Tony Burrows is een Brits sessiezanger die in het Guinness Book of World Records een vermelding kreeg omdat hij als leadzanger van verschillende groepen meer in de Britse en Amerikaanse hitlijsten heeft gestaan dan enige andere artiest. Zijn carrière begon als lid van de vocale harmoniegroep The Kestrels samen met het latere schrijversduo Roger Greenaway en Roger Cook. Vervolgens ging hij zingen bij The Ivy League. Hij was er nog steeds bij toen die groep van naam veranderde en zich omtoverde tot The Flower Pot Men. In 1967 had die band een geweldige hit: "Let's Go To San Francisco". Zowel Jon Lord als Nick Simper zaten ook in die groep en een jaar later sloten ze zich aan bij Deep Purple. In januari 1970 stond Brotherhood of Man in de hitlijsten met het nummer "United We Stand" en Burrows was de zanger. De groep die in 1976 het Eurovisiesongfestival won met "Save Your Kisses For Me" was niet meer dezelfde want de samenstelling wijzigde regelmatig. Ook Roger Greenaway maakte ooit deel uit van die formatie (1969-1971). In februari 1970 had een nieuwe popgroep een grote nummer 1: "Love Grows (Where My Rosemary Goes)". En wie was de leadzanger? Juist, Tony Burrows. In maart 1970 kwam het singletje "My Baby Loves Lovin'" van de White Plains de hitparades binnen met eveneens Burrows als leadzanger. In april 1970 bestormde een nieuw duo de hitparades met een noveltysong: The Pipkins met "Gimme Dat Ding" (volgens sommige bronnen de allereerste rapplaat). Dat duo bestond uit Tony Burrows en zijn makker Roger Greenaway. En in juli 1974 tenslotte zong Burrows de single "Beach Baby" van The First Class naar de hoogste regionen van de hitparades.
Op 26 februari 1970 gebeurde er iets onwaarschijnlijks: Tony Burrows moest driemaal optreden in Top Of The Pops van de BBC omdat Edison Lighthouse op nummer 1 stond en vervolgens moest hij de hits lippen van de White Plains en van Brotherhood of Man. Voorwaar een unicum!
Edison Lighthouse:
White Plains:
Brotherhood of Man:
The Kestrels: Tony Burrows en Roger Greenaway staan rond de microfoon.
The Flower Pot Men: Burrows staat tweede van links.
White Plains: Burrows zit tweede van links.
Novelty duo met Roger Greenaway en Tony Burrows (rechts). De song werd geschreven door Albert Hammond en Mike Hazlewood.
Over muziek uit Turkije is in het Westen weinig geweten. Die wordt dan meestal in verband gebracht met buikdansen. Maar er is zoveel dan alleen maar muziek bij de buikdans. In de jaren '90 hebben we in Europa ook kennis kunnen maken met de zanger Tarkan die een tweetal hits scoorde. In Istanboel was ik enkele weken geleden voor twee dagen en ik schafte mij dan ook de verzamelceedee "Pera Lounge" aan die ik in de winkel eerst had beluisterd. Hieronder enkele favoriete muzikale fragmenten:
Natuurlijk mocht Hadise uit de Kempen hier niet ontbreken met haar fraai resultaat op het Eurovisiesongfestival.
Ja, natuurlijk! De liedjes die over de zon, de maan, de zomer en de winter, sneeuw en regen, en dergelijke meer zijn gemaakt zijn legio. Ik geef een paar voorbeelden:
Het is eind mei veel te warm geweest en nu dragen we daar begin juni de gevolgen van:
Robert Mitchum, Amerikaans acteur, sterft op 79-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Naast een beroemd acteur (vooral Film Noir) was hij ook auteur, componist en zanger. Zo zong hij "The Ballad Of Thunder Road" uit de... film "Thunder Road" (1958). De song werd niet gebruikt in de film maar Bruce Springsteen zag een affiche en gebruikte die titel voor zijn gelijknamige compositie. Die film had een grote invloed op de latere B-films. Er is een scene met een wilde actervolging tussen Mitchum en politiewagens. Zijn auto stond later model voor het design van de Batmobile uit de TV-reeks. De song kan beschouwd worden als een prequel tot "Copperhead Road" van Steve Earle. De film had een grote invloed op de latere TV-reeks "The Dukes Of Hazzard". Discografie: LP "Calypso... is like so" (1957) - LP "That Man Robert Mitchum... sings" (1967) - "Little Old Wine Drinker Me" en "You Deserve Each Other", twee singles uit 1967.
Deze legendarische song werd geschreven door Chip Taylor, de broer van acteur Jon Voight (vader van Angelina Jolie). Taylor schreef ook "Wild Thing" dat wereldbekend werd in de versie van The Troggs (trouwens een cover). Maar wie bracht de originele versie van "Angel Of The Morning" op de markt? Dat was ene Evie Sands in 1967. Jammer genoeg ging haar platenfirma enkele tijd later overkop en daarom zijn de Amerikaanse versie van Merrilee Rush en de Europese van P.P. Arnold uit 1968 veel bekender bij ons. Dit is wat Arnold Rypens erover vertelt:
Merrilee Rush (1968), P.P. Arnold (1968), Billie Davis (1968), Joya Landis (1968) [reggae versie], Liliane St. Pierre (1968) [als Au revoir et à demain], Tremeloes (1969), Connie Eaton (1970), Jackie Ross (1970), Nina Simone (1971), Chip Taylor (1972) [auteur], Willeke Alberti (1972) [als Vlinder Van De Zomer], Olivia Newton-John (1974, Guys & Dolls (1977), Thelma Jones (1978), Melba Montgomery (1978), Dorothy Moore (1980), Juice Newton (1981), Grant & Forsyth (1988), Claw Boys Claw (1989), Pretenders (1994), Doran (1996) [als Laat Me Van Jou Zijn], Fugees (1997) [in Rumble In The Jungle], Shaggy feat. Rayvon (2001) [als Angel n°1 US, UK, D & NL; mix van de baslijn van The Joker en het refrein van Angel Of The Morning], Angel Band (2008), Twiggy (2011).
Maar dit is de enige, echte original en een collectors item bovendien.
Eind 1959 namen Peter Koelewijn en zijn band de trein in Eindhoven om af te reizen naar de studio en aldaar een demo op te nemen van een rock-'n-rollsong in het Nederlands! Ongehoord in die tijd! Zelfs in Nederland waren er toen opmerkingen over de taal van Peter (het Brabants) en met zijn Amerikaans accent hadden sommigen het ook al moeilijk. Toch wordt die eerste single van Peter & Zijn Rockets een geweldige hit in Nederland en België in 1960. In 1971 wordt de single opnieuw uitgebracht met hetzelfde succes. Een tweede heruitgave volgt in 1981 en een derde remake komt uit in 1989 met het rap duoMC Miker G & DJ Sven. Een unicum in de muziekgeschiedenis. Nooit eerder werd een song viermaal uitgebracht met zoveel succes. Hieronder staat een video met de geschiedenis van het ontstaan van de song en een reünie van de originele Rockets in 2009, vijftig jaar na datum. Peter Koelewijn houdt enorm van zijn compositie. Het enige minpunt is dat men steeds foto's of videoclips wou maken van de band op een dak. En dan te bedenken dat Koelewijn hoogtevrees heeft!
1971 Jack In The Box – Clodagh Rogers (UK) Goeiemorgen morgen – Lily Castel & Jacques Raymond (BE) - Oorspronkelijk moesten Nicole & Hugo gaan maar door de geelzucht van Josy werden Castel & Raymond op het laatste moment opgetrommeld. Met alle gevolgen vandien. In 1973 kregen Nicole & Hugo een tweede kans maar hun prestatie en vooral hun mauve outfit waren ondermaats...
1972 Beg, Steal Or Borrow – New Seekers (UK) Après toi – Vicky Leandros (LUX) Als het om de liefde gaat – Sandra & Andres (NL)
1973 Eres tu – Mocedades (SP) Power To All Our Friends – Cliff Richard (UK)
1975 Let Me Be The One – The Shadows (UK) Gelukkig zijn – Ann Christy (BE) Era – Wess & Dori Ghezzi (ITA) Dinge-Dong – Teach In (NL)
1976 Judy et Cie – Pierre Rapsat (BE) Save Your Kisses For Me – Brotherhood Of Man (UK)
1977 Rock Bottom – Lynsey de Paul & Mike Moran (UK) A Million In 1, 2, 3 – Dream Express (BE) - Hun “steenkolenengels” werd vooral in de Britse pers in de grond geboord.
1980 Theater – Katja Ebstein (DEU) Euro-Vision – Telex (BE) - De ironie van de song werd niet gesnapt en het trio eindigde onderaan het klassement.
1981 Johnny Blue – Lena Valaitis (DEU) – De Litouwse zangeres had moeten winnen. Zij werd 2de. Samson – Emly Starr (BE) – Niettegenstaande haar grote split werd ze slechts 13de.
1982 - Si tu aimes ma musique – Stella (BE) – Voor Stella Maessen was het de derde deelname: als lid van The Hearts Of Soul (“Waterman” - 1970) en als lid van Dream Express in 1977. Hoewel ze geen Frans sprak werd ze verdienstelijk 4de en kreeg ze punten van elk land.
1983 Dzuli – Danijel (YU) – 4de plaats maar hij had wel een West-Europese hit te pakken. Främling – Carola Häggkvist (ZW) – 3de positie.
1984 Ik hou van jou – Maribelle (NL) – Slechts 13de! I treni di Tozeur – Alice & Franco Battiato (ITA) – 5de plaats.
1985 - La det swinge (Let It Swing) – Bobbysocks! (N)
Een van de mooiste liefdesverklaringen die ik ooit heb horen zingen.
Iedere muziekliefhebber zou deze song moeten kennen. En toch heerst er veel verwarring over de componist ervan en wie de originele plaat heeft uitgebracht.
De song werd gecomponeerd door de Canadese singer-songwriter Joni Mitchell in het jaar 1967. Zij was toen nog onbekend en het lied werd nog datzelfde jaar opgenomen door de Amerikaanse zangeres Judy Collins op haar LP "Wildflowers" en uitgebracht als single in het begin van 1968. Ook in 1968 verscheen een versie van Dave Van Ronk onder de titel "Clouds". De song sloeg meteen aan en de covers waren legio. In het jaar 1968 waren er al coverversies van Harpers Bizarre, Frank Sinatra, Dion & The Belmonts als "From Both Sides Now", Anne Murray, Julie Felix en Davy Graham. In 1969 volgden Joni Mitchell zelf (de auteursversie maar technisch gesproken een cover), Neil Diamond, Nana Mouskouri als "Je n'ai rien appris", Chet Atkins en de Osmond Brothers. In 1970 nam Euson een mooie versie op en daarmee had hij als eerste Nederlandse Antilliaan een hit te pakken bij onze Noorderburen. Vervolgens namen Willie Nelson, Glen Campbell, de Tokens en Miek & Roel ook hun versie op. In 1972 werd een cover uitgebracht door de Nitty Gritty Dirt Band. Dianne Reeves volgde in 1984, dan Cleo Laine in 1989, Clannad & Paul Young in 1992, Dana Winner als "Dat ben jij" in 1996, Dolly Parton in 2005, Allison Moorer in 2008 en Susan Boyle in 2011. Zelden werden er zo snel zoveel coverversies van een song uitgebracht.
Joni Mitchell nam dus pas zelf een versie op in 1969 en die verscheen op haar tweede LP "Clouds". Een herwerkte jazzy versie verscheen in 2000. Joni Mitchell schreef nog legendarische nummers zoals "Big Yellow Taxi" en "Woodstock". Dat laatste nummer schreef ze uit verdriet omdat ze niet aanwezig kon zijn op het bewuste Festival (augustus 1969). Zij was toen het liefje van Graham Nash (ex-The Hollies) die er wel bij was met zijn kompanen David Crosby, Stephen Stills en Neil Young. Merkwaardig is wel dat Judy Collins niet alleen de carrière lanceerde van Joni Mitchell maar ook die van de Canadese bard Leonard Cohen. In 1967 coverde Collins op haar LP "Wildflowers" volgende nummers van Cohen: "Sisters Of Mercy", "Priests" en "Hey, That's No Way To Say Goodbye". Op datzelfde album stond naast "Both Sides Now" nog een ander nummer van Mitchell: "Michael From Mountains". Op de LP "Who Knows Where The Time Goes" uit 1968 coverde Collins "Bird On The Wire" en "Story Of Isaac" van Leonard Cohen.
Een hele mooie versie van J.B. Euson en het is vooral zijn zachte stem en de dwarsfluit die mij bekoren.
Op zaterdag 12 mei 2012 kwamen 6 muziekvrienden als naar jaarlijkse gewoonte weer samen om van gedachten te wisselen over hedendaagse muziek maar ook over platen van de afgelopen 60 jaar. Het is enorm boeiend om te luisteren naar muziek die de voorkeur geniet van je vrienden en waarmee je niet helemaal vertrouwd bent of die je een beetje in de vergetelhoek had geduwd. Kortom, het werd een gezellige avond waar er met een hapje en een tapje (met dank aan de gastheer) geluisterd werd naar boeiende muziek en achteraf nog over nagepraat werd. Het was ondertussen al de 6de reünie en wat mij betreft worden die samenkomsten er alleen maar gezelliger op. Op naar de volgende!
De spits werd afgebeten door Leo, onze gastheer, en het waren geen foute covers.
Dit is een mooie foto van Bette Davis maar haar "eyes" zijn niet te zien.
Marc zorgde als naar gewoonte voor een dubbele portie.
Willy bleef zijn favoriete muziekgenres getrouw.
Erwin is de benjamin in de groep maar weet ons toch elk jaar aangenaam te verrassen.
Pol is onze ouderdomsdeken en zijn keuze valt meestal op originals en rariteiten uit de jaren '50, '60 en '70. Dit jaar waren er zelfs enkele uit de jaren '80 en '90!
En tenslotte mijn eigenzinnige muziekkeuze van 1956 t.e.m. 2012.
Voor de liefhebbers van Vlaamse muziek staan hieronder drie links met artiesten van eigen bodem. Klik op onderstaande links en haal herinneringen uit je jeugd op.
Op dinsdag 24 april 2012 hield ik een causerie over 402 jaar muziekgeschiedenis. 200 Muzikale Personaliteiten die ons verlieten tussen 1594 en 1996 passeerden de revue. Het werd een eigenzinnige reis doorheen de tijd en aan de hand van anekdotes en minder bekende feiten werd een beeld geschetst van zangers, zangeressen, componisten en bouwers van muziekinstrumenten. Op tijd en stond werd er een audiofragment aan een foto gekoppeld. Ziehier enkele visuele nabeschouwingen:
De geïnteresseerde luisteraars waren van alle leeftijden.
Toen mijn causerie begon gingen alle lichten uit.
Gedurende bijna 3 uur sprak ik over mijn passie.
Tijdens de pauze was er gelegenheid om de droge keel door te spoelen.
Onverstoorbaar vertelde ik over meer dan 400 jaar muziekgeschiedenis.
Een droevig moment want op deze foto staan 3 overleden Beatles.
Jimi Hendrix werd net zoals ik ook op een 27 november geboren en dat schept een band.
Op dinsdag 24 april 2012 om 20 uur neemt Michel Colemans je mee op een eigenzinnige reis doorheen de geschiedenis van de muziek. Over een tijdspanne van meer dan 400 jaar waarin tal van muzikale personaliteiten ons verlieten wordt een beeld geschetst van zangers, zangeressen, componisten en uitvinders van instrumenten. Aan de hand van bekende feiten en minder bekende anekdotes vertelt hij over de evolutie van zijn passie.
Traditiegetrouw luister ik altijd naar een of andere Top 1000 of Top 2000 Aller Tijden in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar. En telkens ben ik teleurgesteld omdat dezelfde nummers altijd maar terugkomen zoals "Bohemian Rhapsody" of "Summer Of 69", alsof Queen en Bryan Adams geen andere nummers uitgebracht hebben. In 2004 besloot ik dan maar een eigen Top 2000 samen te stellen. Intussen is die al uitgegroeid tot bijna een Top 3500. Regelmatig komen er nieuwe songs in of verschuiven ze naar voren of naar achteren. Toch is de Top 5 de laatste jaren niet meer gewijzigd. Hier komt ie:
Nr. 5 - House Of The Rising Sun - The Animals (1964)
Nr. 4 - Good Vibrations - The Beach Boys (1966)
Nr. 3 - All Along The Watchtower - The Jimi Hendrix Experience (1968)
Nr. 2 - Strawberry Fields Forever - The Beatles (1967)
Nr. 1 - I Am The Walrus - The Beatles (1967)
Jimi Hendrix, the guitar man...
Brian Wilson was het muzikale brein achter deze fantastische Amerikaanse groep.
Alan Price en Eric Burdon regeerden over deze Britse band.
The Beatles gefotografeerd door Richard Avedon in 1967.