************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
05-01-2017
Top 5 films/soundtracks
Top 5 films en soundtracks
Een Facebookvriend vroeg mij gedurende 5 dagen elke dag een favoriete film aller tijden te posten en een andere persoon te nomineren om hetzelfde te doen. Bij deze nomineer ik (geheel vrijblijvend uiteraard) een andere Facebookvriend.
Dag 1: "Planet of the Apes" van regisseur Franklin James Schaffner uit 1968.
Trailer van de film:
Dag 2: "Le clan des Siciliens" geregisseerd door Henri Verneuil (1969). Dankzij de geweldige soundtrack staat de prent nog altijd in mijn geheugen gegrift.
Geweldige soundtrack van Maestro Ennio Morricone:
Dag 3: 'The Good, The Bad And The Ugly' van Sergio Leone uit 1966. Het was de derde film van een trilogie spaghetti-westerns. De eerste was 'A Fistful Of Dollars' uit 1964, gevolgd door 'For A Few Dollars More' uit 1965 met als sluitstuk een jaar later deze geweldige prent. Het muzikaal thema raakte pas in onze contreien bekend toen Hugo Montenegro er een grote nummer één-hit mee had in de Verenigde Staten in 1968. Toen werden plots de drie films tegelijk in de kleinere bioscopen in het Brusselse vertoond. Ennio Morricone schreef met deze filmmuziek alweer geschiedenis en Clint Eastwood was vanaf toen mijn grote held.
Nummer één in de Amerikaanse hitlijsten in 1968:
Dag 4: 'Marcelino, pan y vino', een Spaanse film van de Hongaarse regisseur Ladislao Vajda uit 1955. De prent kwam in de Verenigde Staten en in België pas uit in 1956. Wanneer ik hem als jonge knaap heb gezien weet ik niet meer maar ik vermoed in 1958 of 1959. 'Miracle of Marcelino' was de titel voor de Angelsaksische landen. De film is gebaseerd op de novelle van de Spaanse schrijver José Maria Sanchez-Silva y Garcia-Morales die zijn inspiratie vond in een middeleeuwse legende. Het verhaal gaat over een weesjongetje dat als baby werd achtergelaten aan de poort van een klooster en door de paters wordt opgevoed. Tegen het advies van de kloosterlingen in vertoeft hij vaak op zolder waar een levensgroot kruisbeeld van Christus staat. Volgens de legende voltrekt zich daar een mirakel... De ontroerende film is mij altijd bijgebleven en vele jaren later herkende ik de Spaanse acteur Fernando Rey in 'The French Connection'.
Een fragment uit de film:
Dag 5: De film "Spartacus" van regisseur Stanley Kubrick uit 1960. De hoofdrollen werden toebedeeld aan Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Peter Ustinov, en Charles Laughton. En een leuke bijrol was weggelegd voor Tony Curtis. De geweldige muziek werd gecomponeerd door Alex North. De film verhaalt over Spartacus, een Thracische slaaf die werkt in een steengroeve. Hij staat bekend als een zeer opstandig iemand. Nadat hij op een dag een oudere slaaf verdedigt, wordt hij ter dood veroordeeld. Vóór het zover is, wordt Spartacus echter opgemerkt door Lentulus Batiatus. Deze koopt hem met het plan hem op te leiden tot gladiator. Ridley Scott inspireerde zich hierop voor zijn film 'Gladiator' uit 2000. Voor Kirk Douglas heb ik altijd een boon gehad want hij leek heel fel op mijn vader zaliger die slechts 16 maanden ouder was. Douglas werd geboren als Issur Danielovitch Demsky [Amsterdam (New York), op 9 december 1916] en werd later acteur, filmproducent, filmregisseur, activist en auteur. Naast zijn lange acteercarrière is hij bekend geworden als de man die de zwarte lijst van Hollywood in 1960 ten einde liet komen. Douglas stond erop dat Dalton Trumbo, scenarioschrijver en één van de personen op die zwarte lijst, op de aftiteling zou voorkomen. Hetgeen dan ook geschiedde... Op 9 december 2016 werd Kirk Douglas 100 jaar.