebracht als eerst door The Nashville Teens. Eric Burdon & War heeft ook een steengoede cover van dit lied opgenomen.
Jewel Akens legde het leven uit aan de hand van de bloemetjes en de bijtjes maar verder kwam hij niet.
De zoon van komiek Jerry Lewis, Gary, had met zijn groep The Playboys een hit met "This Diamond Ring", geschreven door Al Kooper, Bob Brass en Irwin Levine. Tijdens de opnamesessie speelde Leon Russell piano.
"The Clapping Song" kennen we ook in de versie van Dr. John, The Nighttripper. Maar Shirley Ellis had er een original en een one-hit wonder mee.
Er is weinig gekend over deze plaat. Ze komt uit Australië, zoveel is zeker, maar het succes kwam niet meer terug zoals een boemerang.
Dit lied werd speciaal geschreven om het Amerikaanse leger in een beter daglicht te stellen niettegenstaande de oorlog in Vietnam in alle hevigheid woedde. De single stond in 1966 aan de top in een jaar dat gedomineerd werd door The Beatles en The Rolling Stones.
In 1965 maakten we kennis met een deuntje uit Trinidad waarin Shawn Elliott een leuk verhaaltje vertelde over een ingewikkelde familiesituatie. Soap avant la lettre !
"Don't Think Twice" was een cover van "Don't Think Twice It's All Right" van Bob Dylan. De uitvoerder was "The Wonder Who ?" (vrij vertaald als: "wie mag dat wel zijn ?"). Het geheim werd goed bewaard en zelfs de deejays wisten niet wie het was. Tot de plaat in de hitparade verscheen en uitlekte dat het ging om Frankie Valli (met zijn falsettostem), de zanger van The Four Seasons.
Vince Taylor had er een hit mee in 1958, maar The Renegades bewerkten het nummer en in 1965 hadden ze er een eenmalige hit mee.
De naam Len Barry zegt de meeste mensen niet veel, maar zijn song (1, 2, 3 - One, Two, Three) kan bijna iedereen moeiteloos meezingen of meeneuriën.
Een leuke hoes en een leuk liedje. Roy 'C' vertelde het verhaal van een gedwongen huwelijk. En de kogels vlogen ons rond de oren !
Meer dan 200 artiesten -- inclusief Cher, Glen Campbell, Aretha Franklin, Dolly Parton, Eric Clapton, Nancy Sinatra, Four Tops, Richie Havens, Hoyt Axton, en Petula Clark -- hebben songs gecovered die werden geschreven door Bob Lind, maar als artiest blijft hij een one-hitwonder.
Vreemd dat The Beatles "Michelle" alleen uitbrachten in de Benelux. The Overlanders namen het lied op en hun versie scoorde in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Daarna hoorden we niets meer over hen.
Een gekke act die ook als novelty act kan bestempeld worden. Ook in het Nederlands vertaald als "Ze Nemen Me Eindelijk Mee" en gebracht door Floris IV en Hugo de Groot. Ze hebben Napoleon XIV meegenomen en nooit meer teruggebracht !
Frank Ifield toerde in 1962 met The Beatles doorheen Groot-Brittannië. Van hem herinneren wij ons enkel "I Remember You".
Bobby "Boris" Pickett (geen familie van Wilson) heeft met "The Monster Mash" een hit in 1962. In 1973 werd het plaatje weer uitgebracht en was het weer een hit. Is hij dan een two-hit wonder ?
"Do You Love Me" van The Contours werd in Europa onmiddellijk gecoverd door Brian Poole and The Tremeloes. Het werd opnieuw een hit omwille van de film "Dirty Dancing".
"Let Me In" schreeuwden The Sensations in 1962. Daarna werd het stil rondom hen.
Marcie Blane wou absoluut "Bobby's girl" zijn in 1962. Zou het haar gelukt zijn ? En ging het over Bobby Vee of Bobby Kennedy ?
Ned Miller vertegenwoordigde "The American Dream" of zoals Jean-Claude Van Damme het zegt: "From Zero To Hero", m.a.w. "From A Jack To A King".
Dit is een mooi voorbeeld van een verkeerde vertaling. De hoes leert ons dat "I'm Movin' On" in het Frans luidt: "En revenant". "I'm Movin' On" betekent "ik zet mijn weg verder" en niet "ik keer terug". Wat er ook van zij, Matt Lucas zette zijn weg verder in 1963 en kwam niet meer terug.
"Hello Stranger" zong Barbara Lewis in 1963, maar zij blijft voor ons een vreemde.
Dit is de instrumentale versie van "Memphis, Tennessee" van Chuck Berry dat fraai werd vertolkt door Lonnie Mack.
Het is geen wonder dat "Dominique" op nummer 1 stond in de V.S.A. eind 1963. Amerika was in een diepe rouw gedompeld na de moord op President Kennedy. Dit vrolijke en tevens christelijk getint liedje bracht soelaas in al dat verdriet.
Dale &Grace met hun eenmalige hit "I'm Leaving It Up To You". Ze zingen nochtans "I'm Leaving It ALL Up To You".
En wie kent "Maria Elena" niet uit 1963/1964 ? Los Indios Tabajaras brachten haar mee uit Zuid-Amerika.
Hetzelfde geldt voor The Surfaris. "Wipe Out!" met in de intro die aanstekelijke lach en dan de drums en de gitaren kent iedereen nog.
"Surfin' Bird" is eigenlijk een combinatie van twee R&B hits van The Rivingtons, "Papa-Oom-Mow-Mow" en "The Bird's The Word". Een knotsgek resultaat en niemand heeft het ooit gecoverd.
Terry Stafford was begenadigd met een uitzonderlijke stem die geleek op die van Elvis Presley. Trouwens, dit nummer wordt meestal toegedicht aan The King. Toen deze laatste het zelf opnam was de verwarring compleet. Het is zeer moeilijk de twee versies uit elkaar te halen !
The Newbeats hebben hun boterham goed verdiend met dit "Bread And Butter". Meer moest dat niet zijn. Niet eens marmalade !
Een allereerste commerciële poging van de ska om de wereld te veroveren met het jonge zangeresje Millie Small. "My Boy Lollipop" werd een wereldhit maar van Millie hebben we nadien niet veel meer gehoord. Van de jonge mondharmonicaspeler daarentegen wel. Dat was Rod Stewart, toen amper 18 jaar oud.
The Honeycombs hebben naast hun enige hit "Have I The Right ?" niets anders meer in de hitparade kunnen krijgen.
Hieronder de originele bezetting van The Marcels met hun namen.
The String-A-Longs hadden in 1961 een aanstekelijk deuntje met bijhorend dansje.
Baby Sittin' Boogie werd ook in het Duits vertaald door Ralph Bendix die er ook een grote hit mee had. Van Buzz Clifford hebben we later niets meer gehoord. Van Bendix evenmin.
Een ode aan de Franse actrice van Roberto Seto et ses Rumberos. Het lied "Brigitte Bardot" werd voor de Benelux ook gecoverd door Digno Garcia.
John Leyton stond met "Johnny Remember Me" op nummer 1 in de Britse charts in het jaar 1961.
Een leuke meezinger en meestamper was "I'm Gonna Knock On Your Door" van wonderkind Eddie Hodges. Het bleef bij dat ene plaatje.
Jack Hammer heeft veel plaatjes met twist in de titel uitgebracht. Hij heeft ook een duet samen met Jo Leemans uitgebracht: "Twist Talk".
"Hey Paula" van Paul & Paula uit 1963. Wat zou er van hen geworden zijn ?
Alberto Cortez werd Mr. Sucu Sucu genoemd. Een aanstekelijk deuntje met een even aanstekelijk dansje.
Een leuk liedje met een hamer in de plaats van drums. Jimmy Dean heeft daarna niets meer van hem laten horen. "Big Bad John" kreeg twee maand later een antwoordsong onder de titel "Small Sad Sam" gezongen door Phil McLean, een deejay.
The Tornados zullen altijd herinnerd worden om hun grote hit "Telstar".
En Sue Thompson bleef maar roepen naar haar "Norman". Oeoeoeoeoe...
Voor "The Lion Sleeps Tonight" gingen The Tokens de mosterd halen bij "Wimoweh" van Karl Denver die op zijn beurt inspiratie vond bij "Mbube" in Zuid-Afrika !
"When My Little Girl Is Smiling" van Jimmy Justice kan iedereen zo meezingen. Nadien hebben we niets meer van hem gehoord.
Een zeer verrassend singletje uit 1964, in volle Beatlemania. Ringo Starr zal blij geweest zijn ! Pa Cartwright uit Bonanza scoorde zowaar met "Ringo".
Lee Marvin zal gedacht hebben: "zo'n diepe basstem heb ik ook". En terecht. "I was born under a wandrin' star... a wandrin' wandrin' star". Deze plaat is het schoolvoorbeeld van een one hit wonder. Het nummer komt uit de film "Paint Your Wagon" (1969) met Clint Eastwood en Lee Marvin, die volledig flopte maar de soundtrack verkocht als zoete broodjes. Lee Marvin weerhield The Beatles met "Let It Be" van de nummer 1 plaats in de hitparade in Groot-Brittannië. Marvin bracht daarna nooit meer een plaat uit.
Telly Savalas aka Kojak had in 1980 ook een onwaarschijnlijke hit met het countrynummer "Some Broken Hearts Never Mend".
In 1963 verraste Cassius Clay vriend en vijand door een nummer van Ben E. King op te nemen: "Stand By Me". Een jaar later wijzigde hij zijn naam in Mohammed Ali, om aan de dienstplicht te ontsnappen. Zijn wereldtitel boksen werd hem prompt ontnomen.
Brigitte Bardot had in 1967/1968 een affaire met Serge Gainsbourg. Zij nam de compositie "Harley Davidson" op met een fraai videoclipje avant la lettre.
Wie kent er nog Dr. Kildare uit de jaren '60 ? Richard Chamberlain speelde die rol gedurende jaren en had ook enkele hits in de V.S.A. Onder meer dit popcorndeuntje "You Always Hurt The One You Love".
James Darren is een TV- en filmacteur die bij ons vooral bekend is door zijn rol in "The Guns Of Navarone". Hij heeft echter ook een one hit wonder gehad in 1962: "Goodbye Cruel World".
In de jaren zeventig teisterde de Britse komiek ons TV-scherm met kolder en grappen. In 1971 had hij een hitje met "Ernie - The Fastest Milkman In The West".
Dirty Dancing is de film die voor Patrick Swayze grote bekendheid bracht. Naast het dansen bracht hij ook een vocale prestatie, m.n. "She's Like The Wind" was goed voor een top-5 in de hitparade.
The Brat was een studiograp met geroep, getier en gevloek van John McEnroe die het steeds aan de stok had met de scheidsrechters. The Umpire strikes back was ook een knipoog naar Star Wars.
Hieronder zien we een tierende John McEnroe. The ball was out !!!
Uit de TV-serie "Miami Vice" herkennen we nog Don Johnson die in 1989 een knappe zangprestatie neerzette met een nummer van Aaron Neville (van The Neville Brothers): "Tell It Like It Is".
En ook David Soul, de helft uit "Starsky and Hutch" bleek over goede zangkwaliteiten te beschikken. Getuige daarvan zijn hit "Don't Give Up On Us" uit 1977.
(met uitsluiting van reeds bestaande klassieke werken, die als filmthema worden gebruikt).
The Harry Lime Theme
Anton Karas
1950
The Third Man met Orson Welles
Limelight
Frank Chacksfield
1952
Uit de gelijknamige film van en met Charles Chaplin
Unchained Melody
Hy Zareth & Axel North
1955
Uit de film “Unchained” (flop) : de Righteous Brothers (producer Phil Spector) hadden er een megahit mee in 1965 en opnieuw in 1990 dank zij de film “Ghost” met Patrick Swayze
The Pink Panther Theme
Henri Mancini
1964
Uit de gelijknamige film (meesterlijk tekenfilmpje in de begin- en eindgeneriek dat een eigen leven is gaan leiden !)
James Bond Theme
Monty Norman (en niet van John Barry!)
1962
Uit Dr. No (Eerste James Bond-film)
The Good, the Bad & the Ugly
Ennio Morricone
1966
Uit de gelijknamige film, werd pas in 1968 een hit dank zij de versie van Hugo Montenegro!
Once Upon A Time In The West
Ennio Morricone
1968
Uit de gelijknamige film
Hawaii Five-O
The Ventures
1969
Populaire TV-reeks
Jaws
John Williams
1975
Uit de gelijknamige film (De discoversie van Lalo Schifrin is fenomenaal !)
Theme From Shaft
Isaac Hayes
Stax 1970
Shaft
Cavatina
John Williams
1979
Theme from The Deer Hunter
The Godfather
Soundtrack
Nino Rota
1972
The Godfather ("Speak softly love" van Andy Williams)
Star Wars title theme-Cantina Band
Meco
RCA 1977
Star Wars
Eye of the Tiger
Survivor
Scotti Brothers 1982
Rocky
Theme from ET
John Williams
MCA 1983
The Final Countdown
Europe
Epic 1986
Rocky IV
Axel F.
Harold Faltermeyer
MCA 1985
Beverly Hills Cop I
Geweldige filmmuziek uit "De Derde Man" ("The Third Man"). Het thema werd op Oostenrijkse cither gespeeld door Anton Karas. Een glansrol voor Orson Welles.
"Unchained Melody" is eigenlijk een lied dat geen naam had en dat het thema was uit de film "Unchained", vandaar de rare titel die niet in het lied voorkomt. De aanhef luidt "Oh, my love, my darling...". Het werd talloze keren gecoverd. De bekendste uitvoering is die van The Righteous Brothers die er tweemaal een hit mee hadden. In 1965 en in 1990 dankzij de film "Ghost" met Patrick Swayze.
"The Pink Panther Theme" is een thema uit de Clouseaufilms (de stuntelige detective, niet de Vlaamse tienersensatie) dat een eigen leven is gaan leiden, met een tekenfilmpje in de aftiteling er bovenop !
Het alombekende thema van James Bond werd niet gecomponeerd door John Barry maar door Monty Norman. Het komt in alle films voor !
Ennio Morricone had dan weer de kans zijn filmscore op elpee uit te brengen.
De spaghetti-western gooide hoge ogen medio jaren zestig en in 1968 was het weer prijs met de filmscore van "Once Upon A Time In The West". Memorabel is "The Man With The Harmonica" en de scene met Charles Bronson en Henry Fonda.
Ook op TV waren er mooie thema's van feuilletons. Denk maar aan "Hawaii Five-O". Met Jack Lord, een acteur die ook meespeelde in de eerste James Bondfilm "Dr. No".
The Ventures, zeg maar de Amerikaanse Shadows, hadden met het thema van "Hawaii Five-O" een geweldige hit.
Weinig filmscores hebben mij zo de stuipen op het lijf gejaagd als die van Jaws, The Exorcist niet te na gesproken. Lalo Schifrin schreef de filmmuziek en zijn discoversie is fenomenaal !
En hier zijn dan de Britse Shadows, met Hank Marvin aan het roer. Zij speelden een ontroerende versie van "Cavatina (Theme From The Deer Hunter)". Ook een uitzonderlijke film met een grote cast !
Nog een soundtrack om te koesteren. "The Godfather" uit 1972. Andy Williams en Al Martino hadden een hit met "Speak Softly Love".
Een leuke melodie was die uit de reeks "Star Wars" en vooral de discohit van Meco.
Rocky III met Sylvester Stallone had een knap thema. Survivor had een hit met "Eye Of The Tiger".
John Williams schreef veel filmmuziek en voor deze E.T. van Spielberg componeerde hij het thema uit 1983.
Hieronder de prachtige affiche van The Extra-terrestrial. Het sympathiek buitenaards wezentje.
Rocky IV had ook een mooi thema. Uit het hoge Noorden kwamen de mannen van Europe met "The Final Countdown".
En tenslotte een thema dat iedereen herkent bij de eerste noten. "Axel F" van Harold Faltermeyer is een instrumentaaltje om duimen en vingers af te likken. Uit de film "Beverly Hills Cop".
Het alombekende logo en figuurtje uit de "Ghostbuster"-films.
Ray Parker Jr. had met "Chartbusters" een dijk van een hit in 1984 !
Uit de James Bondfilm "The Spy Who Loved Me" kwam de song "Nobody Does It Better", gebracht door Carly Simon.
Sheena Easton mocht dan de titelsong van de gelijknamige film "For Your Eyes Only" zingen.
Gladys Knight verliet haar groep The Pips voor James Bond in "Licence To Kill".
In "Flashdance ... What A Feeling" zong Irene Cara de longen uit haar lijf maar in de film "Flashdance" zette Jennifer Beals haar beste beentje(s) voor !
De vernieuwing van de Bondscores werd voortgezet in 1985. Duran Duran schreef samen met John Barry "A View To A Kill".
Deze fraaie affiche van "The Living Daylights" toont de prachtige achterkant van Maryam d'Abo. In 1966 verving Mike d'Abo de zanger Paul Jones bij Manfred Mann. Even daarvoor was hij zanger geweest bij "A Band Of Angels" en hij componeerde "Handbags & Gladrags", een hit voor Chris Farlowe en Rod Stewart. Mike is de volle neef van Maryam d'Abo.
De Noorse groep A-Ha bracht ook een moderne Bondsong met "The Living Daylights".
De film die Tom Cruise lanceerde en het thema dat van Berlin een internationaal succes maakte. Daarna hebben we niets meer van die groep gehoord. Typisch is hun jaren tachtig kapsel !
Ook het onderstel van Tina Turner is onvergetelijk. Met "GoldenEye" had ze weer een internationalel hit te pakken.
Robin Hood werd weer eens verfilmd en in "Prince Of Thieves" mocht Bryan Adams voor het thema zorgen. "(Everything I Do) I Do It For You" werd een weergaloos succes.
Sheryl Crow is al een tijdje niet meer samen met Lance Armstrong, maar haar hit uit 1997 uit de gelijknamige Bondfilm "Tomorrow Never Dies" kennen we nog.
"Tomorrow Never Dies" is een goede Bondfilm met Tery Hatcher (Desperate Housewives) en Pierce Brosnan als 007.
Gezongen versie van het filmthema van “Dr. Zhivago”.
You only live twice
Nancy Sinatra
Reprise 1967
Uit de gelijknamige James Bond-film
EverybodyÂ’s talkinÂ’
Harry Nilsson
RCA 1969
Midnight Cowboy (plaat geflopt in 1967)
Mrs. Robinson
Simon & Garfunkel
CBS 1968
The Graduate
We have all the time in the world
Louis Armstrong
1969
Uit de James Bond-film On her MajestyÂ’s Secret Service
Diamonds are forever
Shirley Bassey
United Artists 1971
Uit de gelijknamige James Bond-film
Live and let die
Paul McCartney & Wings
1973
Uit de gelijknamige James Bond-film
The man with the golden gun
Lulu
1974
Uit de gelijknamige James Bond-film
StayinÂ’ Alive
The Bee Gees
Polydor 1977
Uit de film Saturday Night Fever
Hopelessly Devoted To You
Olivia Newton-John
RSO 1978
Uit de film Grease
Xanadu
The Electric Light Orchestra & Olivia Newton-John
JET 1980
Uit de gelijknamige film
Moonraker
Shirley Bassey
1979
Uit de gelijknamige James Bond-film
Fame
Irene Cara
RSO 1983
Uit gelijknamige TV-reeks
All Time High
Rita Coolidge
A & M 1983
Uit de James Bond-film Octopussy
Against All Odds
Phil Collins
1984
Uit de gelijknamige film
"What's New Pussycat ?" is een knotsgekke film uit 1965 met o.a. Peter Sellers, Peter O'Toole, Romy Schneider, Woody Allen, Ursula Andress en Capucine. Tom Jones zong de titeltrack.
In "Thunderball" zong Tom Jones de longen uit zijn lijf !
De prachtige affiche van "Dr. Zhivago". De muziek van de film was al even prachtig.
John Williams zong met even groot gemak in het Frans als in het Engels. Zijn "Chanson de Lara" voerde de hitparades aan in 1967. The Ray Conniff Singers hadden een hit met de Engelse versie.
De mooie cover van het boek van Ian Fleming "You Only Live Twice".
Nancy Sinatra werd gevraagd om de titeltrack van de James Bondfilm in te zingen.
In 1967 nam Harry Nilsson een cover op van Fred Neil's "Everybody's Talkin'". De plaat flopte. In 1969 werd het lied op de score geplaatst van de film "Midnight Cowboy" met het bekende succes voor gevolg.
Simon & Garfunkel werd gevraagd enkele songs te componeren voor de film "The Graduate". Dat werden "Scarborough Fair", "The Sound Of Silence", "Mrs. Robinson", "The Big Bright Green Pleasure Machine"en "April Come She Will". De film werd opgenomen in 1967 en uitgebracht in januari 1968.
De volledige soundtrack van The Graduate is de moeite waard. Op de hoes de foto van Dustin Hoffman met het been van Anne Bancroft: een deel van ons collectief geheugen !
In de James Bondfilm van 1969 met George Lazenby als 007 zingt en speelt Louis Armstrong trompet op de titeltrack van "We Have All The Time In The World", een zeer ontroerend lied.
Shirley Bassey zingt voor de tweede maal een James Bondsong in. "Diamonds Are Forever" dateert uit 1971 en hiervoor kwam Sean Connery nog eens in de huid kruipen van de geheim agent.
In 1973 werd de score gemoderniseerd en was het de beurt aan ex-Beatle Paul McCartney om een Bondsong te componeren. Dat werd "Live And Let Die" met Linda en zijn groep Wings met toen nog Denny Laine (ex-Moody Blues).
Lulu (toen nog getrouwd met Maurice Gibb van The Bee Gees) zong in 1974 "The Man With The Golden Gun".
The Bee Gees kwamen terug op de voorgrond van de muziekscene dankzij de film "Saturday Night Fever" waaruit talrijke singles geplukt werden. Ook Tavares, Yvonne Elliman, Walter Murphy, M.F.S.B., Trammps, KC & The Sunshine Band, Kool & The Gang, e.v.a. deelden mee in het succes.
Olivia Newton-John en John Travolta dansen hier de stukken van hun lijf in de film "Grease". De soundtrack bevatte ook muziek van Sha-Na-Na en Frankie Valli en songs gecomponeerd door John Farrar (ex-Shadows) en Barry Gibb (van The Bee Gees).
Alweer Olivia Newton-John zingt de titeltrack, ditmaal samen met Electric Light Orchestra. De film heeft niemand gezien of heeft iedereen vergeten. De single kent nog iedereen !
Shirley Bassey heeft als enige zangeres driemaal een James Bondsong opgenomen. De derde is de minst gekende: "Moonraker" uit 1979.
Irene Cara kon evengoed dansen als zingen. In de TV-serie "Fame" zet ze haar beste beentje voor !
Rita Coolidge zong "All Time High" uit de film "Octopussy". Ze mocht zich nog een tijdje Mrs. Kris Kristofferson noemen !
Phil Collins zingt "Against All Odds (Take A Look At Me Now)" uit de gelijknamige film.
Songs, die populair werden dankzij de film (met uitsluiting van reeds bekende popsongs die naderhand als filmmuziek worden gebruikt).
Swanee
Al Jolson
6 oktober 1927
Eerste geluidsfilm The Jazz Singer
Ramona
Dolores Del Rio
1928
Eerste song gebaseerd op een (stomme) film (Ramona).
Cheek To Cheek
Fred Astaire
1935
Top Hat
Composed by Irving Berlin.
South Of The Border (Down Mexican Road)
Gene Autry
Vocalion 1939
Uit gelijknamige film
Later een hit voor Dean Martin (1963).
Blueberry Hill
Gene Autry
1941
Film: The Singing Hill
Over The Rainbow
Judy Garland
1939
The Wizard of Oz
Tea For Two
Doris Day & Gordon McRae
1950
Uit gelijknamige film
Singing In The Rain
Gene Kelly
1952
Uit gelijknamige film
Diamonds Are A GirlÂ’s Best Friend
Marilyn Monroe
1953
Uit de film Gentlemen Prefer Blondes
Maria
Ann Margret
Jim Bryant
Sony 1960
West Side Story : ook Somewhere + I feel pretty
From Russia with love
Matt Monro
1964
Uit de gelijknamige James Bond-film
Goldfinger
Shirley Bassey
Columbia 1964
Uit de gelijknamige James Bond-film
Lang vóór The Black & White Minstrel Shows uit de jaren vijftig werd de film "Swanee" uitgebracht (1927). Al Jolson werd op slag beroemd. En ook zijn outfit. Waarschijnlijk afgekeken van Zwarte Piet.
"Ramona" dat in de jaren '50 werd gecoverd door The Blue Diamonds kwam uit de gelijknamige stomme film en werd gezongen door Dolores Del Rio.
Fred Astaire, de gentleman met de hoge hoed, vormde met Ginger Rogers een danspaar dat te bewonderen is in tien films !
Gene Autry zong naast Country & Western ook in films en bracht in 1941 een gezongen versie van "Blueberry Hill". Het origineel (instrumentaal) is van Glenn Miller. Louis Armstrong had er een hit mee in 1949 en Fats Domino in 1956.
Judy Garland met haar hondje Toto in de film "The Wizard Of Oz" en het prachtig gezongen "Over The Rainbow".
"Tea For Two" is een deuntje dat iedereen spontaan meezingt. Het komt uit de gelijknamige film (1950).
Ook een beeld uit ons collectief geheugen is deze scene uit "Singing In The Rain" waar Gene Kelly doornat aan een lantaarnpaal hangt. De allereerste paaldanser !
Marilyn Monroe was niet alleen actrice maar ook zangeres en dat is te horen in "Diamonds Are A Girl's Best Friend". Ze had ook een kortstondige affaire met de Franse zanger Yves Montand. En wat zie je in de platenkast ? Monroe en Montand zijn netjes naast elkaar alfabetisch geklasseerd !
Ann Margret werd geboren in Zweden en was ooit het liefje van Elvis Presley. Voor haar bijrol in West Side Story kreeg ze een award.
Matt Monro zong met zijn warme diepe stem "From Russia With Love", de eerste gezongen hit uit een James Bondfilm. Dr. No had alleen maar het instrumentale "James Bond Theme".
De opvolger, "Goldfinger", gezongen door Shirley Bassey brak alle verkooprecords in 1964.
1ste Japanse hit in USA Billboard (remember Pearl Harbor !)
Miriam Makeba had de bijnaam Mama Africa gekregen. In 1967 leerde heel de wereld de clicksound van Zuid-Afrika kennen en zong iedereen "Pata Pata" mee.
"The Lion Sleeps Tonight" is een lied dat iedereen kent en dat meermaals werd gecoverd. In 1962 leerden wij het kennen via de versie van The Tokens maar in feite was het lied al eens opgedoken in de versie van Karl Denver onder de titel "Wimoweh" in 1961. Beide liedjes stammen af van een oud Zuid-Afrikaans lied "Mbube" van Solomon Linda & The Evening Birds uit 1939. Tegen 1949 had de groep 100.000 exemplaren van "Mbube" verkocht alleen al in Zuid-Afrika.
Karl Denver had een verbazende stem en bracht Wimoweh al jodelend.
Dit is de originele groep uit Zuid-Afrika genaamd Solomon Linda (eerste van links) & The Evening Birds. Solomon Linda schreef "Mbube" (wat leeuw betekent) in 1939. Hij is er nooit rijk van geworden.
Clifton Chenier (Opelousas (Louisiana), 15 juni 1925 - Lafayette (Louisiana), 12 december 1987) was de eerste Creool die een Grammy Award kreeg op de nationale televisie. Met een mix van Franse en Cajun two-steps en walsen uit het zuid-westen van Louisiana met New Orleans R&B, Texas blues en big band jazz, creëerde hij de moderne geluiden van zydeco.
In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn de Gipsy Kings geen Spanjaarden. De Gipsy Kings is een muziekgroep samengesteld uit twee families uit Arles en Montpellier, Zuid-Frankrijk. Ze maken een soort popversie van flamenco-muziek.
Neneh Cherry en Youssou N'Dour zongen het duet "7 Seconds" in 1998. Hij zong ook een duet met Axelle Red in 1998 bij de opening van de Wereldbeker Voetbal. Youssou N'Dour (Dakar, 11 oktober 1959) is een Senegalees zanger en musicus.
Robert (Bobby) McFerrin Jr. (11 maart 1950) is een in New York geboren Amerikaanse a capella-zanger, die beïnvloed is door de jazzmuziek. Hij is vooral bekend van zijn wereldwijde hit "Don't Worry, Be Happy" uit 1988. Dit lied, uit de film Cocktail met Tom Cruise, voerde internationaal de hitlijsten aan.
In 2003 was de zomerhit reggae gebracht uit Frankrijk. "Ma Plantation" van Kana scoorde zeer goed.
De als Wes Madiko geboren zanger uit Kameroen is vooral bekend van zijn wereldhit ‘Alane’ uit 1997. Wes maakt al vroeg muziek in de tradities van zijn land.
In feite was het de Japanner Kyu Sakamoto die zorgde voor wereldmuziek en die iedereen verraste in 1963 met zijn wereldhit "Sukiyaki" waar niemand een iota van begreep. Dat lied geraakte toch op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten niettegenstaande de Japanse kamikazevliegtuigen Pearl Harbour hadden gebombardeerd in 1941. De echte titel van het lied is "Ue wo muite arukō" (上を向いて歩こう "Ik kijk omhoog terwijl ik loop") maar "Sukiyaki" is de naam van een Japans gerecht en dat vond de platenmaatschappij gemakkelijker voor de Westerse markt.
Jazz-records die een belangrijke invloed hebben gehad op de popmuziek
Watermelon Man
Herbie Hancock
Blue Note 1962
Take Five
Dave Brubeck
Columbia 1962
Song for my father
Horace Silver
Blue Note 1964
Cantaloupe Island
Herbie Hancock
Blue Note 1964
The Worm
Jimmy McGriff
Solid State 1968
Bitches Brew
Miles Davis
Columbia 1970
Gang Starr is een samenwerking tussen Guru en DJ Premier. Hun debuutalbum "No More Mr. Nice Guy" verscheen in 1989. De naam Guru staat voor Gifted Unlimited Rhymes Universal. De koele, rustige toon waarop Guru zijn rhymes brengt, zijn flow en de doordachte teksten waren in die tijd uniek en doen het nog steeds goed. DJ Premier is, zoals zijn naam doet vermoeden, de DJ, waarmee hij de productie van de beats voor zijn rekening neemt. De combinatie van de jazzsamples en het monotone stemgeluid van The Guru zorgen voor een unieke sound.
Ronny Jordan (geboren Ronald Laurence Albert Simpson op 29 november 1962 in Londen, Engeland) is een gitarist die aan het hoofd staat van de acid jazz beweging op het einde van de twintigste eeuw. Jordan kan ook onderverdeeld worden in andere jazz genres such zoals Urban jazz, contemparary jazz, jazz funk, crossover jazz, en smooth jazz.
Us3 is een jazz-rap groep opgericht in Londen in 1991. Hun naam is geïnspireerd door een opname van Horace Parlan geproduced door Alfred Lion, de oprichter van Blue Note Records. Op hun debuutalbum, Hand on the Torch, gebruikte Us3 samples uit de Blue Note Records catalogus, allemaal oorspronkelijk geproduced door Lion.
Guru komt uit de groep Gang Starr (zie boven). Hier start hij zijn soloproject "JazzMatazz".
Louis Armstrong kan een belangrijk cross-over figuur genoemd worden tussen jazz en pop.
Net als Herbie Hancock trouwens. Wie kent er niet "Watermelon Man" ?
Bij het horen van "Take Five" begint iedereen spontaan te vingerknippen of met de voeten te wiebelen.
Horace Ward Martin Tavares Silva, beter bekend als Horace Silver (Norwalk (Connecticut), 2 september 1928) is een Amerikaanse jazzpianist en -componist. Hij is bekend om zijn humoristische en funky stijl, en zijn baanbrekende bijdragen aan de hardbop.
Jimmy McGriff is bekend om zijn typisch geluid van het multi-orgel. Hij was een blues-, hardbop- en soul-jazz-organist. Hij was een van de pioniers van de soul-jazz, maar hij speelde ook rhythm & blues, disco, funk en andere stijlen. Zijn instrument was vooral het Hammond B-3-orgel.
Deze plaat uit 1968 heb ik op vinyl en ik draai ze nog regelmatig. "The Worm" is een mijlpaal in de jazzgeschiedenis.
Miles Davis tenslotte schreef ook geschiedenis in 1970 toen hij het album "Bitches Brew" uitbracht. Het bracht een hele nieuwe generatie gitaristen op nieuwe ideeën zoals Dennis Coffey, John McLaughlin en Carlos Santana.
Miles Davis met een mijlpaal (milestone ) uit de jaren vijftig: "Kind Of Blue". De plaat is sinds de opname in 1959 een steady-seller en wordt officieus de beste jazz-plaat van de 20ste eeuw genoemd. De muziek is tijdloze cool-jazz en heel toegankelijk, en toch muziek-technisch verbluffend.
1° wereldhit – basriff van “Good Times” (Chic).
Old School
King Tim III (Personality Jock)
Fatback Band
Spring ‘79
Old School – Ook bekend om zijn funk
The Message
Grandmaster Flash and the Furious Five
Sugar Hill ‘82
Old School
Run DMC
Run DMC
Profile 1984
Gangster rap
Radio
L.L. Cool J.
Def Farm 1985
Gangster rap
Licensed to Ill
The Beastie Boys
Def Farm 1986
Gebruik van samples
Me Myself And I
De La Soul
Tommy Boy 1987
“Native Tongue”- trend: aandacht voor roots (Afrika)
It takes a Nation of Millions to Hold us back
Public Enemy
Def Farm 1988
Sterk nationalistisch-politiek
Fuck the police
NWA
Ruthless 1989
Gangster rap
Cop Killer
Ice T
Body Count
West Coast gangsta-rap
Gangster ‘s Paradise
Coolio & LV
MCA 1995
New school
No Diggity
Blackstreet feat. Dr. Dre
Interscope 1996
g-funk
Prince Igor
The Rapsodyfeaturing Warren G & Sissel
Def Jam ‘97
Cross-over tussen rap & klassiek
IÂ’ll be missing you
Puff Daddy & Big Notorious
Bad Boy 1997
East Coast (reactie op West-coast)
C U when U get there
Coolio & 40 Thievz
Tommy Boy 1997
Gebaseerd op Canon van Pachelbel (rap & klassiek)
Doo Wop (That Thing)
Lauryn Hill
Ruffhouse 1998
East Coast
Without Me
Eminem
Aftermath 2002
Blanke rap
Sugar Hill Gang had de eerste commerciële hit met een rapnummer gebaseerd op een riff van "Good Times" van Chic.
Het is moeilijk sommige artiesten in vakjes te stoppen. Zo ook deze Fatback Band, bekend om zijn funk. Ook zij hadden een zijstapje naar de rap met "King Tim III (Personality Jock)".
"The Message" is een old school hip hop song gebracht door Grandmaster Flash and The Furious Five. Het werd door Sugar Hill Records gereleased als single in 1982 en het kwam later voor op een album genaamd The Message.
Run D.M.C. was een hiphop-trio opgericht door dj Jam Master Jay (Jason Mizell) en bestaande uit de rappers Run (Joseph Simmons) en D.M.C. (Daryll McDaniels). Deze drie groeiden gezamenlijk op in de Newyorkse wijk Hollis, Queens.
LL Cool J, artiestennaam van James Todd Smith (Queens (New York), 14 januari 1968) is een Amerikaans rapper. LL Cool J is de afkorting voor "Ladies Love Cool James".
De Beastie Boys bestaan uit Adam Yauch (MCA), Mike Diamond (Mike D) en Adam Horovitz (King Adrock). Lange tijd golden deze blanke jongens uit de middenklasse als een uitzondering in het hiphopwereldje dat voornamelijk door zwarte jongens uit de getto's wordt bevolkt.
De La Soul is een raptrio uit Long Island, New York. Ze zijn het meest bekend vanwege hun bijdrage aan het jazz rap subgenre.
Public Enemy is een maatschappij-kritische hiphopgroep uit Long Island, New York, geformeerd in 1982.
Coolio (pseudoniem van Artis Ivey Jr., geboren op 1 augustus 1963) is een Amerikaanse rapper. Hij is vooral bekend van de hit Gangsta's Paradise, afkomstig van de soundtrack van Dangerous Minds.
Blackstreet was een Amerikaanse R&B- en hiphop-formatie die werd opgericht in 1994 door Teddy Riley, een vooraanstaand persoon in het muziekgenre Swingbeat.
Klassieke muziek en rap ontmoetten elkaar bij "Prince Igor".
Coolio bracht ook een geslaagde mix van klassieke muziek en rap in het nummer "C U When U Get There" gebaseerd op de canon van Pachelbel.
Lauryn Hill (South Orange (New Jersey), 25 mei 1975) is een hiphop-zangeres en actrice. Ze zong ook in de groep Fugees.
Eminem, artiestennaam van Marshall Bruce Mathers III, ook wel Slim Shady genoemd, (Kansas City (Missouri), 17 oktober 1972) is een Amerikaanse rapper. Een van de weinige blanke rapartiesten. Hij maakte van de Britse zangeres Dido een wereldster door een deel van haar song "Thankyou" te gebruiken in zijn hit "Stan".
Luther Vandross werd ook vaak de crooner onder de R 'n B-zangers genoemd.
Anita Baker brak door met haar album "Rapture" in 1986.
Bobby "My Prerogative" Brown mocht zich toen nog Mr. Whitney Houston noemen. Dat is nu verleden tijd.
Mary J. Blige heeft de bijnaam gekregen van "Queen of Hip-Hop Soul".
R. Kelly scoorde een ongelofelijke hit in 1997 met "I Believe I Can Fly". Misschien dacht ie dat hij werkelijk Batman was want hij zong ook "Gotham City" in de film "Batman& Robin".
Angie Stone (waarschijnlijk een fan van The Rolling Stones - Angie) is een neo-soulzangeres, songwriter en actrice. In 2002 bracht zij een single uit ("Wish I Didn't Miss You") die een sample bevatte uit "Back Stabbers" van The O'Jays uit 1972.
In 2000 zong Craig David nog in de Britse band The Artful Dodger, o.a. op het nummer "Re-rewind (The crowd say bo selecta)".
En Vogue is een Amerikaanse r&b-groep, gevormd door de producers Denzil Foster en Thomas McElroy, voorheen bekend van de discogroep Club Nouveau.
Introduceert orkestrale – symfonische soul, die de trend zet voor disco sound – typische wah-wah gitaar
TSOP
MFSB
Philadelphia 1972.
Gamble & Huff compositie
Back Stabbers
The OÂ’Jays
Philadelphia 1972
Gamble & Huff compositie
Dirty Old Man
The Three Degrees
Philadlephia 1973
Me and Mrs. Jones
Billy Paul
Philadelphia 1972
If you donÂ’t know me by now
Harold Melvin & Blue Notes
Philadalphia 1972
Fire
The Pointer Sisters
Planet 1973
Nummer van Bruce Springsteen!
Hot Stuff
Donna Summer
Casablanca 1973
Love Epidemic
Trammps
Philadelphia 1974
+ Disco Inferno Atlantic 1977
Shout
Trammps
Philadelphia 1975
+ Zing went the strings of my heart Buddah 1975
Rock Your Baby
George McCrae
1974
Casey & Finch producers/componisten
ThatÂ’s The Way I Like It
KC& The Sunshine Band
1976
Blanke groep! = Miami Soul
La Vie En Rose
Grace Jones
Island 1977
StayinÂ’ alive
Bee Gees
RSO 1977
Uit de film Saturday Night Fever
YouÂ’re the first, the last, my everything
Barry White
Philips 1974
Le Freak
Chic
Atlantic 1978
Boogie Wonderland
Earth, Wind & Fire
ARC 1979
We Are Family
Sister Sledge
Atlantic/Cotillion 1979
SteppinÂ’ Out
Kool & the Gang
DeLite 1982
YMCA
Village People
Casablanca 1978
Prod. By Neil Bogart (Buddah Records)
I Feel For You
Chaka Khan
Warner Bros 1984
Met Stevie Wonder op mondharmonica
Isaac Hayes werd op slag beroemd door zijn soundtrack voor de film Shaft (een zwarte tegenhanger van de blanke James Bond) maar hij was al langer bezig in de muziekwereld, m.n. als studiomuzikant voor het Stax label bij Booker T & The MG's en talloze andere acts.
En plots was daar een andere stroming dan Tamla-Motown of Stax of Atlantic: The Philadelphia Sound met als vaandeldragers MFSB (Mother, Father, Sister, Brother) met TSOP (The Sound Of Philadelphia).
The Sound Of Philadelphia (TSOP) werd algauw afgekort tot The Philly Sound.
In 1972 wisten deze O'Jays mij zeer te bekoren met hun "Back Stabbers" alsook de opvolger "Love Train".
The Three Degrees waren de vrouwelijke tegenhangers en zeer hoog in de hitparades terug te vinden met "Dirty Old Man" en "When Will I See You Again".
Billy Paul scoorde ook de ene hit na de andere maar zal altijd worden herinnerd als de zanger van "Me And Mrs. Jones".
Harold Melvin And The Blue Notes stonden hoog in de hitlijsten in het jaar 1972 met de geweldige slow "If You Don't Know Me By Now" dat jaren later nog zou worden gecoverd door Simply Red.
The Pointer Sisters scoorden met "Fire" een nummer geschreven door The Boss (Bruce Springsteen).
De dochter van een dominee deed in 1974 ook haar intrede in de muziekwereld: Donna Summer scoorde toen een kleine discohit met "The Hostage". Zij kreeg de titel van Queen of Disco en officieus Queen of Love vanwege haar erotisch getinte nummers ("I Feel Love").
The Trammps brachten zeer dansbare nummers zoals "Love Epidemic", "Shout", "Disco Inferno" en "Zing Went The Strings Of My Heart". Een van die kerels had net als bij The Temptations een diepe basstem.
De grootste hit van 1974 was "Rock Your Baby" van George McCrae. Die single stond weken, wat schrijf ik, maanden in de hitparades, overal ter wereld.
KC & The Sunshine Band zorgden voor de vrolijke noot op de dansvloer: "That's The Way I Like It" ! aha aha aha !
Grace Jones, een Jamaicaanse met een identieke tweelingbroer, was naast zangeres ook actrice.
Grace Jones is ook een supermodel en laat zich hier beschilderen met een bodypainting à la Keith Haring.
De memorable hoes van de plaat "Island Life" die in ieders geheugen gegrift is.
Met dit album ("Portfolio") brak Grace Jones door in 1977. De single "La Vie En Rose" (een nummer van Edith Piaf) werd met een discosausje erover nieuw leven ingeblazen.
The Walrus of Love is de bijnaam van deze gigantische Barry White. In 1972 brak hij door als orkestleider van het Love Unlimited Orchestra ("Love's Theme") maar ook solo ging het hem voor de wind vanaf 1974.
Chic (soms geschreven als CHIC) is een Amerikaanse disco/funkband die in 1976 werd gevormd door gitarist Nile Rodgers en bassist Bernard Edwards.
Earth, Wind and Fire (ook wel EWF genoemd of The Mighty Elements of the Universe) is een Amerikaanse band die soulmuziek maakt met prominente rollen voor percussie, blazers, kalimba, bas en zang. De band was vooral in de jaren zeventig populair.
Sister Sledge is een Amerikaanse muziekgroep uit Philadelphia, opgericht in 1972. Sister Slegde bestaat uit vier zusters, Joni, Kathy, Debbie en Kim Sledge, die allen in de groep zingen.
Kool & the Gang was een van de belangrijkste funk/disco bands. De leden begonnen midden jaren '60 als de Jazziacs, pas in 1969 werd de naam veranderd in Kool & the Gang. De band had de grootste populariteit bij het grote publiek vanaf het eind van de jaren '70 tot midden jaren '80.
Chaka Khan, een zangeres met een krachtige stem. Denk maar aan "I'm Every Woman". In haar jeugd zong ze bij de funkband Rufus. Vanaf 1974 ging ze solo en brak ze door dankzij Stevie Wonder.