De BRT Top-30 van 2 mei 1970: DJ Anthony had een uitgesproken mening over platen en als er een single was die hem niet zinde nam hij geen blad voor de mond. Zo had hij kritiek op De Strangers en hun 'Bij de Rijkswacht' en 'De Vogeltjesdans' speelde hij af op 78 toeren. Maar deze nummer 27 hoorde hij wel graag:
Elke zaterdagmiddag luisterde ik trouw naar de BRT Top-30 met mijn oor gekluisterd aan mijn transistorradiootje. Dat was niet altijd even makkelijk want ons gezin zat dan meestal aan tafel waardoor ik vaak de klank moest dimmen. Vooral bij deze versie van een rock & roll-song geschreven en opgenomen in 1956 door Bo Diddley. Deze fantastische versie van 'Who Do You Love' stond op 2 mei 1970 op nummer 22:
Bij het horen van de eerste noten waande ik mij meteen in de Andes. Deze song kwam eveneens uit de LP 'Bridge Over Troubled Water' en voor de muziek had Paul Simon gewoonweg de instrumentale track van Los Incas uit 1963 genomen. Deze condor stond op 2 mei 1970 op nummer 11 in de BRT Top-30:
Het origineel uit 1963:
Op 2 mei 1970 stond 'Let It Be', de zwanenzang van The Beatles, op nummer 8 genoteerd maar Paul McCartney voelde de adem van John Lennon al in zijn nek want die stond met zijn Plastic Ono Band slechts 2 plaatsjes daarvan verwijderd. Op nummer 10 hoorde ik dus toen deze single spelen:
Allereerste BRT Top-30 op 2 mei 1970: de puur commerciële muziek sla ik over. Voor deze ruigere gitaarversie van Frijid Pink met een cover van 'The House Of The Rising Sun' maak ik graag een uitzondering. Op nummer 7 stond dus:
Gitaarklanken, een stoomfluit en handgeklap: dit was de allereerste nummer 1 in de BRT Top-30 van 2 mei 1970. De volledige lijst zet ik hieronder in een link.
Ongelooflijk hoe het Festival Woodstock uit augustus 1969 een jaar later nog altijd invloed had op de platenverkoop. Het nummer werd geschreven door Joni Mitchell die het festival niet bijwoonde en daar achteraf spijt van had.
Dit is de hoes van de elpee waaruit het nummer "Who Do You Love" komt. Op het singletje stond geen foto afgebeeld.
Door toedoen van Paul Simon werd deze muziek uit Zuid-Amerika weer populair. De term wereldmuziek moest nog worden uitgevonden.
Op het oorspronkelijk hoesje stond Lennon niet vermeld.