Het hangt dik mijn voeten uit, U mag het gerust weten, ik hoor dat dagelijks en van iedereen verkondigen: IK HEB GEEN TIJD! Het is een zeer drukke tijd, ik weet het, maar men maakt van een mug een olifant. Precies of op hun werk moeten ze van het ene naar het andere lopen. En die stress! Nog zoiets, ze komen dan thuis en kunnen nog met moeite het gras afrijden, een gazon met de grootte van een postkaart. Ge moest eens weten wat ze vandaag allemaal geregeld hebben. Ziet ge nog iemand een moestuin hebben? Nochtans met wat inspanning en een serre natuurlijk, kunt ge voor gans de zomer tomaten en komkommers hebben, vroege bloemkolen, verse sla, peterselie en voor vier keren fijne boontjes zoals op restaurant.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Er is wat werk aan natuurlijk, maar het genoegen onbespoten groenten te eten, gaat toch boven het zogezegde goed gevoel om eens rond de straten te lopen in training, tussen al die uitlaatgassen, en je conditie eens te tonen aan de medemens. Neen, het moet een tuin zijn met planten en bloemen, mooie gazon, niets mis mee natuurlijk. Daar kruipt ook veel tijd in, maar daar kunt ge mee pronken, en een krop sla is zo opgegeten en dat ziet niemand. Misschien komt de tijd terug dat we opnieuw groenten zullen kweken. Ze zijn peperduur, een bloemkool kost meer dan 3 euro, zoals alles van groenten en fruit uit het buitenland. Een citroen: 49 cent, vroeger 20 frank, dat geloofd ge toch niet?
Waar bemoeit U zich mee zult U zich afvragen, maar ik heb tijd om dat alles te doen en dan is het makkelijk praten, maar het is zo aangenaam om je zelf gekweekte groenten op je bord te hebben. Vroege schelperwten, met jonge wortelen, ik eet er een kotelet bij, een tomaat rijp gekomen op de struik. Verse peterselie in de soep, een selder uit den hof bij de mosselen, een niet te grote komkommer bij de sla, met wat vers bieslook. Maar voor het geld moet u het niet doen, het werk, alle dagen water geven in de serre, de dieven uit de tomaten doen, u moet er dagelijks tijd in steken. Buiten de serre prei kweken is bijna onmogelijk. Dan moet u drie maal sproeien met straf spul, maar wat denkt U, als U prei koopt is het nog erger. Ons gestel heeft zich aangepast zegt men, ik weet nog, toen 605 nog te koop was, een sproeistof. Met een flesje ervan kon je de hele gemeenschap uitroeien, maar drie keer per jaar er de prei ermee sproeien, dat kon geen kwaad! Gelooft U dat? Het is uit de handel nu, gelukkig maar.
Als mijn kleinkinderen in de serre komen kennen ze het verschil niet tussen peterselie en een selder. Alleen als ze tomaten eten van de pepe, dat smaken ze, en dat zou later moeten groenten kweken, forget it. Verse spinazie uit de serre in de puree patatjes gemengd, met een eindje worst, niet slecht vind ik.
Beste sportievelingen, als ge U goed voelt en ge aan je conditie werkt, zeker niet laten. Ik ben er jaloers van.
Tot gauw rocor
|