************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
15-07-2014
Hits op 21 maart 1981
Hits op 21 maart 1981
Gisteren postte ik het volgende op mijn Facebook-tijdlijn: "Het gaat verbazend goed vooruit want morgen ben ik aanbeland in de BRT Top 30 van zaterdag 21 maart 1981 waarin twee uitstekende Belgische producties stonden, Nederbeat, een liefdesboodschap van Chrissie Hynde, een ode aan John Lennon en een Amerikaan/Australiër die ons oneerbiedig vroeg onze klep te houden. Volg het op deze tijdlijn of op mijn blog via de link http://blog.seniorennet.be/djmico1951/ - Muziek is mijn passie en blijkbaar ook van deze krekel of is het een sprinkhaan..."
Links staat het hoesje van Toy met het logo van Payola Records dat in feite het bekende briefje van 20 BEF was.
Onderaan rechts doet een kevertje zijn uiterste best om een beetle (Beatle?) te zijn...
De Vlaamse rock begon stilaan volwassen te worden. Toy werd al in 1974 opgericht door Theo Van Hemelrijk en Harry Woods (zangers-gitaristen) die elkaar hadden gevonden in het toenmalig jeugdhuis De Vaandrig in Sint-Amands-aan-de-Schelde. Paul Ielegems ('den Ille') aan de drums en Renaat Boeykens ('Renato Marciano') op bas waren de overige leden van de band. In 1980 werd Marc Bonne de nieuwe drummer. Op 21 maart 1981 kwam de single 'Suspicion' binnen in de BRT Top 30 en werd de videoclip regelmatig gedraaid op 'Hitring', het TV-programma van Rafaël Goossens (alias Kurt Van Eeghem). De single werd een grote hit in België en in West-Duitsland, waar de song later werd gebruikt als thema van een Krimireeks. Een ware classic uit de jaren '80 en niet weg te slaan uit vele compilaties van de Belpop. Goedemorgen, Marc! (Een Facebookvriend)
Hans Vermeulen schreef de mooie ballade 'The Eyes of Jenny', een single van de Nederlandse band Sandy Coast die op zaterdag 21 maart 1981 ook een nieuwkomer was in onze hitparade. Achteraf werden plots veel meisjes geboren die de naam Jenny meekregen. Goedemorgen, Hans! (Een Facebookvriend)
Een liefdesbericht krijgen van Chrissie Hynde, geef toe... het gebeurt niet alle dagen. Vraag dat maar aan Ray Davies van The Kinks, die kan daar van meespreken! Op 21 maart 1981 kwam de steengoede single 'Message of Love' van de Pretenders binnengewaaid in de BRT Top 30 met het heerlijk geluid van gitarist James Honeyman-Scott.
Volgens mij één van de beste Belgische producties uit de jaren '80. P.P. Michiels was uit de band Octopus gestapt en had resoluut gekozen voor een solocarrière. In zijn jeugdjaren had hij samen met zijn vader nog gewerkt als melkboer in Heist-op-den-Berg en omstreken, vandaar de bijnaam "Polle Pap", afgekort tot P.P. Zijn knappe single 'Females' werd ook grijsgedraaid op radio en TV (alweer een knotsgekke videoclip in 'Hitring') maar zorgde helaas niet voor een internationale doorbraak. Daarvoor zou Paul Michiels nog enkele jaren moeten wachten tot hij met zijn soulmate Jan Leyers een team zou vormen... Maar vanaf 21 maart 1981 een nieuwkomer in de BRT Top 30.
En toen verscheen een prachtige ode aan John Lennon die op 8 december 1980 zinloos werd vermoord. Het was een eigen compositie van de ex-Beatle die verwonderlijk genoeg nooit op single was uitgekomen. 'Jealous Guy' zat verborgen op de elpee 'Imagine' uit 1971. Op zaterdag 21 maart 1981 kwam de single 'Jealous Guy (A Tribute)' van Roxy Music nieuw binnen in de BRT Top 30. Bryan Ferry speelt op de toetsen en fluit zoals geen ander. Een aangrijpend eerbetoon...
Het onvolprezen origineel uit 1971:
De allerhoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 21 maart 1981 was een meezinger van grapjas Joe Dolce, een Amerikaan die was uitgeweken naar Australië. Met zijn zwaar Italiaans accent van hier tot in Sydney zong hij 'Shaddap You Face' met het geluid erbij van klappende handjes in de studio. De single bestormde onze hitlijsten zienderogen en kwam meteen binnen op nummer 3. ♫♫♫ Uno, duo, tres, quatro! ♫♫♫... Alweer een schoolvoorbeeld van een noveltysong en tevens een one-hit wonder!
Eén van de mooiste hoesjes van een 45-toerenplaatje!
Paul Michiels groeide uit tot een waar sekssymbool in Vlaanderen.
Bryan Ferry was ook een sekssymbool en altijd zeer verzorgd in het maatpak.
De hoezen van Roxy Music waren ook altijd heel stijlvol.
Spoedig stond deze grapjas zowat overal ter wereld op nummer één!