CAROLINE
en de Gezondheidswaarde van bessen
Deze Nieuwe herfstframboos uit de Verenigde
Staten is een felle groeier. De vruchten zijn groot, rood, zoet en vast. Caroline rijpt een
week vroeger dan het late ras Heritage. De
weerstand tegen wortelziektes is sterker dan bij Heritage.
Caroline had het hoogste gehalte aan voedingsstoffen en anti-oxydanten van
de geteste frambozenrassen. Caroline bevatte 20-44% meer bètacaroteen, 27 tot
43% meer vitamine A, 16 tot 77% meer vitamine E en 25 tot 48% meer vitamine C.
"We stellen excellente eigenschappen vast bij
bessen , doch het dringt maar traag door dat zij deel kunnen zijn van het dieet bij
mensen met specifieke noden. zei Dick Funt, een specialist van kleinfruit in
Ohio, Verenigde Staten. "Als een persoon behoefte
heeft aan meer vitamine A of vitamine E, kunnen bessen met hoge gehaltes van deze
vitamines een deel zijn van hun dieet. Dit is een meer biologische weg van
gezond blijven, eerder dan door het innemen van supplementen.
Onderzoekers vergeleken eveneens de Oxygen Radical Absorbency Capacity
(ORAC) (capaciteit tot het vernietigen van vrije radicalen) van vier rassen, waaronder Caroline. ORAC is een
maat voor de hoeveelheid antioxidanten (kanker bestrijdende stoffen) in voedsel.
Wetenschappers en voedingsspecialisten erkennen
deze methode als de beste voor het bepalen van het antioxidantengehalte. Hoe
hoger het ORAC nummer, hoe groter de aanwezige antioxidanten.
Zwarte bessen, Blauwe bessen en zwarte frambozen bevatten
extra hoge gehaltes aan antioxidanten.
Nationaal onderzoek suggereert dat de consumptie van fruit en groenten met
een hoog ORAC -- 1.600 tot 5.000 eenheden per 100 gram het verouderingsproces,
zowel in lichaam als in hersenen tegengaat.
Uit studies in de staat Ohio bleek dat Caroline 47 procent meer ORAC eenheden
had dan de frambozenrassen Lauren or Killarney, en 65 procent meer ORAC eenheden
dan het gemiddelde van twee Heritage stalen.
Caroline bevat 2.130
ORAC eenheden/100g.
Vergelijk: Blauwe bessen bevatten gemiddeld 2.400 ORAC eenheden en aardbeien
1.540 ORAC eenheden.
Onderzoek suggereert dat de consumptie van 10 gram gevriesdroogde
Caroline rode frambozen kan voorzien in 40 tot 66 procent van de 3,000-5,000 aanbevolen
dagelijkse ORAC eenheden.