Hits op 13 december 1975
Op zaterdag 13 december 1975 stonden de overwinnaars van het Eurovisiesongfestival '75 al 7 weken genoteerd in de onderste regionen van de BRT Top 30 tot ze plots weer begonnen te stijgen. Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze single van 'Teach In' bijna helemaal vergeten was.
Of er op die bewuste 13 december 1975 al sneeuw lag weet ik niet meer maar feit is dat de nieuwe single van Marva welgeteld één week vóór het aanvangen van de winter tussen de 30 bestverkochte 45-toerenplaatjes van die week stond. Kerstmis was niet meer veraf...
Vanaf het eind van de jaren '60 werden we milieubewuster en die trend zette zich voort in de seventies. John Denver bracht jodelgewijs een ode aan het schip van Jacques Cousteau, de Franse ex-marineofficier, onderzoeker en ontdekkingsreiziger, die verantwoordelijk was voor al die prachtige documentaires over de zeven wereldzeeën op televisie. 'Calypso' was een stijger in onze hitlijst van 13 december 1975.
En toen verscheen onze landgenoot Francis Goya (geboren als Francis Weyer) met een wereldnummer in onze hitparade van 13 december 1975. Het was meteen de hoogste nieuwkomer die rechtstreeks op nummer 11 belandde. Enkele jaren voordien speelde de Luikenaar nog gitaar bij de J.J. Band die zich toen van Jess & James hadden losgemaakt. 'Nostalgia' is een instrumentaal nummer dat gerust, wat mij betreft, naast 'Jeux interdits' van Francisco Yepes mag staan. Aangezien de gitarist met mij bevriend is via Facebook en momenteel in Marrakech verblijft schreef ik hem hetvolgende: "Bonjour, Francis. Je raconte que votre tube international 'Nostalgia' se plaçait dans notre hitparade à la BRT comme nouveau venu à la onzième place, le samedi 13 décembre 1975; que vous faisiez partie du J.J. Band au début des années septante et que votre composition instrumentale, en ce qui me concerne, n'a rien à envier à 'Jeux interdits'. Je vous souhaite encore une bonne journée!".
Een andere nieuwkomer in de BRT Top 30 van 13 december 1975 was de nieuwste single van ABBA die succes oogstte van Scandinavië tot Zuid-Europa en van Australië tot Amerika. De Verenigde Staten waren één van de laatsten om te vallen voor de composities van Björn en Benny en de vocale prestaties van Agnetha en Frida. 'Mamma Mia' werd over de grote plas niet zo'n grote hit want de single bereikte slechts een 32ste plaats in de Billboard Hot 100 in het voorjaar van 1976. Maar in Europa en Australië stonden ze met deze single wèl aan de top in de overgang van 1975 naar 1976.
Een gewaagde pose in het katholieke Vlaanderen van toen.
Oorspronkelijk slechts een b-kantje. Bij een heruitgave werd dit euvel hersteld.
Op elpees met instrumentale nummers werd meestal een halfbloot model geplaatst, kwestie van de verkoop de hoogte in te jagen. Bij mij had die taktiek een omgekeerd effect...
Ongetwijfeld zal de charme van de zangeressen ook tot het succes hebben bijgedragen.
|