De dagelijkse dingen volgens Roger (78jr) uit Beveren Waas Elke week een nieuw verhaal...
Reacties zijn steeds welkom!
>> NU OOK BESCHIKBAAR VIA WWW.ROCOR.SHORT.BE
26-01-2008
Ik zou eens graag op de lotto zijn!
U ook vermoed ik, naar men beweerd zou men dan onmiddellijk in zijn ongeluk lopen, geen hoopvolle gedachte in het voorzicht van een miljoen euro te krijgen. Om te beginnen zijn er genoeg kandidaten om mee te delen in je pot en als ik mijn vrouw laat doen met de verdeling ervan houden we nog juist genoeg over om samen nog eens te gaan eten buitenshuis. De kinderen en kleinkinderen zouden natuurlijk de grote begunstigden zijn. Het is zo, dat geven een stuk leuker is dan krijgen, maar als het aan mij lag zou ik toch een deel voor mezelf houden. Dat is egoïstisch!, zegt mijn vrouw want, Op uw leeftijd is dat onverantwoord en trouwens een man van uw leeftijd met veel geld op zak zou toch maar stomme dingen doen!, ik dacht eerder aan leuke
Het zal toch wel een hele aanpassing zijn om vanuit een werkbroek over te stappen naar een riante woning met een Mercedes voor de deur, dat zal toch niet simpel zijn, en er zal veel nuchterheid aan te pas moeten komen om dat allemaal te verwerken. Als ge leest dat er winnaars zijn die onmiddellijk zeggen dat ze blijven werken, is dat al een krasse uitspraak, er zouden er veel stoppen denk ik en rustig de rest van hun leven rentenieren. Men is super rijk als je met de intrest, van je intrest, rijk kunt leven. Ik kan het geloven. Nog zoiets, investeren of ze opdoen, ge moet de vraag eens stellen in gezelschap, iedereen heeft daar precies al over nagedacht en men weet nu al precies hoe ze het zullen aanpakken. Wat een vooruitziendheid, want in weelde leven is niet gemakkelijk zegt men, toch maar proberen.
Er komen alle dagen instellingen op af voor het goede doel, die ge onmogelijk kunt weigeren en gul U bijdrage storten, want gij zomaar in weelde leven terwijl die arme mensjes honger en dorst lijden, dat doet ge toch niet. Geld maakt niet gelukkig zegt men, maar het is makkelijker ongelukkig te zijn met geld, dan zonder, denk ik. De eerste vereiste is meedoen, ik doe al mee sinds mensen heugenis, mijn grootst gewonnen bedrag is 12,5 euro. Ik heb ze onmiddellijk terug ingezet, met het gekende gevolg, niets meer. Waarop men zei: Ziet ge wel dat ge niet met geld kunt omgaan, ge moet dat sparen!
Beste hoopvolle, niet opgeven! Men beweerd wel dat niet meespelen de grootste garantie is op winst. Maar meedoen in het vooruitzicht van erop te zijn geeft toch een goed gevoel tot de ontnuchtering komt iedere week, dat het weer niets is. Koesteren wat ge hebt zeker, want het geld wat je verdient hebt met werken, is nog altijd het meest aangename, maar blijf toch maar dromen, samen met mij en ik hoop dat ge er volgende week alleen op bent, laat het me weten.
Toen O.L.H. uitpakte met zijnen hof, het zogezegde aards paradijs, en Adam en ons Eva erin liet leven, zal hij nooit gedacht hebben dat het zo zou aflopen. Hij had zijn voorwaarden gesteld, er was een paradijselijk reglement. Alleen is maar alleen, vond Adam, een jager, dus vroeg hij wat gezelschap. Vandaar schiep God Eva, tussen de appel en de pruimenboom. Het was zeker een prachtige tuin daar niet van, met planten en vogels, maar als gans den dag Eva achter je aan loopt, naakt nog wel, blijf dan maar eens van haar appels en pruimen af. Ik ben ook maar een eerste mens, maar geloof me, die vrouw heeft onzen Adam verleid, zo zitten vrouwen in elkaar, met de gevolgen van dien: de erfzonde.
Ik heb uit goede bron vernomen dat het van de eerste keer koekenbak was, ze was in verwachting van den Abel, er waren toen nog geen voorbehoedsmiddelen, het was toen nog allemaal puur puur. Toen God ervan hoorde was hij razend kwaad, wat haalde dat manneke in zijn hoofd! Zomaar binnentreden in ons Eva! Zeg nu zelf, zei Adam, als U het lichaam van ons Eva bekijkt, moet ik er toch geen tekeningske bij maken zeker? En toen sprak hij de historische woorden: Op ieder potje past een deksel, kort samengevat, het woord seks was ontstaan.
Ze vlogen buiten, Trekt U plan! zei ons Heer, wat Adam ook zei, ons Heer luisterde niet. De wet is de wet. In zijn binnenste moest ons Heer bekennen dat hij van Eva iets zeer mooi had gemaakt, hij had een lichaam gemaakt en een voorbeeld genomen aan de natuur met bergen en dalen, spelonken en diamanten en liefde. Maar zijn besluit stond vast, er was geen weg terug, hij joeg ze weg. Maar toen de kleine Abel geboren werd, ZAG HIJ DAT HET GOED WAS, en liet het mensdom zijn gang gaan, samen met het dierenrijk. Als hij nu de aarde bekijkt denkt Hij: ze hebben er een zooitje van gemaakt, maar het beste en het mooiste wat ikzelf heb geschapen is de vrouw. Ik heb er lang aan gewerkt maar ik ben er fier op, en een God mag zich ook eens laten gaan. Dat die van beneden het maar eens nadoen, ze kunnen veel en ben soms echt verwonderd wat ze allemaal ontwerpen.
De enige fout die Ik gemaakt heb is, dat Ik alle mensen verschillend geschapen heb, van kleur en ras. Er zijn geen 2 dezelfden, en er zijn er miljarden, wat natuurlijk jaloezie, haat en nijd te weeg brengt met oorlogen en wreedheden. Als ze maar eens proberen er opnieuw een aards paradijs van te maken, dan zou pas Mijn schepping geslaagd zijn
Het was normaal dat ik de beenhouwerij van mijn ouders zou overnemen. Onze pa slachtte nog thuis, in het werkhuis gebeurde alles: het dier dood doen, laten uitbloeden, scheiden, uitbenen, versnijden, beuling maken, worsten en gehakt draaien, kopvlees maken, ook hammen roken. Niets ging verloren, alles werd gebruikt. Alles ambachtelijk vervaardigd, zijn onschatbare kennis, zijn traditionele technieken waren ongelooflijk, zijn kopvlees wijds bekend, daar moest ge geen mosterd opdoen, die smaak proeft ge nu niet meer. Het was een enorm werk en het was indrukwekkend toen het dier werd binnengebracht waar de dag nadien reeds de mooi versneden stukken vlees een naam hadden gekregen tussen de kop en de staart. Zoals een stuk vlees van de dikke ziel, biefstuk van de zwarte plek, stoofvlees van t bladje, hij maakte ook rilette en beuling.
Mijn vader was een vakman, ik keek naar hem op, hoe zorgvuldig en hygiënisch hij dat allemaal deed. Zijn werkhuis was een parel van netheid, onze pa voelde zich in zijn sas als hij slachtte. Ik moest hem helpen en met die vlijmscherpe messen werken vergt voorzichtigheid. Na die slachtpartij moest alles afsterven heet dat, en bewaard worden in de koelkamer om later verkocht te worden in de winkel, wat ik samen met mijn vrouw deed. We kenden de huishoud problemen van de andere mannen uit de straat, we lachten veel, we missen dat wel. Vader was dan fier als de klanten zeiden: Slager, het was ne malse biefstuk!. Vader zei nadien: Ziet ge wel dat ik goed gekozen heb! Ons Vader zocht zelf de dieren uit die hij in de winkel wilde verkopen, het was tenslotte zijn broodwinning en de klant was koning voor hem.
Nu in deze tijd is het overleven, er zijn maar enkele beenhouwers over, het zijn nu traiteurs geworden, die smosjes maken en kant en klare dingen die ge in de micro schuift, waarvan ge kunt zeggen dat ge het zelf hebt gemaakt. Onze stiel is er aan, alle charcuterie is verpakt, vlees snijden is bijzaak geworden, de kwaliteit is niet te vergelijken met het vlees dat ons vader aanbood. In de grootwarenhuizen is een toog van hier tot ginder, alle vlees verpakt in folie. In een klein hoekje nog wat vers vlees, enorme concurrentie voor de enkele beenhouwers die er nog zijn. Wel moet ik vaststellen dat die enkelingen die nog overbleven een goede zaak hebben met flink wat personeel.
Ja, zegt mijn vriend, Ik ben 45 jaar slager geweest, samen met mijn vrouw. Het doet pijn als ik zie wat er met mijn stiel gebeurt maar denk toch aan de vele goede jaren in de winkel, samen met mijn klanten die mij altijd nog herkennen.
Ik ben voldaan, ik kan geen eten meer zien. Alé mensen er zijn grenzen hé, als dat geen overdaad is! Hopelijk zijn de feesten snel achter de rug!
Een mens eet wat op, niet te geloven en het smaakt altijd, de keuze is enorm, met wat men tegenwoordig aanbied van eten en drinken. Heel vroeger was er enkel een stukje kaas bij de aperitief. Ik geef een voorbeeld, bij de aperitief in de familie was er onlangs een bord met 10 hapjes, waarbij champagne werd geschonken, met olijven, en klein stukje pizza, wat garnaaltjes, scampis om te dippen in whisky saus, een stukje haring in zuurzoet, een glaasje warme soep, gedroogde tomaten in olie, een warm kippenbilletje, fetakaas in olijfolie en een opgerold stukje roze zalm met kruidenkaas. Alles heel fijn met allemaal verschillende smaken, heel lekker en pittig. Als men nu van deze voorproevertjes alles neemt en er komt dan nog een voorgerecht en een hoofdschotel, overgoten met witte en rode wijn, en U neemt nadien nog een stukje kersttaart of een crème glacé, aangevuld met koffie met een tik erin, dan denk ik dat ge overdrijft! Ik denk het niet, ik weet het zeker.
Daarbij de sfeer die er heerst, de vele onderwerpen waarover gediscuteerd word, de moppen, de lachpartijen. Dat is feesten en genieten met volle teugen, gelukkig zijn noemt dat, zich goed voelen. Soms heeft men wel het gevoel, kan ons geluk niet op, kan dat zomaar? Op die manier van al het goede genieten, zou dat blijven duren? Wij Belgen staan daar niet bij stil, en profiteren met volle teugen, we hebben er toch voor gewerkt zeker. Dat is ons verweer, en eigenlijk waarom ook niet?
U mag in die periode niet naar het de televisie kijken, want gegarandeerd zijn er beelden van mensen die honger lijden, of eenzaam zijn, en blijft ge achter met een schuldgevoel, wat wel vrij snel overgaat. Smerig, maar t is zo, onze enige zorg is, we zullen toch niet te veel bijgekomen zijn zeker Als ge ziet hoeveel ruzie en oorlog er bezig is in de wereld en hoeveel mensen er lijden onder slecht beheer in die landen, dan mag je heel dankbaar zijn, dat ge hier kunt leven op onze morzel grond. Het feesten is over, laten we maar weer gaan werken en er tegenaan gaan, overtuigt van ons kunnen, ieder in zijn branche. En als u nog eens klinkt op de gezondheid (het moet wel champagne zijn) dan moet u elkaar in de ogen kijken, het moet wel 6 seconden zijn, en al wat U op die moment wenst zal uitkomen, probeer het eens.