Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie: Wat is reggae?
Reggae is een muzieksoort die afkomstig is van Jamaica. Eerst was op Jamaica de Amerikaanse muziek erg populair. Later begonnen muzikanten zelf met muziek te experimenteren. Zo werd er ska gemaakt, daarna rocksteady tot uiteindelijk in 1968 reggae werd gemaakt. De religieuze en culturele stroming rastafari is nauw verbonden met reggae.
Vóór ska was er al de calypso. In 1956 zong Harry Belafonte “Man Smart, Woman Smarter”. In 1982 woonden mijn vrouw en ik een optreden bij van Bryan Ferry en zijn fantastische band Roxy Music in Vorst-Nationaal. Ferry bracht toen, naast songs uit de nieuwste LP "Avalon", ook deze mooie ode aan de vermoorde Lennon. Ik ben er zeker van dat onze zoon toen vanuit de baarmoeder ook genoten heeft, want hij kon niet stilblijven...Grote vaandeldragers van de calypso waren Byron Lee & The Dragonaires. (MC)
Soorten reggae
Reggae is ontstaan uit de ska en de rocksteady. De eerste 'eigen' Jamaicaanse muziek is ska. Een van de bekendste ska-vertolkers zijn de Skatalites. Toen de ska iets langzamer werd sprak men van rocksteady. Zowel ska als rocksteady zijn vaak gebaseerd op soul- en R&B-nummers die met een andere ritmische basis gespeeld worden (onedrop en skank).
Er zijn veel verschillende soorten reggae. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen rootsreggae en wat men noemt commerciële reggae. Onder rootsreggae verstaat men de muziek die vanaf de jaren zeventig wordt gemaakt en die een sterke relatie heeft met rastafari. Bekende rootsreggae performers zijn Bob Marley, Black Uhuru, Peter Tosh, Burning Spear, Eek-A-Mouse, Bunny Livingston, King Kong en Freddy McGregor. Ook wordt roots vaak door groepen gezongen, dat is vocal harmony. Bekende voorbeelden hier zijn de Abyssinians, Israel Vibration en Culture.
Een aparte stroming binnen de reggae is de dub. Het gaat daarbij om remixes van nummers waarop bijna uitsluitend bas en drums te horen zijn, af en toe aangevuld met flarden geluid van andere instrumenten, of door geluidseffecten. Dub-versies werden gebruikt als achtergrondmuziek voor aankondigingen door diskjockeys, of als begeleiding voor toasters (toasten is de Jamaicaanse voorloper van rappen). Mensen als Lee Perry, King Tubby, Prince Jammy, Scientist, en de Mad Professor hebben deze stroming groot gemaakt
'Commerciële' of moderne reggae wordt van de jaren 80 af steeds groter met de opkomst van raggamuffin en ragga. Later groeit dit uit tot de dance-hall. Tegenwoordig is binnen de moderne reggae weer een sterke opleving van de roots met bijvoorbeeld Morgan Heritage en Luciano. Ook de dancehall (vb.Sean Paul) heeft met de conscious dancehall van onder andere Capleton, Sizzla, Sean Kingston, Babylon Circus, Junior Kelly, Damian Marley en Warrior King de roots herontdekt.
Instrumenten
De belangrijkste instrumenten bij reggae zijn de bas en de drums. Samen leggen zij de basis van het nummer neer; de riddim. Een bassdrumaccent op de tweede en vierde tel, in plaats van op de eerste en de derde, is kenmerkend voor een typisch reggae-drumritme. De 'Kick' van de drummer komt op de 3e tel. Dit wordt vaak aangevuld met syncopische patronen op de snaredrum. De bas is in reggae prominenter aanwezig dan in de meeste andere muziekstijlen, vooral in de laagste frequenties.
Vaak is er een leadgitarist die met de bas en drum meespeelt. De slag-gitarist speelt de akkoorden in de kenmerkende reggaeslag, op de achtste noot na elke tel. De naam 'reggae' is waarschijnlijk van dit geluid afgeleid. Het wordt ook wel skanking of strumming genoemd. Bij reggae-muziek worden er veel percussieinstrumenten gebruikt.Voorbeelden van percussieinstrumenten zijn de conga, bongo's en de triangel.
Ritmes: zie Riddim
Grote reggaehits
Enkele reggae-top-5-hits in Nederland en België (behalve Ruud Gullit) (MC):
Enkele bijkomende hits: “I Shot The Sheriff” en “No Woman, No Cry” van Bob Marley & The Wailers. Eric Clapton maakte in 1974 de reggae in het algemeen en Bob Marley in het bijzonder bekend over de hele wereld met zijn cover van “I Shot The Sheriff”. Max Romeo: "Wet Dream" (1969). The Piglets (Jonathan King) met “Johnny Reggae”. Jimmy Cliff met "Give A Little, Take A Little" uit 1967. Brian & The Hi-Five hadden er een hitje mee in 1968 als “Give And Take”. Harry J & The All Stars met “The Liquidator” uit 1969. Burning Spear: “Marcus Garvey” en “The Ghost” (dub) uit 1975. Jimmy Cliff: “Wonderful World, Beautiful People” uit 1969. Jimmy Cliff: “Vietnam” uit 1970. Alpha Blondy: “Brigadier Sabari” uit 1983 (het origineel van “Opération coup de poing” van 2 Belgen. Bob Marley: “Buffalo Soldier” uit 1983 (postuum). Johnny Nash: “Stir It Up” (1972). Toots & The Maytals: “Pressure Drop” (1970), later gecoverd door Robert Palmer. The Pioneers: “Long Shot Kick de Bucket” (1969). The Upsetters: “Return Of Django” (1969). Desmond Dekker & The Aces: “It Mek” en “Pickney Gal”(1969). Johnny Nash: “Hold Me Tight” (1968). Jimmy Cliff en Johnny Nash brachten allebei een versie uit van “I Can See Clearly Now”. Bob Marley: “Three Little Birds”. Desmond Dekker: “You Can Get It If You Really Want”. The Bedrocks: “Ob-La-Di, Ob-La-Da” (1969), een jaar na het origineel van The Beatles. The Pioneers: “Let Your Yeah Be Yeah”. Greyhound: “Black & White”. Horace Faith: "Black Pearl" (1970).
En zo kan ik er nog een paar uit mijn mouw schudden... Conclusie: 1969 was hét jaar van de doorbraak van de reggae. In juli 1969 woonde ik in Londen en reggaemuziek knalde dagelijks uit de radio's en uit de luidsprekers in Carnaby Street, Soho en op Piccadilly Circus. Vandaar waarschijnlijk mijn voorliefde voor deze prettig gestoorde muziekvorm. (MC ofte Michel Colemans)
Bob Marley is de vaandeldrager van de reggae maar heeft het genre niet uitgevonden. In 1968 zongen Toots & The Maytals al "Do The Reggay". Later werd de term "reggae" gebruikt.
Desmond Dekker had met zijn groep "The Aces" in 1969 de eerste wereldhit met "The Israelites".
Johnny Nash had als eerste een hit met een compositie van Bob Marley in 1972: "Stir It Up".
Jimmy Cliff was er ook als één van de eersten bij om de reggaemuziek uit te dragen. Hij bracht zijn platen uit op het fantastisch label Trojan!
De allereerste single (45T) die ik kocht was "Double Barrel" van dit olijke duo "Dave & Ansel Collins".
In 1969 brak Max Romeo door met "Wet Dream" dat prompt in de ban werd geslagen door de BBC en niettemin maandenlang in de hitparades bleef hangen.
The Upsetters waren de kampioenen van de instrumentale reggaehits.
Toots & The Maytals waren al bekend vóór The Wailers.
Burning Spear bracht een album uit dat "Marcus Garvey" heette en enkele jaren later een dubversie ervan getiteld "The Ghost".
|