-room en kokosmelk mengen -3 eetlepels suiker toevoegen en flink roeren -2/3 van de frambozen lichtjes pletten en opzij zetten -melkmengsel in ijsmachine -na 30min frambozen toevoegen en nog 10min laten draaien
-resterende framboosjes tot coulis maken (mixen met 1 eetlepel poedersuiker
presentatie:
-2 bollen ijs in schaaltje doen, beetje coulis erover en een koekje! klaar, snel, makkelijk en simpel.
-1 blokje halloumi -1 eetlepel kappertjes op azijn -verse kruiden (peterselie, basilicum, tym, oregano) -zout en peper -citroensap -olijfolie
bereiding:
-halloumi in plakken van 2cm dik snijden -grillpan verwarmen (in tefalpan kan ook, alleen heb je dan de streepjes niet) -heel kort de kaas grillen -in schaal alle ingredienten boven de lijn vermengen -als kaas afgekoeld is bij de marinade doen en de kaas er mee bedekken. -zeker 2 uur marineren alvorens ervan te genieten.
tip:
-erg lekker bij een BBQ -lekker bij een lente-achtige pasta (bijvoorbeeld als bijgerechtje bij een pasta met verse erwtjes en munt, parmezaan en goede olijfolie)
-paprika schoonmaken en in blokjes snijden -alle ingredienten boven de lijn in pannetje doen en heeeeeeel gaar stoven -mixen en door fijne zeef doen -dit kan je makkelijk een 3tal dagen op voorhand doen -helft paprikamengsel mengen met mascarpone en verdelen over 4 glaasjes -dan andere helft van het paprikamengsel er voorzichtig bovenop scheppen -dit kan je de dag voordien doen -dan grijze garnaaltjes erover verdelen -platte kaas mengen met pesto -tenslotte takje dille of beetje bieslook erop leggen
zomerse pasta (met stukje halloumi met frisse dressing)
benodigdheden:(4 personen)
-1 bussel groene asperges -3 eetlepels mascarpone -1 eidooier -zout-peper -150gr erwtjes (diepvries is goed) -pijnboompitjes geroosterd -parmezaanschaafsel (doe ik met mandoline,kan ook met dunschiller) -4 halfgedroogde tomaatjes -4 blaadjes basilicum -4 plakjes halloumi met frisse dreesing (zie recpt op deze site) -400 gram pasta
bereiding:
-houterige delen van asperges breken -in stukken van 3cm snijden (kopjes apart houden) -stukken zachtkoken in ongeveer 10min (kopjes laatste 2 min toevoegen) -spoelen onder koud water -erwtjes koken tot juist mals -stukken asperge (niet de kopjes!) in blender (of met soepmix) samen met eidooier, zout en peper zeer fijn mixen -pasta koken -aspergesmengsel mengen met mascarpone -pasta mengen met aspergemengsel en erwtjes en nogmaals proeven of nog zout en peper toegevoegd moet worden. -op bord halloumi, enkele schaafsel kaas , een tomaatje en blaadje basilicum leggen gevolg ddoor de pasta -bestrooien met pijnboompitjes
-champignons snijden (in 2 of vier voor grote exemplaren) -alle ingredienten behalve water in pannetje 5 minuten laten koken -dan paddestoelen erbij en water -10 minuutjes sudderen
-alles in schaal of pot doen en enkele uren laten marineren, of hele nacht is nog lekkerder! -indien je dit wil bewaren (ik doe het in een glazen pot) dan kaneel verwijderen) en alles in pot in koelkast (kan gedurende een dikke week opgebruikt worden)
-flinke schep platte kaas p. p. -enkele aardbeien en blauwe bessen p.p. -suiker naar smaak -beetje rodevruchtensiroop -enkele schuimpjes (meringues) -beetje aardbeienecoullis (aarbeien mixen met beetje bloemsuiker)
bereiding:
-platte kaas mengen met suiker en de meringue in stukjes -in mooi glas onderaan de blauwe bessen leggen -dan beetje plattekaasmengsel -dan aarbeien met siroop -dan rest plattekaasmengsel -bovenaan beetje aarbeiencoullis en een heel schuimpje
tip:
bestrooi muntblaadje met bloemsuiker en leg dit langs de rand van het glas.
-ham fijnsnijden en samen met pijnboompitjes zachtjes aanbakken in antikleefpannetje -aardappelen schillen en in blokjes snijden en gaar koken -grof pletten en mengen met flink wat olijfolie zout en peper en scheutje citroensap -dan helft rucola beetje hakken en mengen onder puree mengen alsook bijna alle ham en pijnboompitten. -olie verwarmen in antikleefpan en gekruide vis op niet te hevig vuur aanbakken (aan elke kant zo'n 3min) dan vuur uit , afdekken met alu-folie en laten staan tot bord voor de rest gedresseerd is. -resterende rucola mengen met zout en peper en olijfolie en balsamicoazijn
serveertip:
-doe de aardappelpuree in een ringetje op het bord, -leg ook de sla erbij -als laatste de kabeljauw -dresseer deze nog met een streepje balsamicostroop
-4 sneetjes bruin brood -1 eetlepel mayonaise -4 a 6 plakjes filet de saxe -2 plakjes goed afsmakende trappistenkaas (bijvoorbeeld loo) -ketchup
bereiding:
-besmeer 2 sneetjes brood met mayonaise -beleg met filet de saxe en de kaas -leg op elke belegd boterhammetje nog een sneetje brood en druk een beetje aan -grill in een voorverwarmde oven van 180gr 5 minuten aan elke kant
tip:
-leg de boterhammetjes op een taartroostertje, en daaronder een bakfolie, kaas gaat soms snel smelten en als dat in je oven terechtkomt heb je een hoop poetswerk, en die kunnen we beter besteden aan het bedenken en maken van lekkere dingen.
-4 citroenen (flink gewassen of biologische) -fijn zout -1/2 chilipepertje -2 laurierblaadjes -3 soeplepels olijfolie -1 liter kokend water -1 steriliseerbokaal -zorgen dat hij maar net groot genoeg is om de citroenen dicht op mekaar in te doen (pot= zo met rubberen ring)
bereiding:
-citroen in vier snijden maar zorgen dat de onderaan aan mekaar blijven -elke citroen vullen met één soeplepel zout -op bodem van pot een beetke zout strooien en dan de citroenen erin doen, -olijfolie erop en kruiden erbij steken -overgieten met kokend water tot pot gevuld is tot aan de rand -pot 3 weken laten staan en elke dag een keer de pot omdraaien
tip:
-citroenen zijn dus "klaar voor gebruik" na ongeveer 3 weken, citroen wel afspoelen onder koud water om overtollig zout te verwijderen, en ook de binnenste vlezige stukjes, alleen de schil wordt gebruikt)
- te gebruiken voor tagine met geconfijte citroen en groen olijven
-4 halve kipfiletjes -olijfolie+beetje boter -kippekruiden -gehakte verse kruiden (peterselie, oregano, tijm...) -1 grote eetlepels kappertjes op azijn -15 kerstomaatjes (zelfgemaakt (zie recept op deze blog) -beetje citroensap -scheutje witte droge wijn -1 grote eetlepel honing -enkele druppels pesto
bereiding:
-olie en boter zacht laten smelten -kip kruiden en in pan zachtjes bakken (8 a 10 min) -tomaatjes, kappertjes,citroen, wijn, honing toevoegen en even inkoken. -bestrooien met verse kruiden en hier en daar een druppel pesto
serveertip:
-ik gaf er vers gebakken aardappeltjes (met ongepelde knoflook en tijm gebakken) en een groene salade met lekkere pommodri tomaatjes
-6 rijpe peren -1 vanillestokje -1/2 liter water -200gram kristalsuiker -6 bretoense zandkoekjes -6 theelepeltjes creme de cassis (of een andere rode vruchtensiroop-bijvoorbeeld framboos
bereiding:
-water en suiker laten opkoken tot suikerstroop (=koken tot suiker is opgelost) -in tweeën gesneden vanillestokje toevoegen -schil peren, verwijder klokhuis en snij in kleine blokjes -pocheer peren 1 a 2 min in suikerwater, zet van vuur en laat in stroop afkoelen -als afgekoeld is bewaren in koelkast
serveren:
-neem 6 mooi brede glazen -leg onderin een koekje en doe er telkens een koffielepel creme of siroop op -daarop de koude peren met een eetlepel van suikerwater -afwerken met toef slagroom of bolletje vanilleijs
tip! -ga ook aan de slag met perziken, abrikozen,ananas
pasta met lentegroentjes en loempia van wijtingfilet
benodigdheden: (4 personen)
-4 wijtingfilets -4 vellen brickdeeg -viskruiden -verse koriander of bladpeterselie -olijfolie -400gr vlinderpasta -250 gr verse gedopte erwtjes (of diepvries) -250gr sluimererwtjes (mangetous) -beetje water met kippefondpoeder -2 zakjes mousselinesaus (knorr-aluverpakking) -koffielepel mosterd -2 soeplepels ketchup
bereiding:
-groenten aanstoven in olijfolie en dan water en fond toevoegen, even verder stoven tot net gaar -op elk brickdeegvel een visfilet leggen, bestrooien met viskruiden en drie mooie blaadjes koriander op leggen)vouwen tot loempia -pasta koken -olijfolie verwarmen en loempia's hierin aan elke kant 2 minuten bakken tot goudgeel -even op keukenpapier leggen -saus verwarmen samen met mosterd en 1 eetlepel ketchup -pasta mengen met bijna alle saus
serveertip:
streepje ketchup aan ene kant bord streepje saus aan andere kant bord pasta in midden bord loempia erop leggen
goed gelukt vind ik zelf! benodigdheden:(voor 8 personen)
-2 rollen gekocht bladerdeeg -boter om in te vetten -125gr zachte boter -125gr witte suiker -1 middelgroot ei -2eidooiers -125gr gemalen amandelen -15gr bloem -2 el kirsch -1 pot krieken gezoet met wat suiker (heb ik gedaan met tagatesse, namaaksuiker, je kan verse kersen nemen en ontpitten, maar vind ik te omslachtig.) -1 tl poedersuiker
bereiding:
-malse boter en suiker luchtig kloppen -ei en 1 dooier erbij doen -bloem en amandelpoeder er voorzichtig doorroeren -dan kersen erdoor -neem een ingevette bakplaat of gebruik een non-stick-bakvel (gaat prima) -snij van één cirkel bladerdeeg een rand van 3cm af! -leg deze op bakplaat en verdeel mengsel erover, laat 2cm vd rand vrij -resterende eidooier loskloppen met lepel water en deze rand ermee insmeren -grote bladerdeegcirkel erop leggen en randen dichtduwen, -dan een mooie sierrand vormen door de 2 deeglagen telkens een slagje naar binnen te doen (zie foto) -in midden een gaatje maken zodat stoom kan ontsnappen! -met mes vanuit midden symmetrische lijnen naar deegrand trekken. -dan taart terug 20min in koelkast plaatsen -terwijl oven voorverwarmen op 220gr -taart instrijken met resterende eigeel -taart in oven vr 15min -dan temperatuur verlagen naar 180gr en nog 40 min bakken, tot breinaald er in gestoken er schoon uitkomt. -indien deeg te donker zou dreigen te worden bedekken met alupapier -voor mooie glimlaagje, oven terug nr 220gr schakelen, taart bestrooien met poedersuiker en nog een 4 a 5 min in oven -in t oog houden want dit gaat snel! -op rooster laten afkoelen!
tip: je kan deze taart koud eten, maar ook lauw met een bolletje vanilleijs is ze mmmmmmm!!!
-1 glas witte wijn -1/2 sjalotje fijngehakt -1 koffielepel visfond (droge poeder, te koop in delhaize, of half visblokje) -kleine 1/2 koffielepel curry -peper en zout -olijfolie -1 kop melk -1/2 kop room -beetje roux bindmiddel -1 eidooier losgeroerd met beetke water
bereiding:
-in pannetje de wijn, boullion,sjalot, curry, peper en zout doen en tot helft laten inkoken
-worteltjes, prei en champignonnetjes halveren en asperges in schijfjes snijden -in antikleefpan groentjes in olijfolie zachtjes laten gaar worden en kruiden met peper en zout -groenten uit pan doen -vis in pan zacht laten garen gedurende een 5 tal minuutjes en dan keren en nog 2 minuutjes aan andere kant -vis met spatel in grove stukken doen -groenten en vis in ovenvaste schaal doen
-dan bij ingekookte wijn de room en melk doen en nog even laten inkoken, nog eens kruiden en dan eventueel lichtjes binden met roux. -saus over schaal verdelen -bladerdeeg over vis schikken en de randjes een beetke mooi maken. -van de eventuele restjes van de bladerdeeg een garnituurtje maken (visje) -bestrijken met losgeklopt ei -bakken in een voorverwarmde oven van 180graden gedurende 25min, tot mooi goudgeel. -zie hier het resultaat.... smakelijk!