Gezond en mooi met walnoten
Met gegevens uit een
artikel van Dr. Helga Buchter-Weisbroth
De wal- of okkernoot
(Juglans regia) stelt eisen aan het klimaat: een milde winter en geen vorst
tijdens de bloei. Laat bloeiende notelaars bieden uitkomst. Ik heb dit
ondervonden bij mijn eerste notenboom. Ik plantte die in oktober 1962, net voor
een van de zwaarste winters van vorige eeuw. Tijdens de volgende lente bleek de
stam bevroren. Later liepen er aan de voet 3 loten uit waarvan er twee later een
tweeledige boom vormden. Het was echter een zeer onvruchtbare exemplaar. Na
veertig jaar heb ik hem vervangen door een vruchtbare zaailing van eigen kweek.
Dit jaar dragen de notenbomen uitstekend. Vorig jaar bevroren de bloemen
van de helft van mijn bomen. Zeer dikwijls zie dan ook dat de nieuwe toptakken
er zwart-bevroren bijstaan.
Voor de rest zijn noten
meestal gezond groeiende bomen die niet moeten gesnoeid worden. Als toch een
tak moet weggenomen worden dan moet dit tijdens het groeiseizoen gebeuren, van
mei tot oktober. Snoeien tijdens de winter of voorjaar veroorzaakt (erg)
bloeden.
Aardbeien- druiven- walnoten
Frambozen, braambessen,
maar vooral aardbeien en druiven hebben met walnoten eenzelfde eigenschap
gemeen : ze behoren tot de weinige voedinggewassen met een noemenswaardig
gehalte aan ellaginezuren. Ellaginezuren
beschutten tegen kanker. Hun phenolverbinding blijkt tot 300 keer effectiever
tegen kanker dan andere Phenolzuren.
Ellaginezuren blokkeren giftstoffen als nitrosaminen, gechloreerde
koolwaterstoffen en aflatoxinen. In vergelijking met aardbeien en druiven
hebben walnoten een duidelijk hoger gehalte aan deze beschuttende
ellaginezuren.
Walnoten tegen cholesterol
Het lijkt wel een
tegenspraak: de extreem vetrijke walnoten ( gedroogde pitten bestaan voor twee derden
uit vetten) een bekamper van Cholesterol? Het vet van walnoten bestaat echter hoofdzakelijk
uit enkelvoudig en tweevoudig onverzadigde
vetzuren. Terwijl dierlijke vetten de cholesterol verhogen, verlagen plantaardige
vetten met hoge gehalten van zulke onverzadigde vetzuren juist de cholesterol.
Walnoten hebben naast dit
enorme gehalte van 75 % onverzadigde vetzuren nog twee andere hulpstoffen tegen
hart en bloedomloop problemen. Ze zijn rijk aan ballaststoffen en vitamine E.
Deze beide stoffen helpen bij de verlaging van de schadelijke LDL-cholesterol, die
verantwoordelijk is voor de aderverkalking waardoor de aders vernauwen.
Voeding- en gezondheidsmiddel
Het gezegdeVijf walnoten per dag houden de aders vrij
(Dagelijks 5 noten bewerkstelligen een verlaging tot 20%) zou minstens even
verspreid moeten worden als de spreuk Een appel per dag houdt de dokter weg.
Van in de 1900 jaren geldt
de walnoot als waardevol voedingsmiddel voor aan jicht lijdende personen en
voor nierlijders wegens het gering chloorgehalte. Voedingraadgevers raadden ze
aan bij opgroeiende wegens de rijkelijke kalium, goed voor de beenderen en tandenopbouw.
Kijkt men naar de gezamenlijk
inhoudstoffen, dan begrijpt men de uitspraak omnia in nuce (alles zit in de
noot). Niet alleen het hoge aandeel onverzadigde vetzuren, de gewichtige
mineraalstoffen en B-vitaminen, maar ook het aanwezige eiwit is waardevol. Het proteïnegehalte
van 15 % overtreft niet alleen dit van vlees, maar is tevens uitzonderlijk goed
opneembaar.
Naast dat de walnoot naar
samenstelling geldt als volwaardig voedingsmiddel, bewerkt zij tevens
gemoedsevenwicht en bevordert de natuurlijke schoonheid. Verantwoordelijk
hiervoor is de B-vitamine, die zenuwen
en psyche versterkt en aldus bijdraagt dat huid en haar vitaal blijven.
Keukentip: alles verwerken
Met de schalen kan je
knutselen of deze gebruiken als brandstof.
Uit het tussenschot tussen
de twee kernhelften kan men een tonicum voor het hart bereiden. Daarvoor maak
je een thee van 2 eetlepels verkleinde tussenwanddelen met 1 l kokend water
overgieten en 10 minuten laten trekken. Als smaakmaker gebruikt men pepermunt
of rozenbloemblaadjes.
Let bij de foto's op de notenkraker; een zeer handig instrument; zeven jaar geleden in Duitsland aangeschaft. Bij ons nog nooit gezien.