************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
01-05-2016
Hits 4 april 1992
Hits 4 april 1992
Zo, en dan zijn we nu beland in een andere maand. De maand mei voor het jaar 2016 en de maand april voor het jaar 1992, dankzij de teletijdmachine! Op zaterdag 4 april 1992 kwam de single 'Pull Over' van de Rotterdamse deejay Speedy J. terecht in de BRT Top 30. Jochen George Paap was zijn echte naam en hij speelde techno of housemuziek. Blijkbaar waren er hier ook fans van Feyenoord maar toch niet genoeg want deze eendagsvlieg was al na één week met de noorderzon vertrokken.
Techno en house waren niet zozeer aan mij besteed maar blues kan ik altijd smaken. En als die dan wordt gebracht door een gitaarwonder als Gary Moore kan ik mijn geluk niet op. De tweede nieuwkomer in onze hitparade van zaterdag 4 april 1992 was de uitstekende single 'Cold Day In Hell'.
Het hoeft niet altijd zo dramatisch of diepgaand te zijn als in de blues. Dansmuziek is ook mijn meug, vooral als die van de uitstekende Amerikaanse disco/funkband Chic komt. Het speelplezier van Bernard Edwards en Nile Rodgers spat zo van het videoclipje af. Ze hadden weer een hitje te pakken met 'Chic Mystique' vanaf 4 april 1992 want hun vorige single 'Jack Le Freak' dateerde al van 1987.
De opvolger van de single 'Dream' was 'Wherever You May Go' van de Belgische popgroep The Pop Gun die actief was van 1985 tot begin jaren negentig. De bandleden Frank Ermgodts (zanger) en Patrick Nicasy (toetsen en gitaar) werden door wisselende muzikanten versterkt. Ze maakten uptempo popmuziek die tegelijkertijd een romantisch en melancholisch kantje had. Internationaal is The Pop Gun helaas nooit doorgebroken. Een mogelijke oorzaak was de economische situatie en het wettelijke statuut van de Belgische kunstenaar. Ze worden trouwens in deze context als schoolvoorbeeld genoemd. De popgroep werd ook al niet goed onthaald door het alternatieve circuit van destijds, dat hen "te commercieel" vond. Maar ik was wel fan en dan ook verheugd deze nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 4 april 1992 uit volle borst te kunnen meezingen.
Voor de single 'Silly Coincidence' en voor de Belgische popgroep Pitti Polak van de Polak sisters had ik ook een boon. Dit was een uitstekende opvolger voor 'Poor, Stupid And Ugly' uit 1990. Geweldige nieuwkomer in de hitlijst van 4 april 1992. In mei 1994 zou de groep nog eenmaal scoren in de BRT Top 30 maar daarna ging zangeres Petra Polak terug voor de klas staan.
En toen kwam de single 'Tears In Heaven' van Eric Clapton binnen in onze hitparade van 4 april 1992. In eerste instantie was ik een beetje boos op de Britse zanger/gitarist omdat ik dacht dat hij munt wilde slaan uit het tragisch verlies van zijn vierjarig zoontje Conor dat op 20 maart 1991 uit het raam van de 53ste verdieping van een wolkenkrabber naar beneden viel. Later heb ik daar vrede mee genomen want het is gewoon een prachtig nummer en Clapton wist op die manier het ongeluk te verwerken. Dit is de studioversie want later dat jaar verscheen een akoestische versie met live publiek op zijn elpee 'Unplugged'. De song werd ook gebruikt in de film 'Rush' uit december 1991 geregisseerd door Lili Fini Zanuck.
De hoogste nieuwkomer in de BRT Top 30 van zaterdag 4 april 1992 was de nieuwste single van de Ierse rockgroep U2. Het was de derde track uit hun elpee 'Achtung Baby' die op single werd uitgebracht na 'The Fly' en 'Mysterious Ways'. 'One' werd uitgebracht als benefietsingle ten bate van het onderzoek naar de ziekte aids. Er waren toen in de groep spanningen en vaak wordt gesteld dat dit nummer de groep gered heeft. De videoclip werd geregisseerd door de Nederlander Anton Corbijn en het hoesje van de single met de bizons die zich in de afgrond storten komt van de Amerikaanse kunstenaar David Wojnarowicz die op 22 juli 1992 aan de vreselijke ziekte aids zou overlijden. In 2005 nam U2 de song 'One' opnieuw op samen met Mary J. Blige, ook een mooie versie die in 2006 in menige hitparade zou scoren.
Die dag klom Genesis van 3 naar 1 met 'I Can't Dance' dat toen al 8 weken genoteerd stond in de BRT Top 30. Michael Jackson die in dat nummer werd geparodieerd stond op 2 met 'Remember The Time' en op 3 stonden The Radios al sinds 11 weken te drummen in onze hitlijsten met 'She Goes Nana'.