Mei 1975 (4)
Ondertussen waren Chantal en ik teruggekeerd van onze huwelijksreis uit Tenerife en blijkbaar hadden we de zuiderse zon meegebracht in onze koffers, want vanaf eind mei 1975 ving de zomer aan die vier maanden zou duren met hier en daar een hittegolf. Ik herinner mij nog altijd het zalige gevoel toen ik op een ochtend wakker werd met dit prachtige liedje op mijn wekradio. Minnie Riperton kwam even piepen in onze hitlijsten van 24 mei.
Deze melodie komt ook uit de soundtrack van die prachtige zomer van 1975. Het echtpaar Barry & Eileen Corbett vestigde zich vanaf 1974 in België en woont er nog altijd. Op 24 mei werd hun cover van een Frans liedje van Alain Barrière uit 1973 in onze hitlijsten voor het eerst genoteerd en al snel waren ze op weg naar nummer één.
En een week later, op zaterdag 31 mei 1975, kwam het origineel van 'If You Go' gezongen door het Frans duo Alain Barrière en Noëlle Cordier ook binnen in de BRT Top 30 want de platenfirma had vlug-vlug besloten het singletje uit 1973 terug uit te brengen. En het werd ook een hit!
Twang is the thang! Op 31 mei 1975 nestelde de Amerikaanse gitarist Duane Eddy -vergezeld van zijn zingende Rebelettes- zich stevig in onze hitlijsten met 'Play Me Like You Play Your Guitar'. Het was toen al een hele poos geleden dat we nog van hem gehoord hadden.
En op diezelfde 31ste mei 1975 was het ook een prettig wederhoren met één van mijn favoriete Nederlandse bands. Jerney Kaagman verzorgde nog altijd de melancholische vocals geflankeerd door de tweelingbroers Chris en Gerard Koerts en versterkt met Ton van der Kleij aan de drums en Theo Hurts (basgitaar).
Maar de grootste hit was weggelegd voor de Franse componisten Paul de Senneville en Olivier Toussaint. Zij componeerden de instrumentale tune 'Dolannes Mélodie' voor de film 'Un linceul n'a pas de poches', een film van Jean-Pierre Mocky uit 1974. De trompetspeler van dienst was Jean-Claude Borelly en dit plaatje was vanaf 31 mei 1975 dagelijks te horen op werkelijk alle radiozenders: van Frankrijk, de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland over Zuid-Amerika tot zelfs in Japan.
Een terug thuis kocht ik niet het singletje maar meteen de elpee. Het was die zomer zó warm dat haar ijsje smolt... :wink:
Oorspronkelijk werd Noëlle Cordier (zie foto hieronder) niet gecrediteerd. Dat gebeurde pas twee jaar later t.g.v. de heruitgave van de single.
Het leven van Jean-Claude Borelly veranderde drastisch na dit succes.
De letterlijke vertaling van de filmtitel luidt als volgt: "Een lijkwade heeft geen zakken". Toch alleszins beter dan "De dood heeft zijn oorzaak".
|