Hitparade van de Jaren '60 - België
Sixties Hitparade Belgium is samengesteld met hitlijsten uit de indertijd twee bekendste jeugdbladen van Vlaanderen "Song-Parade" en "Juke-Box", aangevuld met gegevens uit het radio en televisie weekblad Humo. De informatie uit deze maand- en weekbladen is herwerkt tot maandelijkse hitlijsten, wat een redelijk juist beeld weergeeft van wat populair was in de periode van januari 1955 tot december 1969. Samengevat 15 jaar hitgeschiedenis uit het Vlaamse landsgedeelte van België.
Klik daarom op onderstaande link:
http://www.rock-ola.be/Een van de meest verkopende Belgische artiesten in de Jaren '60 was onze Waalse landgenoot André Brasseur met zijn aanstekelijke instrumentale danshits.
Dit is een van mijn favoriete Turanummers uit 1969. In 1968 kreeg DJ Mike Verdrengh de kans een plaatje op te nemen. Het werd een niemendalletje maar toch goed voor een notering in de BRT Top-30.
Gilbert Bécaud, ook bekend als Monsieur 100.000 Volts, verkocht miljoenen platen in ons land en was dan ook bijzonder populair. Joe Cocker kreeg van The Beatles 3 wondermooie songs cadeau. De eerste flopte in 1964 ("I'll Cry Instead") maar de volgende uit 1968 was een schot in de roos: "With A Little Help From My Friends"! Een jaar later was Cocker weer present in de hitlijsten met "She Came In Through The Bathroom Window". Louis Neefs had een warme, aangename zangstem. Hij kan dan ook niet ontbreken in deze hitlijsten.
In 1969 werd door de kerels van Magesien een grap uitgehaald: Robbie Roos was niemand minder dan Leo Rozenstraten die een nummer opnam getiteld "Sperziebonen". Het werd dagelijks op de radio geplugd en, ja hoor, het kwam in de Vlaamse Top-10, zonder dat er een plaat van was geperst. In 1973 kwam er nog een heruitgave, op algemene vraag... Sylveer Vanholme en zijn kompanen boekten als Wallace Collection enorme successen in West-Europa, vooral in Frankrijk en de Latijns-Amerikaanse landen. Maar ook in België waren ze enorm populair. Vlaanderen mag terecht trots zijn op The Pebbles want het scheelde geen haar of ze waren wereldberoemd geworden. Platenfirma Apple koos in laatste instantie voor Badfinger niettegenstaande George Harrison in een gelukstelegram zijn appreciatie voor de Antwerpse rockband had uitgesproken. Platenbaas Barclay uit Frankrijk deed ook moeilijk en als overmaat van ramp brandden de studio's af zodat al de demo's verloren gingen. Gelukkig werden alle songs opnieuw opgenomen in 1994 en de nieuwe cd verkocht toen als broodjes.
|