De dagelijkse dingen volgens Roger (78jr) uit Beveren Waas Elke week een nieuw verhaal...
Reacties zijn steeds welkom!
>> NU OOK BESCHIKBAAR VIA WWW.ROCOR.SHORT.BE
17-02-2007
Rijstpap eten
Ik
zat in de keuken toen mijn vrouw riep :Wat wilt gij eten deze middag en
vanavond? Nou dat vind ik een hele eer, ik ben één van de bevoorrechten waar
men aan vraagt WAT WIL MIJNHEER ETEN? Bij de jonge mannen van vandaag roept
men: gaat ge om frieten of brengt ge pizza mee, breng ook 2 flessen cola mee, want
ik zit zonder. Ik riep terug : Doe voor mij deze middag maar spek met eieren
en grof brood, en voor vanavond patatten, met ajuinsaus en ne pekelharing. Dat
zijn 2 hoofdgerechten uit moederstijd. Men noemde het wel eens arme mensen
eten. Ik hoorde mijn vrouw mompelen : Hij wordt oud, hij begint op zijn vader
te lijken,wie wil er nu pekelharing met ajuinsaus eten? Een mens moet wel
oppassen wat ge zegt als ge met uw vrouw over je eigen moeder spreekt en hoe
goed die kon koken. Toen heb ik een flater gemaakt, ik draag er nu nog de
gevolgen van ! Ik liet me ooit ontvallen aan mijn vrouw dat haar rijstpap wel
goed was maar die van mijn moeder lekkerder, zeg maar beter, met kaneel, volle
melk, en bruine suiker.
Als
ik jullie een raad mag geven: doe dat nooit ! Het is verkeerd ! Het was toen
eventjes stil en weet u wat mijn vrouw zei ? Als het zo goed was bij je moeder
waarom zit ge dan hier? Ze zei ook nog: als ge nog eens rijstpap wilt eten
gaat ge maar naar u moeder; Het mensje was er allang niet meer. Dus lezers, ge
weet het, als ge nog eens rijstpap maakt denkt aan mij, maar zoals ons moeder
hé!
Als
men tegenwoordig in een restaurant gaat eten weet ge niet wat ge voorgeschoteld
krijgt,ge moet een woordenboek bij
hebben. Onlangs stond er: onze gerechten worden geserveerd met een zalfje van
bintjes. Ik vind dat niet lekker, vroeger noemde men dat aardappelpuree. Wat
is er mis met een koninginnehapje, tomatensoep, groentekrans met rosbief en
kroketten,een crèmeglacé met een gebakje en koffie na, overgoten met enkele
glazen bier?
Nu
serveert men alles op een bedje van lente frisse sla overgoten met
tongstrelende saus die de chef speciaal voor u heeft klaargemaakt, geloof het
maar! Nu krijgt ge van alles een kwakske waarvan ge begot niet weet wat het is.
Tussen de soep en de patatten krijgt ge een ijsje. Sorbet heet dat! Het was
lang geleden, de pekelharing smaakte uitstekend. Het is lang geen arme mensen
eten. Het kost meer dan vlees, zegt mijn vrouw. Als ge uit eten gaat moet ge
een VAN DAELE bijhebben. Zo van : traditioneel drieluik van seizoenshapjes !
Wat krijgt ge dan? Ik zou het niet weten! Nog zoiets: verrassingpakje van
schartong . Ik hou niet van verrassingen, ik wil op voorhand weten wat ik eet.
Pekelharing met ajuinsaus, das duidelijk.
Onlangs
nog: rollade van mechelse koekoek gevuld met duxelle van Parijse champignons.
Wat is dat ?! Als Gaia dat leest komt ge in de gazet en staat ge binnen de
kortste keren in de gerechtszaal voor dierenmishandeling! Ach ja, er was ook
een blanke saus bij, mijn moeder zaliger zou gezegd hebben : wat kan daar nu
inzitten in blanke saus ?
Ne
marmer van 3 chocolades. Waarom moet dat zo ingewikkeld ? Bij ons noemt dat :
3 bollen crèmeglacé met warme chocolade overgoten. Ik moet wel iets bekennen:
het had me gesmaakt en vooral die mechelse koekoek die was juist: à point ! En
toch vond ik die rijstpap van ons moe hele goeien, maar niets zeggen tegen mijn
vrouw! Beloofd ?