Op 31 januari laat kreeg ik een telefoontje van een vogelopvang Marssum dat er bij Franeker een Slechtvalk gewond was gevonden en bij hun binnengebracht was. De vogel was aan de linker vleugel en de rechterpoot gewond. Normaal zie je Slechtvalken altijd in de buitengebieden doch deze was kennelijk bij het oversteken van de weg niet snel genoeg geweest. De gewonde Slechtvalk droeg een Noorse pootring zo deelde Mevr. van der Veer van de Vogelopvang Marssum me mee, deze ring zou door het asiel worden opgegeven en ik zou er nog wel van horen waar ie weg kwam. Normaal duurd zoiets even voordat de informatie binnen is doch in dit geval kreeg ik van hen direct al bericht retour, de vogel bleek als nestjong geringd te zijn op 9 juni 1998 te Hovsherad, Rogaland,Lund op 598 km van Franeker. Zeker 13 jaar en 7 maanden en 22 dagen oud maar liefst was de vogel geworden! Ringvondsten van Slechtvalken in Friesland zijn zeldzaam. Waarnemingen uit Friesland zien we de laatste jaren steeds meer binnenkomen. Zo zag ik zelf op 31 januari 2012 tussen Joure en Heerenveen op een parkeerterrein ook een Slechtvalk met een prooi zitten op een 20 tal meters van de rijbaan. De vogel had een duif te pakken en was deze aan het plukken. Ook bij de Blauwgraslanden van Akmarijp is de laatste jaren wel eens eentje gezien. Slechtvalken zijn rappe jagers in het veld, toch is er onder hen dus ook wel eens een die "zonder te kijken " de weg oversteekt , met alle gevolgen van dien.Voor meer waarnemingen uit de omgeving hou ik me uiteraard aanbevolen.
Vanmorgen rond 9.30 uur even een rondje op de fiets door de natuur gemaakt bij Joure. Het zonnetje scheen en de temperatuur lag rond het vriespunt. Op diverse plekken aan de Borgerstraat waren al actieve Merel mannetjes te zien en bij het tunneltje richting Scharsterbrug zag ik een groepje Koolmezen die aan het voedsel zoeken waren in de struiken.
In de Twigen trof ik een prachtige Buizerd aan die zich kort liet benaderen , aan de andere kant van de rijksweg vloog een Grote Zilverreiger over richting de Langweerder Wielen. Veel eenden zaten er niet bij de brug de Oude weg. Het weggetje bij de waterzuiverings installatie ingeslagen richting het Jouster slûske daar trof ik langs de rietzoom diverse Kuifeenden ,Wilde eenden, Meerkoeten en enkele Tafeleenden aan.
In de polder richting Broek-zuid zat nog een Buizerd mooi op een paaltje de natuur in zich op te nemen. Terug naar de zuiveringsinstallatie fietsend zat er aan de noordzijde van de Oudeweg nog een Buizerd die belaagd werd door Zwarte kraaien. Over de rijksweg richting het fietspad langs de Langweerder Wielen bleek de polder de Woudfennen praktisch leeg te zijn. Hier en daar een enkele Kokmeeuw die wat op de natte grond dribbelde om voedsel.
Op de Langweerder Wielen diverse kleine groepjes Kuifeenden en enkele Tafeleenden die uit de rietzoom tevoorschijn kwamen. Richting de Put van Nederhorst fietsend op het schelpenpad viel het me op dat er langs de oevers van de Langweerder Wielen toch wel erg veel zwerfvuil lag. Dit was ik ook al aan de andere kant bij de zuiveringsinstallatie tegen gekomen toen ik op weg was naar het Jouster slûske. Vooral in de wintermaanden als de natuurlijke dekking weg is komen de plekken tevoorschijn waar toeristen en bootjes mensen in de zomermaanden hun rotzooi deponeerden.
Bij de Put van Nederhorst aangekomen valt meteen de verschijnning van twee Knobbelzwanen en een Aalscholver op, de Aalscholver zat op een boei met de vleugels gespreidt zijn veren te drogen in het kille zonnetje. Langs het schelpenpad aan de zuidzijde van de Put van Nederhorst fietsende richting Scharsterbrug ontdekte ik in het kale struikgewas diverse Merels en Koolmezen en op de Put aan de leie zuidzijde zaten een hondertal Kuifeenden te rusten, enkele vogels doken actief om voedsel.
Op het heuveltje uitkijkend over de landerijen aan de zuidzuide van de Scharsterrijn bij Boornzwaag ontdekte ik een groep van zeker 31 Canadese gansen die samen met een 12 tal Tamme gansen (half witte/en witte) en een 125 tal Meerkoeten aan het grazen waren op het oeverland. Een zestal (!) Hazen waren aan het spelen op een weiland en bleven de gehele tijd bijelkaar, al maar rennend en spelend.
Het heuveltje af en dan langs de Scharsterrijn richting Scharsterbrug leverde een prachtige Roodborst op die als een standbeeld zo stil stond op een paaltje langs het fietspad, de vogel liet zich tot op 4 meter benaderen. In de Scharsterrijn trof ik halverwege nog een paartje van de Grote Zaagbek aan die aan het duiken waren naar voedsel en aan de zuidzijde van de Nestle fabrieken zat in de luwte een stille Buizerd ingedoken op een laag hekkepaaltje. Het grasland aan de westkant van de oude tramweg bij Scharsterbrug herbergde veel Stormmeuwen die alle naar voedsel zochten in het nog deels groene weiland.
Bij de Hollandiastraat aangekomen linksaf geslagen en weer richting Joure gefietst. Een paar 100 meter voor Joure zag ik links in het weiland een flinke grote vogel liggen, het bleek een dode Buizerd te zijn. De vogel was al zeker langer dan 2 weken dood en er waren nog maar enkele resten over, zoals 2 vleugels, 2 poten met een deel van het skelet en de kop. Duidelijk nog een jong eksemplaar. Kennelijk door het verkeer omgekomen gezien zijn gebroken poten en vleugels. Buizerden vanmorgen volop gezien in het veld doch niet verwacht dat op die plek een gesneuveld eksemplaar zou worden aangetroffen.Toch nog een flink aantal soorten vanmorgen tijdens mijn fietstochtje van 1,5 uur kunnen ontdekken.
Als ik dit schrijf is het nieuwe jaar al weer een tijdje gevorderd. Het water wordt de komende dagen steeds minder belangrijk in de Media nu het gevaar weer wat geweken is betreffende overstromingen. Toch blijven wij als Friezen met een kater zitten. Het begin van het jaar was opvallend zacht (winter?) weer met kloften Kieviten en enorme watervlakten.Weer eens wat anders dan sneeuw en ijs! Zacht en nat was het rond de jaarwisseling ook in de Blokslootpolder tussen Joure en Sneek waar ik enorme groepen kieviten zag rusten tussen Ganzen en Goudplevieren. Zelfs 1 Scholekster ontbrak niet op een van de aanlegsteigers!
Veel natuurkenners en ook Waterschapmensen hebben de toevloed aan watermassa al veel eerder zien aankomen. Door de enorme verdrogingen van de veenlagen de laatste 30 jaar in vooral het Lage Midden van de provincie Friesland is er een "enorme kom" ontstaan door verzakkingen van deze veenlagen. Met alle gevolgen van dien ook voor de weidevogels en bebouwingen in deze gebieden.
Voor een groot deel stroomt het water natuurlijk naar het diepste punt van de "kom" als we niet zorgen dat het water er weggepompt wordt. Kaden en polderdijken geraken steeds vaker al in een vroeg stadia verzadigd door de hoge stand van het boezemwater en kunnen na een zware regenperiode de druk al snel niet meer aan. We zullen door de alsmaar aanhoudende verzakkingen steeds meer kaden en polderdijken moeten gaan aanleggen als we de toevloed van water wilen keren uit de landbouwgebieden en bebouwingen. Het wordt als maar duidelijker in Friesland we moeten "pompen of verzuipen"!
De kosten die door al deze verzakkingen in het Lage Midden veroozaakt zijn komen voor een groot deel te rusten op de schouders van niets vermoedende Friezen, zij moeten dit opbrengen en kunnen machteloos toezien hoe er vanuit de landelijke overheid, die toch een belangrijke invloed heeft gehad op de ontginning van het landschap en stimulering van de economie in het Friese landschap er nu weinig of niets meer in wil investeren. Er komen geen nieuwe sluizen ("pompen" ) bij. Straks blijft alleen een groot meer midden in de provincie over waar , hoe kan het ook anders, de Recreactie en Toerisme naar toe gelokt wordt. Een nieuwe impuls in de economie! Landbouw is uit Recreatie wordt in, langzaam wordt daar nu al een beetje naar toegewerkt door de Provincie door de ontwikkeling in de Recreatie te steunen en te activeren. Grote vraag is en blijft hebben we over 30 jaar nog wel een natuurgebied over als de Oude Veenen bij Eernewoude en zijn er nog wel landbouwgebieden over in Friesland?
Vragen die we naarmate de toekomst vorderd ons steeds meer zullen gaan afvragen . Leven we straks nog op drijvende huisjes of zullen we moeten verkassen naar de Wouden op de hoge zandkoppen? De tijd zal het leren, doch intussen maar flink blijven doorpompen anders verzuipen we !!
Op 24 december 2011 is er door Aant de Jong uit Joure een Visotter gefotografeerd vanuit de kijkhut de Skiere Goes in het Oosterschar te Sint Johannesga. Het beest liet zich gedurende enige tijd goed zien aldus Aant de Jong die op die middag fotos aan het maken was. Hij was blij verrast dat het beest zo plotseling opdook.De visotter is geen onbekende in het Oosterschar. Vroeger in de jaren rond 1960 waren er nog diverse in de gemeente te vinden, we kwamen ze tegen op diverse plekken , o.a. langs de Tjeukemeeroevers bij Rohel en de monding bij de Skarsterrijn, Petgaten van Vierhuis, langs de Tjonger, het Ooster en Westerschar en in de wintermaanden konden we ze vaak sporen langs de diepe kanaalvaarten die door de ontgonnen polders liepen tussen Rotstergaast en Vierhuis. Na de zeventiger jaren werd het snel minder met de visotter in Friesland en is hij snel verdwenen. Het doet me goed dat de Visotter terug is in Skarsterlan. Waar het beest vandaan komt is niet zeker, het kan een van de recent uitgezette exemplaren zijn doch het dier kan ook best op eigen gelegenheid hier zijn gekomen. Per slot van rekening is het Oosterschar bij Sint Johannesga/Rotsterhaule een prachtig natuurgebied (beheerd door It Fryske Gea) waar deze soort thuishoord en hebben we genoeg visrijke gronden waar het dier voedsel kan vinden. Ook de petgaten bij Vierhuis en oevers aan het noorden van het Tjeukemeer bij Rohel (Staatsbosbeheer) zijn zeer geschikte gebieden voor permanente vestiging.
Met een 65 pagina's dik verslag sluit ik het ringseizoen 2011 af. Heel veel vogels zijn er weer geringd en vele wetenswaardigheden (met foto's) staan in het verslag vermeld. Qua aantallen een prachtig jaar doch ik zie ook veel problemen voor de toekomst. Met name de nieuwe Natuurwet van Bleeker baart me grote zorgen. Er komt veel minder geld beschikbaar voor de natuur en.... diverse wetten worden aangepast/ versoberd. Als vrijwilliger kun je hier tegen protesteren, laat vooral het hoofd niet hangen en probeer je nog meer als voorheen in te zetten om juiste cijfers boven water te krijgen die de natuurbeschermings organisaties en vereenigingen kunnen inzetten. Duidelijk aangeven hoe het er met de natuur voorstaat is een van de belangrijkste pijlers voor het voortbestaan van onze natuurwaarden. Sluit U aan bij die vereeniging die U denkt dat die de natuurbelangen in U omgeving het meeste nodig heeft en zet U in als vrijwilliger waar dit nodig is.
In de Bijlage mijn verslag van een klein stukje van Skarsterlandse bodem. Mocht U meer willen zien dan bent U altijd welkom in het gebied Marswâl aan het Tjeukemeer, bezoekers kunnen prachtig wandelen op de nieuwe polderdijk die aan de noordoever tussen Vierhuis en Oldeouwer is aangelegd. Wel honden aan de lijn en op polderdijk blijven. Er is erg veel te zien in onze prachtige Skarsterlandse natuur en... het natuurgebied het Ooster en Westerschar (It Fryske Gea) ligt dichtbij (omgeving Rotsterhaule/Sint Johannesga).
Totaallijst geringde vogels opgemaakt van 1985-2011.
Al een tijdje ben ik bezig met het maken van een eindverslag betreffende het ringonderzoek naar zangvogels aan de Tjeukemeer oever bij Rohel in Friesland. Jaarlijks kijken naar de vangsten geeft ons een globale indruk van wat er zoal passeerd op gezette tijden. Daar het nog een tijdje duurd eer het eindverslag van 2011 klaar is hierbij eerst even een lijstje met vangstgegevens (zie Bijlage). Vanaf 1985 zijn er maar lieft 33611 vogels in mistnetten gevangen en van een ring voorzien. Hierbij zijn 395 jongen die in het nest geringd zijn. Soms bijzondere soorten zoals; Sperwergrasmus, Bladkoning, Noorse nachtegaal, Waterrietzanger, Buidelmees, Taigaboomkruiper, etc. Maar ook opmerkelijke zoals Blauwe reiger, Havik, Buizerd, Krakeend, Wintertaling, etc.
Ransuilen moeilijk te vinden na de stormachtige dagen.
Na een langdurige afwezigheid op mijn Blog, mijn vader is de afgelopen maand gestorven op 84 jarige leeftijd, heb ik toch de draad weer opgepakt en me gestort op de tellingen van roestplekken van de Ransuil in de gemeente Skarsterlan.
Al zeker een 4 jaar hou ik de gegevens van de tellingen bij van diverse roestplekken in de gemeente. Dit jaar ben ik begonnen aan de E.A.Borgerstraat en ontdekte dat de vogels verdwenen waren, ook achter de sporthal de Stuit kon ik ze niet weer terugvinden. De plek aan de Tjotter te Joure is dit jaar ook verdwenen daar de hulstboom bij de buren gekapt is zo meldde Mevr. Tymstra me. Door de storm van de afgelopen dagen zijn er kennelijk veel vogels die een ander plekje opgezocht hebben en zijn ze veel moeilijker op te speuren. Van Stijn Polmann en Inge de Laat kreeg ik gelukkig een melding dat er aan de Overspitting nog een groepje van 5 Ransuilen te zien is.Ze stuurden me enkele fotos van de uilen!
Komende weken zou ik graag wat hulp ontvangen van mensen die bij toeval slaapplekken van Ransuilen ontdekt hebben. We tellen de vogels en onderzoeken aan de hand van de braakballen wat voor voedsel ze hebben gegeten. In plekken als Echtenerbrug, Sint Nicolaasga, Langweer, Oudehaske (?) en mogelijk op allerlei andere plekken zullen zeker nog Ransuilen aanwezig zijn. Reacties zijn welkom
Oeverzwaluwwand in Wyldehoarne te Joure vernieuwd.
Joure, 17 november 2011
Oeverzwaluwwand in wijk Wyldehoarne marterproof!
De succesvolle nieuwe Oeverzwaluwwand in de Jouster wijk Wyldehoarne is door de Gemeente Skarsterlan "marterproof" gemaakt. De wand was dit jaar zeer succesvol qua aantal broedparen. Plaatselijke vogelwachters telden ruim een 50 a 60 nestgangen die bewoond waren en er zijn er door mij zeker 200 vogels geringd voor het Wetenschappelijk onderzoek. Opmerkelijk is dat zeker 91 verschillende vrouwtjes aanwezig waren in de kolonie, dus de diverse nestgangen zijn zeker meerdere keren gebruikt door de oeverzwaluwen in 2011. De kolonie bevind zich op beschermt terrein en is niet toegankelijk voor publiek. Enige tijd geleden ontdekten we dat niet alleen de Oeverzwaluwen regelmatig bij de wand kwamen doch dat er in het najaar ook bezoek was geweest van een marterachtige. Uit voorzorg is de wand nu zo gemaakt dat er een fikse waterpartij voor staat zodat de marters wel een zwemdiploma moeten bezitten om de nesten te bereiken. Ook heeft de hele wand een opknapbeurt gehad en is er nieuw zand in en achter de broedgaten aangebracht. Al me al een hele klus waar de Gemeente Skarsterlan veel werk van heeft gemaakt. Nu maar afwachten wanneer de Oeverzwaluwen komend jaar vanuit het verre Afrika hun nog beter beveiligde onderkomen gaan bezoeken, we verwachten de eersten zo rond april al.
Knobbelzwaan AY29 is verknocht aan de Haskerveenpolder.
Vanmorgen kreeg ik al snel bericht uit Duitsland van de ringer die de Knobbelzwaan met Halsband AY29 en Helgoland ring 117890 daar geringd had te Jemgumgaste op 10 augustus 1998. al 1kj man. De vogel bleef in 1998 tot 27 nov. in Duitsland en werd daar voor het laatst gezien bij Zolhaus Doenebrock,Bunde ,Leer. In 1999 werd de vogel voor het eerst gezien in Friesland op 17 oktober in de Graverijpolder bij Wijckel door Trinus Haitjema, op 25 november 1999 zag H.Schreur de vogel dat jaar nog bij Sondel. In 2000 is de vogel tussen 15 oktober en 19 november nog in de omgeving van Sondel en Wijckel gezien door diverse waarnemers. De vogel is dus als jong in de omgeving van Jemumgaste in Duitsland opgegroeid en is nadat hij in Friesland in de omgeving van het IJsselmeer is geweest kennelijk niet weer weggeweest uit Friesland. Met dank aan de attente opmerking hierover die ik van Trinus Haitjema mocht ontvangen!
Na deze eerste drie jaar duikt de vogel plotseling op op 24 februari 2000 in de omgeving van Joure en Vegelinsoord en is daar eigenlijk tot op de dag van 6 november 2011 niet weer vandaan geweest, althans de waarnemingen wijzen dit voorlopig uit.Elk jaar is de vogel wel in de omgeving gezien, doch na 13 juni 2009 pas weer op 16 november 2011 voor het eerst. Stellig is de vogel wel in de tussenliggende periode aanwezig geweest doch heeft niemand hem gemeld. In de periode 2001 tot 2007 is de vogel talrijke keren door Tsjepke van der Honing gemeld, zelfs enkele jaren met een partner op nest. De vogel blijkt tot nog toe 107 keer gemeld te zijn. Dit mannetje is verknocht aan de Haskerveenpolder, hopenlijk overleefd hij de komende winter weer en blijft hij met zijn partner in deze omgeving. Een dergelijke dispersie van een jonge knobbelzwaan was me nog niet bekend.
Vanmiddag ging ik er even op uit in de natuur rondom Joure. Aan de Vegelinsweg ten noorden van Joure ontdekte ik een paar Knobbelzwanen in de vaart ronddobberend met een groot jong. Van dichtbij kon ik de vogels gemakkelijk bewonderen, het mannetje droeg een gele halsband met de inscriptie AY29. Het wijfje droeg geen halsband en zwom statig rond, alle drie vogels hoorden bij elkaar zo te zien. De man Knobbelzwaan is al vrij lang in de Haskerveenpolder te zien.De vogel is al jaren steeds in de zomer en herfst hier aanwezig. Het blijkt om een vogel te gaan die op 10 augustus 1998 in Duitsland bij Jemgumgaste, Jemgum geringd is als jong mannetje. We hebben de Duitse vogelringer inmiddels een berichtje gestuurd en wachten op een "lifstory". Plaatstrouw bij zwanen komt veel voor, maar we zijn toch wel benieuwd waar de vogel zijn winters heeft doorgebracht. We zijn benieuwd of er ook interessante gegevens zijn ontdekt van deze al zeker 14 jarige Knobbelzwaan. We houden jullie op de hoogte! Zijn er trouwens nog meer zwanen in de omgeving gezien met opmerkelijke halsbanden!
Met het veranderen van de tijd eind oktober /begin november in wintertijd valt het op dat er elk jaar steeds een toenemend aantal meldingen van verkeersslachtoffers onder de kerkuilen voorkomt. Zo belde Johannes van der Meulen uit Akkrum me op 12 nov j.l. op met de opmerking dat het de laatste 2 weken zelf 9 dode Kerkuilen op rijkswegen heeft zien liggen. Vooral op de Afsluitdijk, traject Steenwijk -Heerenveen, bij Beetsterzwaag, omgeving Ter Idzard en diverse op rijkswegen in Noord Holland. Veel automobilisten rijden nu 130 km per uur op deze wegen zodat een botsing vaak niet te voorkomen is aldus van der Meulen.
Oorzaak van dit alles is mijns inziens ook de plotselinge wijziging van de aanwezigheid van autos tijdens het invoeren van de wintertijd. We weten dat de kerkuil, maar ook ransuil, vaak al in de schemering begint te jagen. Bij de invoering van de wintertijd is de schemering dus 1 uur vervroegd en blijkt de verkeers intensiteit enorm veel groter te zijn. Dit is voor kerkuilen mede een van de grote oorzaken van de toename van slachtoffers. We weten dat kerkuilen soms tot zeer laat in het seizoen nog jongen kunnen hebben. Zo vertelde Frida van der Veer uit Marsum van de vogelopvang me dat er op 13 november nog een jonge kerkuil was binnengebracht uit Tjerkwerd, de vogel was uit een hooiblazer gevallen en in de schuur was een Steenmarter actief. Kerkuilen die rond die tijd nog jongen te verzorgen hebben lopen een groot risico. Dat geldt tevens ook voor opsluitingen in boerenschuren rond die tijd. Veel veehouders sluiten met het guurder worden van de dagen dakvensters en deuren zodat vogels opgesloten kunnen geraken en als er dan geen vodsel is na korte tijd sterven. Elk jaar komt dat ook herhaaldelijk voor. Soms heeft de boer er totaal geen weet van of er een kerkuil in de (hooi) schuur zit, ze verstoppen zich namelijk , soms in hooiblazers of achter het ûleboerd. Let op de Kerkuilen dus!
Op de wat kleinere rijkswegen worden veel minder kerkuil slachtoffers gevonden aldus van der Meulen , die vrijwel dagelijks op de rijkswegen te vinden is. Graag horen we de mening van andere weggebruikers wat zei vinden van de toename van de slachtoffers en of ze wel eens een kerkuil voor de auto hebben gehad.
Naast de kerkuil zijn er ook in toenemende mate de laatste jaren Buizerds als slachtoffer langs en op rijkswegen gevonden. Uit eigen ervaring weet ik dat bepaalde trajecten echt grote dodenwegen voor deze soort zijn. De vogels komen in het najaar en winter vaak op slachtoffers die gesneuveld zijn op de weg af en nuttigen dit als voedsel. Met name de r.w. tussen Joure en Lemmer is een gevreesde dodenweg, en juist daar is de snelheid ook nog opgevoerd tot 130 km per uur! Reacties graag naar:
Het wordt de laatste weken steeds stiller aan het Tjeukemeer bij Rohel. Veel vogelsoorten zijn al weg en door getrokken naar warmer oorden. Vrijwel alle rietgorsen zijn nu verdwenen en ook de Zwartkoppen zie je niet meer. Af en toe nog een groepje Koolmees en Pimpelmees en enige doortrek van wintergasten zoals de Koperwiek en de Kramsvogel. We zien ook steeds meer ganzen overtrekken en de vegetatie begint al snel zijn groene kleur te verliezen. Nog twee verslagen van ringmorgens hebben jullie tegoed, ze staan hier onder aan het verslag in de Bijlage.Als het weer het toelaat misschien komende weken nog enkele keren naar Marswâl en dan valt de "winterstop" in. Opvallend is dit najaar dat er veel minder Koolmezen waren dan andere jaren, komt stellig door een slecht broedseizoen. Voor komend seizoen (2012) zoeken we nog enige (assistent) medewerkers die actief mee willen doen met het ringen van vogels o.a. aan het Tjeukemeer. Mensen die belangstelling hebben om vogelringer te worden hebben de voorkeur. Enkele motivatie eigenschappen die belangrijk zijn voor dit vrijwiligerswerk zijn ; wilskracht, doorzettingvermogen, nieuwsgierigheid, kennis van vogels, etc. Verder moet je beschikken over redelijk wat vrije tijd en soms erg vroeg opstaan voor het ringwerk. Natuurlijk zijn er ook helpers nodig die het leuk vinden om een keer mee te gaan en te "proeven" wat het vrijwilligerswerk voor de Wetenschap nu eindelijk inhoud. Reacties zijn welkom!
Op 2 november 2011 smorgens vroeg afgereist naar Rohel aan het Tjeukemeer. De weersvoorspelling was dat de mist die morgen vrij snel zou optrekken. Bij aankomst had het in de nacht flink geregend, alles was nat en er hing een mistbank langs de oever. Toch maar snel de netten opgezet en afwachten of er nog vogels doortrekken. Het zou een rustige morgen worden met helaas veel mist! In de Bijlage een dagverslag. Tevens een Jaarverslag van 2009 en 2010 toegevoegd, zodat er iets te lezen valt.
Als de komende periode het weer het toelaat ga ik nog diverse keren proberen Koperwieken te vangen. Mensen die belangstelling hebben en eens mee willen kunnen me bellen!
Op zaterdag 29 oktober tijdens een zwak Oost-zuid-oosten wind rond 5.00 uur aanwezig op de ringplek aan de noordoever van het Tjeukemeer bij Rohel. Er stond nog behoorlijk wat grondmist doch dit zou rond 7.15 uur snel optrekken. Door het zachte weer waren er maar weinig lijsterachtigen deze morgen, aan de kust op de waddeneilanden is vaak meer stuwing dan in het binnenland van Friesland. Toch vielen de aantallen niet tegen , vooral opvallend veel Winterkoningen (13) en Roodborsten (18). Zouden de Winterkoningen geleerd hebben van de vorige winter en nu wel meer weg en doortrekken? Opmerkelijk was dat we tijdens voorjaar en zomer veel minder van deze soort ringden. In de Bijlage een opgave van de gevangen en geringde vogels (79) waaronder de eerste Vuurgoudhaan en Goudhaan van dit jaar. Opvallend is dat de Koolmees momenteel veel minder wordt gevangen dan de Pimpelmees , hopenlijk komt er in november nog een trekgolf uit het noorden.
Van Germ de Vries uit Oostermeer kreeg ik een reactie binnen betreffende het raadsel van de stenen slak met lege hazelnoten. Het bleek toch een muis te zijn en wel een Bosmuis die dit kan doen. Germ schreef;
Vanaf 1982 doe ik voor de vogelwacht (het Nestkast project)sommige jaren tref ik bij het schoon maken van de nestkastjes aan die volgepropt zijn met eikels ,hazelnoten ,maar ook Kersen-pruimen pitten.De hazelnoten en kersenpitten en pruimenpitten zijn allemaal op een bepaalde plaats aangevreten , en de inhoud opgevreten.
Dit doet de Bosmuis (Apodemus sylvaticus)
Groeten Germ de Vries Oostermeer
Daarmee is het raadsel opgelost en weet de familie dat ze niet voor de gek is gehouden door een buur of familielid. Het was toch een muis die dit afval verborgen had.Germ nogmaals onze dank voor jou attente mededeling in deze.
Afgelopen dinsdag kreeg ik een berichtje binnen van Tessieka Strating-de Graaf uit Stiens. Bij het winterklaar maken van hun tuin deden ze een bijzondere ontdekking. In de tuin staan betonnen slakken (zie foto) die hol van binnen staan. Bij het verplaatsen hiervan kwam er ineens een bult met hazelnoten (!) onder vandaan. Deze waren allemaal netjes opengemaakt aan de bovenkant en dus allemaal leeg. De stenen slak stond deels op een tegel en deel op modder. Bij het weghalen hebben ze niet gezien of er ook een holletje aanwezig was. Wat voor diertje zou zoiets nou doen was de vraag. In eerste instantie denk ik toch aan een muis. De vraag is echter wat voor muizensoorten eten nou hazelnoten? Het is ook geen hamstergedrag , zoiets als Knabbel en Babbel, omdat deze hazelnoten allemaal netjes waren opengemaakt en leeg waren. Of zou er toch vriend, buren of collega's voor een grapje hebben gezorgd en de afgekloven noten er hebben gedeponeerd. In dit laatste geloof ik echter niet en blijf het wonderlijk vinden dat een muis dit zo kan doen. Wie heeft er meer ervaring met op dergelijke manier verstopte hazelnoten in de tuin. Graag jullie ervaringen.
Eerste Friese Boerenzwaluw Journaal ik klaar om gelezen te worden!
Vandaag heb ik de laatste hand gelegd aan een 20 bladzijden dikke uitgave van het eerste Boerenzwaluw Journaal in Friesland. Al jaren houd ik me bezig met de bestudering van deze interessante soort die in ons Friese landschap leeft. In het verslag een opgave van vogels die in 2011 op diverse plekken in Friesland door mij zijn geringd en uitleg over de start van het grote logger onderzoek naar Boerenzwaluwen.
Graag vraag ik U aandacht hiervoor. Mocht U in U aantekeningenboekje nog diverse waarnemingen, vondsten en of bijzonderheden hebben staan van vroeger betreffende Boerenzwaluwen dan horen we dit graag. Ook oude reeksen van aankomstdata op boerderijen zijn welkom.
Mensen die in 2012 mee willen doen en ons op de hoogte willen houden van;
eerste en laatste waarnemingen in hun woonplaats aanwezige broedgevallen, 1e eidata,etc. terugkeerdata van broedvogels IN schuren etc. vondsten van geringde vogels opmerkelijke zaken
Zij kunnen zich aanmelden via een email naar j.d.jongringer403@home.nl Dan wordt hun email adres opgenomen en worden ze op de hoogte gehouden van belangrijk Boerenzwaluw nieuws in Friesland!
Klapekster geringd weer los aan de noordoever bij Rohel.
Vanmorgen vroeg op pad naar de vaste ringplek aan het Tjeukemeer bij Rohel.Het doel was om Koperwieken in de eerste schemering te vangen. Bij aankomst stond er een toch nog vrij krachtige ZZO wind die er meteen voor zorgde dat de netten waarin de vogels gevangen moesten worden behoorlijk beweegden. Het zou een toch nog vrij rustige morgen worden,maar..... de klapper zat hem in het eind van de morgen! Toen ik een voor het gevoel een laatste ronde liep langs de netten zag ik bij het slootje al dat er in net B14 een vrij lichte vogel hing doch kon niet ontwaren wat het nou wel was. Toen ik echter op een 5 tal meters genaderd was begon de vogel enorm te fladderen en TOEN zag ik pas wat het was, met een paar snelle passen was ik bij het net en kon de vogel , een KLAPEKSTER er met 1 beweging uitpakken. Wel oppassen met de vervaarlijke snavel van deze gast, later tijdens het ringen en fotograveren zou ik hier nog enkele fikse pikwonden oplopen. In de Bijlage het ringverslag en enkele fotos van deze speciale gast aan het Tjeukemeer.
Nog steeds zijn er vogels die jongen hebben en ze verzorgen, zo meldde Schouwstra uit Irnsum me dat er op 10 oktober bij hem in de appelboom twee jongen van de Houtduif (Houtdo) zaten die verzorgd werden door de ouders. Ook in Sint Nicolaasga ontdekte Martha Reitsma op 6 oktober een nest met al vrij grote jongen, helaas sneuvelde er op 10 oktober al een van deze jongen en lag dood onder de boom. Zouden dergelijke jongen het nog wel redden is de vraag. Ja dat kan, mits er redelijk wat bladeren aan de nestboom blijven zitten en er vooral geen havik of Sperwer actief is in de buurt. Late nestjongen komen nog wel eens voor.Zo was er in Holwerd aan de kust op 21 november 1965 nog een nest waarvan de jongen gevoerd werden. Mochten er meer late broedgevallen zijn dan hoor ik het graag.
Op 2 oktober belde Yme Waterlander van de Prins Berhardlaan in Joure me op dat hij nog een Kolibrievlinder (of Meekrabvlinder) smiddags had gezien op de plant IJzerhard in zijn tuin. Ook door Mevrouw Groenewoud aan de Eeltsje Halbertsma straat in Joure werd er eentje gezien tussen 3 en 6 oktober in haar tuin. Beide meldingen zijn mijns inziens laat doch door het zonnetje en de wat drogere periode rond die tijd kon het net nog even. Voor meer late meldingen van Kolibrievlinders hou ik me uiteraard aanbevolen.