************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
26-11-2015
Hits 2 september 1989
Hits op 2 september 1989
De maand september 1989 was op meteorologisch en politiek vlak van zeer groot belang: - op 17 september trok orkaan Hugo een verwoestend spoor over de eilanden in het Caraïbisch gebied; - op 20 september werd F.W. de Klerk president van Zuid-Afrika; - op 24 september opende Hongarije zijn grens met Oostenrijk. Door het "gat" in het IJzeren Gordijn vluchtten in de daarop volgende weken tienduizenden burgers uit de DDR naar West-Duitsland. Duizenden vluchtelingen waren gevlucht naar de Duitse ambassade in Praag. Op 30 september maakte Hans-Dietrich Genscher, Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, bekend dat ze naar de Bondsrepubliek mochten vertrekken.
Al bij al een zeer woelige maand en wat viel er te bespeuren op muzikaal vlak?
De tweede track uit de elpee 'Flowers In The Dirt' van Paul McCartney die in onze hitparade terechtkwam was 'This One'. Jammer genoeg deed die single het heel wat minder goed dan 'My Brave Face'. Eerste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 2 september 1989.
In de zomer van 1989 maakte ik via de radiogolven kennis met de Britse popgroep The Beautiful South. De groep werd opgericht in 1988 toen de band The Housemartins eind jaren tachtig uiteenviel en twee leden, Paul Heaton en Dave Hemingway, onder deze nieuwe bandnaam verder gingen. Op 2 september 1989 kwam hun uitstekende debuutsingle 'Song For Whoever' terecht in onze BRT Top 30. Het was een aangename kennismaking.
Het was al een tijdje geleden dat een Nederlandse band in onze hitlijsten was terechtgekomen. Op zaterdag 2 september 1989 kwam daar verandering in toen de groep Tambourine scoorde met de mooie meezinger 'High Under The Moon'. ♫♫♫ Pa, pa pa... pa, rapa, n'daba dapa! ♫♫♫...
Via de Pin-up Club op Veronica (Nederlandse televisie) kwamen deze twee meiden als eendagsvlieg terecht in onze hitparade van 2 september 1989. Vermoedelijk zijn het zusjes en zowel het lied als de videoclip hadden letterlijk en figuurlijk niet veel om het lijf. Vooral Twinkle niet verwarren met de gelijknamige Britse zangeres uit de jaren '60. Dit was een product van Hans van Hemert, een absoluut dieptepunt uit zijn loopbaan, als je het mij vraagt. Opgelet, sommige beelden kunnen schokkend zijn voor ogen en voor oren. Een gewaarschuwd man is er twee waard!
In 1985 deed hij mee met de Soundmixshow van Henny Huisman. In de finale werd hij toen derde met het nummer "Crying" van Roy Orbison en veel later gecoverd door Don McLean. Maar sindsdien scoorde Gerard Joling enkele grote hits in de Benelux. Zijn grootste succes was evenwel 'No More Boleros' uit 1989. Uit die gelijknamige elpee komt ook 'Stay In My Life' dat vanaf zaterdag 2 september 1989 in de BRT Top 30 kwam postvatten.
De zomer was op zaterdag 2 september 1989 nog niet voorbij en zowel Madonna als enkele zeemeermannen met een zeemeerkindje zochten afkoeling in de bruisende golven. 'Cherish' werd gepromoot door een mooie videoclip die veelvuldig op MTV werd vertoond. Zou Madonna op het einde van dit liedje in een zeemeermin veranderen?
Producer Frank Farian rijfde niet alleen geld binnen via Milli Vanilli maar ook via het heruitbrengen van menige megamix met hits uit vervlogen tijden. Zo was er 'The Summer Megamix' van Boney M. die op zaterdag 2 september 1989 onze hitlijsten binnendrong want -zoals eerder gemeld- was de zomer nog lang niet voorbij!
Patrick De Meyer is een Belgisch liedjesschrijver, componist en producer die met o.a. Technotronic, T99, Daisy Dee, en 2 Unlimited heeft gewerkt. Hij is ook bekend onder het pseudoniem Thomas De Meyer, The Beat Machine, Black Kiss, Fatal Error, G-Force, Go!, Tecno-Rockers, en Tragic Error. Deze laatste act kwam op zaterdag 2 september 1989 terecht in de BRT Top 30 met de single 'Klatsche in die Hände' en volgens mij was dat een tragische vergissing. Het plaatje was gelukkig een onehitwonder dat maar twee weken in onze hitlijsten verbleef maar toch kon opklimmen tot een tiende plaats!
Waarschijnlijk een tweeling...
Toen keek bijna iedereen in het Vlaamse landsgedeelte van België naar de Nederlandse televisiezenders.