************Populaire muziek van de vorige eeuw tot nu************
14-03-2012
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 26)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 26)
We zitten nog altijd bij de letter S en we zullen daar nog een tijdje blijven want de meeste artiesten of groepen hebben een naam die begint met een S. Zo zijn er Peter Schaap (uit Nederland met twee singles), The Scorpions (de rockers uit de jaren '60, niet de Oost-Duitse hardrockgroep), Gil Scott-Heron, de Second City Sound (met moderne bewerkingen van klassieke stukken), Neil Sedaka (ook met 2 singles), Billy Sha-Rae (met een knoert van een one-hit wonder), The Shadows, Ramses Shaffy, Del Shannon (die op een maxi-single staat samen met Nino Tempo & April Stevens), Helen Shapiro (met haar twee grootste hits), Sherbet (nog zo'n eendagsvlieg), Shorty Long (met een novelty song), Mortimer Shuman met 2 singles (de laatste onder de naam Mort Shuman), Silver Convention (disco uit Duitsland), Bebu Silvetti (one-hit wonder uit Italië), Simon & Garfunkel (met een dubbele a-kant) en tot slot Carly Simon samen met James Taylor en hun knappe cover van "Mockingbird". Hieronder staan de meeste hoesjes afgedrukt.
Niet te verwarren met de Oost-Duitsers uit de jaren '80 en '90. Dit zijn de rockers uit de jaren '60.
Grieg One / Tchaikovsky One
Een prachtige eendagsvlieg!
Een maxi-single met twee nummers van Del Shannon gekoppeld aan twee nummers van Nino Tempo & April Stevens. Let op de drukfout: Temple i.p.v. Tempo!
Haar twee grootste hits rug tegen rug.
Nog een one-hit wonder van formaat.
Een eendagsvlieg èn een novelty song!
De auteursversie van die grote hit van The Drifters.
Nederlandse band met de uitgeweken broers Lameirinhas aka Jess and James!
Het brein achter de studiogroep Sakkarin was natuurlijk Jonathan King, een echte kameleon!
Op een bepaald moment stond Jonathan King met drie of vier acts tegelijk in de Britse hitlijsten van Top Of The Pops. Hij moest zich reppen om andere kleren en een pruik op te zetten om op tijd zijn hit te kunnen lippen.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 24)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 24)
Na dit intermezzo van de one-hit wonders ga ik verder met het posten van mijn singles die ik kocht en soms kreeg tussen 1970 en 1997. We zijn ondertussen bij de letter R aanbeland. Daaronder vinden we Charlie Rich terug samen met de Ritchie Family, Johnny Rivers, Smokey Robinson, Vicki Sue Robinson, Roestvrij, The Rolling Stones, Max Romeo, Ronny & The Jerrycans, Jimmy Roselli, Rossa Nova, The Rotary Connection waarbij een jonge Minnie Riperton zong, Rotation, Demis Roussos, John Rowles en The Royal Guardsmen. Veel kijkplezier met onderstaande hoesjes!
Roestvrij - Für Elise / I Do Believe Deze Belgische productie had een one-hit wonder met een moderne bewerking van het opus van Beethoven.
c/w Silver Train
Maxi-single met drie songs.
Ronny & The Jerrycans - "Giant Walk" (dit was de b-kant van "Judy In Disguise" van John Fred & His Playboy Band). Deze twee songs waren trouwens ook eendagsvliegen. Deze laatste enkel in de V.S.
c/w "I'll Never Let You Cry"
Ook een eendagsvlieg, enkel in Nederland.
c/w "Soul Man". De leadingzangeres was Minnie Riperton, later bekend van "Loving You".
Deze Duitse band had enig succes met "Ratata" en dit is de opvolger. Werd vooral gedraaid tijdens de "bamba" oftewel de "kusjesdans".
Waarschijnlijk een Franse persing want ze hebben een accent op Demis geplaatst. Na zijn avontuur bij de progressieve Griekse band 'Aphrodite's Child' ging Roussos resoluut de commerciële toer op.
Op zijn slows werd er in het begin van de jaren '70 duchtig gedanst.
Andere hoes. Een knappe bewerking van Michel Fugain's "Je n'aurai pas le temps".
c/w "The Return Of The Red Baron". The Royal Guardsmen werden versterkt met 'Snoopy en Friends'. Eigenlijk is dit een one-hit wonder en een "novelty song". Over dat fenomeen later meer.
Vanaf vandaag zal ik regelmatig een lijst plaatsen van mijn favoriete one-hit wonders. Het is een eigenzinnige lijst geworden van 500 songs van artiesten die in ons land of in de ons omringende landen en in de Verenigde Staten ooit in de hitlijsten stonden en waarvan we achteraf niets meer of toch zeer weinig gehoord hebben. Ikheb ze alfabetisch per lied geklasseerd.
Sommige internationale acts waren in Nederland en/of België maar korte tijd succesvol, maar scoorden in eigen land of elders nog wel hits.
In het overzicht kunnen acts voorkomen die het voornamelijk van albumverkopen moeten hebben en daarom zelden in de hitlijst staan.
Beginnende acts worden onder voorbehoud in de lijst opgenomen, maar zullen in het geval van een tweede hit uit het overzicht verwijderd worden.
Indeling
Act - titel (binnenkomstdatum in de Top 40)
Eventueel kan tussen titel en binnenkomstdatum de hoedanigheid worden genoemd waarin de uitvoerende zich bevond als onderdeel van een groter geheel. Opmerkingen met betrekking tot de uitvoerende worden in de vorm van voetnoten naast de uitvoerende geplaatst.
Ik heb zelf een lijst samengesteld van mijn favoriete eendagsvliegen (in België of in de ons omringende landen en de Verenigde Staten). Het is een lange lijst van 500 nummers geworden waarvan ik er regelmatig zal posten in de komende dagen en weken.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 23)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 23)
Vandaag post ik mijn 45-toerenplaatjes die geklasseerd staan onder de letter P, Q en R. De letter R zal nog enkele dagen aan de bak komen want er zijn enorm veel artiesten van wie de familienaam met een R begint. Hieronder staan enkele leuke plaatjes van Elvis Presley, al dan niet met The Jordanaires, Billy Preston, Prince Buster, Procol Harum en Gary Puckett & The Union Gap. Onder de letter Q staan gewoontegetrouw Suzi Quatro en Queen. Vervolgens de letter R met Radiah, Claude Radix, Rare Earth, Georges Raudi & son orchestre, Lou Rawls, Chris Rea, Redbone en de novelty song (tevens een one-hit wonder) Resonance. In de komende dagen post ik het vervolg van de letter R. Geniet mee van de mooie hoesjes.
Op "Kiss Me Quick" wordt Elvis bijgestaan door The Jordanaires.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 22)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 22)
Langzaam maar zeker zie ik een lichtje aan het eind van de lange tunnel van de 45-toerenplaatjes. We zijn ondertussen bij de letter P aanbeland waaronder volgende artiesten hun onderkomen gevonden hebben: Pacific, Gas & Electric; Tony Pacino; The Partridge Family; The Passions; Billy Paul; Johnny Pearson; The Peddlers; The Peels; People; Peter & Zijn Rockets; Wilson Pickett, Pink Floyd, de Plastic Ono Band; Mike Post en Elvis Presley. Hieronder staan alle 20 plaatjes, meestal met een kleurrijk hoesje.
Dit is een van de eerste maxi singles met 3 hits op het schijfje.
Op de b-kant staat het orkest van Johnny Pearson met een instrumentale versie van "Als je weet wat liefde is". Monique van de Ven komt dus als a-kant nog aan de beurt onder de letter V.
Deze single uit 1970 flopte indertijd. Ian Gillan en de andere kornuiten van Deep Purple pikten de song op en herdoopten hem tot "Hallelujah", zonder de groep People te erkennen. Zij plaatsten er gewoonweg hun eigen naam onder. De single van Deep Purple flopte eveneens.
Maxi-hitsingles met 3 liedjes op waren toen erg in trek.
Als je goed luistert naar deze intro en naar die van "Move" van Jess & James with The J.J. Band dan hoor je geen verschil.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 21)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 21)
Alweer de hoes van 20 singles bijeengezocht en inmiddels zijn we bij de letter N aanbeland en sluiten we af met de letter O. Merkwaardige schijfjes zijn die van Astrid Nijgh, Nilsson, Don Nix (schitterende foto), Cliff Nobles & C° (met het thema van de Veronica Drive In Show), The O'Jays, Gilbert O'Sullivan (die de ene hit na de andere schreef en bijeen zong), Octopus (met een bebaarde Paul Michiels), Mike Oldfield, Orange Peel, Osibisa en de tweede single van The Osmonds. De eerste was "Crazy Horses". Hierna volgen ze alle 20.
Schitterende persiflage op het fenomeen van de politiefeuilletons in de Verenigde Staten.
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 20)
Mijn vinylsingles uit de periode 1970-1997 (deel 20)
De letter M passeert nog even de revue en daarna is het de beurt aan de letter N. Bij de M staan Moody Blues, Ennio Morricone, Van Morrison, Elton Motello, Mott The Hoople, Mouth & MacNeal en Mud te blinken. Bij de N staan pareltjes van Nash (Graham èn Johnny); Rick(y) Nelson, Michael Nesmith met een formidabele E.P. (4 songs), New Strings Orchestra op de onvolprezen Kraftone singles (die vroeger bij de kruidenier werden geschonken bij aankoop van Kraft kaas) en een ondeugende discoplaat van Nightschool. Geniet mee van de 20 leuke hoesjes.
Dit is het hoesje want "Madeleine" is verkeerd gespeld!
Ander hoesje want op de b-kant staat "Go Now", toen Denny Laine nog deel uitmaakte van de band.
Magistrale filmscore van Ennio Morricone. A-kant: "Enquête" en B-kant: "Mirage".
Andere hoes want dit is de LP. A-kant: "Once Upon A Time In The West"/B-kant: "L'homme à l'harmonica".
c/w "Chick-A-Boom" (uit 1967)
Cover van "Ca plane pour moi" geschreven èn gezongen door Lou Deprijck, maar Plastic Bertrand was het uithangbord en moest tijdens optredens lippen.
"How Do You Do?"
Net na zijn vertrek bij The Hollies en iets voor Crosby, Stills, Nash (& Young).
Andere hoes want op mijn exemplaar staat "Travellin' Man" met een dubbele L.
E.P. (Extended Play) met 4 songs: "Joanne" - "Silver Moon" - "I Fall To Pieces" - Some Of Shelley's Blues".
New Strings Orchestra: "Guitar Tango" c/w "Donauwellen".
Toen ik kind was in de jaren '50/'60 kreeg je bij aankoop van kaas een vinylsingle van het label Kraftone. En wonder bij wonder, daar stond soms goede muziek op, meestal gebracht door studio-orkesten zoals het Metro Club Orchestra. Dit singletje is een instrumentale versie van "Martha".
Metro Club Orchestra - "Danny-Boy".
c/w "The Talk Of All The USA"
Dit is de B-kant. De A-kant is "Give It To Me". Het mooie hoesje uit 1971 staat bovenaan links te blinken!