(Klein)fruitliefhebber
Inhoud blog
  • NOG LENNO
  • WROCLAW
  • NAAR DRESDEN
  • Feedback Krieken
  • RE: Resistente kriek

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Mijn meer dan 40 jaar ervaring met tuinieren en het telen van vele soorten (klein)fruit zonder scheikundige bemesting en - spuiten wil ik meedelen en zelf nog bijleren.



    Voor de fruitliefhebber
    09-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frederiksoord, 2 jaarlijkse Fruittentoonstelling Souvenirs van Eeuwen.

    Frederiksoord, 2 jaarlijkse Fruittentoonstelling Souvenirs van Eeuwen.

    Op zondag 5 okt. reden we de 250 km naar Drenthe (Frederiksoord ligt nog net in de top) en Friesland. Daar hebben liefhebbers op de gronden van een vroegere tuinbouwschool 800 fruitbomen geplant. Het achteraf determineren is misschien nog niet helemaal gelukt?

    We kwamen er een eerste keer zo’n 15 jaar geleden en ook 4 jaar terug (Zie blog van 26/10/210). Marten Pelleboer, een vroegere beroepsteler in Zeeland is er nu een van de sterkhouders. Van hem komt er trouwens een knap geïllustreerd werk uit ‘Ziekten en Plagen, natuurlijk bestrijden’ €29,95.

    In de eerste kas bevindt zich de boekenstand en zit de determineerploeg: Marten Pelleboer, Henk Houtman, Jan Henk Schutter, Nynke Zijlstra en Jet Houtman. Ze hebben de handen vol.

    We spoeden ons naar het paviljoen voor een film over de herkomst van de appel;van uit Kazakstan met gelukkig op het einde een interessante bijdrage van Joan Morgan, auteur van ‘The Book of Apples’, zeg maar de appelbijbel. Hopelijk vindt haar boek over peren binnenkort een uitgever.

    In de tuin staan een aantal standen. De bomen van Ger van Santvoort, kweker van oude rassen uit Someren, Noord-Brabant trekken de aandacht. Ik schaf er Benedicte, een nieuwe, witvlezige perzik uit Frankrijk (1995) op onderstam Krymsk/ VVA 1 aan, geschikt voor iets nattere grond. Het ras is matig krulziekte gevoelig. Vroege bloei, rijp begin september.                                                                               De halfstam appelen in pot staan op MM106. Stina Lohmann, een Duitse appel van omstreeks 1800, was al appel van het jaar in de Streuobst. Joan Morgan omschrijft de vrucht als ‘vrij rijk, sterke verhouding suiker en zuur, bleekgeel vlees. Bloeit eerder vroeg, Pluk eind okt., eetrijp dec-febr.- maart. Reinette von Zuccalmaglio is eveneens een Duitse appel, Ananas reinetteXPurpurroter Agatapfel , 1878. Beurtjaargevoelig, plukken midden oktober, nov.-maart, pittige ananassmaak, knapperig, sappig. Er was ook nog een interessante stand van biologisch gekweekt kleinfruit- plantgoed. Bv 2 rassen cranberries. Die vergen regelmatig vochtvoorziening en ik heb al werk genoeg.

    In het paviljoen bezoeken we de proefstand en de tentoongestelde vruchten.

    Na nog een lange babbel rijden we naar Frits en Jet Doornenbal te Nijelamer. Frits troont ons mee naar zijn pawpaws. Veertien jaar terug zaaide hij de zaden. Nu vormen ze een flink groepje. Frits telde aan een van de bomen wel 60 vrij grote vruchten. Hij heeft wel meer interessante bomen, waarvan sommige uit Nieuw Zeeland, waar hij een broer heeft wonen.

    (Een foto van Jet en Frits vindt u op de blog van 24/08/2014, de laatste. Zie ook de blog van het vorige bezoek: 26/10/2010)

    FOTO’S

    De Tuinen. Er zijn er namelijk 2: Stichting Gehandicaptentuin en Stichting Fruithof Frederikdoord.

    Fruithof

    Begroeting door Marten Pelleboer. Vincent houdt zijn nieuwe publicatie vast.

    De determineerstand: (van rechts naar links) Henk Houtman, Jan Henk Schutter, Nynke Zijlstra en Jet Houtman

    Nynke

    Henk Houtman en Marten Pelleboer

    Henk Houtman en Vincent Turkelboom die de Benedicte draagt

    Op de foto met Henk

    Stand van Ger van Santvoort



















    09-10-2014, 23:26 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG 1

    Ger van Santvoort

    De medewerkers van de proefstand

    Reinette Parmentier, een lekkere appel

    Princesse Noble; let op de soms langgerekte vorm

    Ontario. Bij mij in Zoersel is het de slechtste appeloogst ooit. Enkel Ontario draagt goed.

    Holsteiner Cox. Henk Houtman is er zeer over te spreken. Bij mij op zand heb ik geen resultaat; maar heb ik wel het juiste ras?

    We proefden ook de Lemoen appel en die heeft ook zijn verdiensten

    Luculles Op de vorige Europom te Alden Biezen vond Joan Morgan dit een van de lekkerste Nederlandse appels. Maar je hoort er nooit iets over.

    Marie Joseph d’Othée, Ijzerappel; goede appel om te drogen. Is na de winter op smaak.



















    09-10-2014, 23:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG 2  Bij Frits en Jet Doornenbal

    Paw paw

    Idem

    Idem

    Nieuw-Zeelandse appel

    Frits zette een bypass, een overbrugging

    Overtrekkende ganzen. Vier Jaar terug waren er nog meer van de partij

    Jam en gelei op zijn Fries

    We proeven de heerlijke paw paw

    Zaden. In een vrucht zitten er tot 6 zaden



















    09-10-2014, 23:13 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    07-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenuilen

    Steenuilen

    Vanmorgen vroeg werd ik wakker door het lang aangehouden geroep van een steenuil. In het blad van Natuurpunt Voorkempen lees ik over het nest in een schapenschuurtje 300 m van hier.

    In 2011 werd het nest op de zolder opgehangen met onmiddellijk resultaat: 3 jongen. In 2012 vlogen er weer 3 jongen uit, 1 stierf in het nest. Vorig jaar: 4 eieren, doch het nest werd verlaten. De onderzoekers van de steenuilenwerkgroep vreesden dat het mannetje iets was overkomen, waardoor het vrouwtje haar broedsel in de steek moest laten om zelf te overleven. Zij schrijven:’ In de directe omgeving werden de afgelopen jaren verwoede pogingen ondernomen om steenuilen te vinden en tot broeden aan te zetten. Dit lukte nauwelijks of niet. Het besproken broedkoppel is al jaren vrijwel het enige onderzochte paar in Halle.(Ik heb echter weet dat zeker tot 4 jaar terug, op circa een kleine km afstand aan de andere kant van de Peggerstraat een steenuil broedde; doch de laatste jaren niet meer.) In de omliggende dorpen wordt echter een aanzienlijk succesvolle populatie vastgesteld. De reden voor het bijna ontbreken van de steenuil in dit landschappelijk toch aantrekkelijke dorp is mogelijk het veelvuldig voorkomen van predators (sperwer, havik, bosuil en eventueel marters), die o.a. vanuit het Zoerselbos opereren.’

    2014. In het verdere verloop van 2013 had men steeds maar 1 steenuil waargenomen doch dit jaar waren er gelukkig weer 2, met spoedig de eerste eieren. Bij een daaropvolgend bezoek trof men echter 3 volwassen uilen in het nest aan. OP 11 mei ging men op advies nogmaals controleren en wou men meteen ringen. Nu waren er maar 2 volwassen dieren: het vrouwtje met broedvlek op 3 eieren en één zonder broedvlek, vermoedelijk het mannetje. Een vierde ei lag koud buiten het bereik van het broedende wijfje. Uit verdere studie bleek dat bigamie bij steenuilen erg zeldzaam is (1 op 1000 gecontroleerde gevallen). Er is maar 1 uitzondering bekend van een succesvolle bigamie. In de andere gevallen steeds mislukking. Inderdaad: tijdens een volgende controle troffen ze één vrouwtje aan dat nog steeds op 4 eieren zat te broeden. Na afloop van het broedseizoen bleken de eieren bij het openmaken alle onbevrucht. Eén ei was zelfs leeg, er zat niets in de schaal.

    Bij mij werd al meer dan 10 jaar geleden een lange kast voor de steenuil opgehangen, doch steeds wordt die ingenomen door kauwen. Ik heb er al meermalen over bericht. Het is tijd dat er een kast komt waarin kauwen niet in kunnen. Vorig jaar op de studiedag over steenuilen vernam ik dat zo’n kast bestaat.

    07-10-2014, 12:17 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speciale gast Winterkoning

    Speciale gast Winterkoning

    Vorige week met het warme, zonnige weer - St. Michieltjeszomer zegt men in mijn geboortegemeente Ichtegem met als patroonheilige St. Michaël (29 september) met de grote kermis de zondag daarna – stonden keukendeur en schuifraam wijd open en was er een jonge winterkoning binnen gevlogen. Half verdoofd van tegen het raam te vliegen kon ik een foto nemen.





    07-10-2014, 10:25 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    30-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Boomkwekerij De Bruyn Begijnendijk

    Bezoek aan Boomkwekerij De Bruyn Begijnendijk

    Met de Koninklijke Vlaamse Dendrologische Vereniging

    In de mooie prospectus lees ik dat kleinzoon Thierry en zijn echtgenote Kim de in de jaren twintig gestichte zaak in 2 decennia van 3 Ha tot 70 Ha uitgebreid hebben tot een van de grote boomkwekerijen.

    Ze kweken meer dan 1800 variëteiten waaronder 25 Ginkgosoorten, 44 fagus (beuk) – en 94 Quercus (eik)variëteiten.

    Een enthousiaste en welbespraakte Kim leidde de groep door een gedeelte van de kwekerij. Een door het buitenwerk getaande Thierry beantwoordde kwekersvragen.

    FOTO’S

    Jonge Quercus cerris, Moseik   bladhoudend

    Idem

    Groep

    Kim

    Links Thierry, man van het Rivierenhof, Deurne, rechts Kim

    Picera abies Acrona roodbloeiend en vlug speciale sparappels vormend

    Ptelia trifolia Alcona- Centjesboom

    Zuilvormige Gingko; let op de dichte takken

    Gingko saratoga, met grote, hangende bladeren



















    30-09-2014, 21:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

    VERVOLG 1

    Fraxinus sieboldiana. De essenziekte zou alleen op de Fraxinus exelcior voorkomen; niet op de Amerikaanse soorten.Tot op heden heb ik enkel aantasting op jonge exemplaren gezien.

    Carpinus Japonica Japanse haagbeuk

       “             “   :   zaadvorming.

    Corylus colona Te-Terra Red met harde, rode, eetbare vruchten

    Kim

    Fastigiata (zuilvormige) beuken

    Liquidambar orientalis Oosterse amberboom Wordt veel aangeplant

         “                 “           : blad

    Dwerg Gingko’s bestaan ook



















    30-09-2014, 21:33 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG 2

    Hibiscus

    Hibiscus

    Quercus Phillos met wilgachtige bladeren

    Men maakte er mij op attent dat eiken de typische vertakkingen gemeen hebben.

    Osmanthus Schijnhulst! Als je er hulst in ziet, heb je het verkeerd.

    Kim en THierry

    Betula utilis (= nuttig) Op mijn vraag antwoordde Kim dat de afschilferende schors een prima middel is om vlug vuur te maken, zelfs als de bast vochtig is. Een vervanger voor de tondelzwam?

    Quercus rysophillus, een groenblijvende eik

    Acer palmatum Okazazuki Mooie verkleuring van de bladeren in de herfst.



















    30-09-2014, 21:29 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    VERVOLG 3

    Quercus palustris Swan Pigmee

    Quercus palustris Isabel   Het bolvormige en de dwerggroei zou komen door een mutatie in een heksembezem.

    De mooie herfstkleuren beginnen zich te tonen

    Ostrya carpinofolia Europese hofbeuk met haagbeukblad.

    Gymnocladus diocius (Kentucky coffeetree) Een eigenaardige naam in het Nederlands: Doodsbeenderenboom.

    Hier heeft men weer te maken met een dubbelsamengesteld blad: één blad met deelblaadjes. ( Idem als het blad van de Hemelboom in het Arboretum van Wespelaar. Zie vorige blog).

    Een bloeiende Heptacodium midconoides

    Het krioelt er van insecten: bijen, hommels en andere.

    Tilia herruana Wimperlinde



















    30-09-2014, 21:24 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 4

    VERVOLG 4

    Blad met de wimpers: vandaar wimperlinde Het speciale is dat een oudst bewaard blad in een herbarium deze wimpers nog niet heeft. Kwekers hebben die eigenschap er blijkbaar ingekruist.

    MEtasequoia

    En TAxodium

    Hier staan de bomen in rijen naast elkaar. Makkelijker uit elkaar te houden. Voorzitter Gert Dessoy wees op een geheugensteuntje: E = equel (gelijk of overstaand blad), de tweede letter in Metasequoia. A = alternate (alternerende bladstand), de tweede letter in TAxodium.

    Crypthomenia japonica Dacryoides Wordt een reuzenboom (70 m) in Japan. Men geeft hem de naam Japanse ceder, doch het is geen ceder. Op het eerste zicht heeft de boom veel weg van de Sequoiadendron Giganteum, de mammoetboom en grootste boom ter wereld. De eerste heeft een harde bast, terwijl de Sequoiadendron een zachte, sponsachtige bast heeft. Op de blog staat ergens nog een foto van een jongen van 5 die bokst tegen de boom in Wisley Garden.

    Rups van de Meransborstel, een veel voorkomende nachtvlinder, die ook wel dagactief is.

    Toehoorders

    Vruchten van de Cornus kousa

    Voor het bureel staat een oudere kurkeik Quercus suber. Hij staat er een beetje beschut, want in onze streek is hij niet volledig winterhard.

    Nu hij al wat ouder is kan hij met een dergelijke bast wel tegen een stootje.

    Na de wandeling was er drank en gebak.

    Er volgde nog een dankwoord en overhandiging van een paar struiken en het moest lukken: deze hadden ze nog niet!



















    30-09-2014, 21:19 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    27-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Wespelaar

    Arboretum Wespelaar

    Grote Baan 63 3150 Haacht-Wespelaar

    Open op woensdag en zondag van 1 april- 15 november

    Met de Gespreksgroep Egenhoven bezocht ik dit bijzonder Arboretum op 11 september, een warme, zonnige dag.

    We troffen het met gids Roger Creyf.

    Halverwege de tachtigerjaren begon de dendrologisch geïnteresseerde Philippe de Spoelbergh, een lid van de familie bierbrouwers Artois te Leuven met speciale aanplant in dit 20 Ha grote park. Eerst werd er reliëf aangelegd en gedraineerd. Het geheel is een (Engelse) landschapstuin met soms lange doorkijken. Er zijn 4 tuiniers in dienst. Mij troffen de verzorgde boomschijven, soms met zuurder, verterend materiaal.

    In 2011 werd de Stichting Arboretum Wespelaar opgericht en werd het arboretum opengesteld voor het publiek.

    Wespelaar werkt wetenschappelijk. Men heeft bv oog voor bedreigde soorten in het wild: zo staan er 166 in het wild meer of minder bedreigde soorten. Men heeft er zelfs een soort Franklinia alatamaha die uitgestorven is in het wild. Groeide het laatst in het wild in de staat Georgië (Ver. Staten). We troffen het met deze boom. Hij begon pas te bloeien.

    Er staan ongeveer 2 000 soorten. De families die het talrijkst vertegenwoordigd zijn zijn de Rhododendrons, de magnolia’s en de acers. Sommige van deze laatste begonnen al met hun herfstkleuren. De gids legde uit hoe door de minderende bladgroenverrichting andere stoffen zorgen voor de herfstkeuren. Bij de magnolia’s trokken de op vele manieren gevormde zaadvruchten de aandacht. De vroegste vertoonden al rijpe, knalrode zaden die begonnen af te vallen. Maar ik leerde ook de Magnolia grandiflora kennen die in zomer en najaar bloeit. Ik had die al opgemerkt in Engelse parken maar ken nu pas de naam.

    Gids Roger Creyf wees ons op veel bijzonderheden bv de kort- en langloten bij lariks; Het zeer lange, geveerde blad van de hemelboom. Op ’t eerste zicht zou je de veertjes voor de bladeren houden.

    Mij bekoorden de grote pawpaw vruchten. Zouden die het evengoed doen in de Kempische vrieslucht? Hier in het park is er het microklimaat van het bos. Sommige magnolia’s worden wat beschermd door een den of spar.

    De dag werd op een originele manier besloten met koffie/thee en een stuk taart in het geklasseerde café-sashuis van Tildonk op de gekanaliseerde Dijle naar Leuven.                                                                              In de voormiddag genoten we van de fijne tentoonstelling over Brabant tijdens de Groote Oorlog 14-18 in het vroegere klooster van de Ursulinen te Tildonk. Mijn vader lag toen te Bost voor Tienen en ontsnapte aan de dood door zich dood te gebaren. Binnenkort komt zijn verhaal op de blog.

    De KVLV heeft een stuk van de gebouwen geërfd. Daarin is nu een restaurant waar we ’s middags lekker gegeten hebben. Ik heb er kennis gemaakt met het verbluffend lekker streekbier van de hoevebrouwerij Hof ten Dormaal van Tildonk, de blonde in een geuzefles van 37,5 cc.

    Ik had gehoopt de zaal met de art-deco glazenierskunst te zien, doch dit gebouw behoort nu tot de school en is wellicht enkel nog te bezoeken op open-monumentendagen. Zeven jaar terug had ik wel de kans het kunstwerk van het instituut te Onze-Lieve-Vrouw- Waver te kunnen bewonderen met Art Fan. Daarbij hadden we het geluk gegidst te worden door de non die jarenlang had ingestaan voor de rondleidingen. Het was een van haar allerlaatste gidsbeurten.

    FOTO’S (betreffen enkel het arboretum)

    Gids Roger Creyf

    In het midden Marie-Anne Dewulf, voorzitster van de Gespreksgroep Egenhoven ( Heverlee). Links haar man Leo Lagrou die instaat voor het secretariaatswerk

    Inleiding

    Quercus Pondaim. Grote bladeren. Wie ziet er een eik in?

    Dit zijn de kortloten van de Pseudo larix amabilis

    Een reeds verkleurende boom Paradior persica Jodrill Bank

    Metaseqouia glytostraloides, een soort moerascypres, doch zonder luchtwortels, een zeer snel groeiende boom.                                             (Tussen haakjes, onlangs las ik dat de bomen nu beduidend sneller groeien dan vroeger, door de verhoogde koolstofdioxides (CO2) in de lucht.)

    Idem

    Quercus frainetto, Hongaarse eik



















    27-09-2014, 00:27 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 1

     

    VERVOLG 1

    Op het blad coconnetjes van een galwesp

    Speciale linde

    Met zaadvorming

    Speciale vruchtvorming

    Pawpaw vruchten

    Van Asimina triloba

    Nog grotere pawpaw’s. De vruchten zijn lekker en hebben iets van banaan. Ze zijn dankbaar voor kruisbestuiving.

    Laaiste bloemen van een magnolia

    Zaadvorming van een magnolia. De zaden vertonen veel variabiliteit



















    27-09-2014, 00:22 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 2

    VERVOLG 2

    Zaad van magnolia Weer een speciale vorm

    Sobus caloneura

    Vruchten van “   “

    Weer een andere Magnolia

    Tuonymus maximowiczianus  

    Met speciale vruchtbloem  

    Rijpe magnolia zaden

    Idem

    Doorkijk



















    27-09-2014, 00:18 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    26-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG 3

    VERVOLG 3

    Cyclamen

    Hemelboom (Ailanthus altissima)

    Eén lang blad met deelblaadjes.

    Populus tremula ‘Erecta’

    De gewone ratelpopulieren groeien langs onze weg. Dank zij Aleide die de schepen aansprak mochten ze blijven staan als de gemeentearbeiders alle begroeiing kwamen opkuisen. De fastigiata had ik nog nooit gezien.

    Rhododendron Yakushimanum

    Bladeren met bloemaanzet

    De bladeren hebben een fluweel-gele onderkant

    De in het wild uitgestorven Franklinia alatamaha



















    26-09-2014, 23:59 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg 4

    Vervolg 4

    De in het wild uitgestorven boom begint nu te bloeien.

    Tulpenboom Liriodendron tulipifera. De bloemknop voor volgend jaar zit al klaar. Worden in de zomer prachtige witte bloemen.

    Zeer typisch blad van de tulpenboom

    Magnolia grandiflora, winterhard tot -18°

    Bloem. Bloeit lang, vanaf juli.

    Acer rubrum Red Sunset heeft zijn naam niet gestolen

    De oudste bomen van het park zijn wellicht de 100 jarige moeraseiken (Quercus palustris), prachtige bomen.

    Parklandschap

    Een laatste babbel met de gids. We hebben ervan genoten.



















    26-09-2014, 23:21 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    24-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Moedervan Velt’ overleden

    ‘Moedervan Velt’ overleden

    Deze ontroerend, mooie tekst van directeur Jan Vannoppen van de Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren verscheen in Seizoenen 5/2014, het blad van de 14 000 leden.

    Op 7 juli 2014 overleed op 80 jarige leeftijd Aleide Lagrou. Ze kan met recht ‘Moeder van Velt’ genoemd worden, want ze was al bij Velt betrokken in de ontstaansperiode, 40 jaar geleden. De stichtingsvergadering zat op 20 januari 1974 rond haar keukentafel ( in werkelijkheid was dit rond de grote, brandende open haard, maar dit kon Jan niet weten) en samen met haar man Daniel Willaeys heeft zij het Velt-secretariaat bijna 10 jaar lang gehuisvest en beheerd in hun huis in Halle-Zoersel.                                                                                                         Het mooiste moment op haar afscheidsviering was toen werd gezegd: “Nu volgt een gedicht en dan luisteren we naar haar lievelingsmuziek”. Na de verzen ‘Als ik sterf laat mij vrij. Kom niet naar mijn graf, want daar vind je mij niet. In de wind kan je mij horen’ werd het stil. De wind speelde in de populieren en ja het klonk als muziek. In dat moment en na alles wat over Aleide verteld was, konden we voelen hoe deze vrouw verbonden is met de natuur in al haar schoonheid.

    24-09-2014, 13:38 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    21-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Soniën te Overijse

    Bezoek aan Soniën te Overijse

    Dit is het enige biologisch (sinds 2000) serredruiven bedrijf in Vlaams Brabant. Met de minuscule beestjes van Biobest (Westerlo) worden de belagers in toom gehouden.

    Vijftien jaar terug ben ik er al eens geweest.

    We worden ontvangen door Flup Luppens die de druiventeelt beheert. De serres zijn gemoderniseerd en zijn computergestuurd. Enkel in het derde compartiment hangen nog druiven. Japanse kinderen van de International School zijn ijverig vragen aan het invullen.

    Flup geeft uitleg over de druiventeelt aan de hand van platen en een druivenstok. In de voorwinter worden de ranken ingeknipt tot op 2 ogen. Na het uitlopen wordt enkel de sterkste scheut behouden. Het grote werk is het uitkorrelen van de trossen. Met een klein schaartje worden de kleine en naar binnen groeiende druiven weggeknipt; gedurende 5 weken werk met vijf man.

    Het resultaat, de reuzengrote druiven hangen boven ons hoofd. Tot ongeveer half oktober kan er worden geoogst. Vanaf begin januari worden er, opeenvolgend, compartimenten verwarmd, zodat het oogsten kan beginnen vanaf juli.

    Een gedeelte van de oogst en ingekochte druiven worden verwerkt tot sap en schuimwijn en ook likeur.

    Daarvoor dalen we af in de kelder, het rijk van broer Pips. Hele rekken met champagneflessen staan er te rijpen. Dagelijks worden die geschud en een beetje gedraaid. Pips geeft uitleg over het proces. Hij demonstreert ook hoe hij door het mangat in het 6 000 litervat kruipt om dit te reinigen.

    Het proeven gebeurt in het winkelzaaltje boven. Je kan uit een zestal producten kiezen voor het gratis proevertje en additioneel betaal je €1 voor een andere smaakmaker. Mij bekoorden de likeuren.

    FOTO’S

    De laatste foto: Flup met Fons De Meutter, voorzitter van OKRA Halle-Zoersel















    21-09-2014, 12:58 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERVOLG

    VERVOLG

    In de kelder en het proeflokaal



















    21-09-2014, 12:54 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    16-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote Wandeling

    De grote Wandeling

    De vorige dag hadden we al een bezoek gebracht aan het menhirveld van Suleczino. In een folder schreef men dat het van de 1 ste eeuw zou dateren? Ik dacht dat men de menhirvelden in het laat-neolithicum situeerde, zo’n 3000 tot 2 000 voor Chr. ?

    Een wagen blijft staan aan de aankomst. De andere wagen brengt ons naar het vertrekpunt. Na de wandeling gaat de wagen bij de aankomst de wagen van het vertrekpunt ophalen.

    De te volgen weg wordt aangeduid met een donkergroen teken. Meestal lopen we in bebost gebied, maar ook tussen grote, open velden. Een paar keren dwarsen we plaatsen met enkele woningen.

    We doorkruisen een gebied met eerder schrale zandgronden: dennen en berkenbossen. Je zou heiderestanten verwachten, doch ik heb hiervan weinig gezien. Meerdere keren komen we bosbessen tegen met nog enkele vruchten. Enkele keren groeien er ook schrale, rode vossenbessen (Vaccinium vitis-idaea) en jeneverbes struiken. Ik zie een rijke flora, bekende en onbekende planten. Ook hier zijn de vlinders eerder schaars. Roofvogels zijn er nauwelijks te zien.

    In open veld zijn het praktisch uitsluitend stoppels van grote graanvelden, soms een nog niet geoogst veld boekweit met de blauwe korenbloemen uit mijn jeugd. Een zeldzame keer zien we een koe op een wei bij een boerderij.

    Op de terugweg, nadat we de wagen bij het vertrekpunt hebben opgehaald, zie ik een aanduiding van een reservaat met een uithangbord met kraanvogels en iets later zien we inderdaad 2 kraanvogels op een veld naast de weg!

    En zeggen dat ik die wandeling van ongeveer 15 km zonder veel averij overleefd heb.

     

     

    FOTO’S

    We rijden met een wagen tot het vertrekpunt

    Vlinder

    Boekweit met korenbloemen (Peter)

    Verzorgde tuin

    Zwaluwen verzamelen hier nog vooraleer de terugtrek aan te vangen. Een beeld dat we al 40 jaar niet meer zien bij ons.

    In het bos

    In open Veld (P)

    Vallei

    Even uitblazen (P)



















    16-09-2014, 23:49 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg

    Vervolg

    De wandelaars (P)

    De velden hier beslaan vele hectaren (P)

    Idem (P)

    We komen aan het menhirveld, dicht tegen het eindpunt van de wandeling

    Restanten van een begraafplaats?

    Menhirs

    Idem

    Idem

    We zijn de wagen gaan ophalen en zien 2 kraanvogels

     



















    16-09-2014, 23:35 geschreven door Daantje

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    Archief per week
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 06/02-12/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005
  • 02/05-08/05 2005
  • 25/04-01/05 2005
  • 18/04-24/04 2005
  • 11/04-17/04 2005
  • 04/04-10/04 2005
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Hebt u een vraag of opmerking druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!