************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
24-10-2015
Hits op 24 en 31 december 1988
Hits op 24 en 31 december 1988
De song 'I Know Him So Well' komt uit de musical 'Chess' gecomponeerd door Tim Rice, Benny Andersson en Björn Ulvaeus. Oorspronkelijk scoorden Elaine Paige en Barbara Dickson hiermee in 1985. Het plaatje werd in 1984 opgenomen zonder dat de twee zangeressen elkaar ooit zagen. In 1987 werd een duet opgenomen van moeder en dochter Houston voor de tweede elpee van Whitney. Eigenaardig genoeg scoorde de single niet in de VS want hij werd enkel uitgebracht in de Benelux, West-Duitsland, Spanje en Australië. Als je weet hoe Whitney Houston aan haar eind gekomen is dan klinken deze profetische woorden akelig in de oren: "Looking back I could have played it differently..."! Nieuw in de BRT Top 30 van zaterdag 24 december 1988: Whitney & Cissy Houston.
Hier is het origineel uit de mooie musical 'Chess' (1984):
Op de vooravond van Kerstmis 1988 hing er een engel uit Harlem in de kerstboom. Daarvoor zorgden deze Ierse rockers. 'Angel Of Harlem' stond ook op de elpee 'Rattle And Hum' van U2, een mengeling van een studio- en een liveplaat. Er speelden bekende artiesten mee op die langspeelplaat zoals Bob Dylan, B.B. King en op deze song The Memphis Horns, wat het geheel een funky sound van Stax Records meegaf. Het was eens wat anders dan elk jaar 'White Christmas' of 'Last Christmas' in de luidsprekers te horen. Mooie nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 24 december 1988.
De hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 24 december 1988. Toen ik de single 'First Time' van Robin Beck voor de eerste keer hoorde klonk de melodie mij bekend in de oren. En gelijk had ik want dit was het deuntje van Coca-Cola dat in de loop van 1988 op het publiek werd losgelaten. De Amerikaanse zangeres begon oorspronkelijk als achtergrondzangeres. Ze zong onder meer bij Melissa Manchester, Chaka Khan en Leo Sayer. Het was voor haar echter de eerste en tegelijk de laatste keer dat ze in de BRT Top 30 zou verschijnen want ze wordt beschouwd als een eendagsvlieg in onze hitlijsten. Toch verbleef ze niet minder dan 12 weken genoteerd. Zou ze er in de loop van januari 1989 in slagen op nummer één te staan? Nog enkele dagen geduld...
Hier is de reclameboodschap van frisdrankgigant Coca-Cola:
Even dacht ik de Yamasuki's en de drummers uit Burundi Black te herkennen bij het intro van deze single. Ons vijfjarig zoontje reageerde enthousiast bij de tonen van 'C In China' van de Confetti's. Het was de tweede single van de Belgische new-beat-muziekgroep die in de BRT Top 30 binnengeraakte. Dat was op zaterdag 31 december 1988 om precies te zijn. De Confetti's bestonden in die periode uit de boomlange Peter Renkens met zijn danseressen Marleen, Tania, Hilde en Daniëlla.
En toen trad Gloria Estefan op de voorgrond van haar begeleidingsband, de Miami Sound Machine. Op zaterdag 31 december 1988 weerklonken geen zwoele en opzwepende Latijns-Amerikaanse klanken door de luidsprekers maar wel de ingetogen liefdesballade 'Can't Stay Away From You'.
'Nathan Jones' is een song van The Supremes uit 1971 toen Diana Ross de groep al verlaten had. Het trio bestond uit Mary Wilson, Cindy Birdsong en Jean Terrell. De instrumentatie werd -als naar goede gewoonte bij Motown- gebracht door The Funk Brothers. In 1987 nam het Brits trio Bananarama een cover op die op zaterdag 31 december 1988 in onze hitlijsten verscheen.
Ik verkies de originele versie:
Maar toen Roy Orbison postuum binnenkwam in de BRT Top 30 van zaterdag 31 december 1988 op nummer 21 met een van zijn grootste hits was het toch wel even slikken. De Amerikaanse zanger met de formidabele stem was op 6 december 1988, Sinterklaasdag nota bene, schielijk overleden net toen hij op het punt stond een comeback van jewelste te versieren. Met The Traveling Wilburys stond hij trouwens genoteerd op nummer 10. Zijn grootste hit zou hij in februari 1989 scoren, maar laat ons niet vooruitlopen op de feiten. Toch nog even dit: in 1990 zou de song op de soundtrack voorkomen van de film 'Pretty Woman' met Julia Roberts en Richard Gere. 'Pretty Woman', vaak ook aangeduid als 'Oh, Pretty Woman', was echt een verrassende nieuwkomer in onze hitparade.
Een week na Kerstmis kwam Cliff Richard op nummer 15 binnen in de BRT Top 30 van zaterdag 31 december 1988. De Britse zanger spoorde iedereen aan onder de maretak te gaan staan en wijn te drinken. 'Mistletoe & Wine' verzamelde alle clichés van die eindejaarsperiode zoals 'Silent Night' en 'Holy Night', elkaar vergeven, sneeuw en kinderen die kerstliedjes zingen.
En op die manier sloten wij het jaar 1988 af met op nummer 1 Enya en haar 'Orinoco Flow', een oorwurm die al 7 weken genoteerd stond; van 6 naar 2 Michael Jackson met 'Smooth Criminal' en op 3 Soulsister met 'The Way To Your Heart' (komende van 2, hun hoogste notering).
Wat zou het jaar 1989 voor ons petto hebben?
Moeder en dochter in betere tijden...
Met een hoog "Kuifje"-gehalte...
Een verschillende cover voor de Angelsaksische markt.
The Supremes zonder Diana Ross.
Wat zou het jaar 1989 in petto hebben? Eerst nog enkele elpeetracks en singles uit mijn eigen collectie die nooit in de BRT Top 30 verschenen.